Szigetelésre ennél kedvezőbb lehetőség most nincs!

2019.jún.03.

A MFB kamatmentes hitele lehetőséget teremt arra, hogy a házad energetikai korszerűsítésével elért megtakarításodból tudd törleszteni e fejlesztési hitelt, Így 10-15 év alatt szinte ingyen tudod leszigetelni a házadat, fejleszteni a fűtésrendszered és kicserélni a nyílászárókat!

knauf_hoszigeteles_2.jpg

A házad szigetelésével, a fűtésrendszer korszerűsítésével és a nyílászárók cseréjével a fűtésszámlád akár 75%-kal csökkenhet. Tehát, ha az éves fűtési/hűtési költséged 240.000 Ft, akkor ezt leredukálhatod évi 60.000 Ft-ra, egy 100 m2 ház esetében. Ehhez persze teljes korszerűsítés szükséges, vagy részleges, ha pl a nyílászárók cseréje nem szükséges vagy ha a fűtési rendszer fejlesztéséhez elég egy kazáncsere.

Szóval ebből az évi 180.000 Ft megtakarításból tudod törleszteni a kamatmentes hitelt és a beruházás összegétől függően 10-20 év alatt a házad korszerűsítése megoldódik az azon nyert megtakarításból.

Nézzük ezt számokban!

szigeteles_megterules1-1.png

A gépészeti fejlesztésre egy átlag összeget lőttünk be. Ha konvektorok vannak és ezt szeretnénk kiváltani kondenzációs kazán + radiátor vagy padlófűtés rendszerre, akkor ez az összeg akár a többszöröse is lehet. Viszont egy kazáncsere kihozható 450.000 Ft-ból is.

Szigetelés költségénél úgy számoltunk, hogy homlokzati szigetelés esetén is kivitelező végzi a szigetelést, pedig itt megspórolhatnánk 150.000 Ft.ot, ha magunk végezzük a kőzetgyapot leterítését (erről itt írtunk, hogy tudjuk házilag megoldani). 

Viszont az MFB által támogatott kamatmentes hitelkonstrukció egyik alapfeltétele, hogy anyag + vállalkozói díjról is legyen számla, tehát nem támogatja a saját kivitelezést. 

A nyílászárók cseréje olyan ablakokkal és 1 db bejárati ajtóval lett számolva, amik elérik az 1 Wm2K értéket.

A festést így nem számolhatjuk el külön ennél a hitelnél, esetleg, ha a szigeteléssel egyben van számlázva.

Megtérülési idők

szigeteles_megterules2-1_1.png

Tehát a fejlesztés mértékétől függően 10-20 év alatt, havi 13.500 Ft törlesztővel ki tudjuk fizetni a házunk teljes energetikai korszerűsítését. 

A hitelt 20 évre lehet felvenni, ezért több a havi törlesztő a 4. esetnél.

Ebben a konstrukcióban ismétlem az a nagyszerű, hogy a beruházás okán elért megtakarításból kifizethető a hitel teljesen. És ez elég komoly indok arra, hogy belevágjunk a szigetelésbe!

A hitel részletei röviden

Felhasználható: energiahatékonyságot javító fejlesztések (pl. szigetelés, nyílászárók cseréje, fűtési rendszer és HMV rendszer fejlesztésre, kéménytechnikai munkákra, világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására.

Továbbá megújuló energia felhasználására irányuló fejlesztésekre, pl. napelemes rendszerek és bizonyos esetekben hőszivattyús rendszerek telepítésére.

Igényelheti magánszemély, társasházak, lakásszövetkezetek.

Kondíciók (GINOP-8.4/A-17 / BP+Pest megye VEKOP-5.2.1-17)

- saját forrás 10%

- hitelösszeg magánszemélyek esetében 500.000 Ft - 10.000.000 Ft, lakásszövetkezeteknél 500.000 Ft - 7.000.000 Ft lakásonként.

- kamat évi fix 0%

- futamidő max 20 év

- fedezet: magánszemélyek számára 5 millió Ft hitelösszegig, illetve társasházi / lakásszövetkezeti igénylők számára 1,5 millió Ft/lakás vagy 50 millió Ft hitelösszegig nem szükséges biztosíték

- projekt fizikai befejezésének határideje magánszemélyeknél 18 hónap (Pest megye és Budapest 12 hónap), társasházi/lakásszövetkezeti igénylők esetén 24 hónap

-igénylés helye: MFB pontok

 A cikk megírását a Knauf Insulation támogatta.

ÉPÍTKEZEL VAGY FELÚJÍTASZ? GYERE KÖLTÖZZ BE A MUNKÁK VÉGÉIG A HÁZÉPÍTŐK CSOPORTBA, ITT TAPASZTALATAINKKAL SEGÍTJÜK EGYMÁST!

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr1214785466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megbolondoult V. Orbán pápa 2019.06.03. 18:28:42

Mese. Sokallom. Nincs ennyi nyereség a fűtésköltségen. Legalábbis nálam. Egész nap süti a falakat a nap télen így fel tud kívül is melegedni. Ha szigetelve van akkor viszont nem. A másik gond, ha az ablak szigetelt nem tudja felmelegíteni a kívülről sütő nap a házat. Nyáron meg a vegetáció, fák bokrok, napernyő megfelelően árnyékol. Nálam ugyanis több négyzetméter déli üvegfelület van, a téli vízszintes napsütés fel tudja melegíteni a szobákat. Nálam a megoldás: szigetelt zsalugáterek. Sokkal olcsóbb, mint az ablakcsere. Szigetelni meg az Ytongot nem fogom kívülről, akkor nem tud se szellőzni, se felmelegedni télen. A fűtésem meg korszerű 10 éve modernizáltam, felül pedig 80 ezerből 30 centi kőzetgyapotot fektettem. Nem ám 500 ezer. Aki most felújít az nem normális. Olyan építőanyag árak vannak, hogy a kamatmentes hitel semmit nem ér. Legalább 100%-os építőanyag áremelkedés volt az utóbbi pár évben az orbándúlás alatt. Ez az egész a évszázad átverése. A forint is vagy 30%-ot gyengült.

Pierr Kardán 2019.06.03. 19:33:23

A számla a hátulütője ennek a dolognak :-((

Számla nélkül (féláfásan) kb. 15 %-al olcsóbban lehet beszerezni a szigetelőanyagot, ragasztót, hálót, dűbeleket, sarokvédőket, stb. A mai építőanyag árak mellett teljes ÁFÁ-t kifizetni csak az tud, aki nyert a lottón. (Csak részben tartozik ide, de B38 porotherm blokkból építve a főfal négyzetmétere 10 ezer Ft-ra jön ki. Ismétlem, tízezer Ft egy négyzetméter falhoz a tégla, ha valaki ÁFÁ-s árral számol!!!)

A szigetelés felrakás munkadíjáról pedig eleve esélytelen dolog számlát kapni, a számlaképes vállalkozók (amellett, hogy legalább 50 %-al magasabb díjat kérnek) jövő év végéig be vannak táblázva, nem a megrendelő válogat a számlaképes vállalkozók között, hanem ezek a vállalkozók válogatják ki a zsírosabb megrendeléseket. A 100 nm alapterületű családi kockaház szigetelése pedig a legkevésbé vonzó meló a számukra.

A 12 cm vastag szigetelés pedig lófütty, az csak már eleve valamilyen jobb hőszigetelő tulajdonságú falazóanyagból készült falnál ad elfogadható hőátbocsátási értéket:

www.pannonmuhely.hu/energetika/hoszigeteles-kalkulator.php

Aki a hagyományos kisméretű téglából épült külső falú házban lakik, annak 15-18 cm vastag EPS szigetelést kell rakatnia a falra, hogy valóban érezhető megtakarítást érjen el a fűtési költségekben. A 15-18 cm-es szigetelések ára pedig (rendszerben) 4000-5000 Ft/nm, vagyis a 100 nm-es házra szükséges 140 nm szigetelés ára olyan 650 - 700 eFt lesz (csak anyagárban), tehát a cikkben írthoz képest kb. 50 %-al lesz több szigetelés és a felrakás ára :-((

Arcade Macho 2019.06.03. 22:39:04

ez a "rakjunk be fodemre 29 cm -es nikecellt" szigeteleses agyrem is lassacskan helyere lesz teve mint a dizel fosok a helyukre kerultek...

Arcade Macho 2019.06.03. 22:42:15

@Pierr Kardán: "A 12 cm vastag szigetelés pedig lófütty, az csak már eleve valamilyen jobb hőszigetelő tulajdonságú falazóanyagból készült falnál ad elfogadható hőátbocsátási értéket:"

mi az elfogadhato ertek?
hogy fingok egyet es 2 het multan is lehet erezni azt a homennyiseget?

igazi hős 2019.06.03. 23:07:24

@Megbolondoult V. Orbán pápa: "ha az ablak szigetelt nem tudja felmelegíteni a kívülről sütő nap a házat" Ezt gondold át még egyszer: a fény ugyanúgy bejut az ablakon, csak a meleg jut át nehezebben az ablakon. több rétegű ablakoknál kicsit bonyolult a matek, de ha nincs fólia az ablakon, akkor a fény 80-90%-a átjut az balakon és melegíti a szobát.

Danubius 2019.06.04. 11:24:48

Nekem a cikkből az jön le hogy ha egyedül szívod a levegőt egy 10x10-es házban érdemes rá locsolni 4 millát, ha van saját nyomdád. Mi öten élünk: 2 szülő + 3 gyermek. A házon csak a stukatorban van extra szigetelőanyag. Az ablakok 40 évesek. Viszonylag jól zárnak, ami azt jelenti hogy -15 fok alatt már nem kell külön kinyissam az ablakot szellőztetéshez. Évi 180000 a gázdíjam melegvízzel együtt 5 emberre. Kondenzációs kazánnal. Mindenki mondja hogy milyen jó a levegő nálunk :-), nincs szag kisgyerekekkel sem.
Visszatérve a cikkre: úgy is kijön a 180,000/év spórlás ha közben 5 embert látunk el oxigándús levegővel? Vagy ahhoz még kell rá locsolni 2-3 millát?

Sword 2019.06.04. 13:37:43

@Megbolondoult V. Orbán pápa: Abból, amit leírtál a fizika szerint semmi sem igaz.

1.: Télen a sugárzási nyereség nem képes érdemben felmelegíteni a falat. Vagyis ha nincs túl hideg, a fal felületének pedig kellően nagy az abszorpciós tényezője, akkor a külső néhány cm fel tud melegedni. Ehhez azonban hosszú órákon át tartó, zavartalan napsütés szükséges. Télen ezt sem a nap pályája, sem a gyakran felhős égbolt nem támogatja. Magyarán sose lesz napsütésből pozitív energiamérleged egy hagyományos falszerkezeten keresztül. Marad a transzmissziós energiaáram, ami fűtött épület esetén télen mindig belülről kifele áramlik.
2.: Sem az ytong, sem a tégla, sem a beton nem szellőzik, ezt felejtsük már el. Ezzel semmilyen hőszigeteléssel nem tudsz rontani.
3. A hőszigetelt ablak megint csak a belső hőt igyekszik bent tartani télen. A napsugárzást beengedi, tehát melegíti a belső teret. Nézz utána az üvegházhatásnak, vagy a hőterjedési módoknak. Mert mindegyik "észrevételed" hamis.

Cnere 2019.06.04. 18:57:08

Nekem 100nm házam van és éves 180-200e gázszámla. Gáz cirkó van. Ez fűtés + melegvíz. Na most ha számolok valami durva téllel és még áremelkedéssel is, akkor is kb 240e -ből ki tudom hozni. Annyi, hogy a födém már szigetelve van, mert nálam ugye a 38cm-es falak miatt ott ment el a sok hő, tehát a fenti kalkuláció alapján 3,4m lenne.
Utána meg tudnék sprólolni évi 40e forintot, de ez már optimista nagyon. Ha csak a homlokzatot nézem, az is 1,2m, tehát móricka számolással legalább 30 év megtérülés. Persze ez a legoptimálisabb eset és nyilván nem számolok azzal, hogy berakhatom az 1,2m-t állampapírba, ami hoz 4%-t legalább, azaz többet, mint amennyit a gázzal megspórolok, úgyhogy a 30 év sokkal több igazából. Ráadásul ez a 40e megtakarítás szerintem erősen optimista.
Ezt ellentételezi, hogy a házam többet ér a szigeteléssel, nade, ha nem akarom eladni, akkor ez nem sokat jelent, esetleg megemelkedi a biztosítás ára.

Arcade Macho 2019.06.06. 17:39:20

@Cnere: ha lenne egy teraszod vagy erkelyed akkro hogy a mai agyrem hulyeseget betartsd, akkor lazza 29 cm nikecellt kellene rahelyezned...

DrDávid Károlyné 2019.07.05. 12:46:32

A munkadíj viszi el az egész cirkusz 75%-át. Mellesleg gagyi anyag van beszámítva. Ha már hőszigetel, nem a 12 cm- est kell választani van már jobb is, a grafit színű, az ûveggyapot pedig nem egy rétegű a padlástérben, ott megy el a hø java resze nem az oldal falakon,ah! Felesleges az egész, mert 20 évig annyit fizetek a hitelre, mint amennyit elfűtenék+ a cirkusz ami vele jár!