Nagy lager sör teszt

2019.jún.20.

Nyár van. Az árnyékban egy hideg, frissen felpattintott doboz sör elég jólesik ilyenkor. Elég sokunknak jól esik, mert nyáron ugrásszerűen nő a sörfogyasztásunk. Az egyik közkedvelt sörfajta a lager, amit frissessége és letisztultsága miatt szeretnek nagyon sokan. Következzen a 14, országosan kapható lager sörök tesztje!

img_4700.JPG 

A Lager sör

Az alsó erjesztésű söröket hívjuk lager söröknek. A hagyományos lageren túl ide tartozik több változat is, mint a Pils, a Bock, A Dry Beer, a Helles, a Marzenbier. 

Miért alsó erjesztésű? A lager erjedésének végén az élesztő leülepszik az erjesztőedény aljára. 

Van felsőerjesztésű is? Igen, az pedig az ale, ahol az élesztő felúszik a sörlé felszínére.

A lager sör élesztője a Saccharomyces pastorianus gombafaj, aminek 7-15 C° a kedvező munkakörülmény, hogy elkezdje erjeszteni a cefrét. Az erjedés után hetekig hűtik a sörlevet, ami így letisztul mind testben, mind ízben.

A lager sör elkészítéséhez szükséges alapanyagok: árpamaláta, komló, víz és az élesztő. A kukorica, mint olcsó alapanyag több lagerben is ott van, de nincs rá szükség, mert a teszten is kiderült, hogy túlságosan kisimítja az ízeket, szerintünk elveszti a karakterét a sör a kukoricától.

A lager típusú sörök a legnépszerűbbek a világon, egyedül Nagy-Britanniában és Belgiumban kedvelt jobban az ale.

 

A teszt menete

A söröket 11 fős tesztcsapatunk kóstolta vakon. Jelöletlen üvegpohárba töltöttük a söröket minden kóstolónak frissen, hogy meg tudják ítélni a habot és a szénsavasságot.

A söröket behűtöttük 5-6 Cº-ra és hűtőből kivéve egyesével töltöttük ki a söröket, hogy azonnal lehessen tesztelni.

Félreértések elkerülése végett csak azokat a lager söröket vettük be a tesztbe, amelyekre a dobozon is fel van tüntetve a lager szó. Az alfajtáit most nem vettük be a tesztbe, mert azok teljesen más sörök, a maguk nemében.

tomb.jpg 

Az értékelés 

A söröknél jel lehet a minőségre a szín, de nem feltétlenül, így a teszten most a színt nem pontoztuk. 

Illat: a hagyományos lager söröknek véleményünk szerint nincs erőteljes illata, viszont ami van, az édeskés-komlós jellegű. A teszten csak a kellemetlen vagy abszolút jellegtelen illatokat pontoztuk le. A különleges illatú söröket mindenki a saját megítélése alapján pontozta.

Állag: az első amit nézünk egy sörön az a habja és leginkább az, hogy tartós-e vagy hamar összeeső. Nagy habot könnyű csinálni, csak meredeken kell töltenünk a sört a pohárba. Viszont a tartósságát csak a valós beltartalma befolyásolja. A szénsavasságnál nekünk az volt a fontos, hogy érezhető legyen, mert a szénsav kellemes mértékétől frissebbnek érezzük a sört. A kevésbé szénsavasokat ezért lepontoztuk

Íz: a lager söröket a letisztultság jellemzi és a frissesség. Az édes, a keserű ízek harmóniája hozza létre, amiért a minőségi árpa és komló felel, meg persze a komplett technológia. Ezért mi letisztult ízharmóniát kerestük és azt az érzést, amit egy jóleső sör kortyolása jelent. 

A Nagy Lager Sör teszt eredménye

13. Budweiser Budvar lager, egységára: 498 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Középbarna szín, kitartó habbal. Enyhe illat és íz. Hiányoltuk a kesernyés ízt. Szénsav is lehetne több.

budwieser.jpg 

13. HB, egységára: 438 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Karakteres, édeskés illat. Gyorsan lecsengő hab, kevésbé szénsavas. Gyengén kesernyés, komlós íz. Nem túl markáns, egyszerű keserű utóízt hagy.

hb.jpg 

11. LIDL Argus Premium Lager, egységára: 350 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Jól habzik és ki is tart a habja. Világosabb, aranybarna szín. Enyhébb malátás illat. Édeskés sör, kevés karakterrel.

argus.jpg 

10. San Miguel Premium Lager, egységára: 578 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Világosabb sör, kitartó habbal. Karamellás, komlós illat intenzív. Már-már túl édes, enyhe malátás, utóízében sem jön elő erősebb ízjegy.

san_miguel.jpg 

10. Lowenbrau Lager, egységára: 398 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Az illata alapján egy erősen keserű sört várunk. Érezhető a doboz "illata". Elég habja van, de gyorsan esik össze.  Lightos, kevés ízjegyet tartalmazó sör, nagyon egyszerű, nem érezzük a komló okozta keserű ízt.

lowen.jpg 

9. Old Prague Premium Lager, egységára: 378 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Egyszerű, natúr enyhe illat. Jóleső tartalmas íz, amibe egy kicsit belerondít a fémes "doboz" íz, ami elviszi a teljes utóíz palettát.

old_prague.jpg 

7. Stella Artois Premium Lager, egységára: 558 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Szép, kitartó hab. Enyhe fűszeres illat. Édeskés, enyhén kesernyés utóízzel.

stella.jpg 

7. Konrad Lager, egységára: 498 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Középbarna szín. Kitartó és sok hab. Édes, kesernyés illat. Egyszerű, édes-kesernyés ízvilágú sör, amiben ezek az ízjegyek harmonikusan keverednek.

konrad.jpg 

6. Lobkowitz Premium Lager, egységára: 638 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Sötétebb barnás-olajos színű sör. A habja kitartó. Kellemes komlós illat. Egyszerű, kesernyés sör, nem éreztünk ezen felül extra ízjegyet.

lobkowicz.jpg

 

5. Lasko Zlatorog Lager, egységára: 438 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Édes illat, gyümölcsös, jó szénsavas. Árpás, gyümölcsös édes ízjegyekkel, majd keserűbb utóízzel.

lasko.jpg 

2. Paulaner Munich Lager, egységára: 958 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Vékonyabb habréteg, ami gyorsan le is cseng. Az illata finom, édes, karamellás. Ízében erős, nyers, malátás, édes-keserű utóízzel. Enyhébb intenzitású, utóízében teljesedik ki. A legdrágább sör a mezőnyben, és túlzónak is érezzük a több mint dupla árat érte, mint a többi dobogósért.

paulaner.jpg 

2. Heineken Premium Lager, egységára: 558 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Világos szín, megfelelő habbal. Egyszerű letisztult, malátás illat. Megfelelő szénsavasság. Kellemes édeskés íz, tiszta-friss komlós ízzel. Utóízben is kellemesen kesernyés ízt hagy.

heineken.jpg 

2. Kozel Premium Lager, egységára: 478 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Barnás-arany szín. A habja nem esik össze gyorsan. Az illata friss, édes. Jóleső, édeskés sör, a komló okozta keserű utóíz ad neki egyediséget. A Csehországban kapható változat karakteresebbnek rémlik.

kozel.jpg 

1. Pécsi Prémium Lager, egységára: 438 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont  

Sötétebb, aranybarna szín és szép, kitartó hab. Friss illat, amiben keveredik a maláta édessége és a komló karaktere. Édeskés, kellemes, jóleső kortyokban malátás, karamellás íz, megfelelő szénsavassággal. Tartalmas komlós, már-már gyümölcsös utóíz. A minőségi tesztgyőztesünk ára is kiváló.

pecsi.jpg

 

Összesítés

lager_sor_teszt-1.png

 

Sör mellé ajánljuk :) 

 

Nagy grill camembert teszt: ez a sajt lett a legfinomabb!

img_4336_1.jpg

Grillteszt: szaftos grillkolbászokat, különleges sajtokat és szószokat kóstoltunk

img_3788_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr10014898818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frigyes Bischof 2019.06.21. 08:36:39

Azért az én listámon a San Miguel vezet toronymagasan, egyszerűen imádom. A második a Pécsi, a hazai sörök legjobbja.

Urancityhero 2019.06.21. 08:40:32

Jó, hát ahol a Kozel meg a Lasko bekerül a legjobb 10-be, azt a tesztet felejtsük el. Innen már csak egy ugrás a Borsodi meg az Arany Ászok. Egyébként tényleg a Pécsi a legjobb lager sör most a piacon magasan.

Kivlov 2019.06.21. 09:00:28

Kozel a 2. helyen az merész.
De legalább a Pécsi nyert. Az tényleg nagyon jó.

Zabalint 2019.06.21. 09:10:15

@Urancityhero:
Amióta új recept van, egészen iható lett az itthon kapható Kozel, bár a 12 Balling fokos változatnak nem ér a nyomába. A Lasko meg mindig jó volt.

Adil86 2019.06.21. 09:15:08

Nem értem a felháborodást, ez nem egy reprezentatív teszt. 11 ember összegyűlik és megkóstol ezt-azt, és leírják az ő véleményüket. Lehet ha egyszer országos nagy teszt lenne, akkor pont fordítva lenne a sorrend. Még az is elképzelhető, hogy egy haveri kőr, akik mivel együtt esznek isznak nagyon hasonló az ízlésük, így meg pláne semmi értéke a tesztnek, hacsak nem az a cél, hogy megtudjuk nekik mi ízlik.

Zabalint 2019.06.21. 09:20:51

@Frigyes Bischof:
Bár a lager is jó, de lagerből eddig is volt választék, de Pécsiből a búzasör az igazán jó. Az első itthon gyártott jó minőségű búzasör, ami simán felveszi a versenyt a német gyártmanyokkal (Paulaner, Franziskaner, Erdinger, stb.), de sokkal olcsóbb. Korábban volt itthom az Ilzer, ami alapból is túl savanyú volt, emellett nem volt soha két egyforma, gyakori volt a hibás példány. A Borsodi búza meg olyan édes volt, mint egy gejl üdítőital.

kocsisj 2019.06.21. 09:23:53

Teljesen egyetértek az előttem szólóval. Kinek a pap, kinek a papné... Szerintem próbáltak objektíven tesztelni igazából meglehetősen szubjektív dolgot. Én Krusovice párti vagyok, de ez lehet, hogy csak az egyéni heppem. A pécsi tényleg jó. Egyébként lehetőleg kerülöm a dobozost, kár, hogy az üvegesből egyre gyengébb a kínálat. Az Argus nem is tudom, hogy került ide. Szerintem emberi fogyasztásra alkalmatlan.

Zabalint 2019.06.21. 09:26:06

@Adil86:
Ráadásul a kommentelők között kevesen vettek részt vakteszten, ugathatok én, ha a kedvenc sörömet lepontozták, csak épp semmi értelme. Nyilván n is csodalkozok, hogy a Budweiser rosszabb pontot kapott, mint az eredeti HB-vel köszönő viszonyban nem lévő licence HB, Löwenbrau, de még az Argus is. Azt is látni kell, hogy ezek között egyaránt vannak gyengéb és erősebb ízű sörök, nagyon ízlés függő ki melyiket szereti inkább. Bár a top4-ből épp 2-2 van ami inkabb egyik, illetve másik.

abcd1234 2019.06.21. 09:26:54

Ízlésről értelmetlen vitatkozni. Nálam a Kozel volt az a sör, amit megittam, ha muszáj. Az új recept szerinti már túl keserű, szóval már azt sem.

Zabalint 2019.06.21. 09:33:07

@kocsisj:
Az Argusból a sima is nagyon szar de a strong-al gyilkolni lehet. Egyszer alkoholista rokon kínált ilyennel, de soha többé.

Zabalint 2019.06.21. 09:42:20

@abcd1234:
"Ízlésről értelmetlen vitatkozni. "

Pedig arról lehet csak igazán :-)

Thomas Dantes 2019.06.21. 09:45:11

Szerintem meg eleve ne igyunk lager sört. Ilyen egyszerű

LordAlyr 2019.06.21. 10:01:47

Szép Napot.

A Löwenbrau meg úgy általában minden sör ihatatlan, amit a Borsodi6 gyárt. Nem mennék bele miért... csak. Aki ivott már minőségi sört az megérti. Szerintem Mo-n. legjobbak a Soproni sörei. Ha viszont igazán jó sört akar valaki inni, akkor uccu neki el kell menni BE-ba. Ott vannak a SÖRÖK!!!. Régebben imádtam a Löwent, aztán ittam-ittam mondom mi ez a sz@r... Megnéztem hát nem a Borsoki kezdte gyártani???? Azóta sem iszom....
A pécsi sem rossz, de hát ízlések és pofonok...

Ja igen ittam BE-ban egy kiváló luxemburgi sört.... Diekirch a neve... Nem tudja esetleg valaki, hogy itthon hozzá lehet e férkőzni?

nyelv-ész 2019.06.21. 10:05:43

Hogy a Pécsi nyert, az egy dolog. Nem rossz sör, vedelem én is. Viszont a Bud utolsó helyével maximálisan egyetértek. Többször is nekifutottam, mert agyba-főbe dicsérte az egyik ízlésficamos szesztestvér (mondjuk ő a sósborszeszt is víz helyett issza), de mindannyiszor szabályszerűen rosszul lettem tőle. Nem az, hogy nem ízlik, hanem egyenesen hányingert keltő. Szerintem tilcsákbe!

nyelv-ész 2019.06.21. 10:07:22

@G.Tibor: Így van, azt én sem értem, hogy a kukoricásak hogy kerülhettek bele.

nyelv-ész 2019.06.21. 10:09:40

@LordAlyr: Egyetértek, a Löwen évek óta pocsék. Nekem a Stella volt a másik csalódás, mikor egyszerre csak valamelyik hazai gyártó elkezdte valami sertéstelepi recept szerint főzni. Azóta az is a tiltólistámon van.

berg182 2019.06.21. 10:18:05

A listát gondolom fejjel-lefele kelle nézni, ezek közül a Budvar a legjobb!

LordAlyr 2019.06.21. 10:23:59

@nyelv-ész: Nem véletlenül azt is az a dilettáns Borsodi gyártja.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2019.06.21. 10:25:22

Ez a teszt így eléggé megúszós lett.

Értem én, hogy azt vették bele a tesztbe, aminek a dobozán ott virít a LAGER... de hát nem csak az a láger, amire ráírják!

Hol a Soproni, a Borsodi, a Kőbambi, a Dreher, ami a magyar sörgyártás gerincét adta, adja?

Nem is az egymáshoz viszonyított helyük az érdekes, hisz ezekből mindenki azt issza, amit megszokott, egy vakteszt miatt én pl. nem állnék át a Borsodira... Viszont az érdekes lett volna, hogy a többihez képest mit nyújtanak.

Pierr Kardán 2019.06.21. 10:42:54

Tessék elmenni Esztergomba, onnan pedig a patinás Mária-Valéria hídon tessék átsétálni Párkányba (bár a táblára Sturovo lesz írva, de azért az a helység lesz Párkány).

Ott tessék bemenni bármelyik szupermarketbe (olyanokba is, amelyekben Magyarországon csak Bergkönig, Sixtusbrau, stb. mosléksöröket árulnak) és tessék ledöbbenni a sörkínálaton.

Aztán, ha pl. Kozelt vettél volna, akkor tessék ledöbbenni azon a különbségen, ami a nálunk kapható Kozel és a Szlovákiában kapható Kozel íze között van.

De amúgy mindegy, hogy mit veszel, mert ott minden sör olcsóbb mint itthon és sokkal finomabb is. Pár éve sört mi már csakis Szlovákiában (vagy Ausztriában) veszünk, az itthon kapható sörök minősége nagyon gyenge :-((

Adil86 2019.06.21. 10:46:05

Aki ivott eredeti, nem Magyarországon gyártott Lövenbrau, Heineken, Budwesier stb. licenc söröket, soha többet nem inna az itthon gyártott sörből.

LordAlyr 2019.06.21. 10:48:01

@Pierr Kardán: Ez szép és jó, de megnézem ki megy ki mondjuk BP-ről vagy Szegedről sörért SK-ba vagy AT-be :-) Aki ott lakik annak jó, vagy sűrűn jár arrafelé. Ha tehetném én pl BE-ból DE-ből vagy AT-ből hozatnék mindent nem csak sört. Annyival jobb mint itthon.

Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember · http://1st1.ga 2019.06.21. 10:53:45

A nagy fűtesztet mikor akarjátok megcsinálni? Akkor is kapnátok ennyit a fejetekre.

Pepe135 2019.06.21. 10:56:06

@Fülig José: Ott a pont. Én sem veszek licenc sört. Főleg a borsodi nem jön be.
A staroval is ez volt... Finom, jó kis sör. Mire megszerettem lecserélték itthoni gyártással. Azóta ihatatlan.

Zabalint 2019.06.21. 11:06:23

@Pierr Kardán:
"Aztán, ha pl. Kozelt vettél volna, akkor tessék ledöbbenni azon a különbségen, ami a nálunk kapható Kozel és a Szlovákiában kapható Kozel íze között van. "

Szlovákiában 3 féle világos sör van a boltokban a legolcsóbb semmiben nem különbözik az itthon kaphatótól. Viszont a 12 Balling fokos változat az nagyon finom sör.

Zabalint 2019.06.21. 11:08:10

Mármint úgy értem 3 féle világos Kozel kapható ott.

Fülig José 2019.06.21. 11:14:23

@Zabalint: nem értünk 1et, sem a budweisert, sem a starot nem lehet azzal a mocsokkal összehasonlítani amit a szemét borsodi ugyanabba a dobozba belepancsol. nem is értem a gyárat, hogy merte eladni a licenszet ezeknek a kóklereknek... és hogy utána nem ellenőrzik, havonta vagy mittomén... érthetetlen. sőt! felháborító.
csapoltam 1 szezonon át ezt a fost, bakker nem volt 2 egyforma ízű hordó! jöttek a srácok, hogy: "mi ez a szar?" monodm: bovi, bazz, amit eddig vedeltetek csak új hordó. "az nem lehet!" bejött, megnézte és tényleg az volt. SOHA TÖBBÉ SEMMIT ezektől! inkább valami bruttnerschlagger vagy königsprukkner vagy hasolnó, vagy a szomjhalál.

Zabalint 2019.06.21. 11:14:53

@Fülig José:
A Pécsiből nagyon jó lett mind búza, a lager és a pilsy érdemes kipróbálni, magasan kiemelkednek a hazai gyártmányú sörök közül.

Fülig José 2019.06.21. 11:16:52

@Zabalint: rendben, ne mondd hogy velem nem lehet alkudni...de ha olyan, amilyenre sráckoromból emléxem, megkereslek... :-)

macmester 2019.06.21. 11:20:40

Pécsiek sokat fejlődtek, végre látszik, hogy a német piacra dolgoztak anno, búza lager és egyéb vonalon is, most a hazai paletta is jó és iható és olcsó. Korrekt sör ez is, de a búza az igazi. Nem számítva a kézműves, ill. import söröket, jó áron jót adnak.
A szalon = lóhugy korszak hála égnek elmúlt.

LordAlyr 2019.06.21. 11:26:16

Csak azt nem értem, hogy elméletileg a jó sör titka a kiemelt minőségű víz. Na most MO ebből a cuccból kiemelten jól áll. Legjobb tudomásom szerint. Ergo nem értem ha van jó alapanyag miért nem tudunk jó sört gyártani?

Zabalint 2019.06.21. 11:29:45

@macmester:
Mikor valami Matolcsy rokon megvette, azt hittem az a gyár is szétrohad, mint bármi, ami haveri kézbe kerül, de pozitívan csalódtam, mert épp ellenkezője történt.

Egyébként az elmúlt 5-10 évben a másik 3 sörgyár is sokat újított, örülnék ha búza vonalon más is letenne valamit az asztalra.

Zabalint 2019.06.21. 11:33:01

@LordAlyr:
Tudunk jó sört gyártani, csak relatív, hogy mi a jó, minden országban más az átlagember sörízlése. Lásd, pl. az egyik kommentelőnek az új recept óta túl keserű a Kozel, szerintem meg azóta lett iható, mert más az ízlésünk. Magyarországon a gyenge lagerek uralkodtak az elmúlt időszakig, a kézműves sörforradalom viszont nálunk is hatott az emberek ízlésére, és erre a nagyüzemi gyártók is reagáltak.

Fermentátor · http://fermentator.blog.hu/ 2019.06.21. 11:33:43

A kommenteket olvasva nekem az jön le, Magyarország nem csak a tízmillió szövetségi kapitány, hanem a tízmillió sörszakértő országa is. ;)
Szerintem pedig kinek-kinek mi ízlik, oszt jónapot! Függetlenül attól, hogy a Budvar helyezése valóban mellbevágónak tűnik.

Johnny16v 2019.06.21. 11:57:42

@Zabalint: Még a 10-es is ihatóbb volt, mint a magyar, de nekem is a 12-es zöld Kozel volt az egyik kedvenc hétköznapi söröm (az új Kozel ennek lenne a variációja, de hogy miért így vezették be, rejtély). Korábban rendszeresen jártam Prágába, hazafelé Brnoban mindig teli raktuk a csomagteret sörrel :), benne a másik kedvenccel, a Bernard termékeivel.
Az argusra visszatérve: nem is tudom miért ezt a szutykot választották be, ezt ha jól emlékszem a lengyelek gyártják, kb olyan is. A Lidlben van cseh lager is 10-12 és 14 fokos is, csak arra az van írva, hogy világos, és az már túl bonyolult volt értelmezni, a világos ale sörökre ráírják, hogy ale...

LordAlyr 2019.06.21. 12:30:42

@Zabalint: Az a kzéműves sörforradalom inkább sörpuccs... Rengeteg kézműves sörnek nevezett SZ@RT adnak el aranyárban TIPIKUS JÓ MAGYAR szokás szerint. Persze van qrva finom is azt meg kell adni... Azért az már pofátlanság teteje, hogy a magyar kézműves söröket a Belga apátsági sörökkel adják szinte egy árban. Aztán meg sírnak, hogy nem veszik. Sajnos NEM tudunk JÓ sört gyártani. Aki ivott jó DE vagy BE vagy ÍR vagy LUX vagy Japán sört az megérti ezt az állításomat. Ez objektív nem szubjektív.
Az viszont szubjektív és ragaszkodom hozzá, hogy Mo-n a legjobb a Soproni és az be sem került a tesztbe mint se a Dreher vagy akármennyire is utálom a Borsodi. Bár az bekerült a Löwenbraunak álcázott fossal.

LordAlyr 2019.06.21. 12:34:12

Ja igen meg a Stellával mivel az is Borsodi....

Egy Hun Hunniából 2019.06.21. 12:43:00

Sör

A Heineken, a Budweiser és a Guiness sörgyár vezérigazgatói beülnek egy kocsmába. A Heineken vezér kér egy Heinekent, a Budweiser vezér egy Budweisert, a Guiness vezér pedig egy csésze teát. A Heineken-es megkérdi a Guiness-est:
- De hát hogyhogy teát kértél?
Mire a Guniess-es: - Ha ti sem isztok sört, akkor én sem kérek...

Sword 2019.06.21. 12:44:43

@nyelv-ész: Mindkét pancsot a Borsodi sörgyár csinálja. Azon sem lepődnék meg, ha a Rákóczival együtt ugyanabból a felmosóléből készültek volna különböző higításokkal. A bőcsi Staropramen mondjuk iható kategória, de az eredeti Cseh azért nem ugyanaz.

Fermentátor · http://fermentator.blog.hu/ 2019.06.21. 12:47:07

@G.Tibor: Feltüntették a Ft/doboz árat. A táblázatban megtalálod.

LordAlyr 2019.06.21. 12:49:48

@Egy Hun Hunniából: HÁHHHHHH ez nagyon jóóóó....... :-)))))

Zabalint 2019.06.21. 13:28:02

@Johnny16v:
A zöld az 11-es, a 12-es korábban piros volt, mostanában a 10-esnél sötétebb barna. Egy rövid ideig volt itthon zöld dobozos Kozel, de valójában Dreher hidegkomlós volt benne, így nem is hasonlított az ottani zöldhöz.

a távoli rokon 2019.06.21. 13:30:24

Ízlések és pofonok. Ritkán iszom klasszik lagert. Pont a múlt héten bontottam Budweisert, hát én sem dobtam tőle hátast. Lobkowicz, Krusovice annál inkább. Kozelt is nyelem, ha van, de a Löwenbraut már csak talán nagyon részegen tudnám meginni, ha elérném azt az állapotot. A Pécsit viszont ki fogom próbálni.
Amúgy mit finnyáskodtok itt, jó nektek a 130 ft-os is, attól is ugyanúgy berúgtok:)

Zabalint 2019.06.21. 13:30:54

@LordAlyr:
A kézműves sörök arra jók, hogy sok fajta sört megismerjenek az emberek. A belga apátsági sörök pedig sokkal nagyobb volumenben készülnek, ezért olcsóbbak.

totii 2019.06.21. 14:05:43

@Zabalint: A Pils és a Búza inkább érdekes, de a Lager valóban jó.

nyelv-ész 2019.06.21. 14:10:02

@LordAlyr: Azon mit értesz, hogy kiemelten jó a víz minősége? Magyarország területén túlnyomórészt kemény, meszes, arzénos, nitrátos vizek vannak. Nem véletlen, hogy a kőbányai Dreher kivételével hegyvidéki, vagy hegyekhez közeli területeken van számottevő sörgyártás. Persze vannak olyan sörök, ahol a vízminőség teljesen lényegtelen, mert a kristálytiszta hegyi patak lágy vize sem tudna javítani rajta :-)

Johnny16v 2019.06.21. 14:34:35

@Zabalint: Igazad van, valóban 11-es. Túl rég jártam arra, be kell pótolni. Nem is tudom miért emlékeztem 12-esre.

Treff Bubi 2019.06.21. 15:31:55

Apró hiba, de több második helyezett lett:) Egyébként majdnem eltaláltátok az ízlésemet, nekem a Heineken a kedvencem erről a listáról.

Svald Cjelli 2019.06.21. 15:32:57

@LordAlyr: Bekerült oda a soproni gyár is, ott van a 3. helyen, hiszen a sört gyártó cég neve Heineken Hungária Sörgyárak Zrt., ezt a sört ott gyártják (Sopron, Vándor Sándor u. 1, 9400, forrás: www.heinekenhungaria.hu/a-vallalat/elerhetosegeink ).

LordAlyr 2019.06.21. 15:51:05

@Svald Cjelli: Hát ez újdonság nekem... Ezt nem tudtam... Mondjuk elég rég ittam Heinekent, akkor még nem magyar volt.... :-) Meg is kóstolom majd, hogy miben más mint a "régi".

Zabalint 2019.06.21. 17:31:21

@LordAlyr:
Elég régóta a Heineken tulajdonában van a soproni sörgyár, és kb. azóta gyártanak Heinekent. Nem fogsz különbséget találni, ez talán az egyetlen olyan sör, ami mindenhol ugyanolyan, bárhol gyártják. Még a víz ásványianyag tartalmát is az eredeti szerint állítják be. Egyébként pont emiatt tartom hülyeségnek, amikor valaki elmegy mondjuk Bulgáriába vagy Horvátországba, aztán ott nem valami helyi sört kér, hanem Heinekent.

Zabalint 2019.06.21. 17:32:38

Megjegyzem még, mielőtt a martfűi gyárat bezárták, Sopronit ott is gyártottak, de Heinekent nem.

ze11 2019.06.21. 21:39:03

@Zabalint: A strong tényleg nem egy csúcssör, de a maestic, vagy épp ez a piros dobozos teljesen más - bőven a vállalható kategóriában vannak - az előbbi a keserűbb, erősebben komlózott, az utóbbi meg a kevésbé komlós ízvilágot hozva.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.21. 22:11:41

Én maradok a 0.0%-os Soproni Radlernél. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.21. 22:15:39

Abból is csak a citromos jó.

djz 2019.06.22. 10:31:44

Én egyszer elmentem a Westendbe, hogy a Séf Asztalánál egyek egy rántotthúst. Abban a reményben, hogy ott helyben magam alá vizelek a gyönyörtől. Hát nem, ilyet én is tudok.
A Figlmüllernél még nem ettem, de már nem is tervezem.
A piros Argus meg nekem bejön.

Nos, azt akartam ebből kihozni, hogy ízlések és pofonok... és sört se feltétlen sörszakértőknek kell kóstolni, hanem az átlag fogyasztóknak, akik esetleg még pénzt is adnak érte.
A szakértők nem, sőt ők kapnak azért, hogy tudományosan megmagyarázzák, hogy az adott márka mitől is olyan fasza.

dekás dezső 2019.06.22. 10:53:31

@djz: Egyetértünk. Még annyi, hogy én megértem, de valahol sajnálom is azokat, akik ilyen elemezgetve élik az életüket. Volt időszak az életemben, amikor én is mindent a minőség oldaláról közelítettem meg, mindenből a legjobb kellett, de igazából sosem voltam elégedett. Jó, nyilván, egy bizonyos minőségi szint alatt nem iszom meg a sörnek hazudott, ipari alkoholos kukoricagrízt., de adott esetben nagyon tudok örülni egy jó hideg Ászoknak a nagy melegben, ami nem zárja ki, hogy természetesen nagyra értékelek bármilyen magas színvonalú ipa-t vagy pilset. Vannak típusok, amelyeket nem szeretek - pl. ízesített, gyümölcsös, magas alkoholtartalmú és barna söröket nem szívesen fogyasztok. Kóstoltam nagyon sok mindent, de van ami nem az én világom. Egy valami van, amit szeretek elkerülni, ha lehet: ez pedig a dobozból/üvegből ivás - egy gyengébb minőségű sör is sokkal jobban esik rendes sörös pohárból...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.22. 11:50:15

Vagy 10 évvel ezelőtt Sopronban ittam Kapsreitert. Nekem nagyon bejött. Nektek mi a véleményetek róla?

Pepe135 2019.06.22. 12:24:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Sajnos megszűnt, ha jól emlékszem a Komáromi sörgyárban készült.... Ha igaz, a sörgyárat is bezárták...
Pedig az egyik kedvencem volt.

Zabalint 2019.06.27. 16:17:06

@dekás dezső:
Az elemezgetés nem azonos a sörsznobizmussal, elemezni a Balatoni Világost is lehet. A sörsznobizmus ott kezdődik, mikor azt mondod, nézd micsoda proli, milyan gagyi sört iszik. Nekem például soha nem volt olyan ingerenciám, hogy a legjobb söröket keressem, de a változatosságra igen, hogy sokfélét kipróbáljak, akár jó, akár rossz sörökről van szó, mindezt úgy, hogy a legtöbb olcsó, egyszerű sör is ízlik nekem általában (nyilván van, ami nem, pl. az említett Argus nem, de van annál olcsóbb sör, ami igen).

Lex Icon 2019.07.12. 11:07:55

Meg lehet tudni, melyik volt a legkevésbé keserű sör?
Ha a többiek esetleg tudnak segíteni abban, hogy lehet-e Mo-n beszerezni olyan sört, ami nincs komlózva? Egy új-zélandi sorozatban a sörkészítésről szóló részben kóstolta a műsorvezető a komlózás előtti sört és finom, édesnek mondta és szívesen kóstolnék egy olyat. Nem az ízesített, de komlót tartalmazó sörökre gondolok!