Nagy Húsvéti kalács teszt

2019.ápr.16.

Elképzelhetetlen a Húsvét finom, foszlós kalács nélkül. Sokunk szinte csak Húsvétkor eszik kalácsot, ezért adjuk meg a módját és válasszuk a legjobbat. Hogy Neked ne kelljen kísérletezni, mi vakteszteltünk 12 országosan kapható fonott kalácsot, hogy kiderüljön melyek azok, amiknek ott a helye az Ünnepi asztalon.

borito_10.jpg

Magyar Élelmiszerkönyv

A Magyar Élelmiszerkönyv a "Tejes tésztából készült péksütemények" és a "Tojással dúsított tésztából készült finom pékáruk (finom fonott kalács)" főcím alatt szabályozza a kalács gyártásának folyamatát.

Gyártási eljárás
A felhasználandó anyagokat előkészítik (szitálják, mérik, hőmérsékletét beállítják stb.) Ezeket a termékeket általában közvetlen, azaz kovász használata nélküli technológiával készítik. A dagasztás során képződik a tészta, amelyet érlelnek, megfelelő tömegűre osztanak (egy vagy két művelettel), majd pihentetések közbeiktatásával formáznak, és a termék bélzetének lazítása érdekében kelesztenek. A megkelt tésztadarabokat gőzzel telített sütőterű kemencében sütik. A kisült terméket hűtik, esetleg csomagolják.

husveti-finomsag-piros-tojassal-dekoralt-komenymagos-kalacs.jpg 

Érzékszervi jellemzők
- Alak: a terméktípusra jellemző; ne legyen torz.
- Héj: a terméktípusra jellemző színű, sima vagy cserepes; ne legyen végigrepedt, kormos, szennyezett, égett, ázott vagy feltűnően sérült.
- Bélzet: a termékbél átsült, a héjtól nem elváló, a gyártáshoz felhasznált liszt jellegének megfelelő egyenletes színű, rugalmas, laza szerkezetű, vékony pórusfalú, selymes tapintású; ne legyen morzsálódó, széteső; ne tartalmazzon idegen anyagokat, csomókat és ne legyen mikroorganizmusok által károsított.
- Íz és szag: a termékre jellemző aromájú,  enyhén érződjön rajta a tej és a cukor jelenléte; ne legyen idegen ízű és szagú.

 

A mi értékelési szempontok

A kalácsokat vásárlás után 1 nappal kóstoltuk, hogy a helyben sütött friss termékek ropogóssága csökkenjen. A 12 terméket 11-en vakteszteltük az alábbi szempontok szerint. 

Illat: a házilag sült kalács illata volt az etalon, ami édeskés, tejes illatot jelent. A cukor sütés közben karamellizálódik, tehát ez az illat természetes. Fontos a kalács héjának jellegzetes sült illata.

Állag: a héj lehet keményebb, de a belsejének puhának, levegősnek, foszlósnak kell lennie. Tehát nem letörik egy darab, amikor szakítjuk, hanem akár hosszabban is szakad a tészta, nyúlik is kissé. 

Íz: sült tészta íze a kalács héjában. Tejes, édeskés íz a kalács belsejében. 

img_3254.jpg 

A nagy fonott kalács tesztünk eredménye

12. SPAR fonott kalács, egységára: 1156 Ft/kg. Pontszám: 6,5/10 pont  

Kellemes kalács illat. Kevés hiányzik, hogy foszlós legyen a tésztája, de inkább tömör az állaga. Gyengén édeskés az íze.

img_3261.jpg

spar_fonott_2.jpg 

11. Ceres győri fonott kalács, egységára: 1497 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont  

Édeskés, marcipános illat, sütiillat. A tészta kemény, levegős, de nem eléggé foszlós. Édes, madártejes íz.

img_3257.jpgceres_2.jpg 

10. TESCO fonott kalács, egységára: 570 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Gyenge sós-kalács illat. Az állaga megfelelően foszlós, puha, levegős. Teljesen natúr íze van, enyhe sós-kelt tészta utóízzel.

img_3260.jpgtesco_700.jpg 

8. PENNY Fonott kalács, egységára: 798 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Szép fényes a héja. Illata élesztős, kalácsos illat. Az íze olyan diós-mogyorós, pedig natúr fonott kalács. Az állaga keményebb, de lyukacsos, nem morzsálódó.

img_3262.jpgpenny_2.jpg 

8. SPAR Budget fonottka, egységára: 895 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Vajas illat. Puha, de nem elég levegős állag. Az ízében is érezhető a vaj, picit lehetne sósabb, hogy kiemelje a vaj ízét.

img_3263.jpgs-budget.jpg 

7. ALDI Édes ízek fonott kalács, egységára: 748 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Édes, vaníliás illat. Az állaga kellően levegős, puha. Natúr, egyszerű kalácsíz. Tejes-édes utóízzel.

img_3258.jpgaldi_2.jpg 

6. Auchan fonott kalács, egységára: 798 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Finom, édes, egyszerű kalácsillat. A tészta foszlós, de kicsit még sülhetett volna. Az íze natúr, édes, finom.

img_3255.jpgauchan_500.jpg 

4. Kemencés kedvencek fonott kalács, egységára: 638 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Finom, már-már fűszeres illat. Tömör, szárazabb állag. Kevésbé foszlós, inkább kenyér jellegű. Az íze házias, nem édes, inkább a sós íz érezhető, kellemes kalács íz.

img_3256.jpgkemences.jpg 

4. SPAR helyben sütött fonott kalács, egységára: 797 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Az illata gyenge, de jellegzetes kalácsillat, édeskés. Kicsit rágós kéreg, nem ropogós már. A tészta stabil, nem nyúlós-foszlós, de puha, kellemes állagú. Íze gyenge intenzitású, natúr, édeskés.

img_3266.jpgspar_helyben_sutott.jpg 

3. TESCO finom fonott kalács, egységára: 1196 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Vajas-vaníliás illat. Az állaga kiválóan foszlós, puha, levegős. A vajas-vaníliás aromák az illat után az ízben is jelen vannak, de harmonikus az ízvilág, mert az aromák gyenge erősségűek.

img_3264.jpgtesco_250.jpg 

2. Auchan finom fonott kalács, egységára: 996 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Finom kalács illat, picit vastagabb, de ropogós kéreg. A tészta állaga kiváló, foszlós, puha, levegős. Egyszerű, házias jellegű kalácsíz, eltalált sózással, édes utóízzel.

img_3265.jpgauchan_250.jpg 

1. LIDL fonott kalács, egységára: 911 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Finom, egyszerű kalács illat. A külső vékony réteg ropogós, a belseje omlós-foszlós tészta. Házi kalácsra emlékeztető íze van. Picit sós is, jól megy a főtt sonkához.

img_3259.jpglidl_2.jpg

Összesítés

 kalacs-1.png

 

Nagy Majonézes Torma tesztünkért KATTINTS IDE!

2019 Húsvéti tejcsoki tesztünk eredménye ITT!

2019 Torma tesztünk eredménye ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr4814765802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palkovics Ede 2019.04.17. 17:54:58

"Elképzelhetetlen a Húsvét finom, foszlós kalács nélkül."
Sokat jártam az országot és laktam szinte mindenhol. Kalácsot esznek sonka mellé nyugaton, délen sima kenyérrel, keleten disznótoros, Székelyföldön töltött bárány. A desszert mindenhol más.
Szóval szerintem elképzelhetö kalács nélkül is a húsvét.

maradokapénzemnél 2019.04.17. 17:56:59

@Palkovics Ede: így van, igaza van. Alkohol nélkül is elképzelhető a sör, koffein nélkül a kávé