Ez a mi rendkívüli köszönet listánk az építkezésünk után!

2019.ápr.10.

Éppen füvesítéshez készültünk egy kis tereprendezéssel (10 m3 salakos-szemetes föld kicserélése tiszta földre), amikor eszembe jutott, hogy az udvar parkosításával befejeződik az az egy éves időszak, ami a beköltözésünk óta eltelt, és a folyamatos javítgatásokról és persze várakozásról szólt. Úgy gondoltam itt az ideje lezárni a múltat és ehhez a legjobb eszköz, ha megköszönöm azt a sok jót, amit az építkezés során kaptam és tanulhattam meg. 

leonardo-dicaprio-oscars-2016.jpg

Az építkezésünkről már sokat írtam, most inkább a manapság divatos hollywoodi stílusban a film után pörgő  special thank to lista mintájára, tényleg csak a szép emlékekre és az ezért érzett hálára összpontosítanék. Persze lehet az Oscar Gála győzteseinek thanks to speech-e is, amelyik szimpatikusabb.

55bfff456316f_o-e1508967364841.jpg

A következő események valóban megtörténtek, de a neveket természetesen kicsit megváltoztattam, bár lehet nem kellett volna.

Nem is húzom tovább, szóval jöjjön a Incredible story of building a f..ckn' simple house című filmünk után a

special thanks to:

1. a telkünk előző tulajdonosának a kőzettani ismereteink fejlesztéséért, aki azt a sok szép, színes, csillogó követ, üvegdarabot és betondarabra hasonlító kőzetet elásta az udvaron, külön öröm volt kiszedegetni 50 m2-ről 3x150 L kukányit.

2. szintén neki, hogy nem termőfölddel, hanem kohósalakkal töltötte fel az udvar egyes részeit. Amikor kitermeltük a szükséges területekről, a felszálló por illata megidézte a vaskohászatunk legszebb korszakát.

3. KOmeeyes-nek, a kőművesünknek, aki proaktív módon nem restelte megtámasztani a cseresznyefánk, ház felől nem látható tövét 3 vödör malterral, enélkül biztos rég kidőlt volna már. Thanks!

4. a névtelen kőmüvesnek, akinek a kincsvadászok örömét köszönhetjük, mikor kiástuk az általa elásott,  szendvicsei után megmaradt csomagolóanyagot a kertben, holott végig volt egy konténer az udvaron.

5. Michael Mechanicnak, aki  feldobta a napomat azzal, hogy végre értelmet adott az ellenőrködésemnek az építkezésen azzal, hogy csak úgy viccből, (hogy észre veszem-e), kb 10 fokos dőléssel szerelt fel 2 radiátort is. 

6. Leslie Fool Carpenternek, az ácsnak, akinek első zsarus-megfigyelős élményemet köszönhetem. Csak annyit rólam, hogy imádom a Halálos fegyver sorozatot és kedvenc részem, amikor épp megfigyelnek valakit, órákig várakozva a célszemély lakhelyén (mert az olyan izgi :). Leslie Fool kicsit rendezetlenül hagyta itt a munkáját és mivel a címét pontosan nem tudtuk, ahová a tértivevényes felszólítólevelet szándékoztam postázni, csak a környéket mondta meg egy ismerős, ezért tudva, hogy 17:00-ig dolgozik, így 17:05-től az adott környéket figyeltem 19:23-ig, amikor is megláttam kopott, Renault furgonját, ahogy leparkol a háza elé. Meglett a cím, postáztam a levelet, visszafizetett 50.000 Ft-ot a kárra.

7. Ocean Omniscient-nek, aki mindenhez is értett és neki köszönhetem, hogy tökélyre fejlődött a kamu érzékelésem. Amikor egy nehéz nap végén jelezte, hogy 3 nap múlva tud jönni befejezni a munkát, már tudtam, hogy maximum a kocsmában, ha összefutunk még egyszer, de sajnos oda meg nem járok.

8. Keny Nadzson-nak, akit megkértünk, hogy vigyázzon a már lerakott térkőre, ne kenje össze ragasztóval, miközben a lépcsőt burkolja. Szerencsére az egyetlen alkalom volt, hogy nem tudtunk ott lenni, mert el kellett utaznunk, így 2 nap alatt simán tisztára drótkefézhettük utána a térkövet attól a "De főnök hát ez minimális, ami ráment" mennyiségű ragasztótól.

 

Na de komolyan, azért jó emberekkel is találkoztunk, szóval itt a real special thanks to:

1. Conny Contractor-nek, aki nagyjából szervezte a dolgokat és minden hibát kijavítva a szívünkbe lopta magát. Jó, jó még van egy kis szigetelés és csatornabeállítás, amit 1 éve ígér, de ne legyünk telhetetlenek.

2. Alexander Electricnek, aki egyszerűen minden elektromos munkát megcsinált és kész is van, slussz. Ő egy igazi Vezető :)

3. A helyi Material Supplier-nek, aki tényleg mindent időben kihozott.

4. Bandy Carpenternek, aki végül 3. ácsként befejezte a nyári konyhánk tetőszerkezetét!

 és végül very special thanks to azoknak az ismeretlen járókelőknek, akiktől elkértük a telefonjukat, hogy azon hívjuk fel az aktuális dolgozni nem akaró mestert, mert már nekünk nem vette fel a telót 200 hívás után sem. 

 

Vége a special thanks to résznek, a vászon sötét, de hirtelen egy szoba képe dereng elő. Fiatal pár jelenik meg, egy eszméletlen csinos hölgy és egy fanatikusan jóképű úr, a Magyar Álom megtestesítői, személyesen. 

- Szerinted egy hosszúkás szobában keresztben rakják le a laminált padlót? Ráadásul úgy, hogy vágások sem ugyanott vannak minden 2 sorban?

- Nem láttam még ilyet....meg itt púpos is, pedig ki lett egyenlítőzve. Keny Nadzson visszaszedi az biztos!

Egy hatalmas robbanás zaja szakítja meg beszélgetésüket. Méltán nevezhetjük WTF nézésnek, amikor egymásra meredtek.

- Úristen, mi volt ez?

Annyira meglepődtek, hogy nem is tudták eldönteni, hogy szaladjanak a hang irányába, vagy óvatosan közelítsék meg a robbanás helyszínét. Pár pillanat múlva óvatosan elindultak.

A fürdőszobából millió apró üvegszilánk terült ki a folyosóra. Beléptek. Michael Mechanic egy kalapáccsal a kezében állt a zuhanykabin üres kereténél.

- Nem akart bemenni a sarka az üvegnek a keretbe, épp csak megkoccintottam... de nyugi kifizetem, rendelek újat. De még belepróbálom az üveget a másik oldalon is... feltakarítom hagyjátok...

- Jó, csak óvatosan..

A magyar álom pár elindult a bejárati ajtó felé és a második robbanás már annyi arcmozdulatot sem tudott kiváltani belőlük, mint az Expendables című film hőseiből a közvetlenül a hátuk mögött felrobbanó helikopter, miközben lassítva léptek túl Michael Mechanic utolsó emlékezetes alakításán.

 

Ha van sztorid neked is, épp építkezel, tanácstalan vagy, akkor gyere csatlakozz a Házépítők csoportunkhoz, itt igazi lelkitársakra találsz :) 

 

Ha van esetleg olyan ismerősöd, akiknek bemutatnád az építkezés napos oldalát, akkor oszd meg a posztot, hadd lelkesedjenek ők is :)

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr9814748535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ymel 2019.04.11. 09:29:12

Szerintem tanacsos kozelebbrol is megismerkedni a hazepites /karbantartas legalabb 1-2 fejezetevel. Ne nezzek a tulajt teljesen hulyenek. Es ne is legyen az. Az idiota 'varosi', aki egy polcot nem bir felszerelni

БУММЕР 2019.04.11. 10:09:53

Pont az ilyen és hasonlo sztorik miatt csinàlok meg mindent magam amit csak tudok!
Vàrni, vàrni, fizetni majd nem azt kapni amiért fizettem, reklamàlni, szàjat tépni etc.
Még egy jol esö fülest sem oszthatsz ki a sok bunkonak!

Jokat nevetek amikor nekiàllnak sirni a szakik, hogy nekik milyen rossz, mert senki nem akarja megfizetni öket! Valoban nem! Mert hamarabb tudok versenyt futni egy kerekes székessel mint becsületes szakiparost talàlni! Tipikusan a megkerülhetetlen gàznyomvonal vàltàs körüli huzavona màr màr tetlegességig jutott részemröl amikor a feleségem làtva a jeleket elzavarta a mestereket mielött a làbukat hegesztem le!

De beszélhetünk sok ismerösöm félig kész hàzàrol, minösithetetlen viselkedésröl, hozzààllàsrol és persze kivitelezés minöségéröl!

Akkora szégyen ezt olvasni és leirni nap mint nap! Ez màr rég nem a pénzröl szol, egyszerüen ilyen trogerek, nincs ezen mit szépiteni!

mézesmackócskácska 2019.04.11. 10:10:37

Magyarország a trágya építőipar Mekkája. Szarul dolgoznak , de legalább drágán!

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.04.11. 10:16:34

Nálunk az jött be, hogy a helyi (kisváros) szakikkal dolgoztatunk, akiket mindenki ismer és ajánl. Na ezek nem lépnek le, elkészítik jól stb.

Persze mostanában nehéz.

seepheerd 2019.04.11. 10:25:29

Mi is most estünk át hasonló témán, a kőműves/kivitelező szerint (aki mindenhez IS értett) kétféle ember létezik: az egyik, aki mindenbe beleszól, a másik aki nem.
Na mi az utóbbi csoportba (gy.k.: hülyék) tartoztunk, mindenből a legjobbat vettük, amit csak kért megkapott, amilyen árajánlatot adott elfogadtuk, mert úgy gondoltuk, hogy ő a MESTER és azért mert közel dupla bérért dolgozik, profi munkát fogunk kapni...
Tévedni emberi dolog - mondta a sün is, amikor lemászott a drótkeféről :)

(Egy blogot tuti megér a mi sztorink is, majd ha időnk lesz rá... :))

scsaba1 2019.04.11. 11:07:24

A sztori természetesen trú, de nem lehet, hogy némi fillérbaszás reményében a kínálat legaljáról választottatok? (gyk. gyanúsan olcsó és furcsamód ráérő (mekk)mesterek?)
Mert a 10 o-os radiátor meg a többi "kaland" erre enged következtetni.

A takarófólia-tesaszallag-hullámkarton használata ellen meg szerintem még ipari iskolás korukban megkapják az élethosszig tartó védőoltást. Ezért én mindenkinek azt javaslom, hogy mindenféle takarást-leragasztást végezzen el saját maga - ennyire ne legyen már humánértelmiségi senki.

Azt meg csak félve kérdezem meg, hogy esetleg volt-e valamiféle szerződés garanciális kitételekkel, pénzvisszatartási opcióval esetleg kötbérrel? Nyilván nem álomvilágban élek, de legalább a nagyobb munkáknál érdemes lenne...

BGYCS 2019.04.11. 11:47:16

Nálunk az előző lakó a szokásos sitten és üvegcserépen kívül egy komplett nyugágyat és három bezacskózott egész grillcsirkét ásott el a kertben. Volt meglepetés mikor felástam a földet.

БУММЕР 2019.04.11. 12:56:52

@scsaba1:
Sajnos a szerzödés tul sokat nem ér!
Ha van évek mire kigyömöszölik a tartozàst/kötbért, esetleg alà sem akarnak irni semmit!

A garancia pedig csak a Lidl/Aldiban ér valamit ma Mo.-n, mert mindenki mindenhol a kiskaput keresi, ha nem talàlja akkor a garanciàlis javitàs/csere ugy történik, hogy legközelebb eszedbe se jussanak ha elromlik!

Pierr Kardán 2019.04.11. 13:46:40

@БУММЕР: "Pont az ilyen és hasonlo sztorik miatt csinàlok meg mindent magam amit csak tudok!"

Sajnos nekem munkából van jövedelmem, tehát ha az építkezésen dolgozok, akkor nincs fizetés (a szabadságokat kivéve). Plusz ráadás, hogy bármennyire is drágák a szakemberek, szerencsére többet keresek óránként, mint amennyit ők kérnek, szóval nekem nagyon nem éri meg helyettük dolgozni.

A rossz tapasztalatok alapján azt a módszert alakítottam ki, hogy soha semmit sem fizetek előre a mestereknek, ha valami készen van, akkor van elszámolás.

A "készen van" szintén egy fontos szűrő, szerencsére van a családban egy rokon, aki nagyon közel lakik az építkezéshez és jártas az építőiparban, ő naponta 2-3 alkalommal ránéz a munkákra, ha valami nem kóser, akkor a saját szavaikkal tudja nekik elmondani, hogy mi nem klappol a munkában.

Persze ezzel a módszerrel meg az a baj, hogy viszonylag jó lesz a munka minősége, a költségek nincsenek az égben, viszont a tempó elég lassú. Nekünk nincs motivációnk arra, hogy 1 év alatt készen legyen a felújítás (nem építkezés, mint a blogban!), a gyors munka manapság csak olyan körülmények között érhető el, amit a blogban is olvashatunk.

Minden építkezés egy kompromisszum, ha valakinek valamilyen okból fontos, hogy gyorsan legyen kész a munka, annak bizony fel kell készülnie túlárazó mesterekre, piti lehúzásokra, összecsapott minőségre.

Szerencsére nekünk nem sürgős a dolog, se állam, se bank, se költözés nem sürget bennünket, ezért a fontolva haladás módszerét alkalmazzuk, kivárjuk a megbízható embereket, kivárjuk az akciókat az építőanyagokban.

БУММЕР 2019.04.11. 14:30:18

@Pierr Kardán:
Nem làtom, hogy ez miért a "sajnos" kategoria!

Kénytelen voltam az idöt ràszanni, mert ezek a Luca széke tipusu épitkezések/felujitàsok nekem nem férnek bele sem anyagilag sem idöben!

Talàn a legjobb példa a garàzsunk.
A tereprendezést egy baràtom intézte géppel, pikk pakk meg volt, piaci alapon szàmoltunk el ahogy kell!
A zsaluzàstol a tetöig, a garanciàlis telepitésen kivül (csàpos és autolift) a 120nm 3+1 autonak, szigetelve,egyedi fütéssel, mellékhelyiséggel, màr csak a napelem hiànyzik a tetejéröl a medencefütéshez...

Mikor kijöttek a nagymellényes kivitelezök màr 2x-es alaprol indultunk làtva hol kell a garàzst felhuzni (ajànlatkérés a tervek alapjàn történt, majd a személyes talàlkozo alkalmàval hirtelen megdràgult a történet - nem, nem a rossz tervek és a hiànyos anyagkiiràs miatt). Ezt nem veszi be a gyomrom!

Minden nap amikor dolgozni megyek/hazajövök vagy valamelyik régi vasamat simogatom, jo rànézni a kezem munkàjàra...