Ne unatkozzon nyáron a gyerek

2019.jún.19.

Itt az iskolai időszak utolsó hete, a jövő héten megkezdődik a nyári szünet. A szülőknek rossz hír is ez, mert sokaknak nehéz megoldani hol, illetve hogyan töltse a gyerek a nyarat ha ők dolgoznak.

grass-3097221_960_720.jpg

Vendégposzt, szerző Ballai Zsolt

 

Tavaly nyáron már rossz volt nézni, ahogy a gyerek a szünetben már szinte elájult az unalomtól. Gondoltam egyet, feladatokat adok neki heti rendszerességgel.

Először persze húzta a száját és mindenféle kifogással próbálkozott, csak ne kelljen neki ilyesmit csinálni, de én hajthatatlan voltam.

Én is meglepődtem, hogy néhány hét után már nem volt nyafogás, minden feladatot rendben megcsinált. Nagyon hatásos volt a legfőbb szabály felállítása: amennyiben nincs kész a feladat, korlátozásokat vezetünk be a nyári programokban és a szórakozásban. Ez bármi lehetett, de például a mobiltelefon vagy tablet használatának korlátozása nagyon is elérte célját.

Jó volt látni, hogy néhány hét után a gyermekem már a határidő lejárta előtt hozta megmutatni a kész anyagot. Ekkor már biztos voltam benne, hogy ezt egy év múlva is megismételjük.

Eljött egy újabb nyári szünet és most úgy gondoltam, megoszthatnám a feladataimat más szülőkkel is. Ha úgy gondolod Kedves Szülőtárs, hogy csatlakozol a kezdeményezéshez, hajrá, add ki Te is a feladatokat a gyermekednek és számoltasd be a megadott határidőre.

Nálam bevált az a módszer, hogy a hét elején kiadtam a feladatot, a megoldását pedig péntek délután 18 órára kértem. Ez “vállalható” volt a részéről, mert ha jól dolgozott, a hétvégéken nem volt semmilyen korlátozás a szabadidejére.

A jövő héten minden általános és középiskolában vége a tanévnek, így nincs akadálya már akár hétfőn elkezdeni a feladatok kiadását.

Minden héten hétfőn itt a maradok blogon tesszük közzé a heti kötelezőt, aminek a javasolt határideje péntek 18 óra lesz. Természetesen mindenkinek saját döntése, hogy ettől eltér-e, de az én tapasztalatom szerint ez elfogadható lehet a gyerekeknek is.

Megpróbálunk olyan témákat feldolgozni, amelyek szorosan kapcsolódnak a mindennapi élethez, így ezek feldolgozásával sokat tanulhatnak a való világról.

Javasolt megengedni a gyereknek bármilyen segédlet használatát, legyen az az Internet, vagy néhány könyv. A legfontosabb, hogy a feladat végrehajtásánál a forrásokat minden esetben pontosan jelölje meg.

 

Kedves Szülőtársak! Várunk benneteket, csatlakozzatok!

Kellemes szünidőt szülőknek és gyerekeknek egyaránt!

 

Ne unatkozzon a gyerek nyáron - 1. szünidei hét feladata

 

Prezentáció készítése a Normandiai partraszállásról

 

Idén június 6-án volt a 75. évfordulója a Normandiai partraszállásnak. Ezt az eseményt választottam az idei nyári szünet első feladat témájának.

 

Készíts egy tetszőleges (pl.: prezi, powerpoint, stb.) prezentációt a Normandiai partraszállásról, annak előzményéről, végeredményéről.

 

Szabályok, amiket mindenképpen tarts be:

  • a prezentáció minimum 15 slide-ból (oldalból) álljon;
  • a szövegrészek mellett tartalmazzon fotót, vagy videót;
  • a felhasznált forrásokat - valamennyit - pontosan add meg;
  • úgy készítsd el, mint egy hivatalos előadást, legyen kezdő és záró slide is;
  • a határidő lejárta után a prezentációt be kell mutatnod előadásszerűen a családtagoknak.

 

Határidő: 2019.06.21. 18 óra.

 

Jó munkát mindenkinek!

 

Kedves Szülőtársak!

Várjuk a beszámolókat a prezentációkról!

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr8814902552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.