Nyílt levél egy vállalkozótól a mai építkezőknek

2019.már.27.

Nagyon sok építkezésről van tapasztalatunk, elképesztő, hogy sok helyen mi megy, sokan szidják a kivitelezőjüket. A sok konfliktus egy része azonban nem mindig a kivitelező hibája miatt alakul ki, hanem az építtető keze van a dologban. Kaptunk is egy levelet az egyik kivitelező csoporttagunktól, ezt közöljük most változtatás nélkül.

12_szigeteles_hz_1.jpg

Tisztelt Csoporttagok, Tisztelt Építkezők!

 

Én villanyszerelő vállalkozó vagyok, és megfigyeltem a csoport működésében, hogy sok alkalommal, mondjuk, úgy be vannak támadva a vállalkozók, magas ár vagy valamilyen nem teljesítés miatt.

Természetesen nagyon is tisztában vagyok azzal, hogy milyen sok lehúzás és átverés van, ami nehézzé teheti egy etikusan működő csoport megjelenését.

Ugyanakkor fontos szerintem Tisztelt Építkezők, hogy Önök is lássák a vállalkozó is ember, és ha megkéri a munkája árát, attól még nem haramia.

Ki járt már úgy, hogy az olcsóbbat választotta, aki nem teljesített, majd a pótlása összességében többe került, mint a magasabb ajánlat, ami vissza lett utasítva, nem beszélve a csúszásokról? Őszintén!

Gondolom mindenki elvárja egy szakembertől azt, hogy profi legyen. Azt hogy bizalomgerjesztő legyen. Azt, hogy eszközökkel megfelelő mennyiségben és minőségben rendelkezzen.

Hadd adjak adatokat Önöknek, melyet évek során kaptam meg. Régi, jó mondás hogy „olcsó húsnak híg a leve”

A korrekt munkát meg kell fizetni! És nem amiatt, mert mi sokat akarunk kaszálni. Nem kell minket sajnálni, de volna pár adat.

A munkaerő külföldre ment. Nagyon nehéz embereket találni, és drága. A segédmunka ára is az egekben van, nemhogy egy szakemberé, és még így is lasszóval kell fogni az embert. De tegyük fel, megvan az ember.

 

Mire is megy el az Önök által kifizetett pénz?

- Én törvényeket betartva dolgozom, a velem dolgozók képzett szakemberek, jogilag rendezett munkaviszonnyal. Ezen embereknek jelentős a bérköltsége, amelynek a nettó munkabér után kb. ugyanannyit még állambácsinak is be kell fizetni, vagy alvállalkozó, aki szintén maga viseli a terheit.

-  Az üzemeltetéshez is jelentős tőke kell. 

-  Autó, melyet vásárolni, szervizelni, tankolni kell.

- Szerszámgépek, mint horonymaró gép, ipari porszívó, véső és fúrógépek, melyek drágák és elromlanak, időnként el is lopják őket.

- Rengeteg kéziszerszám, kopó szerszám, célszerszám.

- Promóció és marketing. Persze az ajánlás a legjobb, de több lábon kell állni.

- A cég saját adóterhei, könyvelése, stb.

- És akkor az ügyfélnél felhasznált anyagok csak most jelenek meg a sorban.

 

Idáig egyetlen olyan ügyfelem sem volt eddig, aki menet közben ne változtatott volna. Van olyan, hogy ez belefér nekünk, de nyilván van olyan, hogy nem. Van olyan ügyfél, aki tudomásul veszi, és elfogadja, hogy változtak a költségei, és van, aki elvárja, hogy mindent végezzünk el az eredeti megállapodás alapján, miközben ő változtat. Ha pedig ezt nem vállalom, jön az esetleges hangulatkeltés mi velünk szemben.

Egy őszinte gondolat a végére. Vállalkozók vagyunk. Magunk menedzseljük magunkat, pont azért mert nem a sima fizetésért akarunk csupán dolgozni. Beletesszük a munkába a hétvégéinket is ha kell, és sokszor kell. Ezt pont amiatt csináljuk, hogy ne egy fix fizetésért dolgozzunk, hanem legyen lehetőségünk növekedni, fejlődni, már ha van időnk kiélvezni.

Hát ennyi.

Én tisztelettel arra kérek mindenkit, hogy több nézőpontot is vizsgáljon meg!

Köszönöm, hogy elolvasta!

 

Csatlakozz Te is építkező és felújító közösségünkhöz, a Házépítők csoporthoz! Mi minden kérdésedre válaszolunk, mert biztos van, ha építkezel vagy felújítasz :) Katt ide: Házépítők

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr9114682512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leylandi 2019.03.27. 14:32:34

No, akkor egyszer s mindenkorra számoljunk le egy tévhittel.
MA, ITT AZ ÉPÍTŐIPARBAN NEM KÖLTSÉGALAPÚ ÁRKÉPZÉS VAN!
Hanem piaci. Aki amennyit megad...
A vállalkozó nem úgy számolja bérét, hogy rátesz a költségeire 20% hasznot, hanem annyit kér el, amennyit még éppen kifizetnek neki! Ne tessék szemérmeskedni, mindegyik így tesz, ahogy a megrendelő is így tett, amikor 10 éve még megtehette, mert vállalkozóból volt felesleg: szemérmetlenül kiszipolyozta a vállalkozót, aki sokszor még önköltség alatt is bevállalt munkát, csak ne kelljen elküldeni embereit.
EZ A (VAD)KAPITALIZMUS! Az a keleti fajta. Épp az dögleszti meg a másik felet, amelyik megteheti! 10 éve, a válságban sorra mentek csődbe az építőipari vállalkozók, a Kamara szerint 2008-12 között 70(!) %-uk szűnt meg! Érdekelte bármelyik megrendelőt, azt gondoljátok? Affenét... felőle ott dögölhetett éhen a vállalkozó gyereke az árokparton. És a másik oldal: ne higgye bárki is, hogy ma a vállalkozó számolgatja a rezsijét, és megelégszik a tisztességesnek mondott 20% haszonnal, mert nem! Addig megy el pofátlanságban, ameddig csak (az ég nem szakad le) megfizetik... a Balaton, Bpest környékén ma már olyan valóságtól elrugaszkodott árakon dolgoznak, tisztán(!) napi százezreket zsebretéve, hogy a Nap pofája ég már a szégyentől, de az övék nem. Miért is égne? A hálapénzes nőgyógyásznak, fogorvosnak, politikusnak és sztárügyvédnek semmi sem drága, a többiek meg felvesznek a csok mellé még 30-40 milla hitelt, amibe beledőlve majd csak 10 év múlva teszik utcára őket, tehát ma még hejehuja, épelméjű és nem gazember átlagpolgár pedig ma már NEM építkezik, ennyi. Ez a Vadkelet, itt ember az embernek farkasa, egyszer én belezlek ki, másszor te engem, attól függ, keresleti vagy kínálati piac van, KÖZE NINCS ehhez a költségeknek! A megrendelő részéről épp akkora hazugság volt 10 éve, hogy "jaj, a felét már nem fizetem ki, mert elfogyott a pénzem", mint ma a vállalkozótól az, hogy "alig marad valami, mert magas az adó, meg az autó ára"! Blablabla... 10 éve még a nőgyógyász vett mindegyik gyerekének házat, bécsi orvosi kezelést meg szesellszigeteki nyaralást, ma meg a burkoló meg a kőműves. Egy a biztos: se a megrendelő, se a vállalkozó nagy átlagban nem különb szent, meg nem is nagyobb rohadék gazember a másikánál. Pont megérdemlik egymást, ennek az országnak a polgárai! Az angolok, németek már 400 éve tanulják a demokráciát, jóhogy elég náluk a tisztességes megállapodás és a szóbeli szerződés is, mi meg, akik még 30 éve is csak ugatjuk, még az írásbeli se ér egy taknyos zsebkendőt se... Ne hazudjunk már egymás szemébe folyton, kis ország ez ahhoz...

rockjano 2019.03.27. 15:39:01

@Leylandi:
Mit mondjak...sajnos igazad van (és azért tegyem hozzá hogy ritkán de azért van kivétel is aki a lehetőségekhez képest próbál normálisan és reális árakon dolgozni, persze nem 20% haszonnal az semmire sem elég de mondjuk megelégszik 50%-al és nem 300%-al.

Meg azt is tegyük hozzá hogy ha nem lenne ilyen rohadt drága embereket legálisan foglalkoztatni ebben az országban akkor talán sok minden máshogy lenne...mert a legnagyobb legrohadtabb rabló az maga az állam...

Brix 2019.03.27. 15:54:04

A lènyeget nagyon szèpen leírta az első hozzászóló, csak annyit tennèk hozzá, hogy az állam is nagyot hibázott, mert mestersèges eszközökkel kergeti az emberteket az ingatlanpiacra, legye szó CSOK- ról , az irreáisan alacsony alapkamatról, ès az újabb csaladpolitikai kedvezmènyekről.. Ebből az ingatlan- inflációs spirálból mindenki ki akarja venni a rèszèt, nem is csoda, hogy elkapzsultak a vállalkozók...A CSOk bevezetèsekor, azonnal beèpítettèk a plusz likviditast, az árakba...Most abban lehet bízni, hogy ide is begyűrűzik a gazdasági válság, ès a felèpített ingatlanokat már nem tudják eladni a mostani irreális piaci árakon.....Az árdrágítóknak bukni kellene!

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.03.27. 15:57:19

Ez van, nem vagy versenyképes. Tessék menni csődbe.

bontottcsirke 2019.03.27. 16:12:47

Remélem én is hogy a sok lakóparkos baromság befullad, aztán fillérekért lehet venni ingatlanokat megint. Pont, amennyit érnek.

para_noir 2019.03.27. 16:21:06

Bírom az ilyen sírást, hogy mennyi a költsége. Az a helyzet apafej, hogy költségeim éppenséggel nekem is vannak, szóval ez nem nagy érv. Az meg, hogy a melósok korrektül be vannak jelentve, az például a hahaha kategória. A legtöbb szakmelós lehúzós, én ezt el is fogadom, mindenkinek élni kell valamiből, de azért amikor előkerül a sírás meg magyarázás, akkor kinyílik a bicska. Olcsóbb lesz a burkolás, ha előadom, hogy milyen magas a rezsim és mennyit fogyaszt a kocsim? na, akkor fordítva ugyanez legyen. Két éve vettünk házat, rengeteg felújítás, szakmeló volt, jó sokat tudnék mesélni, brutál átverések, lehúzások vannak. Jellemzően a helybeli, ismerős által ajánlott egyedül dolgozó szakik azok, akikben meg lehet bízni, és akik nem mondanak horror árakat. Ha valahonnan kerítek egy ismeretlen, brigádos vállalkozót, akkor nyugodtan számolhatok 30-40% bukóval.

Kelemanus 2019.03.27. 16:36:32

Vettünk egy lakást 2,5 éve a lagzi utan.
A teljes szetverést és lakasfelujitasunkat egy brigad vegezte.
Mindenki szivatott hogy dragak, kb 25%-30%-al mint a masok altal ismert szakik. (Ez ugye pont egy áfányi külömbség)
Aztan mikor 4,5 honap alatt vegeztek, mindenrol szamlat garanciat adtak, úgy hogy 2 év alatt semmi gond nem lett a munkaval, azt gondolom nagyon megerte.
Ismertem őket korabbrol, lattam munkajukat, tudtam meg lesz csinalva.
Nalunk is volt kozben modositas, -nem alapvető, de volt- mondta mennyivel lesz több, hanynapot csuszik az egesz emiatt. Ugy is volt, a vegen leultunk minden szamlat eredeti tervet modositast atneztunk, tenyleg kertuk, tenyleg megcsinalta, kifizetjük.
Draga volt az olcsohoz kepest, de szep, gyors es garancias.
Megérte.

Sean MacTíre 2019.03.27. 16:42:39

@közíró MAXVAL bircaman: kulfoldre szokas menni, nem csodbe. Epp ezaz.

БУММЕР 2019.03.27. 16:57:56

@Leylandi:

"Az angolok, németek már 400 éve tanulják a demokráciát, jóhogy elég náluk a tisztességes megállapodás és a szóbeli szerződés is, mi meg, akik még 30 éve is csak ugatjuk, még az írásbeli se ér egy taknyos zsebkendőt se... Ne hazudjunk már egymás szemébe folyton, kis ország ez ahhoz..."

Ekkora baromsàgot màr rég olvastam...te sem sokat dolgoztàl még külföldön...

telkoe 2019.03.27. 17:10:32

@Kelemanus: . Ez a kulonbseg a normalis megrendelo es a neten kiokosodott mindentudo mennyitfograjta extrapofitot szakerto kozt.

Zabalint 2019.03.27. 17:13:26

Ott téved a posztoló, hogy előadja neki milyen költségei vannak. Nos, megrendelőként irreleváns a vállalkozó költsége, ha hatalmas haszonkulcssal dolgozik a vállalkozó, akkor is megrendeli a szolgáltatást, ha kell neki, és a piacon nem kapja ugyanazt olcsóbban sehol. Kereslet-kínálat van, ennyi. A pék költségeivel sem foglalkozok, annyi a kifli fogyasztói ára a boltban, és kész. Ahogy a magas profitja, a sírása sem érdekel ellenkező esetben.

Másrészt persze a keresletet azért erősen táplálja az, hogy a kormánynak épp fellendülési időszakban támadt kedve mesterségesen tovább fújni a lufit

Zabalint 2019.03.27. 17:15:33

A másik, hogy a megrendelő azon információból, hogy A olcsóbban csinálja, mint B, nem vonhatja le azt a következtetést, hogy B jobban csinálja. Annál több kell, mint mondogatni, hogy "olcsó húsnak híg a leve", mert bizony drága húsnak is lehet híg a leve.

Kelemanus 2019.03.27. 17:18:35

@telkoe: én is ugy vagyok vele, ha megmondom az en szolgaltatasom ennyi, akkor ne alkudjon bele ingyen mást, kiveve ha megvette a teljes pakkot. Abba kérhet extrát is. (Eskuvo temakor)
Nem olyan nehez ez a szolgaltato szektor csak fel kell fogni hogy amit nem szeretném hogy velem csinaljon a vevő, azt én sem csinálom az eladóval és fordítva.
Csak ugye inteligenciahiany, kicsinyesseg, fukarság meg rosszindulat is van a világon.

különvélemény2 2019.03.27. 17:18:38

@rockjano:
Hagyjuk már ezt a magas adót, az EU átlaghoz képest csak a minimálbérnek magas az adója, de az sem nálunk magas, hanem máshol kedvezményes.
Átlagfizetésnél a jobbik felében vagyunk, építőipari fizetésnél az első harmadban, több gyerekkel meg a top3-ban az adózás alacsonyságát nézve.

De általában is csökkentek a költségek, nézz meg egy 2010-es bérkalkulátort és egy 2019-est, a munkavállaló és a munkáltató is kevesebbet fizet.

mindbender2 2019.03.27. 17:30:11

@Leylandi: Addig jó volt amíg nem kezdtél bezzegfranciázni bazmeg.
Az angolok meg a franciák 400 éve szipolyozzák ki a világot abból élnek úri módon.

A többiben igazad van.

mindbender2 2019.03.27. 17:31:42

@rockjano: Az élőmunkát terhelő adók azért vannak az egekben mert a népesség 30%-a nyugdíjas.
A pártoknak meg ki kell nyalniuk a seggüket, ezért minden adó az egekben van.
Mert ha nincs recesszió idején is nyugdíjemelés akkor jön a másik demagóg fasz demokrata párt és elveszi a hatalmat.

telkoe 2019.03.27. 17:52:47

@Kelemanus: Most abban a jo helyzetben vagyunk, hogy sok megrendelonel egyszerre megvan a kadari hazmester aki kiszamolja, hogy tobbet keres-e a vallalkozo a szerinte erkolcsos 20%-nal es a kapitalista UGYFEL, akinek minden kivansagat teljesiteni kell, mert ugye o fizet.

Az ilyen ugyfel kiszamolja, hogy a legolcsobb kell neki, mert nehogy mar egy kantarosnadragos malteros suttyo jobban keressen mint akik a Kacor kiraly foiskola diplomajaval excelt buvolnek az irodaban aztan megprobaljak belealkudni a fel vilagot mert menet kozben jonnek ra hogy mit akarnak.

csakegyvalaszto 2019.03.27. 18:01:45

@Leylandi: khmm, mielőtt (szerintem tapasztalat vagy építőipari rálátás nélkül) szidod a fent leírt kivitelező által vázoltakat, talán jobb lenne, ha tudnál különbséget tenni a kivitelező, építtető (generál kivitelező), és az anyagok gyártói között.
Minthogy a csok megnyomta az újépítési piacot, a kormány meg a stadionépítéseket, így az építőanyagok ára az egekbe ment. évente 15-20%-ot is drágulnak egyes anyagok.
Emiatt szidni azt, aki a munkát megcsinálja, hogy pénzéhes, azért elég gáz.
A levelet egy villanyszerelő írta, és bár tényleg elég siránkozónak tűnik, de szerinte pont abból lett elege, ahogy Te reagáltál rá. Hidd el, hogy egy ház építése nem a kivitelező díja miatt drága.
A pofátlan vagy kókler vállalkozókat nem tartja meg sokáig a piac. Ahogy jönnek úgy tűnnek el.

Debasz 2019.03.27. 18:08:35

Amit emberünk leírt, az teljesen korrekt. Ami viszont nem, az a Házépítők csoport.
Felmerül eg,y kérdés és megjelenik annyi, de annyi OKOS. Az más kérdés, hogy van aki jót mond, de hihetetlen sok a szakmai baromság. Nagyon ritkán tudnak szabványra vagy irányelvre hivatkozni az "oktatók" (tisztelet a kivételnek) és nincs egy admin aki ezt le tudná szabályozni, mert lehetetlen. Engem jobban zavar ez, hosz sokszor a sok "okos tanács" miatt lesz szivatva a szaki. Bocs kedves szerkesztők, de szerintem ezt ti is látjátok.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2019.03.27. 18:46:52

@közíró MAXVAL bircaman: Gusztustalan vagy. Egy ilyen politikamentes normális posztba is be kell okádnod valami undorítót. Egy mocskos hazaáruló, fizetett orosz ügynök vagy, az internet legundorítóbb figurája,

Tibor Bocs 2019.03.27. 18:47:09

Tipikus magyar hozzáállás.Utáljuk egymást ott basszuk át ahol csak tudjuk.Sajnos én is megtapasztaltam ezt vállalkozóként aztán elhúztam nyugatra.Egyet sajnálok csak azt hogy nem előbb tettem.További kellemes veszekedést nektek.

Dankházi Zsolt 2019.03.27. 18:50:39

Villanyszerelés ügyileg a legnagyobb gond a terv hiány. Igazából a kivitelezőnek kellene asztalra csapni, hogy márpedig terveztesse meg a megrendelő. Egy két dugalj meg kapcsoló pluszban még elmegy. Nem mindegy milyen rendszert kérnek. Nem mindegy mennyi plusz kötödoboz, csövezés, kábelezés történik. A vitás esetekre meg ott van a műszaki ellenőr, vagy ne adj isten az igazságügyi szakértő. A terv megléte a vállalkozót is védi nem csak a megrendelőt.

kvadrillio 2019.03.27. 18:53:58

A KAPITALISTÁVÁ TETT MAGYARORSZÁGI FINÁNCOLIGARCHÁK EGYIK LEGNAGYOBB MOCSKOSSÁGA !!!
„2008-ban úgy vettük fel a hitelt, hogy 63 ezer forint volt a törlesztő. Eltelt 6 hónap, jött az első kamatforduló, és ez felment 100 ezerre. 2014-ben meg már 180 ezret kellett volna fizetni, amikor havi 115 ezer volt a nettó jövedelmem” – mondta a Vámosszabadiban élő Gábor, aki feleségével 2008-ban önerő nélkül vett fel 12,5 millió forintot. 2014-ig amit tudtak, fizettek a banknak, de akkor rájöttek, hogy bár befizettek 7 millió forintot, a befizetéseiknek kb. csak 5 százaléka ment tőketörlesztésre,

miközben a tartozásuk forintban 30 milliósra nőtt,

ezért nem fizettek többet a banknak. „Én soha nem akartam külföldön dolgozni, de ez kikényszerített Ausztriába, egy 50 fokos üvegházba, hogy ezt az egészet valahogy bírjuk.”

Gáborék problémáit is súlyosbította az úgynevezett halasztott tőketörlesztésű devizahitel, ami ekkoriban terjedt el. A bankok azért találták ki ezt a konstrukciót, hogy ki tudják játszani vele a néhány éve vezetett szabályt, ami szerint minden hitelnél fel kell tüntetni az úgynevezett teljes hiteldíj mutatót, azaz a THM-et, ami megmutatja, hogy az adósnak pontosan mennyit kell a tőkén túl visszafizetnie. A változó kamatozású devizahiteleknél a THM-nek eleve nem sok értelme volt, mert csak az első kamatperiódusra vonatkozóan tudták megadni a bankok, utána változhatott. A halasztott tőketörlesztéssel viszont a valósnál kisebb THM-et lehetett rendelni az első kamatperiódushoz, és ezzel be is lehetett palizni rengeteg embert. A halasztott tőketörlesztés viszont azt eredményezte, hogy kezdetben, azaz mikor még kedvező árfolyam mellett lehetett volna törleszteni a tartozást, a törlesztőrészletek nagyobb része nem a hiteltőkét csökkentette, hanem a banki kamatot és a kezelési költséget fedezte. Így aztán a devizában nyilvántartott tőke nagyobb részének törlesztése maradt az árfolyam beszakadása utánra. A bankfelügyelet ismerte a konstrukció lényegét, de semmit nem tettek sem ez ellen, sem a szintén a THM-mutató lejjebb tornázásra használt, az első kamatperiódusra vonatkozó kamatengedmények ellen.

2008 elején a devizaadósok többségének nem tűnt fel a hír, hogy egy kormányrendelet megszüntette az intervenciós sávot, pedig ez azt jelentette, hogy a tartozásuk forintban kifejezve lényegében korlátok nélkülivé vált. A bankok persze felfigyeltek, több elemző megint az árfolyam bedőlésének veszélyeire figyelmeztetett. Néhány, Magyarországon működő bank más országokban olyan devizahitel-szerződéseket kötött, amikben benne volt, hogy az árfolyamkockázat csak bizonyos sávon belül terheli az adóst, azon kívül nem. Magyarországon pont az intervenciós sáv miatt nem is merült fel, hogy hasonló adósvédő rendelkezések kerüljenek a szerződésekbe. A bankok viszont az intervenciós sáv megszüntetése után sem küldtek ki újabb tájékoztatókat az ügyfeleiknek a rájuk leselkedő kockázat komoly növekedéséről, és szerződésmódosításokat sem kezdeményeztek. Sőt, rengeteg olyan hitelszerződést, aminek adósai ma kilakoltatásra várnak, pont 2008-ban, az intervenciós sáv megszüntetése után kötöttek, lényegében ugyanolyan banki tájékoztatással, mint amiket korábban, az intervenciós sáv mellett írtak alá.

Az első hónapokban nem is látszott, hogy bármitől tartani kellene, a forintárfolyam ugyanis nem zuhant össze. A piac egyrészt megszokta az 1992 óta külföldi valutakosárhoz kötötten alakított árfolyamot, másrészt valamelyest maga a devizahitelezés is pozitívan hatott az árfolyamra, legalább is amíg a hitelek kihelyezése tartott.

2008 őszén viszont a Lehmann Brothers amerikai befektetési bank és a Reserve Primary Fund nevű pénzpiaci alap csődje miatt befagyott az amerikai, a brit majd az európai bankközi piac is, ahonnan a bankok finanszírozzák magukat. Ez a sokk rengeteg negatív folyamatot indított el a globális pénzügyi szektorban, és így a Magyarországra folyó tőke is gyorsan elapadt.

Hirtelen minden befektetőnek fontos lett, hogy stabilak-e a magyar gazdaság alapjai, és mivel persze nem voltak azok, beszakadt a forintárfolyam. Ezzel növekedni kezdtek a devizahitelek törlesztői, a legszegényebb adósok becsődöltek. Közben viszont a bankok is pánikoltak, hiszen nekik is nagyon nehéz volt finanszírozni a saját működésüket, így a bedőlő szerződéseikből keletkező veszteségeket igyekeztek mindenféle díjakon és kamatemeléseken keresztül a még teljesítő adósaikra hárítani. Ezzel persze a még teljesítő adósok terhei is egyre csak nőttek, emiatt egyre többen nem tudtak fizetni, a bank egyre nagyobb veszteségekkel nézett szembe, ezért egyre jobban emelte a még teljesítők terheit, és így tovább.

kvadrillio 2019.03.27. 18:54:28

@kvadrillio: ...Egyre többen akartak megszabadulni az ingatlanjuktól, hogy visszafizethessék a mérgezővé váló devizahitelüket, így csökkentek az ingatlanárak. A csökkenő ingatlanárak miatt egyre több család tapasztalta, hogy miközben az adósságuk nő, eltűntek a megtakarításaik, amiket az ingatlanba fektettek, ezért elkezdték visszafogni a fogyasztásukat. A csökkenő fogyasztás tovább lassította a gazdaságot, a szenvedő cégek kénytelenek voltak elbocsátani a munkavállalóikat, akiknek így esélyük sem maradt tovább törleszteni a hiteleiket. Kész is a gazdasági válságspirál.

............ MINDET LE KÉNE LŐNI SZIGORÚAN KALASNYIKOVVAL !!!!!

kvadrillio 2019.03.27. 18:56:51

Ha most meghalnék, tudja, mit hagynék a lányomra? Adósságot. Emiatt a kurva devizahitel miatt
Sarkadi Zsolt 2018. november 9., péntek 9:24

„2001-ben született a lányom, és amikor először megláttam a kórházban, tudtam, hogy innentől én érte élek. Azt akartam, hogy egyetemre menjen, és hogy addigra tudjunk venni neki egy lakást. Lassan menne is egyetemre, és nemhogy lakás nincs, de még az albérletét sem tudom, honnan fizetjük majd. Mindent meg akartam adni neki, és ha most meghalnék, tudja, mit hagynék rá?

Adósságot.

Emiatt a kurva devizahitel miatt. Úgy érzem, hogy cserben hagytam, és nem tudtam jó apa lenni. Csak azt remélem, hogy nem tart baleknak, amiért bedőltem a banknak. Ettől félek a legjobban.”

A Bács-Kiskun megyében élő Róbert nincs egyedül a problémájával, a devizahitelezés több millió magyar ember életét törte ketté az elmúlt tíz évben. Több mint százezer család veszítette el az otthonát, házasságok mentek gajra, és rengeteg ember külföldre menekült a tartozás elől. Magyarországon majdnem 2 millió devizakölcsön-szerződést kötöttek, azaz családtagokkal együtt 4-5 millió embert is érinthetett a 2008-as gazdasági válság kitörése utáni magyar adósságválság.

Leírhatatlan mértékű állami felelőtlenség kövezte ki az utat a társadalmi tragédiához, az érdemi megoldás pedig azóta is várat magára.

Az, hogy egy ország lakosai, cégei vagy önkormányzatai külföldi devizában adósodnak el, nem új dolog, Arad már az első világháború előtt svájcifrank-hitelt vett fel úgy, hogy egy budapesti bank minimális biztosítási összegért árfolyamgaranciát vállalt a kölcsönre. Mikor aztán a frankárfolyam az I. világháború miatt elszaladt, a háború után hozott ítéletében a Királyi Kúria felmentette a budapesti bankot a többletterhei nagyobb része alól, mondván, honnan tudhatta volna, hogy 1914-ben kitör a világháború........

A MAGYARORSZÁGI KAPITALIZMUS HATÁRTALAN UZSORÁS MOCSOKSÁGAI.....ENNÉL UNDORÍTÓBB KAPITALISTA KIZSÁKMÁNYOLÁSA A TÁRSADALMAKNAK NINCS MÁSHOL, CSAKIS A KAPITALIZMUSBAN !%!!

Pár dollárral többért 2019.03.27. 19:10:28

Meg lesz a mostani állapotnak még a böjtje. Ha lasszóval kell fogni a segédmukikat meg szakmunkásokat akkor mégis ki mit gondol, hova fog ez vezetni?
Ha az épeszű fiatalok lelépnek a hanyatló nyugatra, akkor kinek kell majd a 40-50 milliós újépítésű kaptár, vagy kutrica amely ótvar anyagokból lett összetákolva?
A népesség most is csökken, sőt ez továbbra is így fog maradni, hiába ad támogatást orbán vajda, mert az csak az árakat emeli összeségében. Minél több támogatást tol bele, annál jobban emelkednek az árak.
Magyarul egy mai fiatal, vagy fiatal pár ugyanolyan messzire van a saját lakástól, ha nem messzbbre, mint 8-10 éve. Persze felvehet csokot meg mindent amit adnak, de annyival nőnek a lakásárak és az sem biztos, hogy 60-65 éves korára visszafizeti.
Nem csodálom, hogy sokan lelépnek nyugatra aztán dobálhatod a lasszót az üres térbe.
Ez egy spirál, minél többet akartok annál többen nem tudják megfizetni és annál többen adják fel a saját hazájukban az egészet és lépnek le nyugatra. Minél többen mennek, annál kevesebbszer talál a lasszód.
Önmagát gerjesztő folyamat.

Az árak emelkedése csak a beruházóknak, vállalkozóknak, és a használt lakás tulajoknak jó.
Ebből nem lesz pozitív népszaporulat.
A sok rémtörténet amikor óvatlan vásárlók tervasztalról vesznek lakást, majd félkész állapotban közlik velük, hogy lesz szíves 10-15 milliót még ráéfizetni vagy semmis a szerzódés. Ez mi b+?

Az építőipar amúgy is bűzlik a szabálytalanságoktól, feketemunka, munkavédelmi előírások telibesz@rása, külföldiek rendezetlen alkalmazása. Ne gondoljuk már, hogy fújtak egy jó nagy lufit és az építőipar az valami dicsőséges szektor.
A fő és alvállalkozói viszonyt már rég ki kellett volna vezetni, hogy csak az kapjon szerződést aki dolgozik is, és nem csak lefölözi a hasznot, majd utána csak a körbetartozások maradnak.
Az milyen, hogy lakóparkban az átadás olyan, hogy pl. 150 parkolóhelynek kellene lennie, de csak 75 van. Majd betesznek ilyen emelőket és azzal már pont 150. Átadás után meg a telepített emelőket elviszik. Emelővel is egy rakás sz@rt ér, de emelő nélkül van 150 hely?
Papíron van! Na ez az építóipar hazánkban.

inkvisitor 2019.03.27. 19:13:53

@Leylandi: Azért azt tegyük hozzá, hogy egy vállalkozónak nem csak ma kell életben maradni, hanem tartalékot is kell képeznie arra az időre, amikor megint kevés lesz a munka. Amikor bőség van, kaszál és az értelmesebbje tartalékol. Mint a balatoni lángosos, akinek a nyári szezonban kell kitermelnie a téli tüzelőt is.

Tisztességes Természettudomány 2019.03.27. 19:26:49

A legrosszabb a szervezésre képtelen vállalkozó, lusta, de drága emberekkel. Ők szoktak felvonulni hétfőn, majd szerdán levonulnak, mert jött egy másik hely, amit főnök úr bevállalt. Aztán két hét múlva visszajönnek, megcsinálnak valamit 1-2 óra alatt, ami után 1 hétig nem lehet rámenni, mert szárad, tehát megint levonulnak. Ha főnök úr mohósága mellé ész is párosulna, akkor a szerdai levonulás előtt megcsinálná a száradást igénylő munkát, és úgy vonulna le, hogy a megrendelő azt látná, hogy a munkafolyamat miatt mennek el most tőle, és nem azért, mert másutt is kell dolgozni egy kicsit.

Főnök úr másik rossz tulajdonsága, hogy a munkához szükséges anyagszükségletet sem tervezi be előre, ezért ő szaladgál csavarért, mert elfogyott, vagy szerszámért, mert elkopott.

Tervezés, szervezés, átgondoltság. Ezek kellenének. És akkor hajlandó az ember többet fizetni.

Kimu 2019.03.27. 19:27:30

@telkoe: de most komolyan, saját példából, téged nem verni az ideg, ha egy melós az építkezésen annyit, vagy többet keressen, mint te az x évni munkatapasztalatoddal, és x évnyi tanulásoddal és szaktudásoddal. 20-25 ezer egy napra egy munkásnak részemről irreális...

tjhooker 2019.03.27. 19:34:04

A balatoni lángosos pont rossz példa. Ő tudna mit csinálni az év maradék 10 hónapjában is, de csak sír a szájuk, hogy nem lehet 2 hónap munkával egész évben jól megélni. Wtf?

Építési vállalkozónál ez nyilván más, de azért én nem sok (generál)kivitelezővel találkoztam, aki nem 3 hónaposnál nem régebbi 6m-es Mercivel vagy BMW-vel jelent volna meg. A válság alatt is ez volt.

A cikkre: jól írta Tibor Bocs.
Onnan indul minden, hogy Magyarország az átb*szások hazája. Itt senki nem tisztességes munkából akar megélni (senki=értsd 90%, van olyan is, de kevés) hanem gyors haszonból.
Aki nem, annak is jó része nem ért ahhoz amit csinál. Hiába jön a háddenegyvenéveeztcsinálom szaki... utána megcsinálja úgy a munkát, hogy józan paraszti ész meg fél óra utánaolvasás után kihullik az ember haja. És persze ennek megfelelően0.5-2 éven belül szét is megy az egész.
Kivitelező kereséskor is ugyanez volt. Ablakszigetelésre rákérdez: kuss. Fűtésméretezés? Azmiaz. Én speciel olyat kerestem volna aki megoldja, de azt éreztem, hogy ha nem próbálok utánajárni összedől. Vagy felgyullad és utána dől össze, ahogy a klasszikusban van... És persze mindenhol kb. ez van sajnos, autóvásárláson keresztül egy cba párizsi megvételéig bezárólag.

A másik pedig szintén le lett írva. Még ha lenne és jó munka (igen, van, csak kevés), az árképzés rohadtul nem költség alapú. Rálátok a másik oldalra is, a mai -0%-os kamatkörnyezetben befektetői oldalon vaskos kétszámjegyű hozamok jönnek ki a kedves szakik ma már jónak mondható bére és a megnövekedett anyagköltségek felett is. Ennél kevesebbért nem hajolnak le, a válságban nem épült semmi, most meg 20% befektetői hozamért bármi. De elég volt végignézni az ingatlanpiacot a CSOK és ÁFA csökkentés bevezetése óta. Gyakorlatilag 1 hét alatt rádobták az árra az egészet. Olyan is van aki előtte 1 évvel épített és most adja el. Akkor árulta X-ért, most 1.8X-ért. Közben állt a 90%-os sorház. De a használtban is ugyanígy képződnek az árak. Van amit ma is árulnak 6-7 év után, csak 2X-ért. Vagy fordítva: el akarja adni, de azért bepróbálkozik az álomárral. Ezért kéthetente 10-et csökken az ár. Ez az árképzés a vállalkozóknál is,ahogy mindenkinél.

Nancsibacsi 2019.03.27. 19:38:04

Az első hozzászóló nagyjából elmondott mindent: ez kereslet-kínálati piac. Ami kimaradt az az, hogy ezek az építőipari munkák jellemzően nem űrtechnikák. Kis odafigyeléssel, nyilván fele, harmada sebességgel ugyanolyan minőségben meg tudja magának csinálni bárki. A szerszámokból a profik tényleg drágák, de egyrészt kölcsönözhetőek, másrészt a hobbi célúak - amik egy lakás felújítást, építést azért kibírnak - meg filléres tételek. Szóval szép és jó, hogy egy villanyszerelő mondjuk tisztán haza akar vinni napi 100eFt-t, de ha a megrendelő mondjuk 5, netán 10 nap alatt keres ennyit, akkor esélyes hogy inkább kivesz szabit - akár fizetés nélkülit -, és megcsinálja magának. Mivel még így is olcsóbban kijön, és közben új dolgot tanul, eredménye lesz annak amit csinál, vagyis összességében tök jól fogja érezni magát. Én pl. festésért, burkolásért, gipszkartonozásért, parkettázásért valószínűleg már soha nem fogok senkinek se fizetni. De pl. idén lesz egy apróbb villanyszerelés is, amit szintén magamnak fogok megcsinálni.
Szóval végtelen sokáig nem tudják felverni az árakat, mert ahogy megy fel az ár, úgy csökkennek a megrendelések.

Pár dollárral többért 2019.03.27. 19:38:47

A durva az, hogyha van egy generálkivitelező cég és befejez egy projektet és eldja az összes lakást, akkor a következő lépés a cég megszűntetése. A garanciavállalást akarják kiiktatni.

Leylandi 2019.03.27. 19:40:37

@csakegyvalaszto: személyeskedéssel teli nulla, amit írtál, nyájasan, de összeszorult markocskákkal, ordít róla... Passzív-agresszív személyiségzavar, javaslok felkeresni pszichiátert. Ez annak a bummer nevű ápoltnak is szólhatna, de ő már nem kell, hogy felkeressen ilyent. Ápolás alatt van.
Na pont ebből az érvnélküli szemétkedésből lett annak a kevés normálisnak elege, és már rég elhagyta ezt az országot. Aki még itt van (tisztelet a kivételnek), abból él, hogy főként egymást szopatja, építtetőként vagy kivitelezőként, tökmindegy.

Leylandi 2019.03.27. 19:42:15

@Pár dollárral többért: így van. "Jó" építési vállalkozónak egyszerre 3 cége van: egyet épp alapít, egy működik, egyet meg most visz csődbe.

John Brennan 2019.03.27. 19:44:34

@Leylandi:
Igaz ténybelileg, de a negatív, elítélő körítéssel nem értek egyet.

Leylandi 2019.03.27. 19:47:32

@mindbender2: tőlünk nyugatabbra is vannak gecik.
Csak nem olyan arányban. Épp ez a lényeg. Mo-on szinte mérget vehetsz rá,h megszívat a másik oldal, ott még azért nem.
Mit gondolsz, miért innen mennek az emberek nagy tömegben arra, és nem onnan erre?
Ami átverős aljanép ott van, annak egy része is török meg arab. Azt azért ne soroljuk a fejlett népek közé, mert még nálunk is hitványabbak.

Leylandi 2019.03.27. 19:54:03

@John Brennan: várj még picit :-( majd ha átvertek már párszor, te is elkeseredsz.
Van itt is, aki a kormányt okolja, pedig ők is belőlünk vannak. Egy se Kanadából jött ide... Mi választottuk őket, pont olyanok, mint a mai közállapotok. Ha elmentek bármelyik (mondom bármelyik!) városba, ott van a polgik, jegyzők és testület közt a sok mini Lázár, a Kövér meg az a bajszos... nem írom ide, mer engem is elvisznek, mint azt a Blankát.
Akármennyire is szar vele szembenézni, de ezt a trágyakupacot, ami ma itt az élet, mi hoztuk össze. Megintcsak tisztelet a kivételnek.

Nancsibacsi 2019.03.27. 19:56:25

@mindbender2: De ez hülyeség - az élőmunkát terhelő adók éppenséggel a béka s.gge alatt vannak. Írd be szépen hogy KATA kalkulátor, aztán csodálkozz. Ha van havi 1 millió bevétel, akkor adóznia kell havi 50ezret (ha mellékállásként csinálja, csak 25-öt). Ettől hová kell jobb adónem a vállalkozóknak?

Péter Mai 2019.03.27. 20:12:12

Akik itt az alacsony adókról hozsannáznak, azoknak ajánlom figyelmébe a helyi iparűzési adótól a kötelező kamarai tagság díján át a súlyadóig, az ügyfelekre 100%-ban átterhelt bank- és telekom adóig a teljes vertikumot, amit gyakorlatilag szolgáltatás nélkül, csak úgy be kell fizetni. Lehúzós ország ez. Nem véletlenül szegény az emberek ekkora hányada. Már hallom: "alacsony a termelékenység, gyenge a hatásfok, ezért van ez". Ja, ezért sztrájkoltak az Audinál, meg miért is kap egy kivándorolt szakmunkás ugyanazért a munkáért odakint 3-5x ennyit? Akkora itt a millió jogcímen lévő elvonás és lehúzás (pl. parkolási díjak!!!), hogy elfogy a pénz, mire a bótban a kasszához érsz.

csakegyvalaszto 2019.03.27. 20:26:33

@Leylandi: "személyeskedéssel teli nulla, amit írtál, nyájasan, de összeszorult markocskákkal, ordít róla... Passzív-agresszív személyiségzavar, javaslok felkeresni pszichiátert."
Ne ítélkezz, hogy ne ítéltess.

Nem tudom mi ordított rólam, de évek óta jól működő kivitelező cégem van. Nem panaszkodom, akkor se panaszkodtam, mikor válság volt, mert akkor is volt annyi munkánk amivel fent tudtunk maradni. Én ezt úgy értem el, hogy gépesítettem (nem csak az akksis gépekre gondolok, hanem ollós emelő, rakodógép, stb, emellett minőségi munkákat tettünk le korrekt áron). Bedolgoztuk magunkat 4 nagyobb és megbízható generálhoz, így nekünk nem kell a tulajdonossal foglalkozni, csak a Megrendelőnkkel. Ez nyilván kevesebb bevétellel jár, de kiszámítható és stabil munkát eredményez, mivel megbízható építtetőkkel szerződöm, akiknek mindig időben teljesítek, és ők időben fizetnek.
Évek óta ugyanazokkal a szakemberekkel és segédmunkásokkal dolgozom együtt (szó szerint együtt, én ritkán ülök az irodában, vagy gépet kezelek, vagy dolgozok a srácokkal együtt), megbecsülöm őket anyagilag és emberileg, cserébe még most is motiváltak, mert látják hogy előre halad a cég.
Személy szerint rajtam nem látszik, hogy egy évek óta több mint 10 fős létszámú céget vezetek, de a cégen látszik. Egyenruhában vonulunk fel, gépekkel, mindenki az első perctől tudja mit kell csináljon, gyorsan és pontosan dolgozunk, így tudunk versenyképes árakat adni, tehát a munkánkat magasabb hozzáadott értékkel el tudja adni a generál, aki biztosítja számunkra az anyagok többségét is (nem kell nagyot finanszíroznunk így).

Kevésszer vállalunk generál kivitelezést, mert az nagyobb kockázat, és ha kifogunk egy olyan megrendelőt, mint Te, ahogy az első posztodban fogalmaztál, akkor hiába adok tételes árajánlatot anyag és díjra bontva, akkor is az össz beruházási értéket fogod drágállni. Azt gondolod majd, hogy rajtad én meg fogok gazdagodni, mert mondjuk többmilliós a beruházás. Elmagyarázom, hogy nem vagyok hajlandó olcsóbb (silányabb) anyagokat beépíteni az épületbe (természetesen nem a legdrágább variációkat preferálom, vannak termékek közepes árkategóriában is magas minőséggel), és nem ragaszkodom, hogy én vegyem meg az anyagot, de meghatározom, hogy milyen gyártók anyagait építem be, ez nem tetszik. Drága. Van aki olcsóbban megcsinálja.
Akkor csinálja meg az!
Egyébként is egész évben van munkánk, amiből tisztességesen megélünk, nem hiányzik a harc a tulajdonossal, sokkal egyszerűbb ha ezt intézi a generál, én pedig az építésvezetőjével tárgyalok.
Engem személy szerint bántott az első hozzászólásod, emiatt írtam. Általánosítottál. Vannak cégek, akik most hogy pörög az építőipar elindulnak mint szerencsevadászok, hamar meg akarnak gazdagodni, de nem értenek semmihez. Ezeket a cégeket rövid távon megöli a verseny, hamar kiismerik őket és nem kapnak munkát.
Ellenben azt látom, hogy a több éve működő cégek továbbra is korrekt, de évente emelkedő árakkal jönnek (a költségek növekedését bele kell építeni az árba), és fejlődnek.
Megértettem a villanyszerelő kolléga problémáját, mert besokallt, azt gondolja sok építtető korrekt szakik esetén is, hogy azért olyan drága az építés, mert le akarják húzni őt. Ez nem így van, egyre drágábbak az anyagok is, és ha a cégek a bérterhek és rezsiköltségek emelkedését nem építik be az áraikba, akkor tönkre mennek.

arty1977 2019.03.27. 20:28:33

@kvadrillio: egyvalaki nem hibás: Robert, Gergely es a tobbi adós, jol érzem az írásaid lényegét? ;)

Én kb 25 szazalekkal dragabban indultam a forinthitelemmel, ami a megmentéskor még jocskán emelkedett. Biztos valami zseni lehettem, hogy nem devizáztam....

És persze a mostani 0 onreszes csokosok se hibasak, csakafidesz es csakabankok, akik belehajszoljak az amugy penzugyi zseniket a mostani lufiba, valsagba.

Nancsibacsi 2019.03.27. 20:56:24

@Péter Mai: Konkretizáljál már légyszi, ne csak az adónemek felsorolásával ijeszgesd a népet. Írd le mennyit számlázol egy évben, és mennyi adót fizetsz. Pl súlyadó - van évi 15eFt is, ugye? Persze az autót nem használod magáncélra, sose - kizárólag cégesre, ugye?

telkoe 2019.03.27. 20:56:40

@Kimu: A vallalkozoi (rezsi)oradij es melos egy ora alatti keresete kozt eleg nagy kulonbseg van. Egyebkent az x évni munkatapasztalattal és x évnyi tanulással és szaktudással nem zavar ha egy melos 20-25 eFt keres naponta ha azt es olyan minosegben csinalja amit akartam. Azert ne dolgozzon lassabban mert az en lelkem csak a napi 10-12 eFt keresetet tudja megemeszteni.

Fülig José 2019.03.27. 20:59:30

@csakegyvalaszto: "Vannak cégek, akik most hogy pörög az építőipar elindulnak mint szerencsevadászok, hamar meg akarnak gazdagodni, de nem értenek semmihez. Ezeket a cégeket rövid távon megöli a verseny, hamar kiismerik őket és nem kapnak munkát."
nem értünk egyet. sajnos a mai világban minden f.szfej megél, a múltkor a 3. gumisnál majdnem én cseréltem külsőt a nàlam lévő motorkerekeken, mert: "nanebassz, belsőst(!) nem csinááálunk.." miután annyira dolgoztak, hogy ketten támasztották a centírgépet, hogy fel ne boruljon... és ez így van szinte mindenhol... sajnos sok olyan ember "dolgozik" aki sokkal jobban tenné, ha nem tenné...meg nekünk is jobb lenne.
de a másik oldal is markáns: itt feljebb is a sok agyas spúr "fogtechnikus", aki azt hiszi, hogy ő is meg tudja csinálni... mindegy, hogy ablak - vagy olajcsere, Ő(!) ért hozzá, hisz' diplomàs... naná, hogy meg tudja csinálni... a múltkor mondtam is az egyiknek, hogy tegye le az alkatrészt a hóna alól (gondolom a péksébe is viszi a lisztet) oszt hajrá, én addig leülök röhögni... ebben az orszàgban egy a fontos, hogy ócccsó legyen... aztán ha szar is, hát lehet szidni mindenkit...

Nancsibacsi 2019.03.27. 21:00:10

@kvadrillio: Ki tartotta a fejedhez a pisztolyt hogy felvedd a hitelt? Mások fejéhez miért nem tartották - miért csak a tiédhez? Nem ég le a pofádról a bőr, hogy pénzt kértél kölcsön, és nem tudod visszaadni? Helyetted is a rendes adósok fizetnek, szarházi tolvaj.

Péter Mai 2019.03.27. 21:23:46

@Nancsibacsi: nem a levegőbe beszélek, íme néhány példa (az éves teljes bevétel %-ában, gyártó cég): ingatlan- és gépjárműadó (a megtett kilométereim kb. 3/4-e céges...) összesen kb. 0,5%. Bankköltség (netbank +1 céges bankkártya) 1%. Iparűzési+kötelező kamarai tagság 0,5%. Heti 1 alkalommal átlag 15 fizetős Bpesti parkolás+megyei matrica (áruszállítás) 0,3%. Ehhez jönnek a közterhek (nálam ez összesen 7%) és mivel a cég nyereséges, a társasági adó (a nyereség 9%-a). Ez eddig összesen 10% felett van, a TELJES bevételből. Ez sem lenne baj, de ha az arányokat nézzük, na ott a megfejtés. Ugyanis ez a pénz egy átlagjövedelemnek felel meg. Bruttó. Azaz simán eltartok egy keresőt az állami szférában, amire büszke is lehetnék. Ha nem hallanám, hogy a multik átlag 10 millát kaptak tavaly munkahelyteremtésre.

csakegyvalaszto 2019.03.27. 21:25:14

@Fülig José: Igazad van, sok helyen vannak kontárok, az építőiparban is sok van, ezzel nem tudok kötözködni. Azzal viszont igen, hogy a gumis szolgáltatás és az építőipari között ordítóan nagy árkülönbség van.
Felelős építtetői magatartásnak kellene legyen, hogy ha valakinek a munkáját nem ismeri, attól igenis kérjen be referenciát és nézzen utána, hogy mióta foglalkozik a tevékenységével, szerepel-e a kivitelezői nyilvántartásban ( regisztracio.kivreg.hu/web/index.php?frame=Search ), ha még mélyebbre megy, én felhívnám valamelyik referenciájának a számát, hogy érdeklődjek mennyire volt megelégedve.

Egy többmillió forintos kivitelezés esetén félelmetes, hogy legelemibb óvintézkedéseket se tesz meg egy építtető, és csodálkozik, hogy a legolcsóbb árajánlatot elfogadva nem megfelelő anyagból fogják megvalósítani a (rém)álmait, netán rosszul kivitelezve...
Attól nem kell nagyon megijedni, ha alvállalkozó is színre lép, ugyanis a szerződés szerint az fővállalkozónak felelősséget kell vállaljon az alvállalkozója munkájáért, valamirevaló fővállalkozó pedig nem tűri meg a szakszerűtlen kivitelezést. Mondjuk arra is volt már példa, hogy én mint alvállalkozó mondtam azt a megrendelőmnek, hogy a kért munkát nem fogom megcsinálni mert szakszerűtlen, és bárki más beépíti az anyagot szakszerűtlenül, akkor a garanciám az eddigi építésünkről is ugrik. Elmondtam, hogy írja alá azt, hogy ez számára így elfogadható...

Arcade Macho 2019.03.27. 21:54:36

@Tisztességes Természettudomány: "Aztán két hét múlva visszajönnek, megcsinálnak valamit 1-2 óra alatt, ami után 1 hétig nem lehet rámenni, mert szárad, tehát megint levonulnak."

ez a fonok nem szervezokeptelen, hanem ez az arkepzes resze...
ezert en pl. ugy fogok kihivni mestert hogyha ezt beprobalja el tudjam zavarni izibe...

Arcade Macho 2019.03.27. 21:57:39

@Nancsibacsi: "Szóval szép és jó, hogy egy villanyszerelő mondjuk tisztán haza akar vinni napi 100eFt-t, de ha a megrendelő mondjuk 5, netán 10 nap alatt keres ennyit, akkor esélyes hogy inkább kivesz szabit - akár fizetés nélkülit -, és megcsinálja magának."

ez igy van!!!
majd lehet athuzni vezeteket is nalam, de azert a biztonsag kedveert hivok ket szakit hogy ezert a fel napos meloert mennyit akarnak lehuzni....

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2019.03.27. 22:00:44

Milyen alacsony adókról beszéltek hülyék? A GDP arányos adó magasabb mint a szocik alatt volt. Ja a német autó gyáraknak itt sokkal kevesebb, hogy olcsóbbak legyünk Kínánál. Ááááá... nem leszünk gyarmat! Ki is mondta? A bankok adóznak? Faszfejek! A pénzügyi szervezetek különadója 50 milliárd, az ÁFA 25-ről 27-re emelése 370 milliárd. Sok hülye sötét fideszes meg beveszi hogy kevesebbet adózunk.

Arcade Macho 2019.03.27. 22:02:02

@telkoe: ". Egyebkent az x évni munkatapasztalattal és x évnyi tanulással és szaktudással nem zavar ha egy melos 20-25 eFt keres naponta"

ez igy van, hogyha a melos pl. 5szor olyan gyorsan csinalja akkor keresse csak meg a 25e -t, en nem sajnalom, csak akkor dolgozza vegig is a napi 8 orat

kujenga2002 2019.03.27. 22:10:41

@Kimu: Számodra ki a melós? Ez azért érdekes kérdés, mert ha íróasztal mögött ülsz és valakinek dolgozol, netalán vezető, középvezető vagy, akkor Te nem számítasz melósnak? Ha építkezésen dolgozol, "kantáros" nadrágban akkor melósnak számítasz?
Csak egy példa, hogy hová pozicionálja be magát aki így gondolkozik: Az ács alvállalkozóm egy nap alatt (két fő) 1 500 db cseréppel lefed egy házat, hogy jól haladjanak kézzel dobálják fel az összes cserepet, megmozgattak közel 7 tonnát, kerestek aznap 100.000,-/ fő, számomra ez normális kereset egy ilyen munkáért, Te képes lennél egy ilyen teljesítményre? Na ezt kell megfizetni és én generálkivitelezőként meg is fizetem!
Közel 30 éves tapasztalatom van, két tervezővel dolgozom, +két szakágival, statikussal, FMV-vel, műszaki ellenőrrel, banki hitelügyintézővel, saját csapattal, 8-10 alvállalkozóval. Én tárgyalom le a munkákat, kötöm a szerződéseket, megnyitom és vezetem az e-naplót, intézem az anyagokat ( az anyaghiány miatt sokszor hónapokkal előre) a munkafolyamatokat, szervezem az alvállalkozókat és beállok dolgozni is! Az éves kapacitásomhoz képest 5-ször annyi felkérésem van! 9 számjegyű bevétellel rendelkezik a cégem és kantárosban járok kisteherautóval! Én minek számítok?

Fülig José 2019.03.27. 22:14:39

@csakegyvalaszto: "és csodálkozik, hogy a legolcsóbb árajánlatot elfogadva nem megfelelő anyagból fogják megvalósítani a (rém)álmait, netán rosszul kivitelezve..."
erről magyarázok én is. ebben az országban CSAK az ár számít de mivel ostobák lakják, hát legyen a legolcsóbb mingyá' a legjobb is...mer' nálam van a píz, majd én jól megmondom... itt mindegyik a tutttti bizniszt keresi, mert itt mindenki SOKKKAL okosabb mint a többi. jómagyar hozzáállás.

Fülig José 2019.03.27. 22:19:41

@kujenga2002: pfff, egy majom, mer nincs hétdipós sztk. szemkód meg tyúkmelled, nem jàrsz fixivel melózni és tartasz "cicát"... ezek a f@szfejek 7 kg / naptól hat hétig nyomnák az ágyat, de szerencsére mindenhez IS kibeb.szottul értenek... én is csak ennek örülök... hajrá Magyarország... :-(

Péter Mai 2019.03.27. 23:00:10

@kujenga2002: azért itt álljunk meg. 7 tonna kézi megmozgatása szerinted oké 100.000Ft-ért??? Ember, mások, akik egy sima raktárban pl. összeállítóként napi szinten tonnaszám mozgatják a cuccot, ennek a tizedét sem keresik meg! Az, hogy neked akkora a marzsod, hogy ez belefér, na az a baj. Többek közt ezért is ennyire drága ma építkezni.

scavengario 2019.03.27. 23:57:29

Amikor 500e Ft egy egyedi konyhabútor az egyedül dolgozó szakinak és 9 év után is minden a helyén van, az ok. De amikor az autót viszem átvizsgálásra és műszakira felkészíteni és a márkaszerviz is összecsapott szar munkát végez, akkor már kezdek aggódni...

HaCS 2019.03.28. 01:32:00

Ennyi pénzéhes ember egy helyen?

funfun 2019.03.28. 06:01:51

Számlát sem adnak, kontár munkát végeznek, határidővel totál elcsúsznak. Alig van itthon valódi szakember.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.03.28. 06:37:23

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

A gazdasági folyamatok részei a politikának, butusom.

Az meg egyfajta kelet-európai ultraliberális szöveg, hogy van az "élelmes vállalkozó", aki mindent megoldana, de folyton gátolja őt a csúnya állam, meg a rohadt munkások, akik csak nem hajlandóak ingyen dolgozni, s a szörnyű ügyfelek is persze, akik meg nem ajéndékoznak neki 1000 % hasznot.

Pipas 2019.03.28. 07:22:02

"Promóció és marketing. Persze az ajánlás a legjobb, de több lábon kell állni."

Amelyik villanyszerelőt ma magyarországon reklámozni kell, az vagy nagyon sz.rul dolgozik vagy nagyon-nagyon-nagyon drágán. Amelyik simán sz.arul dolgozik (de nem nagyon) és csak nagyon-nagyon drágán, az három hónapra előre be van táblázva.

Pipas 2019.03.28. 07:46:09

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Sok hülye sötét fideszes meg beveszi hogy kevesebbet adózunk."

Én kevesebbet adózom. Sokkal. Cirka 5%-ot. Értem én, hogy te ködösíteni akarsz, de azért én helyetted mégiscsak a könyvelőmre hallgatnék. Egyszerűen jobban járok. :D Mármint ha nem hallgatok rád. :D

chepunk2 2019.03.28. 07:58:21

@Leylandi: " tőlünk nyugatabbra is vannak gecik.
Csak nem olyan arányban." Igaz! Azt is hozzátéve, hogy az arányuk nő, ahogy a kelet-európai kivitelező vállakozók megjelentek...

Nancsibacsi 2019.03.28. 08:05:24

@Péter Mai: Tehát azon agonizálsz, hogy 10 - értsd: tíz - százalék költséged van? Vagyis ha mondjuk benyögöd hogy napi 100ezerért szerelsz villanyt, akkor valójában csak 90 ezerről beszélünk? Tényleg brutális - még jó hogy ehhez még a parkolási, meg a bank költséget is bele kellett venned a számításba, mint "közteher". Még jó hogy a tankolás nem az :-)

Én azt mondom, hogy mindenki annyit kérjen a munkájáért, amennyit hajlandóak érte fizetni. Én is volt hogy kértem már nagyon sokat, mert sarokba volt szorítva a másik fél, és nem érdekelt hogy esetleg nem kapok tőle sok melót - megnyúztam, nem csak megnyírtam. De azon ne lepődjön meg egy alacsonyan képzett, jó esetben 3 éves szakmunkást rossz esetben pár hónapos gyorstalpalót végzett "szakember", hogy kiröhögöm ha benyög egy irreális árat. Nem agysebészek vagytok, hanem primitív műveletvégző egységek, akiket könnyű helyettesíteni. Eleve nem voltatok okosak - azért tanultatok ilyen szakmát, és azért nem mérnökök, vagy sebészek vagytok. Aki mérnöknek vagy sebésznek tanult, az pillanatok alatt meg tudja azt csinálni, amit ti. Igen, pár youtube video, meg 1-2 cikk, tanulmány elolvasása után teljesen jól lehet mondjuk vizet szerelni.

Én sose alkudtam még senkivel se a munkája díján - előre megmondja, és vagy elfogadom, vagy elküldöm: az se érdekel, ha utána kedvezményt akar tenni - ennyi. Nekem a B lehetőségben mindig ott van, hogy elmegyek az Obiba, megveszem a szükséges szerszámokat, tanulok 1 napot, és megcsinálom magamnak.

igazi hős 2019.03.28. 08:25:37

@különvélemény2: "Átlagfizetésnél a jobbik felében vagyunk" Ezt a hülyeséget a Lendvai utcában diktálták neked? 100 forintra már "csak" 80-at adunk az államnak, de ezzel még olyan messze vagyunk a jobbik féltől, mint Fidesz az igazmondástól. (Gondolom a 27%-os ÁFA is a jobbik félben van. A kormánynak jobbik félben, nem a magyaroknak jobbikban.) Az, hogy a lakosság 3%-a (3+ gyerekesek) nem fizet SZJA-t, az még mindig 35%-os elvonást jelent. Ráadásul Magyarországon, minden kormányati hazugság ellenére, a nyugdíjjárulékot nem magadnak fizeted, hanem a jelenlegi nyugdíjasoknak, azaz szinte SEMMIT NEM KAPSZ MAJD ÉRTE és ezt garantálja az Alaptörvény.

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.03.28. 08:52:31

@különvélemény2:

Aztán a munkavállaló kimegy a piacra, és a többszörösét hagyja ott annak amit "emelésként" kapott.
Tudod, anno 2000 körül a kegyeltjeid még nyíltan csinálták, a szuper béremeléssel a kancigány eleve arra játszott, hogy adóoldalon többet visszavesznek, most már tanult a koszos cigány és úgy adja be a fideSSbolsevikoknak a kirablásukat, hogy jól jártak vele.
És a fideSSbolsevik a kétbites agyával ezt el is hiszi.

accountant050915 2019.03.28. 09:06:25

Költözéskor akartuk vinni magunkkal a világítótesteket amiket már mi vettünk, és csak foglalatot akartuk otthagyni. Villanyszerelő kontaktnak utolsó pillanatban beesett egy nagy megrendelés, ezért 2 nappal költözés előtt kellett találni valakit. Felhívom, sürgősségi megbízás, első óra 15e Ft, utána minden megkezdett óra 8e Ft. Azt mondja a munka kb. 3 óra lesz (10 lámpatest / foglalat, 70nm lakás, nem tudom ezt hogy gondolta, de mondom majd meglesz fél óra alatt és akkor kevesebb lesz az ár) - összesen legyen akkor 30e Ft. Rendben, mondom, kapitalizmus, sürgősségi szolgáltatás, én vagyok a balf.sz, hogy laikusként nem kezdek el ilyet szerelni, legyen.

Odaérnek, jól eldumálgatunk, munka kész 40 perc alatt ahogy tippeltem. Utána beszélgetés:

Én: szuper, akkor így mennyi lesz?
Szaki: 30e Ft főnököm ahogy megbeszéltük.
Én: dehát az 3 órára volt nem?
Szaki: de igen, annyit beszéltünk meg.
Én: de honnan számolódik az óra, indulástól, vagy munkakezdéstől.
Szaki: munkakezdés.
Én: dehát akkor ez hogy jön ki?
Szaki: hát nézd, sürgősségi szolgáltatás, ebben állapodtunk meg stb.

2 ember 1 ellen, számla kiállítva nekem rohannom kellett, mit tudtam tenni, kifizettem. Na, az ilyenek (meg az utána következő jópár hasonló tapasztalat) miatt nem tudom annyira sajnálni a vállalkozókat.

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.03.28. 09:12:16

@Fülig José:

Háááát, végülis a diplomámmal vagyok olyan buta, hogy nem kötök fázist a zöldsárgába, a profi szakinak meg simán megy ez, minden probléma nélkül és egy fórumon még meg is magyarázta néhány agyas a baromabbik fajtából, hogy ez náluk teljesen elfogadott mert tudják, hogy oda kötik.
Mindezt azért, hogy megspóroljanak összesen másfél - két méter drótot egy másfél millás szerelésnél.
Csodálod, hogy nem engedek be szakit a házamba a gázosokon kívül? Az a szaki meg főleg tetszett, amelyik a 18-as csőre felpakolt egy 22-es csőre való bilincset, csontig tépve is mozgott, és minden probléma nélkül aláírta saját magának, hogy minden megfelel a földelés aktuális szabványainak.
És ezek nem most voltak a szakiínség idején, hanem 15 évvel ezelőtt, amikor még ők küzdöttek a munkáért. Ezek összefoglaló neve nem szakember, hanem szarember.

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.03.28. 09:13:32

@Péter Mai:

"Azaz simán eltartok egy keresőt az állami szférában"
És ezzel mi a gond?

Nancsibacsi 2019.03.28. 09:45:11

@igazi hős: Az ÁFA a legigazságosabb adónem - erről nyugodtan megkérdezhetsz tetszőleges nemzetiségű és politkai beállítottságú közgazdászt, igazat fog adni. Az egy teljesen jó irány, hogy az ÁFA-t elemjük, a többi adónemet meg csökkentjük/kivezetjük. Nézzük a ÁFA emeléssel szemben mi az ami hirtelen eszembe jut, és csökkentette az adóterhet:
- Kisvállalkozók kedvező adózása. A KATA baromi jó találmány: nem kell könyvelő (havi 10eFt-t biztosan spórolsz), baromi jól tervezhető, és még azoknak is ad lehetőséget, akik az alkalmazotti munkájuk mellett - hogy valami biztos bevétel legyen az elején - kezdenek vállalkozni. Nyugodtan visszamehetünk a szoci időkbe, és megnézhetjük hogy akkor volt-e könnyebb indítani szürke zónában egy vállalkozást, vagy most, teljesen legálisan. Egyértelműen most.
- Családi adókedvezmény és új házasok kedvezménye. Sajnos nem csak a 3 gyerekeseket érinti, de 1 vagy 2 gyerekesként is a zsebedben hagy egy olyan összeget, amiből pl. el tudsz menni nyaralni. Sőt - ha megházasodsz, akkor is kapsz 2 évig annyi pénzt, mintha már lenne 1 gyereked. A gyerekesek támogatása meg jó - ezt nem csak 3% mondja, hanem a TÖBBSÉG.
- CSOK, kedvező kamatozású hitelek, családoknak. Az ingatlanárak sajnos regionálisan emelkedtek, olyan országokban is, ahol nincs CSOK. Mondjuk szerinted egy román fiatal párnak, vagy egy magyarnak van több esélye egy saját lakásra, vagy egy magyarnak? A lakás kb ugyanannyiba fáj Bukarestben meg Pozsonyban is mint Budapesten - csak ott lóf.szt se kapnak támogatásként, itt meg igen.
- 1 kulcsos adó. Szerinted ha nem 1 kulcsos lenne, akkor melyik vállalkozóban merülne fel az ötlet, hogy esetleg nem feketén dolgozik?
Magasabb az ÁFA? Na bumm - legyen magasabb - ha a mérleg másik serpenyőjébe is kerül valami: én nem bánom.

A magányugdíjpénztárakat azért kellett megszüntetni, mert egyszerűen nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Az volt a terv, hogy 0,3% vagyonarányos működési költségük legyen, a valóság meg 0,6-3,1% között volt - pénztár/év függően. Ez vagyonarányos - befizetés arányosan ez volt hogy 12.5% volt (átlagosan 4,7-7,3%) - ami K.RVA SOK: volt aki bravúrosan negatív reálhozamot termelt 10 éves viszonylatban is (pl. a BB pénztára). Vagyis ha befizetted ide mondjuk a fizetésed 10 százalékát 40 évig, akkor a 40. év végén ott álltál volna a fizetésed 10%-ának reálértékével, aztán oldd meg belőle a nyugdíjas éveidet, ahogy akarod. Ha átlagosan 20 évig nyugdíjas egy ember, akkor kaptál volna belőle kicsit kevesebb mint 20 százalékát a fizetésednek. Biztos elég lett volna :-)

Mindez azért volt, mert a törvény gyakorlatilag garantálta a pénztáraknak, hogy 4%-ot elvehetnek a befizetésedből évente (efölött magyarázkodni kellett, de lehetett följebb is menni) - ezt meg is tették mind, jellemzően kamuköltségekkel alátámasztva a dolgot. Pl. volt olyan biztosító + nyugdíjpénztár, ahol a TELJES irodaházat, autóflottát, stb a nyugdíjpénztár fizette, és a biztosító is használta.

Szóval hiheted te azt, hogy a magánnyugdíjpénztárból neked olyan nyugdíjad lett volna hogy csoda, de a realitás az, hogy ez simán nem igaz. Megteheted most is hogy önkéntes nyugdíjpénztárat kötsz, de ha megnézed, egy több 10 éves lekötésre ad kutya vacsorája szintű hozamot, magas befektetési költséggel - ez simán SZAR befektetés.

Nancsibacsi 2019.03.28. 10:12:46

@accountant050915: 3 óra 30eFt lett volna, ő adott egy kedvezményes ajánlatot (mert 15+8+8 31eFt volna), te meg elfogadtad - miért lepődsz meg?
Én pár éve lementem fagyizni a családdal, visszajöttünk este 6 óra felé, és nem nyílt a bejárati ajtón a hevederzár. Ott álltam a kezemben egy fagyival, meg egy nem működő kulccsal, és már fürdetni kellett volna a picit. Kértem telefont meg netet, felhívtam egy zármentőt, kijött, szétb.szta az ajtót flexszel (szuper szakember), a hevederzárat is elvágta ketté, majd berakott egy másikat, amelyet persze nem tudott elhelyezni úgy, hogy ne kelljen vésnie pluszban hozzá. Vésett, a fürdőszobában egy csempéből egy darab kipattant (fél éve volt felújítva). Ezután "helyreállította" az ajtót (rakott rá egy csúnya foltot, meg egy másik heverderzárat), majd mondta hogy 100eFt - ami egy komplett új biztonsági ajtó ára volt akkoriban. Kevesebb mint 2 óra munka volt, okozott egy "pici" kárt pluszban, az anyagköltség volt kb 20eFt - szóval kontárként keresett bő 40eFt/óra. Persze számlát nem adott, és utána vehettünk egy másik ajtót, mert hát na.

Pipas 2019.03.28. 10:23:37

@igazi hős: "100 forintra már "csak" 80-at adunk az államnak, de ezzel még olyan messze vagyunk a jobbik féltől, mint Fidesz az igazmondástól."

Arányaiban európában sokkal kevesebb az adók különbsége, mint ahogyan azt sokan hirdetik. Nagyjából mindenütt 50% az elvonás/újraelosztás mértéke.

Péter Mai 2019.03.28. 10:45:40

@csúti csüngőhasú tolvaj: Két dolog. 1) 27% áfa és a többi, még meg nem nevezett adó- és illeték ha még hozzászámítódik a többihez, akkor az már nagyon sok. Ezt nem én mondom, tessék olvasgatni régiós és uniós összehasonlításokat, no de nem egyes adónemenként (az a kormányzati propaganda fegyvere, hogy kiragadott adónemekkel mutatja be, milyen alacsony az adó nálunk...), hanem ÖSSZ adózásban. 2) Én soha semmilyen támogatást nem nyertem el sem munkahelyteremtésre, sem másra, mert valahogy a mikrók kiesnek ezekből (tudom, vannak szerencsés kivételek). Viszont ahogy írtam, egy multi 10 millát nyalt fel tavaly ilyen címen.

napalm 2019.03.28. 11:05:09

@accountant050915:
Abba gondolj bele hogy van egy minimál díj amiért elvállalnak egy munkát.
Ez annyi volt amit kifizettél.
18e forintért két ember hova megy ki? Igen, a majálisra.
30e-ben állapodtatok meg, annyit fizettél, nem többet.
Kész.

Péter Mai 2019.03.28. 11:06:20

@Nancsibacsi: nem költségről írtam, rosszul olvastad. Ez a 10+ százalék ez olyan adó, amiért javarészt semmilyen szolgáltatást nem kapok. Te sem. A munkám költséghányada (anyagoktól benzinen át a gépekig) teljesen más tészta, nem arról beszélünk.

citrix 2019.03.28. 11:18:47

Mészáros Lölő, mint a nemzet gázszerelő válallkozója igazán írhatna már egy hiteles blogot a vállalkozói lét csínjáról-bínjáról. A felcsúti kis gázszerelő vállalkozóból mára közel 400 milliárd tulajdonosává vált (mindet közpénzből) jóember hiteles tükre lehet a vállalkozóknak.

Arcade Macho 2019.03.28. 11:59:24

@accountant050915: tobb megjegyzesem lenne...

1., ezt s.k. meg kell tudni csinalni, vagy legalabb legyen olyan baratod aki kepes megcsinalni
2., azt a kontaktot aki lemond egy ilyen fel oras melot, azt ki kell csinalni... likvidalni kell, fajdalmat kell neki okozni
3., amikor felhivsz egy ilyen surgossegi gorenyt, akkor le kell tisztazni a felteteleket a telefonba amit fel is veszel a telodon es egyertelmuen legyen benne hogy milyen feltetelt fogadtal el, vissza kell kerdezni hogy o mondja el
4., az atlagember a sajat karan tanul, a hulye a sajatjan sem, az okos meg a masik problemajan

Pipas 2019.03.28. 12:00:05

@Péter Mai: "Ezt nem én mondom, tessék olvasgatni régiós és uniós összehasonlításokat"

Nem kell sokáig volvasgatni, ott az újraelosztás mértéke, abban egybe megvan minden. Egy százalékérték országonként. Az országok közt nem túl nagy a különbség, magyarországon átlagos. Amit mondasz, hogy magyarországon sok az adó egy legenda.

Arcade Macho 2019.03.28. 12:11:12

@napalm: a francokat...
direkt kodosen adta elo a goreny es azert vonultak fel ketten hogy a nyamnyila asszonkat be tudjak fenyiteni ha elsore nem fizeti ki a szabadrablasban megjelolt osszeget

ha ez a ket goreny 4 markos ferfiember melle esett volna be akkor nem lett volna akkora a hangjuk...

sajna ezek napi szinten csinaljak ezert van benne rutinjuk, igy eleve ugy kell ezeket kezelni mint a veres rongyot, es eleve feltetelezni azt hogy egy otvar geciputtonyt lesz aki kijon

volt velem is ilyen mondja a nagy pofaju gecilada, hogy ez keremszpen motorfelujitas lesz es 32e a mosogepen, na en kerdezem hogy akkor pontosan specifikalja mar mert ha nekem ott helyben ujratekercseli a mosogep motort, akkor ott leborulok es le is szopom, de ha ket széndarab cserejere gondol ugy hogy fel lett ujitva a motor, akkor azert ne faradjon, mondjuk ment a csapkodas rendesen, meg lattam hogy szetbassza az ideg hogy volt egy olyan ember akit nem tudott atkurni mint szart a palankon...
a szep szabatos szavakat direkt azert hasznaltam, hogy erzekelje a mester hogy tud az ember az o nyelven is beszelni :)

blasiusii 2019.03.28. 14:05:48

@Nancsibacsi: pont ez jutott eszembe minden alkalommal, amikor az utóbbi években valamit intézni kellett... Konkrétan a villanyszerelésen kívül egy intelligens ember bármelyik technikát megtanulhatja rövid idő alatt, ma meg az internet világában a tudásmegosztás is hatékony tud lenni. Csak 1-1 speckó eszköz kell (amit persze, 1 alkalomra jellemzően nem vesz meg az ember) + pici gyakorlás, pár mondat know-how.

--> Ha valaki nagyot szeretne szakítani, akkor olyan szerszámkölcsönzőt nyisson, amelyik (akár csak egy linken) oktatóanyagot is ad és/vagy a helyszínen megmutatják az egyes műszerek működését. Kis reklámmal sokan kapkodnának utána. Szívesen!

Wotan Klan 2019.03.28. 14:09:51

drágálljátok a szakmunkát? akkor fel lehet emelni a dagadt seggeteket az irodából és neki lehet állni kalapálni, csavarozni, vésni, vakolni.
mindjárt elsírom magam, az egész hónapos ücsörgésért nem sokalljátok a félmilliós fizetést ugye?

Metálvörös 2019.03.28. 14:48:08

Mindig mérlegelni kell, hogy hogyan jössz ki olcsóbban. Ha az OBIban megvett gép besz@rik, visszaviheted és valószínűleg visszakapod az árát, de az elcseszett idődet, és az esetleg elbarmolt anyagokat már nem. (persze van az a kategória, ami nem meg tönkre, de inkább fizess ki egy normális szakit, a megmaradt pénzből meg vidd el vacsorázni a családot) Viszont ha komolyabb, hosszabb ideig tartó felújítást tervezel, akkor megérheti egy drágább gépet is megvenni, maximum később eladod. Olyan ez mint a méltán népszerű matekfeladványok a Facebookon, sok hibázási lehetőség van :) és mindenki meg van róla győződve, hogy az ő megoldása a jó.

Hegge Balázs 2019.03.28. 15:01:35

@bontottcsirke: Minőség alapján pont annyit. Sajnos

MEDVE1978 2019.03.28. 15:03:32

Kereslet-kínálat. Azzal a különbséggel, hogy rengeteg kontár van a mesteremberek között. És ezt még az itt egyesek által megtisztulási időszaknak mondott (amikor tönkrementek a válság miatt a rosszabb képességűek) 2010-es évek elején szerzett tapasztalatok alapján, illetve egy 2006-os lakásfelújításnál tapasztaltak alapján mondom.
Villanyszerelő nem bírta felszerelni egyenesen a kapcsolókat, mindegyik ferde volt. Generálkivitelező szerint már évek óta dolgozik vele, de már akkor se ő volt az első választása, ő volt az elérhető. Vízvezetékszerelő nem értette a lefolyóidom beszerelésének módját, de ehhez nem keresett a dobozban leírást, hanem inkább elvágta egy fűrésszel ott ahol nem passzolt, utána pedig ragasztószalaggal összeragasztotta. A leírást utána kidobta.
Asztalos becslése szerint kb. 10 óra alatt össze tudja rakni és a falhoz rögzíteni a konyhabútort. Amikor kb. 15 óra munka alatt nem rakta össze csak félig, illetve ez a 15 óra 2 hónapra lett egyenletesen elosztva, akkor kirúgtam. Parkettás nem tud rendesen lakkozni, mert elmondása szerint ez nem rendes lakk és úgy adja át a munkát, hogy a lakkozógép által keltett "hullámok" láthatók a parkettán. Villanyszerelő négy évvel a felújítás után kijön, mert valami baj van a rendszerrel. Megnézi a biztosítékokat: "Á, ez a probléma. Kínai szarok. Az ilyenek 3 év után tönkremennek.". Dehát ti szereltétek be? Ja, hát igen a generálkivitelező ezeket rakta be, hogy spóroljunk. Mégis mennyibe kerül egy ilyen biztosíték? A kínai kb. 500 Ft/db. És a jó minőségű? 1200 Ft. Tehát a kivitelező kb. 10.000 Ft-ot spórolt, viszont soha sem kérdezett meg arról, hogy ennyivel emelheti-e az árat.

Sógorom jó a különböző szakmunkákban (villanyszerelés kicsit, fúrás-faragás, festés, burkolás, tetőfedés stb.). Amikor szigetelte a házát, az egész család segített neki, én is. Akkor lehetett igazán látni, hogy négyen egy nap alatt felraktunk két napelemet a tetőre, amiért csak munkadíjnak 300.000 Ft-ot akartak elkérni.

Mindenesetre, ha marad az a helyzet és esetleg hosszabban munkanélküli leszek, biztosan megtanulok egy két ilyen cuccot, jól lehet keresni vele.

Hegge Balázs 2019.03.28. 15:07:02

@Wotan Klan: Így van! ícsak tudod egyszerűbb telesírni a netet lelkitársat keresve, mint előkotorni a szerszámokat és nekiállni csaptelepet cserélni, vagy akármi. Tudod, piszkosak lesznek az urak, meg aztán milyen égő ha sikít egy szerszám a kezében a technikából 4es alá fia meg kiröhögi (teljes joggal).
Aki lusta megcsinálni, és/vagy fakezű balfasz az ne pofázzon, ne fikázzon fizessen szépen amennyit kérnek! Kb mint a tescoban nagy bevesárlásnál.

bontottcsirke 2019.03.28. 15:35:35

@kvadrillio: Nem az ország volt a hibás, hanem az a hülye, aki felvette a hitelt.

Nancsibacsi 2019.03.28. 22:57:16

@Péter Mai: "Ez a 10+ százalék ez olyan adó, amiért javarészt semmilyen szolgáltatást nem kapok."
Az autópálya matricáért nem kapsz szolgáltatást? Akkor miért nem mész mellette a főúton? Az ingyen van.... De röhögni fogsz: a parkolási díjért is kapsz szolgáltatást - és simán MEGÉRI kifizetni azt a pár 100 Ft-ot, mert a parkolási díj miatt kevesebb autó van ott. Mivel akinek nem muszáj, nem megy autóval oda, és ha oda kell mennie, akkor nem fogja ott az időt húzni, mert ketyeg az óra. A többit is ugyanígy ki lehetne vesézni.

Nancsibacsi 2019.03.28. 23:11:56

@blasiusii: A villanyszerelés se űrtechnika ám - 12 évesen húzták át nálunk a villanyt, de a segéd lábát törte. A mester mondta hogy ő egyedül nem tudja csinálni, szóval én lettem a segéd. 1 hétig tartott a manőver, utána állást ajánlott :-)
Szóval ha valaki nem teljesen sötét mint az éjszaka, az nem fog ezekbe a szakmunkákba belebukni. Tovább fog tartani, de valószínűleg az eredmény is jobb lesz, mintha szakemberrel csináltatnád, mert ők jellemzően csak túl akarnak esni rajta, mint a bárányhimlőn. Én még olyan burkolót pl. nem láttam, aki tőlem szebben rakja fel a csempéket. Gyorsabban - olyat már igen - mindet. De mind szarul rakta fel, akár (régebben) nálunk, akár ismerősnél csinálta. Végighúzom rajta a kezem, és megakad a csempe szélén, mert fél mm-t kiáll? Ez a szakmunka? Akkor inkább kontárkodom :-)

TitiRobin 2019.03.29. 13:19:30

Csendesen csak annyit kérdeznék, akinek nem terjed ki szakmai tudása az építőipari kivitelezés munkáira, hogy miért mégis tőlem várja a szaki, hogy megmondjam hogy legyen? Ő miért nem ajánl fel lehetőségeket, szakértelme és gyakorlata alapján, amiből aztán választok, és jobban dönthetek, mintha nekem kell előre megtanulnom mit hogy kell csinálni? Miért reped meg a lerakott padlólap 10 cm-re a rugalmas fugától? Miért rövidítenek egy fa oszlopot a teraszon, úgy, hogy a fát közvetlenül a teraszra állítják? Utólag a kis munkákra honnan találok hozzáértő vállalkozót? Honnan tudhatom ilyen esetben, hogy valóban jó munkát kapok? És végezetül, miért gondolja egy férfi vállalkozó, hogy nőként nekem bármit el kell fogadnom, mert ha nem, én nem értek hozzá, és ő tudja jobban...

Arcade Macho 2019.03.29. 14:32:01

@TitiRobin: azert kerdezi meg hogy levagja hogy mennyire vaghat at a palankon
ha ajanlana azt is ugy tenne, hogy neki konyebb legyen, nos csomoszor lehet hallani kandurbandi macso gyermekektol hogy este mire hazaert az elore elpofazott visszamondott atismetelt csempe lerakasi mintat a T. Burkolo Mester Ur elkurta, es akkor lehetett felverni az aznapi termest, szoval ez nem csak nalad van
10 cm -re a rugalmas fugatol azert reped el mert az alatta levo beton ott dilattal, kulterre 3*3 -as negyzeteket javasolnak hogy az also reteg is ott legyen megszakitva
a fa oszlop leroviditese es lekurasa azert van mert bacik rendes munkat vegezni, megallapopdtatok egy osszegben o meg sporol a meloval es nem akar minosegi munkat csinalni mert az szarakodas, pepecseles vacakolas, ezert kell odaallni egy pajszerral es megfenyegetni hogy most ott lesz agyonverve ha nem kepes kijavitani

a megoldas az az hogy egy ajanlott mestert kell fogadni akit ismeros ajanl, es az elejen tudatositani hogy te marpedig tovabb szeretned ajanlani, igaz nem lesz az olcso... de egy terasz elmeletileg 30 evre van, az a fa meg ha izelgeti az eso netalantan talaj is kerul ra nos annak az elettartama ~ 2-5 ev lesz, javaslom a bonobitot, az birja a strapat :)))

TitiRobin 2019.03.29. 14:45:52

A csempe mintázatát figyelni - ilyen már volt többször is, volt hogy 3-szor rakta fel újra, mire látta a láthatót. Sajnos ezt a mestert ismerős ajánlotta, nála is dolgozott elégedett volt, én annyira nem. A gres beltéren tört el, 3 év múlva. A gerenda állítólag nem végez tartó szerepet (ezt megint nem tudom megítélni), csak szépészeti szerepe van, ezzel együtt a ház (nyaraló) sarka ahol ez van, már több cm-vel lejjebb van. Tudom így mozog a talaj.
Sajnos az ország egészénél nem tudsz megfelelő szakembert találni. Mostanában meg semmilyet sem, ha nem több százezer forintos munkáról, hanem csak 10 ezresről van szó.

TitiRobin 2019.03.29. 15:00:40

@Arcade Macho: eltünt a válaszom...
találkoztam 1. osztályú burkolóval, és csapnivalóval is, volt akinek 3-szorra sikerült felrakni irányban a mintás csempét, hogy a végén már egyesével kellett ellenőrizni, jól csinálja-e.
Sajnos kisebb településen, és kisebb mint több százezer forintos, urambocsá, 10 ezer alatti munkára nem lehet embert találni, aki valóban jól dolgozik, és nem gondolja, hogy Rotschild unokája vagyok. A "kertvégi vállalkozó" meg akár jó is lehet, de komolyabb munkánál nem jó választás, többnyire több költséget jelent, mert annyi egyéb dologban okoz kárt, és vonogatja a vállát (mint az egyszeri, de igazi, villanyszerelő, aki a fúrásnál átszakította a falat, és vonogatta a vállát, hogy akkor most ő ezzel mit csináljon, ő villanyszerelő, nem kőműves...)

Ignazi 2019.03.31. 14:54:22

@БУММЕР: na csak hadd ne emlegesd a nyugati, a nemet korrektseget. Ott is a megbizok 80 %-a ugy vazza at az alvallalkozot ahogy akarja. A masik, hogy meg a 90-es evekben jöttek ki jo Magyar szakmunkasok, de manapsag csak az alja , az üdülni, piazni, lopni szandekozok jönnek ki dolgozni. Egy jo szaki igenis jol keres magyarorszagon, vagy igy vagy ugy, nem kell ecsetelnem. Akik jok peldaul a lengyelek azok mar kevesbe jönnek nemetorszagba, azok elhajtottak az USA-ba vagy Canadaba, ahol meg ha illegalisan is, de 2x 3x annyit keresnek mint nemetorszagban. Hogy mi a gond magyarorszagon. Lop a munkaltato, lop a munkavallalo. A masik, hogy a melos ugy szeretne a penzet, hogy ne kelljen erte dolgoznia, de azert sokat ker.