7 tipp, hogy soha többet ne kelljen ételt kidobnod a kukába!

2019.feb.19.

A kidobott élelmiszerek értékét akár több tízezer forintra becsülik az elemzők. Pedig ez csak 3 fő folyamathiba eredménye, amelyeket kijavítva megspóroljuk ezt a kukába dobott pénzt.

gyumolcs.jpg

A fenti képen lévő gyönyörű zöldségek is könnyen végezhetik így:

istock_42148758_small_1.jpg

Készítettem egy folyamatábrát, ami bemutatja a rossz döntési folyamatot, ami az élelmiszer kidobásához vezet.

 3rosszdontes.png

 

 

 

Vásárláskor elkövetett hibák

- Többet vásároltunk, mint amire szükségünk volt a főzéshez

- Atomháborúra készülünk: betárolunk 10 kg lisztet vagy 20 kg cukrot, vagy 10 kg tésztát vagy konzerveket nehéz időkre -> csak a pénzünk áll benne

- Romlott élelmiszert vettünk, csak nem tudtunk róla

- Korábban nem kóstolt, ízlésünkkek ellentétes élelmiszert vettünk: Serrano sonka vagy Pálpusztai effektus -> finom, de nem mindenkinek

- Beleesünk, a többet veszek olcsóbban csapdába: ésszerű keretek között működik, de ha végül kidobunk belőle egy részt, akkor máris ugrott a pénz, amit megtakarítottunk az akción

 

A már otthon elkövetett hibák

- Fekete lyukak vannak a házban: a hűtő hátsó része, vagy a nem látható alsó rekeszekben elbújt élelmiszerek. Továbbá a spájz vagy egyéb szekrények nem szem előtt lévő részei

- Kidobjuk, pedig még nem járt le a szavija

- Fagyasztó 100%-os telerakása: nem energiapazarló, mert a fagyasztott áru jobban tartja a hideget, de ez is készlet amiben pénz áll

- Többet főztünk-sütöttünk, mint amit megettek és/vagy főzünk újra, holott még a tegnapi főztünk se fogyott el

- Másnapos kenyeret már kukázzuk

 

Végül ezért dobjuk ki

- Megromlott a felbontott kaja vagy gyümölcs stb

- Már nem kell senkinek, amit főztünk vagy vettünk (másnapos kaja, „hibás” gyümölcs)

- Lejárt a szavatossága

- Nem ízlett

- Van frissebb az adott élelmiszerből és szabadulunk a régitől

 money-in-trash-can1.jpg

7 tipp, hogy ne kelljen ételt kidobnod többé!

1. Szükség szerinti vásárlás: számoljunk egy kicsit mielőtt főzünk, hogy hány főre és hány napra főzünk és ehhez mennyi alapanyag kell

2. Már amikor megvesszük, ellenőrizzük a szavit, illetve a csomagolás sértetlenségét (kupak teteje nincs felpattanva, nem szakadt-e a csomagolás)

3. Kicsi a valószínűsége az atomháborúnak, ne tárazzunk be -> kidobhatjuk a végét,mert lejárt. Tartósból is csak ha kell az elkövetkező 1 hétben. Csak áll benne a pénzünk.

4. Ha nem ettünk még az újfajta, különleges élelmiszerből, akkor először csak kis adag vagy kóstolás, nehogy az egész a kukába menjen

5. FIFO (first in first out) módszer az élelmiszerekre: raktározási szakszó, angolul az elsőnek vettet elsőként fogyasszuk rövidítése (nagyjából). Szavatosságra nézve azt jelenti, hogy a legkorábban lejárót együk először. De jelenti azt is, hogy ne bontsuk meg addig a következő doboz tejet vagy szeletelt sonkát, amíg a már megbontott el nem fogyott.

6. Valóban romlott vagy lejárt szavis-e: 1-2 nappal lejárat előtt még nem kell kidobni az élelmiszert

7. Végül gondolkodjunk, mire lehet használni a megmaradt kaját: kutyus és macsek oda lenne érte (persze ha csak Viszkaszt és Pedigré Pált adunk neki elvből, akkor mindegy). 

 

Ezeket a cikkeinket olvastad már?

Az 5 legolcsóbb autó, amire jár az ingyen 2,5 millió Ft júliustól!

A legjobb csapatépítő programot keressük: teszteltük a Vetélkedőszobát!

A LIDL Friss Február néven indít mozgalmat a zöldség-gyümölcs fogysztás népszerűsítésére

Melyik tűzhelytípus a legtakarékosabb?

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr1114636018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mindbender2 2019.02.20. 08:23:41

Tartsál tyúkot az mindent meg fog enni.

Egyébként meg kicsi az esélye a bajnak,d e ha generációk szoknak le arról, hogy tartalékolljanak, akkor amikor elkerülhetetlenül bekövetkezik, sokan fognak megdegleni,.

maradokapénzemnél 2019.02.20. 19:04:32

@mindbender2: elég erős megfogalmazás, de sajnos igazad lehet. Bár talán nem "megdegleni", hanem erősen eladósodni fognak

WinstonSmith 2019.02.23. 15:50:35

Alapjában véve a bejegyzés jó. Felhívja a figyelmet a pazarlásra, illetve ennek elkerülésére, de:
- a "szükség szerinti vásárlást" csak az tudja megvalósítani, aki akkor is le tud ugrani egy egységbe, ha valami véletlenül kimaradt. ( ergo, egy városban lakik..)
- ha lisztet, cukrot, tésztát, konzervet vagy egyéb tartós élelmiszert veszek általában nagyobb kiszerelésben veszem. Egyrészt így éri meg, másrészt el tudom tárolni a felhasználásig.
Hitelen körülnéztem az "éléskamrában", ha a jelen pillanattól 3 hétig nem vásárolnék, akkor is folyamatosan el tudnám látni étellel a családomat. Tegyük, hozzá, nagy részben saját termesztésű étellel.
Úgy gondolom, nem jó dolog ha csak annyit tartunk mindenből amit azonnal elfogyasztunk...

Attilajukkaja 2019.02.23. 20:16:39

Nagyon hasznos írás.
Mi szinte semmilyen élelmiszert nem dobunk ki, mert nem úgy lettünk nevelve. :o)

@WinstonSmith:
"ha a jelen pillanattól 3 hétig nem vásárolnék, akkor is folyamatosan el tudnám látni étellel a családomat."
Én is! :o))))

"nem jó dolog ha csak annyit tartunk mindenből amit azonnal elfogyasztunk..."
Egyetértünk, ha a tartós alapanyagokra gondolsz.

WinstonSmith 2019.02.23. 20:29:40

@Attilajukkaja: természetesen arra gondoltam ;)

maradokapénzemnél 2019.02.24. 11:46:22

@WinstonSmith: a saját termesztésű a legjobb lehet, ha megfelelően gazdálkodunk (nem vegyszerezzük szét a növényeinket, nem etetjük antibiotikumos, 2 hét alatt vágó állatot eredményező tápokkal az állatainkat). Abban igaza van, hogy kell egy minimális készlet, hogy ne kelljen mindenért külön szaladgálni a boltban és ez a fent leírt logikánkkal működik is, úgy, hogy nem dobjuk ki végül az élelmiszert.

maradokapénzemnél 2019.02.24. 11:48:11

@Attilajukkaja: nagyon jól mondja, a nevelés a legfontosabb! Magától csak a körülmények és a hozzáállás szerencsés találkozása vezet takarékos szemlélet kialakulásához.

Attilajukkaja 2019.02.24. 12:02:16

@maradokapénzemnél:
@WinstonSmith:
Köszönöm, hogy egyetértetek velem. Ritkán fordul elő. :o))))

WinstonSmith 2019.02.24. 19:01:28

@maradokapénzemnél: Nagyon boldog vagyok, hogy a "takarékos" szemléletet követed ;) Nálunk ha marad, pl hagymás krumpli, abból bizony pogácsa lesz ;)

maradokapénzemnél 2019.02.25. 10:10:06

@WinstonSmith: gyermekkorom kedvence a hagymás krumpliból készült pogácsa! Tejföllel ettük :)

Attilajukkaja 2019.02.25. 15:50:14

@WinstonSmith:
@maradokapénzemnél:
Nálunk sosem marad hagymás krumpli! :o)))