Nagy gyümölcsös joghurt teszt

2019.jún.07.

Az egyik legjobban fogyó gyümölcsös joghurt az erdei gyümölcsös ízesítésű joghurt. Általában 20% gyümölcsös készítményt kevernek össze natúr joghurttal, hogy megkapjuk a leginkább bogyós gyümölcsöket idéző finomságot. Most 13 erdei gyümölcsös joghurtot teszteltünk, hogy megtudjuk, melyik a legfinomabb.

img_3333.jpg

 

A Magyar Élelmiszerkönyv joghurtra vonatkozó irányelvei (1-3/51-1 számú előírás)

1.1.1. Ízesített tejkészítmények
Olyan készítmények, amelyeket tejből, ízesítőanyagok, továbbá színezékek és egyéb adalékanyagok hozzáadásával állítottak elő. Az ízesített késztermékben a tejhányad legalább 70% (m/m) legyen. Állományuk folyékony, zselírozott vagy szilárd lehet. A termék nem tartalmazhat olyan összetevőt, amely a tej komponenseinek helyettesítésére szolgál.

2.1.1. Élőflórás savanyú tejek és tejszínek (natúr)
Olyan termékek, amelyeket megfelelően előkészített és hőkezelt tejből, tejszínből, a 2.2. pontban felsorolt összetevőkből vagy azok egy részéből speciális mikrobatenyészetek, illetve probiotikus mikrobatörzsek hozzáadásával, savanyítással (pH-csökkentés) és alvasztással állítottak elő, és a minőségmegőrzési időtartamuk lejártáig legalább a 2.3. pontban előírt mennyiségben tartalmazzák a kultúrából származó élő, aktív mikroorganizmusokat.
A fontosabb savanyú tejek és tejszínek gyártásához a következő speciális mikrobatenyészeteket használják. 

2.1.2. Élőflórás, ízesített savanyú tej- és tejszínkészítmények
Olyan termékek, amelyeket a 2.1.1. pont szerinti termékekből ízesítőanyagok, a 2.2. pontban felsorolt összetevők vagy azok egy részének hozzáadásával állítottak elő úgy, hogy a tejeredetű termékhányad legalább 70% (m/m) legyen. A végtermék a minőségmegőrzési időtartamának lejártáig a 2.1.1. pont szerinti termék arányának megfelelő mennyiségben kell, hogy tartalmazza a kultúrából származó élő, aktív mikroorganizmusokat.  Ha ízesítésre gyümölcsöt használnak, annak hányada (az erős ízű, savas gyümölcsök kivételével) a  végtermékben legalább 4% (m/m) legyen.

 

2.2. Felhasználható összetevők
Tej, tejsűrítmény, vagy ezek keveréke, tejszín, vaj, tejpor, víz, étkezési só, savópor, tejfehérjekoncentrátum, savófehérje-koncentrátum, étkezési kazeinátok, prebiotikumok, a 2.1.1. pontban meghatározott mikrobatenyészetek.

A joghurtokon használt kifejezések magyarázata

Homogénezés: a tej, a tejszín zsírgolyócskáinak elaprózása, esetenként ezekből halmazok képzése.

Hőkezelés: a tej, a tejszín, illetve a tejtermék melegítésével, hevítésével kapcsolatos művelet, amelynek célja a mikroorganizmusok számának csökkentése, elpusztítása. (Pasztőrözés: a magas hőmérsékleten végzett pillanathevítés is, amelynek során a tejet, tejszínt, illetve a tejterméket 100 °C alatti hőmérsékleten olyan hőmérséklet-idő kombinációval kezelik, amelynek eredményeként a hőkezelés után a foszfatáz- és a peroxidázpróba egyaránt negatív eredményt mutat.)

Ízesítőanyag: gyümölcs-, zöldségkészítmények, fűszerek, növényi kivonatok, cukor, méz, egyéb élelmiszerek, aromák, amelyeket a termékek jellegzetes ízének elérése érdekében adnak a termékhez.

 

Vaktesztelés menete

Kilencen vettünk részt a vakteszten, ahol a legfinomabb málnás joghurtot kerestük.

img_3347.jpg

Illatban a természetes gyümölcs és/vagy savanykás joghurt jegyeket kerestük és pontoztuk magasabbra.

Állagban véleményünk szerint a kicsit sűrűbb állag emlékeztet a házi joghurtra. A folyós-híg termékek állagát lepontoztuk.

Ízben csak a gyümölcsök és natúr joghurt, ezeket szerettük volna érezni. Ezek hiánya vagy ezek mellé csatlakozó nem odavaló ízjegyeket alacsonyabb pontszámmal díjaztuk. A túlzott édességet sem pontoztuk magasra.

 

A Nagy Erdei gyümölcsös joghurt tesztünk eredménye

 

13. Danone könnyű és finom erdei gyümölcsös joghurt, egységára: 798 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont 

Hígabb állag, apró gyümölcsdarabokkal. Édeskés, ízében a natúr joghurt dominál. A Magyar Élelmiszerkönyvben előírt 4% gyümölcstartalmat nem éri el, de emiatt nem pontoztuk le.

img_3350.jpg 

12. ZOTT Jogobella erdei gyümölcsös sovány joghurt, egységára: 1060 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont

Az állaga megfelelően krémes-kevésbé híg. Az íze gyümölcsös és hát mi éreztünk egy nagyon halovány zöldségízt is, többen említették a céklát, amit természetes színezőanyagként alkalmaznak. Lehet, hogy a berkenye íze csapott be minket, de tényleg tartalmaz céklát és sárgarépát is ez a joghurt. Érződik az is, hogy nincs hozzáadott cukor, de nincs édesítőszeres íze. 

img_3368.jpg

 

10. ALDI Kokárdás erdei vegyesgyümölcsös joghurt, egységára: 460 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont

Sűrűbb, krémes állag, apró gyümölcs darabokkal. Málnás, citromos ízeket éreztünk, utóízében is édeskés.

img_3353.jpg 

10. PENNY Elite erdei gyümölcsös joghurt, egységára: 498 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Megfelelő krémes-híg állag. Savanykás, natúr-joghurtosabb íz, de természetesen a gyümölcsdarabokkal a benne lévő gyümölcsök íze is megjelenik.

img_3365.jpg 

7. LIDL Pilos erdei gyümölcsös joghurt, egységára: 460 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Megfelelően krémes, hígabb állagú. A termékben inkább a natúr joghurt íze dominál, amit kísérnek a gyümölcsös ízjegyek. Utóízében is a savanykás joghurt a jellemző.

img_3351.jpg 

7. PENNY Sissy joghurt erdei gyümölcs darabokkal, egységára: 460 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Megfelelően krémes, hígabb állagú. A termékben inkább a natúr joghurt íze dominál, amit kísérnek a gyümölcsös ízjegyek. Utóízében is a savanykás joghurt a jellemző.

img_3359.jpg 

7. LIDL Milbona erdei gyümölcsös krémjoghurt, egységára: 623 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Kellemesen édeskés, krémes-híg állag, apró gyümölcsdarabokkal, magokkal. Finom joghurtból és természetes ízű gyümölcskészítményből készült.

img_3371.jpg 

6. PENNY Sissy réteges joghurt erdei gyümölcs darabokkal, egységára: 527 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Sűrűbb, krémes állagú. A termékben inkább a natúr joghurt íze dominál, amit kísérnek a gyümölcsös ízjegyek, de vannak nagyobb gyümölcsdarabok is. Utóízében is a savanykás natúr joghurt a jellemző.

img_3361.jpg 

3. ZOTT Jogobella erdei gyümölcsös joghurt, egységára: 1060 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Megfelelően krémes-híg állag, gyümölcsdarabokkal. Az íze nem is túl édes, nem is túl savas, lágyabb. Tejes, édeskés-gyümölcsös utóízzel.

img_3360.jpg 

3. TESCO erdei gyümölcsös joghurt, egységára: 993 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Megfelelő, krémes-híg állag. Édes-gyümölcsös és savanykás joghurt ízharmónia. Utóízében málnát, áfonyát, szedret éreztünk.

img_3349.jpg 

3. ALDI Milfina erdei gyümölcsös joghurt, egységára: 545 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Gyümölcsdarabos, sűrűbb állag. Savanykás-gyümölcsös ízt éreztünk, amiben keveredett az eper, meggy, majd a végén finom feketeribizlis utóízzel zárt.

img_3363.jpg 

2. PENNY Campus erdei gyümölcsös joghurt, egységára: 593 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Pont jó, krémes állagú. Meggyes-szedres ízeket éreztük intenzívebben. Apró gyümölcsdarabokkal, harmonikus édes-savanyú aromák. Utóízében savanykás-gyümölcsös.

img_3348.jpg 

1. Félegyházi Tej erdei gyümölcsös krémjoghurt, egységára: 995 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont  

Krémes-lágyabb állag, réteges. Nagyon finom, gyümölcsös joghurt, friss édes-savanykás íz, ebben a joghurtban éreztük a legjobban a gyümölcsösséget és természetességet. A joghurt finom savanykás íze nagyon jól harmonizál a gyümölcslekvár édességével. Csak apró magokkal találkoztunk, viszont annál több gyümölcshússal.

img_3355.jpg

 

Összesítés

erdei_gyumolcsos_joghurt_teszt-1.png

 

Ezeket olvastad már?

Grillteszt: szaftos grillkolbászokat, különleges sajtokat és szószokat kóstoltunk

img_3788_2.jpg

Nagy málna szörp teszt

img_3414_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr4514828742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.