A 3 legnagyobb hiba, amit az építkezők elkövetnek

2019.jan.31.

Engem mindig elborzasztott, hogy egyes emberek életük legnagyobb beruházásához, a házépítéshez milyen igénytelenül állnak hozzá. Gyökerezhet ez a pénzügyi életre való felkészítés hiányából, de lustaságból is. 3 éve foglalkozunk az építkezés témával, mi akkor építkeztünk és a Házépítők face csoportot is akkor alapítottuk, ahol ma már 10.000 építkező és felújító keres válaszokat. Sokszor tudnak egymásnak segíteni a csoporttagok, de több dolog is van, amire a megoldást nem feltétlenül így és itt kell keresni.

img_2138_1.jpg

Három fontos problémát látok a mai építkezők körében, amik miatt súlyos pénzügyi helyzet elé állítják magukat és előre nem látott helyzeteket kreálnak, amit aztán elképesztő energiákkal próbálnak megoldani kényszerhelyzetben, holott felkészüléssel elkerülhető lett volna.

 

1. Pénzügyi kérdésekben nem a bankban vagy szakértőnél, hanem közösségi médiában tájékozódnak

Nekem ez az agyrémem, amikor egy csoporttag elkezd kérdezősködni a csoportban, hogy hogy van a CSOK, meg milyen hitelek vannak. Ez azért elképesztő veszélyes, mert a CSOK és a hitelek is folyamatosan változtak az elmúlt években, nem is beszélve az ÁFA visszaigénylés feltételeiről. Így kapnak 2 éves, 1 éves és friss infókat is, amivel összezavartatják magukat.

Nem értettem soha, hogy egy ekkora horderejű beruházásnál miért nem a bankoknál (akik rendezik ezt a folyamatot a gyakorlatban) vagy szakértőknél tájékozódnak. Fel nem foghatom, hogy az előkészületeknél egy 30+ milliós beruházásnál miért sajnálják azt az 1 órát és miért nem igazi szakértők segítségét veszik figyelembe.

Elvileg nem lehetne ebből nagy probléma, mert úgyis be kell menniük a bankba és ott majd elmondanak mindent, mégis azt látom, hogy több hónapig gyűjtik az össze-vissza információkat és töltenek el ezzel akár 10 órákat, az összevissza kommenteket olvasva.

Konkrét veszélyek:

- rossz információk alapján olyan előkészületek megtétel, amik felesleges pénzkidobással járnak

- rossz információk alapján olyan pénzügyi tervek vázolása, amik teljesen életszerűtlenek

- a pontos banki/szakértői tájékoztatás ellenére is a közösségi médiában szerzett fals infók berögződése és felhasználása

 

2. Elfogadják, hogy a költségvetést akár 30-50%-kal is túlléphetik, mert hát ilyen az élet

Nos, az ember már többezer éve építkezik, elég komoly konstrukciókat megteremtve. Ennyi idő eltelte és tudás fejlődése után egy ilyen mondat kijelentése és elfogadása is azt jelenti, hogy mind tervező, mind a kivitelező mind az építkező elképesztően amatőr. 

Sajnos az építőipar súlyosan felhígult mindenféle kontárokkal, akik mint anno az aranyláz hívó szavára a semmi gyakorlattal meginduló aranyásó jelöltek, megérkeztek a mesterségesen, építkezési lázzal keltett  meggazdagodás reményének helyszínére.

Nem! a költségvetés nem léphető át 30-50%-kal! Nem, ez abszurd! És mégis megtörténik, mert

- az építkezés alatt az építtető folyamatosan variál -> helytelen tervek, átgondolatlan igények

- a költségvetést nem valós piaci árak alapján árazzák be -> nem történt tényleges árajánlatok bekérése tüzépektől és kivitelezőktől

- a kivitelezői szerződés ellenére is elfogadja az építtető a a kivitelező hibái miatti plusz költségeket 

- olyan rossz minőségű anyagok használata, ami már építkezés alatt is plusz költségeket generálnak

- és így tovább

Amin még mindig hihetetlen, hogy előleget adnak a kivitelezőnek! Ez brutális hiba, ilyet nem szabad tenni, mert csak akkor vagy anyagilag biztonságban egy építkezésen, ha Te tartozol a tüzépnek és a kivitelezőnek is. Mert csak így tudod megakadályozni, hogy rossz minőségű anyagért vagy munkáért fizess. Soha ne adj előleget, senkinek!

 

3. Variálás, felkészületlenség

Ha az igények és lehetőségek nincsenek pontosan felmérve, akkor az elég sok problémához vezetnek. Csak ismételni tudom magam: az emberek 95%-nak az építkezés a lenagyobb beruházás életében. Sajnos általános tapasztalat, hogy a hitelt felvevőknek mindegy hogy 15 vagy 25 évre adósodnak el, mert egyik időtartamot sem látják be, nem mérik fel, nincsenek hosszú távú céljaik. Mindegy is, nem?

A variálás és felkészületlenség nemcsak extra költségekkel járnak, hanem veszélyeztetik a tervezett beköltözés időpontját is. Állandó a Házépítők csoportban a téma, hogy ki kell költözni a régi lakásból valamelyik hó végéig, de nem tudnak beköltözni az új házba, mert nincs kész.

A fő üzenetem az lenne, hogy az Építkezés fő felelőse az építtető. Ő fizeti az egész építkezést, Ő lakik majd az elkészült házban, Ő adósodik el egy fél életre. Szóval Ő a fő felelős az egész projectért, a felelősség áthárítása, mások okolása a problémákért megszokott dolog, de értelmetlen. 

Tudomásul kell venni, hogy 2019-ben nem lehet csak úgy belevágni az építkezésbe, hogy majd lesz valahogy. Minőségi előkészülettel, pontos pénzügyi tervvel és reális átfutási idő kiszámolásával van esélyünk a problémák elkerülésére. Bele kell folyni az egész folyamatba a tervezéstől kezdve, a CSOK-on át, a kivitelezés és anyagbeszerzés ellenőrzéséig. Aki ezeket kihagyja, nagy veszélynek teszi ki magát élete fő beruházásán. Megéri az a sok idegesség?

Házépítők csoportunkhoz itt tudsz csatlakozni!

 

Ezeket a cikkeket olvastad már?

Építkezés: 3 millió forint, amivel nem számolsz előre, pedig ki fogod fizetni

 

Az elrontott szigetelés tönkreteszi a házunk energiagazdálkodását!

 

3 építőanyag, amin százezreket foghatsz

 

Spórolhatok 150.000 Ft-ot neked a házbontásos telekvásárlással?

süti beállítások módosítása