Nézed vásárláskor a melegburkolatok károsanyag kibocsátását?

2019.máj.21.

A melegburkolatoknak a laminált parkettákat, műanyag padlókat, linóleumot, vynil padlót és padlószőnyegeket hívjuk. Ezekben illékony szerves vegyületek vannak (VOC), és márkánként, típusonként akár 10-20-szoros mennyiségű kibocsátásról beszélünk. Érdemes ezért megnézni a jelöléseket, amikről alább beszélni fogunk.

installing-laminate-flooring.jpg

Sokan nem is gondolunk rá, hogy fontos szempont lehet egy melegburkolat kiválasztásánál a design mellett, az adott termék ún. VOC (Volatile Organic Compound=illékony szerves vegyület) kibocsátása is. Az Európai Bizottság környezetvédelmi főigazgatósága 2010 februárjában hívta fel a figyelmet arra, hogy több veszélyes légszennyező anyagból sokkal több van otthonaink (beltéri) levegőjében, mint a szennyezett városi levegőben.

A probléma súlyossága miatt a WHO is készített egy tanulmányt ebben a témában. Ma már elmondhatjuk, hogy csak olyan termékek kerülhetnek forgalomba Európában (de más kontinenseken is), amelyeknek VOC kibocsátását számszerűen megadják az adott termék műszaki adatlapján. Sőt manapság már nagyon sok terméken találhatunk ún. ökocímkéket is.

lamin.jpg

Mi az ökocímke?

A környezetbarát védjegyet ökocímkének, környezetbarát termékjelzésnek is szokták nevezni a gyakorlatban.

Az ökocímke rendszert a vásárlók tájékoztatására alakították ki, annak érdekben, hogy a környezetbarát termék és a környezettudatos fogyasztó minél könnyebben egymásra találjon. A címkét csak a piacon fellelhető leginkább környezetbarát termékek viselhetik, független szervezet általi tanúsítási eljárás után.

Az ökocímkék megszerzése önkéntes, a megfeleléshez a termék minden tulajdonságára vonatkozó követelményeknek kell megfelelni (vagyis életciklus-elemzésen alapul). Az ökocímke elnyerésére gyártók, forgalmazók, szolgáltatók pályázhatnak.

 

A melegburkolatok 28 nap utáni VOC kibocsátására vonatkozó néhány határérték Európából:

 

Forrás: https://www.eco-institut.de/en/portfolio/agbb-schema/

 

TVOC: A beltéri levegőminőség-kutatók általában minden olyan beltéri szerves gáz-halmazállapotú anyagra vonatkoznak, amelyekből mintát vesznek és elemeznek. A különböző mért VOC-k együttesen teljes illékony szerves vegyületek (TVOC-k).

Általában úgy vélik, hogy a normál, nem ipari beltéri környezetben a TVOC koncentráció szintje még nem elég emberi test tumorok és rák kialakulásához. Ha a TVOC koncentráció 3,0-25 mg / m3, irritáció és kellemetlen érzés fordulhat elő. Más tényezőkkel kombinálva fejfájás léphet fel. Ha a VOC koncentrációja nagyobb, mint 25 mg / m3, a fejfájás mellett egyéb neurotoxikus hatások is előfordulhatnak. A szakértők azt sugallják, hogy a beltéri levegőminőség problémájának megoldásához először szellőztetni kell, és zöld növényeket kell ültetni. Légtisztító berendezés otthoni használata, szintén hasznos lehet.

 Ma már ott tartunk, hogy annyi féle országonkénti szabályozás, ökocímke működik, hogy az EU-nak is külön összefoglalókat kellett készítenie, illetve megpróbálták harmonizálni ezeket. Részletesen erről ITT lehet olvasni.    

 

Az ökocímke lejárata

Én sem tudtam, de a sokak által ismert Blue Angel/Kék angyal ökocímkével ellátott melegburkolatok követelményrendszere (DE-UZ 176- fa és fa származékokra vonatkozó ökocímke) is 2013-as és 2021-ig marad érvényben, azaz fejlődik, minden címkének a megszerzése szigorodik időről időre. Ezt érdemes észben tartani.

 

Nézzük a Magyarországon egyik leggyakrabban alkalmazott, német hátterű, ökocimkére, a Blue Angel/ Kék angyal DE-UZ-176 (burkolatokra, fa és faszármazékokból készült termékekre, ajtókra, belsőépítészeti elemekre) vonatkozó határértékeket:

Láthatjuk, hogy itt a TVOC határérték (Total VOC without LCI=illkony szerves vegyületek összessége, kivéve azon vegyületeket, amelyek az AgBB - Ausschuss zur gesundheitlichen Bewertung von Bauprodukten - német Építőanyagok Egészségügyi Értékelő Bizottsága- előírásai szerinti alacsony koncentrációban nem jelentenek veszélyforrást az emberi szervezetre), nem lehet nagyobb 28 nap eltelte után, mint 0,1 mg/m3 , ami megegyezik a fentebb említett német, belga, francia határértékekkel. Ebből azt szűrhetjük le, hogy bár nagyon jó látni, ha egy terméken ez a címke szerepel, de semmivel sem nyújt nagyobb biztonságot a ”szigorúbb” európai országok szabályozásánál.

A beltéri levegőminőség szempontjából jobb, azaz, GOLD (arany) minősítésű ökocimkék közül néhány:

https://www.eurofins.com/consumer-product-testing/information/ecolabels-quality-labels/indoor-air-comfort-eurofins-certified-products/

EMICODE határérték:

Ha jól megnézzük, láthatjuk, hogy óriási különbségek vannak az egyes ökocímkék károsanyag kibocsátási értékeire vonatkozóan. Jelen esetben a „szigorúbb” európai szabályozás 1000 μg/m3 kibocsátást enged meg 28 nap után, míg az egyik legszigorúbb európai ökocímkénél ez a határérték 60 μg/m3 (!) 28 nap után!!!

 

Milyen melegburkolatot érdemes választani?

Amit tudni érdemes, hogy több európai országban (Németország, Ausztria, Franciaország, Belgium) az átlagos európai szabályoknál szigorúbb feltételeknek kell megfelelnie az adott melegburkolati terméknek. Általában ez az árban is tükröződik, de nem feltétlenül. Azt is megfigyelhetjük, hogy ezekben az országokban forgalomban lévő melegburkolati termékek nem feltétlenül ugyanazok, amelyek megjelennek a kevésbé szigorú szabályozás alá eső európai országokban, nyilván nem véletlenül…

Ha egészséges beltéri levegőt szeretnénk magunknak teremteni, akkor érdemes, minél alacsonyabb VOC tartalmú melegburkolatot választani. Tipikusan alacsony VOC kibocsátású burkolat a linóleum (nem PVC, hanem lenmagolajból és szinte csak természetes anyagokból készülő termék), fa parketta (lakkozás helyett olaj-viasz borítással) és olyan modern PVC és lágyítószer (ftalát) mentes melegburkolatok, amelyek még csak most vannak megszületőben. Minden esetben érdemes megnézni az adott termék műszaki adatlapját és onnan tájékozódni.

Érdemes megjegyezni továbbá, hogy hidegburkolatok esetében alig beszélhetünk VOC kibocsátásról, tehát a legősibb burkolati megoldás tűnik a legegyszerűbb és legegészségesebb megoldásnak.

Sajnos a manapság nagyon közkedvelt PVC/vinyl és laminált padló termékek nagyon kevés hányadának alacsony a VOC kibocsátása.

 

Padlófűtés, mint VOC katalizátor?

Kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy a manapság divatos padlófűtés, pont erősíti a VOC-k kipárolgását, sőt erre a folyamatra, még a nagyon modern gépi szellőztető berendezés is rásegíthet…

Remélem tudtunk használható tanáccsal szolgálni a melegburkolat kiválasztásához, hogy ne csak a dizájnt, mint szempontot tartsuk szem előtt.

Az építem a házam könyvsorozat első kötete, egy kiváló ár/érték arányú könyv, amely pont abban segít, hogy használható tudást szerezhessünk arról, hogyan készítsük elő családi házunk építését/felújítását/bővítését. Ne vágjunk bele felkészületlenül az építkezésbe! Tegyük lakásunkat, házainkat élhetővé és egészséges otthonokká!

Az építkezés/felújítás/bővítés során hasznát vehetjük az Építem a házam könyvsorozat további köteteinek!

 

Itt tudsz csatlakozni a Házépítők csoportunkhoz, segítünk építkezésben és felújításban is, gyere költözz be a csoportunkba :)

süti beállítások módosítása