Sok helyen már izzik a faszén a grillsütőkben, de az igazi grillszezon még csak most indul. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nálunk elképzelhetetlen a sütögetés grillsajt nélkül. A kiváló grillsajt ismérve, hogy kemény-félkemény állagú, szépen meg lehet pirítani a külsejét, anélkül, hogy megégne és a belseje mégis puha, lyukacsos marad. A grillsajtok világában kevésbé jártas tesztelők időnként meglepődnek azon, hogy a valódi grillsajt rugalmasabb, stabilabb állagú a hétköznapi sajtoknál. Pedig éppen az ebből adódó könnyű kezelhetőség tette az utóbbi években felkapottá, trendivé a sajtgrillezést. Ezek szerint a szempontok szerint teszteltünk 14 grillsajtot és igazi csemegére leltünk!
A grillsajtról
A legelterjedtebb grillsajt a halloumi típusú sajt, ami kifejezetten sütésre alkalmas. A halloumi típusú grillsajt jellemzői:
- nagyon stabil az állaga, hőre sem olvad (ettől még kellemesen puha lesz sütéskor) – ezért a legjobban grillezhető sajt
- rágáskor kicsit nyikorgós, jellegzetes állag (ez kifejezetten fogyasztói elvárás)
- alapvetően tiszta, csak finoman karakteres ízek
- a sósabb sajtok közé tartozik
A tesztbe természetesen más – grillezésre kínált – sajtok is bekerültek, mint a mozzarella és ömlesztett jellegű sajtok és sajtkészítmények.
Teszt menete
A beszerzéskor az alábbi szempontok szerint vásároltunk:
- a csomagoláson legyen feltüntetve, hogy a sajt grillezésre alkalmas
- csak natúr sajtokat válogattunk a tesztre (fűszer, aroma és füstmentes)
- 100% tehéntej tartalom.
A teszten 12-en vettünk részt. A sajtokat faszénen sütöttük meg, egy egyszerű grillsütő rácsán, alacsony-közepes intenzitású parázs felett.
A sajtokat a csomagoláson előírtak szerint sütöttük. Ahol nem írtak erről semmit, ott jelöltük, hogy mennyi idő alatt sütöttük ki.
A megsült sajtokat levettük a rácsról, és 2 perc hűlés után, de még melegen kóstoltuk.
Értékelési szempontok
A félkemény grillsajtok közös jellemzője, hogy meg lehet sütni őket, még a felületüket is meg lehet pirítani anélkül, hogy a sajt lefolyna a grillrácsról. Tehát elvárt volt, hogy könnyen lehessen bánni a sajttal grillezés közben.
Illat: enyhe sajtillatot vártunk, semmi intenzívet, csak amit egy kevésbé aromás félkemény sajttól elvárható.
Állag: már említettük, hogy ne folyjon le a grillrácsról, záródjon be a sajt külső rétege a sütés hatására és szépen piruljon meg. A belseje maradjon puha, lyukacsos szerkezetű. Ne legyen rágós!
Íz: a hő hatására pörk-anyagok képződnek a külső rétegen, ahogy a sajt megsül, ez természetes és ez ad neki egy pikáns ízt. A belső rész íze legyen kellően tejes-édes-savanyú. A hő hatására víz párolog el a sajtból, így nő a só koncentrációja. Egészen kellemetlenül sós lehet az íze a sajtnak grillezés után, ha a gyártó nem a kisütött sajtot kóstolva állította be a sózás mértékét.
A nagy grillsajt tesztünk eredménye
12. Mizo grillsajt, egységára: 2565 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont
Sütés: mindkét oldalát pár perc alatt, olajjal bekenve, alufólián kell sütni. Ömlesztett sajt, kihívás elé állított minket a grillezése, mert hiába az olajjal bekent felület és az alufólia, a sajt leragadt. Az íze viszont jó, savanykás-ömlesztett sajtos.
10. ALDI BBQ grillsajt, egységára: 2854 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont
Sajtkészítmény gouda sajttal, tojásfehérjeporral. 2-3 percig sütöttük mindkét oldalát. Apró lyukacsos masszív állagú sajt. Tényleg a gouda jellegzetes íze érezhető. A csomagolásán fel van tüntetve, hogy ez egy sajtkészítmény, mivel a tej/sajt összetevőkön túl tartalmaz keményítőt és tojásfehérje port is.
10. PENNY Mr. Grill grillsajt, egységára: 2675 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont
Sajtkészítmény gouda sajttal, tojásfehérjeporral. 2-3 percig sütöttük mindkét oldalát. Apró lyukacsos masszív állagú sajt. Tényleg a gouda jellegzetes íze érezhető. A csomagolásán fel van tüntetve, hogy ez egy sajtkészítmény, mivel a tej/sajt összetevőkön túl tartalmaz keményítőt és tojásfehérje port is.
9. A Tejes grillsajt, egységára: 3177 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont
Sütés: egy-egy oldal 2-4 perc alatt. Lágy állagú, kellemes illatú sajt. Oda kell figyelni a grillezésnél, mert a sütés kezdetén könnyen a rácsra tapad. A grillezés hatására létrejövő vékony bőr óvatos tűzön szépen megpirítható. A belseje lágy, omlós marad. A sajt jó ízű, savanykás-édes, egyszerűbb.
8. Somasajt grillsajt, egységára: 2000 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont
Nincs a sütés idejére infó, mi 3-3 percig sütöttük mindkét oldalát. Könnyen grillezhető. Nagy, 12 cm átmérőjű kör alakú sajt-szelet, ami egyedi méretű a mezőnyben. Sovány savósajt. A külső réteg szépen pirítható, a belseje puha marad. A sajt belső része inkább túrókrémes állagú, puha. Ízében egyszerű édes-savanyú tejízek keverednek.
5. FINO Ciproumi grillsajt, egységára: 2392 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont
Nincs infó a sütésre a csomagoláson, így 3-3 percig sütöttük mindkét oldalát. Könnyen grillezhető sajt. Vékony, pirítható kéreg és puhább belső sajtállomány. Elég sós, így picit elviszi a sajt ízét, ami pedig finom lenne. Utóízében sós-savanykás.
5. LIDL Pilos grill sajt, egységára: 3107 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont
Nincs infó a sütésre vonatkozóan a csomagoláson, így 3-3 percig sütöttük mindkét oldalát. Könnyen grillezhető sajt. Vékony, pirítható kéreg és puhább belső sajtállomány. Elég sós, így picit elviszi a sajt ízét, ami pedig finom lenne. Utóízében sós-savanykás.
5. Hajdú Sepenyős & Grillsajt, egységára: 3329 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont
Sütés: 2-3 perc mindkét oldalon. Nyersen is lágyabb sajt, nedvesebb. Grillezés után is puhább állagú marad a sajt, de a kéreg lassú tűzön szépen barnítható. Kellemes, lágyabb íz, megfelelő sózással, kellemes tejes utóízzel.
3. Somasajt Halloumi sajt, egységára: 4190 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont
Hevített, félkemény sajt, fölözetlen tejből. Nincs a sütés idejére infó, mi 3-3 percig sütöttük mindkét oldalát. Elég lágy, olvadós állagú, de mégis gyúrt sajtra emlékeztető a textúrája. Azonban túl olvadós ahhoz, hogy igazán meg lehessen pirítani. A legsósabb sajt a mezőnyben. Finom, intenzív sajtíz, a só miatt inkább savanykás utóízű.
3. Szarvasi grill mozzarella, egységára: 3327 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont
Sütés: 1-1 perc mindkét oldalon. Lágyabb állagú lesz, mint a többi sajt, de ez elvárt, ez mozzarella. Pontosan sózott, finom sajtkorong. Natúr, egyszerű sajt ízek.
2. SPAR BBQ grillsajt, egységára: 2997 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont
Sütés: az 1 cm vastag szeletek mindkét oldalát 2-3 perc alatt. Jól kezelhető a rácson. Nyersen masszívabb állagú. A sajt illata a grillezés után is érezhető. Eltalált sózású, a belseje puha, de nem túl zsíros, a külső réteg nehezebben ég oda, lassú tűzön szép ropogós lett.
1. TESCO grill sajt, egységára: 2913 Ft/kg. Pontszám: 8,5/10 pont
Sütés: 1 cm vastag szeletek mindkét oldalát 2-3 perc alatt. Nyersen is masszívabb állagú. A sajt illata a grillezés után is érezhető. Nagyon jó sózású, finom sajt, kellemes édes-savanykás, érett sajt utóízzel. A belseje puha, a külső réteg nehezebben ég oda, lassú tűzön szép ropogós lett.
1. LIDL Bluedino, egységára: 2913 Ft/kg. Pontszám: 8,5/10 pont
Sütés: 1 cm vastag szeletek mindkét oldalát 2-3 perc alatt. Nyersen is masszívabb állagú. A sajt illata a grillezés után is érezhető. Nagyon jó sózású, finom sajt, kellemes édes-savanykás, érett sajt utóízzel. A belseje puha, a külső réteg nehezebben ég oda, lassú tűzön szép ropogós lett.
1. Hajdú grillsajt natúr, egységára: 3329 Ft/kg. Pontszám: 8,5/10 pont
Sütés: 1 cm vastag szeletek mindkét oldalát 2-3 perc alatt. Nyersen is masszívabb állagú. A sajt illata a grillezés után is érezhető. Nagyon jó sózású, finom sajt, kellemes édes-savanykás, érett sajt utóízzel. A belseje puha, a külső réteg nehezebben ég oda, lassú tűzön szép ropogós lett. Problémamentesen süthető a grillrácson.
Összesítés
Jó grillezést kívánunk mindenkinek a tesztgyőztes Hajdú grillsajt fotójával :)
Friss nyári tesztjeink!
Nagyon csokis jégkrém teszt: ki előzte be a Magnumot?
Nagy kávé teszt: melyik a legfinomabb őrölt kávé?