Mit változtathatunk az eredeti tervhez képest építkezés közben?

2019.már.23.

Mit változtathatunk a kivitelezés során az eredeti tervekhez képest, ha egyszerű bejelentéssel építjük a házunkat? Sokszor egy adott munkafolyamat során derül ki, hogy egy eredetileg megálmodott terv nem kivitelezhető az adott helyzetben és változtatni kell.

a24403a_epitestan_003c.jpg

Az egyszerű bejelentéses építkezésről itt írtunk bővebben: Mikor építheted a házad egyszerű bejelentéssel?

Ha az építőipari kivitelezési tevékenységet a bejelentéskor az e-naplóba feltöltött kivitelezési dokumentációtól eltérően kívánják folytatni, akkor az eltérés kivitelezésének megkezdése előtt a tervdokumentációt módosítani kell a MÉK útmutatója alapján, ha legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterületű új lakóépületet építünk.

Az e építési naplóba feltöltött kivitelezési dokumentációtól eltérő kivitelezési munka nem végezhető! És most jön a „DE”:

A módosítási igényeket Felek a szerződés kiegészítésével, vagy külön szerződés megkötésével foglalják írásba. A tervmódosítás mélységének függvényében egyes tervfázisok ismételt elkészítése is indokolt lehet.

A módosítás a módosítási igény mértékétől és módjától függően két módon történhet.

1. Az alábbi esetekben a módosítási szándékot az eltérő megvalósítás kezdő napját MEGELŐZŐ 15 nappal be kell jelenteni az építésügyi hatóságnak az egyszerű bejelentés szabályai szerint. A változás bejelentése az e-naplón keresztül történik, tervező a módosított terveket feltölti, és a feltöltéssel egy időben eseti bejegyzést kell tenni, ha a változás:

a) az épület alaprajzi méretét,

b) az épület beépítési magasságát,

c) a lakások, önálló rendeltetési egységek számát,

d) az épület telken belüli elhelyezkedését, vagy

e) az épület homlokzati geometriáját, anyaghasználatát, színét érinti.

2. Ha a változás az előző pontban felsorolt paramétereket nem érinti, akkor UTÓLAG, a változást bemutató módosított terveket fel kell tölteni az e építési naplóba és a kivitelezés a módosított kivitelezési tervdokumentáció alapján folytatódhat. Természetesen ebben az esetben is a módosított kivitelezési tervnek mindenben meg kell felelnie a tervdokumentációkra előírt tartalmi és formai követelményeknek.

3. Amennyiben az építkezés bejelentés vagy változás bejelentés nélkül épül, vagy a kivitelezési munka az e építési naplóba feltöltött kivitelezési tervtől eltérően folyik, ill.attól eltérően valósult meg az épület, a kivitelezés jogszerűtlen.

A lakóépület fennmaradása csak akkor engedélyezhető, ha az épület, illetve annak része fennmaradása:

- nem eredményez az életet, egészséget veszélyeztető használatot vagy állapotot,

- az Étv.-ben, valamint az egyéb jogszabályban meghatározott műszaki és egyéb feltételek teljesülnek.

Egyéb esetekben az épületet, vagy a szabálytalan épületrészt le kell bontani, vagy szabályossá kell tenni. Épület, épületrész a bejelentéstől eltérő megépítése esetén az építésügyi hatóság építésügyi bírságot szab ki

Mit tehetünk, hogy elkerüljük az adhoc jellegű kényszer megoldásokat?

Házépítés, házfelújítás = előkészítés + kivitelezés

Egy építkezés két egyenrangú részből áll: ELŐKÉSZÍTÉS + KIVITELEZÉS

És ez egy “egyszerűbb” házfelújításra is igaz, nem csak egy nagy volumenű családi ház építésére!

 

Még több infó az előkészületekről, tervezésről és építkezés első fázisának teendőiről  egy kiváló ár/érték arányú, kifejezetten építkezőknek írt könyvben, a biztonságosabb és stresszmentesebb építkezés megvalósításának érdekében KATT IDE!
 

Csatlakozás a Házépítők csoporthoz: IDE KATTINTS!

süti beállítások módosítása