Melyik tűzhelytípus a legtakarékosabb?

2019.jan.23.

Egyre divatosabb az indukciós főzőlap, mert úgy reklámozzák, hogy gazdaságos, mivel csak az edényt melegíti és maradékhője sincsen. Csak akkor nem értjük, hogy miért van mégis "H" magas hőmérséklet jelölés az indukciós főzőlapunkon kikapcsolás után. Elég sok a félrevezető információ ezen a területen is, itt az ideje, hogy megnézzük a gáz és villamos  előnyeit és hátrányait.

induction-cooktop-1024x770.jpg

Gáztűzhelyek

image_3.jpg

Előnyök:

- gáz főzőlapok és sütők ára nagyon kedvező, már 50.000 Ft-tól kapható komplett gáztűzhely

- a főzés egyszerű velük, már könnyen szabályozható a hőfok

- a bekötési díj már meglévő gázcsapra 10.000-30.000 Ft között mozog

 

Hátrányok

- a sütőknél az olcsóbb verziókban nincs légkeverés, az ételeket nehezen lehet egyenletesen megsütni bennük, könnyen odaéghetnetnek

- a leégett sennyeződéseket nezen lehet letakarítani

- az égők kiömlőnyílásai idővel szűkülhetnek a szennyeződésektől, ami hatékonyságvesztéssel jár és akár szén-monoxid is képződhet

- tűzveszélyes és égési sérüléseket is szerezhetünk

- használja a lakótér oxigénjét és helyébe szén-dioxidot juttat

 

Kerámia lapos villanytűzhely

villanytuzhely-vizforralas.jpg

A beüzemeléshez szükséges lehet amperbővítés és további villanyszerelési munkálatok.

Előnyök

- a főzőlapok könnyen takaríthatóak

- kicsi az égési sérülés esélye

- egyszerűbben és pontosabban lehet a hőt beállítani, mint a gáztűzhelynél

- meglévő villamos előkészület esetén a bekötés díja 8.000-20.000 Ft között mozog.

 

Hátrányok

- magasabb beszerzési ár, mint a gáztűzhelyeknél, 75.000 Ft-tól indulnak a legolcsóbb villanytűzhelyek

- drágábban lehet vele főzni, mint a gáztűzhellyel

 

Indukciós főzőlap

food-2568486_1920.jpg

A beüzemeléshez szükséges lehet amperbővítés és további villanyszerelési munkálatok.

Előnyök

- a főzőlapok könnyen takaríthatóak

- kicsi az égési sérülés esélye

- egyszerűbben és pontosabban lehet a hőt beállítani, mint a gáztűzhelynél

- meglévő villamos előkészület esetén a bekötés díja 8.000-20.000 Ft között mozog.

- kevesebb a maradékhő, mint a hagyományos villanytűzhelynél

- alacsonyabb a fogyasztása, mint a hagyományos villanytűzhelynek

 

Hátrányok

- Indukciós sütővel ellátott villanytűzhely nagyon ritka és szinte megfizethetetlen

- elvileg minden mágnesezhető edény használható az indukciós tűzhelyeken, mégis a kifejezetten indukciós főzésre ajánlott edények a duplájába kerülnek a hagyományos edényeknek, palacsintasütőknek

- még mindig drágább velel a főzés, mint a hagyományos gáztűzhelyen

 

Melyikkel olcsóbb a főzés?

Az indukciós főzőlap hatékonysága  a legmagasabb, akár duplája is lehet a gáztűzhely energiafelhasználási képességének. Azonban a villanyköltség még mindig több, mint 3-szor annyiba kerül, mint a gáz, 1 kWh-ra számolva.

kepkivagas.JPG

Tehát, ha csak a főzés költségét hasonlítjuk össze, akkor látható, hogy a gázzal főzés fele annyiba kerül, mintha villanyfőzőlapon főznénk, de még az indukciósnál is olcsóbb 60%-kal!

 

Olvastad már?

Melyik háztartási gép megy legtöbbször tönkre?

Nagy glutén és laktózmentes virsli teszt

Nagy krémfehérsajt teszt

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr114378349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.01.24. 13:45:35

Csak halkan jegyzem meg, hogy a Tefal szintű cégek gyakorlatilag már csak olyan edényeket forgalmaznak, amik indukciósra IS(!) használhatók. Nem érdemes másfélét gyártaniuk

Ne a nóném pléhedény káefték szarjait vedd figyelembe.

Nagyanyám vaslábosa meg örök élet + egy nap.

A bogrács meg mindegyktől független üzem - de ez már csak apróság.

M3Hellrot 2019.01.24. 13:48:47

A gáz roppant pazarló! Ugyanakkora égő teljesítmény mellett annak csak töredéke (harmada, negyede) jut a fazékba. Aki nem hiszi, tegye a két tenyerét a fazék pereme mellé egy percig ;)

Ugyanezt bármikor megcsinálom indukcióson :D

Szóval összességében a fazékba jutó teljesítményre vetítve az indukciós magasan vezet költségben! Mivel nem a helyiséget fűti nagyrészt, hanem a fazekat. Bőségesen visszahozza ez a mőködési elva a villamos energia magasabb kWh árát.

Továbbá ahogy előttem is írták, a gáz égése miatt folyamatosan kell a friss levegő pótlás, ami komfortvesztést és további veszteségeket okoz.

De, hadd ne keljen fotelból megtéríteni senkit! Ajánlom mindenkinek a már 10 -12 ezer forintér beszerezhtő indukciós "rezsó" kipróbálását! Simán konnektorba dugható és meg lehet tapasztalni milyen gyors és kényelmes a használata.

_z_ 2019.01.24. 14:04:41

@vanRob: A Joule es a kWh ugyan ugy energiamertekegyseg, mint ahogy hosszmertekegyseg a hüvelyk es a meter. Te kevered az energiat a teljesitmennyel. A vizforralas energiaszüksegletnek semmi köze nincs ahhoz (idealis esetben), hogy mennyi idö alatt lesz felforralva.
@gigabursch: Nem. Az indukcios fözölap erzekeny az edeny minösegere. Ahol nem erintkezik a fözölappal, ott legres lesz, ami nagyon gyengiti az energiaatadast. Tehat ha egy edeny kicsit is görbe alju (mondjuk billeg), vagy melegiteskor vetemedik (melegites közben puposodik az alja), akkor mar nem egyenletesen es lassabban melegit. Az olcsobb Tefalok is ilyenek...

_B_ 2019.01.24. 14:09:21

@vanRob: Na akkor fussunk neki még egyszer.
4 kW gáz főző 50% hatásgokkal ugye 2 kW teljesítményyel melegíti a vizet
Az indukciós főzőlap nagy lapja 3 kW, mondjuk hogy ez annyival is melegít.

Szóval a gázon 1.5x annyi ideig tart felmelegíteni.

Mondjuk egy fazék vizet indukcióson 10 perc, ugyanazt gázon 15 perc.
Indukcióson. Szóval indukcióson 0,33 kWh ,gázon 1 kWh energiát használsz el.
Magyarul jobban fűtöd a konyhát.
Szóval hiába használsz 3x annyi energiányi gázt, ha az egységár negyede. Még mindig olcsóbb.

Egyébként az indukciós az egyetlen jó altarnatíva ha villanyfőzőlap kell. Nekünk azért lett gáz az új is, mert már be volt vezetve, és kvázi ingyen van, jelképes a gázátalány.

_B_ 2019.01.24. 14:14:08

@efi: Az indukcióssal pont hogy azonnal tudsz beavatkozni, ez nem érv.
De pl Wok-ot nem tudsz rajta használni, mert az indukciós csak ott melegít ahol rajta van az edény, a gázláng meg "felnyal" a wok oldalára.

cordless 2019.01.24. 14:17:06

Én még emlékszem arra a gázra ami tényleg melegített, ez a mostani vezetékes hálózatra csak részben mondható el.
Ott van a gázcsonk az indukciós tűzhely felett, de remélem nem kell soha újra használni.

_B_ 2019.01.24. 14:23:02

bocs elírtam elkapkodtam :)
szóval 0.5 kWh az indukcióssal, ami a gázzal 1 kWh (2x annyi energia mengy el) nyilván ez az 50%-100% hatásfokból kövezkezik

_z_ 2019.01.24. 14:23:46

@_B_: A 0,33 szerintem 0,5, de jol erthetöen irtad le!

vanRob 2019.01.24. 14:29:06

@_B_: SAjnos nem másfélszer annyi ideig tart felmelegíteni. Nekem modjátok, hogy alapismeretim hiányoznak, miközben csak a realitást, mint változót nem rakjátok a számolásotokba.
Ha nagyon takarékos akarok lenni, és időm is van, akkor közepes állásban, ami nagyjából 5kW-nak felel meg, egy perc alatt felforralok 3 liter vizet. Ugyanez gázon minimum 5 perc, de inkább több. 5 perc, vs 1 perc. És innentől 12,2 Ft vs 39 Ft.

G1 2019.01.24. 14:30:39

@mariska16: Budapesten is ultraszar a gáz... a fenti kalkuláció max a névleges adatokra igaz, a valóságban sokszor annyiba kerül, mert uge ne felejtsük, hogy köbméterre fizetsz, névleges fűtőérték után, amit a valóságban messze nem ér el a fűtőértéke, bármit hablatyolnak is, így a végén jóval több köbmétert használsz el, mire ténylegesen megjelenik az edényedben az a hőmennyiség, és akkor itt vegyük bele az eltelt idő alatt elszenvedett hőveszteséget, hiszen a konyha levegője ellendolgozik a gázlángnak stb...

Az sem igaz, hogy az indukcióshoz olyan drága lenne az edény, mert gyakorlatilag már nem sok olyan edény van (kivéve alu), ami nem alkalmas indukciósra. Legalább is normális edényeknél ez igaz, de még a zománcozottaknál is. A palacsintasütő az egy kivételes dolog, de olyan is elérhető jó áron, csak kicsit körbe kell nézni (mert ez nem a reklám helye), és hát egyszer kell megvenni, utána évtizedekig jó.

"Indukciós sütővel ellátott villanytűzhely nagyon ritka és szinte megfizethetetlen"
És ez sem igaz. Gagyi kategóriában persze nincs ilyen, de ha valaki amúgy is normális tűzhelyet akarnak venni, akkor kicsit drágában kaphat egy csomó indukciósat.

És van az indukciósnak két óriási előnye, amit a háziasszonyok (vagy aki a takarítást végzi) nagyon ösülni szoktak. A kisebb hőterhelés miatt kevésbé ég rá a kerámialapossal ellentétben a lapra került étel, legtöbbször kapargatás nélkül is letörölhető a szennyeződés. És az olajos ételek olajos gőze - ellentétben a gázos tűzhellye - nem száll fel végig a falon, a csempén stb, és nem kell időnként hideg zsíroldóval körbenyalni a környékét, mert egyszerűen nem lesz olyan. Sem a csempe felett a fal nem lesz az oljtól sárgás és sorolhatnám... Mi kb 7 éve váltottunk, és azóta sem kellett az olajos ragacsos gányt tisztítani a csempéről. Mert nincs rajta. :)

vanRob 2019.01.24. 14:36:14

@_z_: "melegites közben puposodik az alja)" Nem. A gagyi alu lábasé esetleg, de egy masszív acél lábasé nem. Alu meg indukcióson nem is tudsz használni.
De mondok egy másik példát. Melegíts tejet gázon, de ne a láng közepontjára tedd az edény középpontját. Vajon hol fogja "odakapni"? Majd próbáld meg ugyanezt indukcióson. Egyrészt a melegítő felölet sokkal nagyobb, mint a gázlángé, de ha kicsir lelóg, akkor sem kapja oda azon az oldalon, ahol lelóg.

_B_ 2019.01.24. 14:43:23

@vanRob: küldenél egy pontos típust? most már kiváncsi vagyok milyen ipari cuccod van, amiben egy 10 kW indukciós lap van :D

vanRob 2019.01.24. 14:51:08

@_B_: Bocs, a négy lapé van 10kW körül, egyesével persze alatta. Nem vagyok otthon, de ha jól rémlik ,valami ilyesmi: AEG IKB64301XB. Csak nem 7,5kW-s hanem 9,8.
Kicsit túllőttük, mivel minden sokkal hamarabb elkészül, nem kell 3-4 lángot folyamatosan égetni, mint annó a gázoson, hanem szépen egymás után készülnek az ételek, 1, max 2 lapon.

Ansys 2019.01.24. 14:53:22

vanRob öcsém, te olyan fajta ostoba vagy, akit baromira nehéz meggyőzni, hogy az. A legrosszabb fajta. Én nem is próbálkozom azzal, hogy elmagyarázzam, másoknak sem sikerült, legyen elég annyi, hogy műszaki PhD-m van, tehát ritkán tévedek ilyen témában.

Ennyi f@$$ágot amit te összehordtál, ritkán olvasni.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.01.24. 14:53:24

Főzéshez ("fenti" eszközök):
- gáz: ugyan sok energiát pazarol, de az edényt jól lefedi a gáz, és ami nagyon fontos, gyorsan szabályozható,
- eletromos főzőlap: kevesebb energiát használ, de kell az edénnyel a minél nagyon érintkezési felület, és nagyon nagy a hőtehetetlenség, azaz kikapcsolás után még sokáig forró-meleg a lap.
- indukciós: a legjobb energiahatékonyság, nem kell teljes közvetlen kapcsolat az edénnyel (mivel elektromágneses teret generál a főzőlap felett) , de az edény felmelegítése függ az edény anyagától (speciális edények), és szintén tapasztalható az edényekben hőtehetelenség (mivel a jobb hatásfok miatt vastagabb falúak, mint a normál edények).

Tisztítás másodlagos kérdés, kapartam már eletromos főzőlapot egy órán át, illetve gázost is tisztítottam meg már 1 perc alatt.

Balesetveszély megint másodlagos, lehet megégni gázláng miatt, vagy a Főzőlap/indukciós edény/lap forró falának érintésével is.

Sütő: csak elektromos: pontosan szabályozható hőmérséklet, légkeverés.

Minden profi nagykonyhában (étterem) gáz + villanysütő kombó van. Nem véletlenül.

@_B_: Itt kevered az indukcióst a főzőlappal, az utóbbihoz kell ugyanis minél nagyobb felületű közvetlen érintkezés.

vanRob 2019.01.24. 14:53:33

... vagy a nagyobb teljesítményűt csak néztük, de végül egy 7,5-öst vettünk? Már nem emlékszem. Bár ez nem is lényeg. 5-ös fokozaton, ami akkor nem is 5kW, hanem 1,2, 1 perc egy 3 literes lábos. Boosteren meg kábé 20 másodperc. De akkor be is nyeli a 3,5 kW-t

_B_ 2019.01.24. 14:54:49

@vanRob: Még ha egy 5 kW-os lapod is van, akkor is kb LITERENKÉNT 1.5 perc a forralás (10 fokos vízről indulva)
itt egy jó kis kiszámoló
processheatingservices.com/water-heating-time-calculator/

vanRob 2019.01.24. 14:55:55

@Ansys: Örülök, hogy lenyűgöztelek. Forralj vizet, és számolgass. Az elméletét értem, csak az a fránya valóság. Ha az nem volna, na, az volna minden mérnökök mennyországa.

_z_ 2019.01.24. 14:56:51

@vanRob: Hat de. Tefal acel labas, es puposodik.
Egy szot sem szoltam arrol, hogy lekap-e vagy nem, csak azt mondtam, hogy nem egyenletesen es lassabban melegit.
Es ugy tunik, hogy tovabbra sem erted a különbseget az energia es a teljesitmeny között, pedig @_B_: nagyon erthetöen leirta.

_B_ 2019.01.24. 14:57:27

@vanRob: te figyu. a forrás nem akkor van, amikor az edény alján pezseg a víz.
Mert ennyi erővel az 1.5kW-os vízforralóm 5 másodperc alatt forralja a vizet, mert már akkor sistereg :D

vanRob 2019.01.24. 14:58:28

@_B_: Na, hát pont itt tévedtek. De nem kell elhinni. Tegyél fel forralni 3 liter vizet egy indukciósra, és mérd le az idejét. Aztán ugyanezt gázzal és mérd le az idejét. Olvasd le a mérőrákat és szorozd fel. Mert az lesz a VALÓS fogyasztásod, nem az elméleti képlet végeredménye.

vanRob 2019.01.24. 15:00:40

@_B_: Ha pimasz vagy, az más, akkor nem beszélek veled.
Na jó. Mégis. Képzeld, veled együtt már ketten vagyunk, akik tudják, hogy a víz nem akkor forr, amikor sistereg. De ne áruljuk el a többieknek.

Ansys 2019.01.24. 15:01:28

"Olvasd le a mérőrákat és szorozd fel."
Amit leolvasol, azt miért kell felszorozni az idővel? Miért kell egyáltalán időt mérni?

vanRob 2019.01.24. 15:05:44

@Fotósképző: "
Minden profi nagykonyhában (étterem) gáz + villanysütő kombó van. Nem véletlenül." Naná. Tudod mi történne, ha egy ipari 20 literes lábost ráejtenének a kábé 2 millás ipari indukciós tűzhelyre? Azonnal széttörne a felületén lévő üvegkerámia lap. A profi konyhákban elsősorban anyagi okokból, másrészt azért, mert már évek esetleg évtizedek óta ott van és amíg megy, addig nem cserélik le.
Harmadrészt, az igazán profi és minőségi ételek akkor lesznek csak igazán profik és minőségiek, ha az alapanyagok és összetevők a lehető legtökéletesebb és legharmonikusabb módon kerülnek összedolgozásra, És az ehhez szükséges időt csak a gáz "lassúsága" adja meg.
Ahol viszont gyorsan kell sokat és átlagos minőségben, ott már vagy elektromos vagy indukciós van. Mert az a praktkus.

vanRob 2019.01.24. 15:06:51

@Ansys: Milyen igaz, akkor tényleg sokkal egyszerűbb. Csak odamész és leolvasod.

vanRob 2019.01.24. 15:08:16

@Ansys: Amúgy milyen idővel kellene felszorozni? Jó, nem fogalmaztam egyértelműen, de felszorozni természetesen az egységárral kell. Bár úgy gondoltam, ez evidens már ilyen szinten.

Ansys 2019.01.24. 15:13:42

@vanRob: Na akkor ha már azt tudjuk, hogy az idő nem számít, akkor már érted amit itt mindenki magyaráz neked? :)

yoisten 2019.01.24. 15:14:11

Én szerencsés vagyok, mert mind a 3 fajtához volt /van közöm.

Kerámialap: Drága, lassú, szabályozhatatlan, és a kifolyó étel ODAÉG az üvegfelületre
Gáz: olcsó energiahordozó, lassú bár jobban szabályozható, ha a kaja fut akkor jöhet a vakarás, nem mindenki használhatja a nyilt láng miatt.
Indukciós: fenntartási költsége az előbb említettek közt van, gyors, tiszta, NEM ég oda semmi a lapra, könnyen szabályozható viszont ÚJRA MEG KELL TANULNI RAJTA FŐZNI - bizonyos ételek nem készíthetőek rajta a túlságosan intenzív hőleadás miatt.

Minden hibája ellenére az indukciós lapok a legjobbak!

Áramfogyasztásról pedig annyit, hogy NEM fogyasztanak kevesebbet mint a kerámialaposak (ez egy marketing tévhit), energia megtakarítás azzal érhető el, hogy ugyan azon egységnyi étel azonos hőfokra való felmelegítéséhez 30%-kal kevesebb időre van szükség. Azaz egy 2Kw-os lap, 2Kw-ot fogyaszt indukcióson is és kerámialaposon is, csak előbbi 7 percig megy, utóbbi 10 percig ( ezek mért adatok 3liter víz forráspontig való melegítésével)

_z_ 2019.01.24. 15:19:09

@yoisten: Te sem vagy tisztaba a teljesitmeny, energia, es hatasfok fogalmaval? Olvasd at ezt a hozzaszolast: @_B_:

Ansys 2019.01.24. 15:19:11

@vanRob: Ebben a korábbi kommentedben még számított az idő, örülök, hogy mostanra legalább ezt sikerült belátnod.

"Ha nagyon takarékos akarok lenni, és időm is van, akkor közepes állásban, ami nagyjából 5kW-nak felel meg, egy perc alatt felforralok 3 liter vizet. Ugyanez gázon minimum 5 perc, de inkább több. 5 perc, vs 1 perc. És innentől 12,2 Ft vs 39 Ft."

_z_ 2019.01.24. 15:19:47

@Ansys: Baromi kivancsi vagyok a valaszra :)!

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.01.24. 15:25:26

@Fotósképző: A hőtehetelenséghez: ez bekapcsoláskor a nagyobb gond, mert így sokkal lassabban forr fel a víz pl. mint gáz/indukciós esetben. Ráadásul kikapcsoláskor a maradékhőt nehéz megbecsülni, így sokszor ezzel nem számolnak, és ha kész az étel, lekapják a lábost. A feleslegesen felfűtott főzőlap meh ott izzik még percekig, sok energiát elpazarolva.

@vanRob: Nyilván az indukciós lapokat is strapabíróbbra készítik el nagykonyhai verzióban, mint lakosságiban. Hogy hol mit használnak, nem tudom pontosan, de jártam már néhány nagykonyhán, ott mindig ez a kombó volt. De most megnéztem egy nagykonyhai webshop kínálatát (www.nagykonyhaigepek.hu):
- indukciós főzőlap: 6 db (mind 1 edényes felülettel),
- elektromos főzőlap (néhány csak főzőlap): 26 db,
- gáz főzés + eletromos sűtő (néhány csak főzőlap): 53 db.

Ez elég jól mutatja, mi a gyakorlat...

vanRob 2019.01.24. 15:29:46

@Ansys: Érted, hogy miért számít az idő? Mert annyi IDEIG használsz energiát. Annyi IDEIG forog a mérőórád. Pontosan annyi IDEIG forog, amennyi IDEIG tart mondjuk (és akkor maradjunk ennél a példánál) 3 liter felforralása. Egy indukciós esetében 1 percig forog. egy gáztűzhely esetében meg 5 percig. De lehet, hogy az első esetben csak 57 mp, vagy 65 mp, a gáz esetében meg 255mp vagy 293 mp. És pontosan annyit fogsz fizetni, amennyi IDEIG a mérőórád forgott. Pontosabban ugye a forgási idő alatt megtett elmozdulás, amit az egyszerűség kedvéért egy számozott skálán le is lehet olvasni, (aktuális érték - kiindulási érték) felszorozva az egységárral.
Vagy bepróbákozhatsz az Eon-nál úgy befizetni a gázdíjat, hogy hát kérem, én pontosan 38 liter vizet melegítettem az elmúlt hónapban, itt a lista, hogy tételesen, mikor mennyit és hány fokról hány fokra, és ehhez itt vannak az elméletileg felhasználandó energiamennyiség alapján végzett számolások, és szerintem ennyit kellene fizetnem.

Ansys 2019.01.24. 15:29:54

@vanRob: Hoppácska, itt még az idővel is szoroztál:

"Nálunk indukciós van, és kábé fél perc alatt forr a víz, amibe már mehet is bele a virsli, vagy a tészta. Ellenben egy gázoson 3-4 perc ugyanannyi víz felforralása. Vagyis kábé 6-szor több energiát fogyaszt.
- Gázon: 1,27HUF ((kWh/60) x 3,5)
- Indukcióson: 0,33HUF ((kWh/60) x 0,5)"

Azt hittem, az evidens, hogy egy vitában az ember nem tagadja le korábbi érveit :)

Ansys 2019.01.24. 15:31:29

@vanRob: "És pontosan annyit fogsz fizetni, amennyi IDEIG a mérőórád forgott. "

Azt hiszem, én is feladom. Reménytelen. Az első kommentemben mindent elmondtam.

vanRob 2019.01.24. 15:31:32

@_z_: Ahan... Hát most esik le. Nálad nem indukciós a tűzhely... Baszki, akkor jöhetek én vagy bárki itt neked a valós felhasználás eredményeivel. Így tényleg nehéz.

ljubityel 2019.01.24. 15:34:05

@Quantum Torrentino:@vanRob: Tied a hangszóró! Vazze! A sok baromarcú azt gondolja, hogy a főzés csak szimpla energia felhasználás hatékonysági kérdés. Az okostojások még egy rántottát se főztek!

Fül~orr~régész 2019.01.24. 15:34:57

@vanRob: De az megvan, hogy a gáz egységára még így is jóval alacsonyabb, hogy többet kell belőle használni? Mit nem lehet ezen megérteni??

vanRob 2019.01.24. 15:40:03

@Fotósképző: Megnéztem. Indukciósból egyállásos van, az is háromszor kerül többe, mint a hasonló egyállásos villany. Ez egy komoly indok. Ebből egy négyállásos ipari, szerintem legalább 250. Ha mondjuk nagykonyha, akkor kell 3-4 ilyen, az máris milliós tétel. Plussz bevezetékezni, újabb 700-800 ezer. Tök érthető, ha addig megy a mostani technika, amig bírja. Ha meg tönkremegy, akkor gázos helyére mehet a gázos, nem kell sem átalakítani sem fejleszteni, max a másik kettőt arréb tolni, hogy az új beférje. Elektromos helyére mehet az elektromos, 380-as hálózat elbírja.
Továbbá azt se felejtsd el, hogy egy étteremben sok adagban kell az azonos minőséget produkálni, aminek az elkészítéséhez már megvan a bevett gyakorlat. Időkkel, hőfokokkal. Egy indukciós esetében lehetne mindent a nulláról kezdeni. Illetve, profi szakácsokról beszélünk, szóval ha nem is a nulláról, de nekik is újra meg kellene tanulniuk főzni. Nem is beszélve arról, hogy az edények jó része sem biztos, hogy alkalmas lenne az indukcióssal főzéshez. SZóval az is csere, újabb milliós tétel.
Hát nem egyszerűbb mindent úgy hagyni, ahogy van...?

Dr. Tom 2019.01.24. 15:41:08

Az elektromos áramba nem tudnak levegőt keverni mint a gázba. Ennyike.

vanRob 2019.01.24. 15:41:54

@Ansys: Nem tagadtam le semmit. De még csak kezdő troll vagyok, nem emlékezhetek mindenre. De az első kommentjeim óta sokat fejlődtem, és a mostani visszajelzésedet követően még jobban fogok figyelni.

vanRob 2019.01.24. 15:44:31

@Ansys: Akkor feladod? Nyertem? :)

Komolyra fordítva. Végezz el egy valós tesztet. Én azért mondom, mert nálam a virsli főzés egy alapmértékegység. Indukcióson 1 perc. Gázon 5. De próbáld ki te is, olvasd le az órát, szorozd fel az egységárral, és látni fogd, hogy mennyibe került. És nem annyi lesz, amennyit az elméleti értékek alapján kiszámolsz. Ebben hihetsz nekem. Peace

vanRob 2019.01.24. 15:48:34

@Fül~orr~régész: Az a kérdés, hogy mennyi ideig kell többet használni...
Na, jó, több kommenterbe ma már nem harapok.
Tök élveztem. A topic is felpörgött. PEace.

_B_ 2019.01.24. 15:52:04

@vanRob: szerintem te Egely Györgyöt rejtegeted a villanyóra szekrényedben, és a nullponti energiával és hidegárammal melegíted fel a vizet

Elárulom a mérőóra nem időt mér, hanem pillanatnyi fogyasztást. Ha 4kW-al vereted, akkor 2x olyan gyorsan forog a tárcsa, mint 2kW esetén

_z_ 2019.01.24. 15:55:04

@vanRob: Ezt miböl szürted le?

vanRob 2019.01.24. 15:57:40

@_z_: Mert nem érted, amit itt már többen is írtak neked.

vanRob 2019.01.24. 15:59:56

@_B_: Ó, hát nálunk olyan fogyasztásmérő óra van, amin egy visszintes tengelyre felfűzött átforduló tárcsák vannak, rajtuk meg decimális számok 0-tól 9-ig. Én arról szoktam leolvasni a fogyasztást. Nálatok másmilyen volna...?

_z_ 2019.01.24. 16:00:09

@vanRob: ZSENIALIS! BRAVO! BRAVOOO! Uj alapokra helyezted a fizikat! Kar, hogy ezutan le lehet bontani a p*csaba CERN-t: majd lemerik azt a sok fölösleges baromsagot egy villanyoraval, meg egy stopperrel!
Komolyra forditva a szot: nezz at a hetedikes fizikat: tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/fizika/fizika-7-evfolyam/munka-energia-teljesitmeny

Fül~orr~régész 2019.01.24. 16:00:27

@vanRob: "Az a kérdés, hogy mennyi ideig kell többet használni"

Hogy mi? Nem. Van itt három dolog: egységár, idő, és fajlagos energia.

A víz forralásához UGYANANNYI energia kell, akár gázzal, akár indukciósan melegíted. Eddig jó? Indukciósan hamarabb megvan, gázzal lassabb, de gázzal még több idő alatt is kevesebbe kerül a művelet!
Peace.

vanRob 2019.01.24. 16:02:30

@_B_: Ó, várj, mégsem... Az a gázóra volt még a régi lakásban. Itt már nincs gázóra. A villanyóra meg folyadékkristályos kijelzővel ellátott cucc.

vanRob 2019.01.24. 16:11:42

@_z_: Igen, tudom... Már kerestek tavaly is, de nem tudtunk megegyezni, hogy melyik korszakos felfedézem miatt adományozzanak diszdoktori címet a Nobel-akadémián. Vagy hol...

Na, komolyan. Amiről te beszélsz, az az elmélet, amiről én, az meg a gyakorlat. Én értem az elméletet, csak az a gond, hogy a gyakorlat kissé mást mutat. Vagy azt is mondhatnám, a valós körülmények között végzett verifikáció nem az elméletekben felvázolt kimenetelt hozta. És mégegyszer, nem azt fizeted az Eon felé, amit elméletben ki tudna számolni itt bárki, hanem amit ténylegesen elpörkölt a virslifőzéssel. Ezt ugye te is érted?

A cikkben tett kijeletések, amik alapján a gázost egyértelmű győztesnek hírdetik, olyan elméleti számokon alapulnak, amik valós igazolásásra a szerző nem adott példát. Mintha egy 200 változós képletben, a súlyosságuk alapján paretoba rendezett változokból kiemelnél az első hármat, és csak azokkal dolgozna tovább. Lehet, csak a végeredmény nem az lesz, amit azok, akik ténylegesen tapasztalják az indukciós előnyeit és hártányait, szóval akik a végeredménnyel szembesülnek. Azt is mondhatnám, a cikk nyomokban valóságot is tartalmaz. De a többi 197 változó bevonásával még közelebb lehetne kerülni az objektív tényekhez.
Ennyit mondtam, és ehhez továbbra is tartom magam.

sas70 2019.01.24. 16:12:25

@xyz12345: Láttam, hogy számoltál egy elméleti hatásfokkal, ezért is írtam, hogy neked is igazad van. Elméletben a dolog jó.
A gyakorlatban viszont sokszor nem így van, amikor főzöl a gázzal, mert nem mindig a legideálisabb edényméret kerül, a megfelelő gázégőre, ezért a veszteség nagyobb is lehet, ami rontja a hatásfokot. Ezt persze baromi nehéz lenne pontos számításokkal igazolni, mert az emberi hülyeséget nehéz modellezni, ráadásul néha főzés közben derül ki, hogy nagyobb serpenyő kell, vagy egy kisebb is elég lett volna. A számításod a rezsicsökkentett gázárral most igaz is lehet, nagy kérdés, hogy mi lesz pár év múlva.
Szerintem akinek lehetősége és pénze van, annak megéri egy indukciós főzőlapba beruházni, mert ezeket azért nem pár évente cseréljük és az látszik, hogy hosszabb távon egy jobb beruházás lehet.

_B_ 2019.01.24. 16:12:36

@vanRob: Esetleg nem az van, hogy neked a régi lakásban egy régi eltömődött fúvókás gáztűzhelyed volt, ami 500W-ot leadott jó esetben, ezért van torz összehasonlítási alapod?

vanRob 2019.01.24. 16:14:48

Szívesen maradnék még, de meg kell főznöm a virslit. Még az a jó, hogy indukcióssal csinálom, így csak 1 perc...

_B_ 2019.01.24. 16:16:13

@vanRob: cseélj elemet az órádban, mert túl lassan megy :DD

_z_ 2019.01.24. 16:19:19

@vanRob: Remenytelen. Egyebet nem tudok hozzatenni.

vanRob 2019.01.24. 16:20:27

@_B_: Áááá, nem, ez tutira nem lehet. De még ha így is lett volna, de ahogy mondtam nem így volt, szóval ha mégis így lett volna, hát nem egy újabb érv az indukciós mellett? Eltömődik? Nem. Mennyi ideig tart megfőzni egy adag virslit (mondjuk egy korábbi példát alapul véve, 3 literes vájlingban)? 1 perc. Turbó-hiper-szuper-elképzelhetetlen gyors fokozaton meg fél perc. Csapmeleg vízből bíztatóan és a nagyfelöületen egyenletesen bugyborékoló vízig.
Jó, lehet, hogy itt egy kicsit túlzásban estem és a félperces vízforralás nem is 3 literes mintán történt, hanem kicsit kevesebben...

vanRob 2019.01.24. 16:21:43

@_z_: A valóság a te ellenséged... Nem én...

_B_ 2019.01.24. 16:31:41

@vanRob: el nem tömődik, csak 10 év múlva elpuffognak a kondik a vezérlőben, aztán ugyanúgy lehet szervizelni :)
A gázos sem pár év alatt toszolódik el.... inkább évtizedek.

xyz12345 2019.01.24. 17:24:34

@sas70:
" vanRob
2019.01.24. 11:32:44
Gratulálok. Csak annyi felejtettél el, hogy melyik főzőlappal mennyi IDEIG tart a főzés. Vagyis mennyi ideig használod az energiát.
Nálunk indukciós van, és kábé fél perc alatt forr a víz, amibe már mehet is bele a virsli, vagy a tészta. Ellenben egy gázoson 3-4 perc ugyanannyi víz felforralása. Vagyis kábé 6-szor több energiát fogyaszt.
A számaidat használva, egy adag virsli elkészítése:
- Gázon: 1,27HUF ((kWh/60) x 3,5)
- Indukcióson: 0,33HUF ((kWh/60) x 0,5)

* A számítás a virsli, a víz és az edény árát nem tartalmazza. "

Nem szándékoztam állást foglalni egyik mellett sem. Igazad van folyton változik a helyzet. Még az sincs tisztázva, hogy a földgáz vagy pb. (Ki tudnám keresni az ár meg az energiatartalom alapján de annyira nem érdekel.)
A fenti idézetben a számítás ami kiverte a biztosítékot.

Nancsibacsi 2019.01.24. 18:15:52

Indukciós sütőnek nem túl sok értelme volna, mert mondjuk egy üveg edényt hogy raksz bele? Szóval azért ritka és megfizethetetlen, mert hülyeség :-)
Különálló gáz főzőlap és gáz sütő nincs - sok helyen pedig úgy helytakarékos, ha ezek külön vannak (vagy eleve nem kell sütő). Mobil gáz főzőlap nincs - mobil indukciós az IKEA-ban 12500. Egy kis konyhában a pulton előkészíted az ételt, amikor benne van a fazékban, előveszed a főzőlapot, ha meg megfőtt, elrakod.
Indukcióssal gyorsan lehet kis edényt is melegíteni - a gáznál fontos az átmérő, mert ha körbe veszi a láng, leég a füle.
Az indukciós kb 10 fokozatban szabályozható, a gáz bár analóg, de valójában ez 2 könnyű, és a közte lévő rész elég szarakodós.
Gázt eleve be kell kötni a házba - ez milliós tétel, és elhagyható - új építésűnél el is szokták. Többek között azért, mert az indukciós elmegy napelemről, a gáz meg nem.

Ettől még persze igaz az, hogy ahol a gáz adott, a 3 fázis meg mondjuk nem, ott elég drága áttérni indukciósra, és azért a gázzal is együtt lehet élni. Csak se nem modernebb, se nem kényelmesebb mint a villany.

Korvett5 2019.01.24. 20:01:03

Hú, fiúk /lányok/végig olvastam, mert éppen új főző alkalmatosságot cserélnék most gáztűzhelyem van, de a fiaméknál kerámialapon főzök. Fizikából nem álltam túl jól,de jól elszórakoztam az érveléseken. Villanysütőt biztosan veszek. Egy kérdésem lenne: az indukciós lap törékenyebb mint a kerámia ?

Intruder71 2019.01.24. 21:00:34

Indukciósnál érdemes még figyelembe venni a gigantikus elektromágneses sugárzást, és annak elég kellemetlen élettani hatasait.
Az egyik főzős műsorban nyírta a mikroportokat, megmérték, és brutális, amit kitol magából.
Én tuti nem vennék indukciós lapot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.01.24. 21:03:30

Az indukciós főzőlap hatásfoka messze nem 97%, mint ahogy a poszt írja. Közelebb áll a 80-85%-hoz.

Mellesleg nem mindegy, hogyan számítjuk a hatásfokot. A kerámialapos villanyfőzőlap hatásfoka akár 100%-nak is tekinthető, hiszen a fűtőszál lényegében 100% hatásfokkal alakítja át az elektromos energiát hőenergiává. :D

Az indukciós főzőlap hatásfoka rövid főzési idő esetén sokkal jobb, mint a kerámialapos főzőlapé, mert azonnal az edényt melegíti. Vagyis pl. 2-3 dl víz felforralása esetén sokkal jobb hatásfokú az indukciós. Hosszabb főzési idő esetén azonban az indulciós ezen előnye eltűnik.

vanRob 2019.01.24. 21:35:32

@_B_: Ezzel ugyanúgy nem tudok vitatkozni, mint azzal, hogy a kocsiban meg olajat kell cserélni, tök mindegy, hogy Opelod vagy BMW-d van. Használják, használódik. Vagy ahogy egy diesel estében ugyan a fogyasztás csak 5-6 liter/100km (nagy átlagban), a benyásé meg 8-9. Aztán 150-nél cserélhetnek a dieselesek kettőstömegűt, lassan lehet új porlasztócsúcsok után nézni, ésatöbbi, ésatöbbi. Amit úgymond megspórolnak az alacsony fogyasztáson, azt rendszeres időközönként beleöntik egy nagyobb javítás költségeinek fedezésébe. De most nem ez a topic.
A gázos mellett is szolnak érvek, meg a villanyos mellett is, meg az indukciós mellett is. Ja, és persze ellenük is. Számomra érv, hogy a felhasznált energia 70%-a nem arra megy, hogy melegítem vele a levegőt. Pompás érzés, amikor tudom, hogy akárhányan is főznek a lépcsőházban, 23 perc alatt kész a húsleves (és 1 perc alatt a virslinek való víz, mint ahogy írtam). Gázzal meg ott a szívás, ha sokan égetik, akkor bizony lassabban készül az étel. A gázóra meg csak pörög, pörög. Persze ahol átalánydíjas, ott pont telibe szarják, de az megint egy másik történet. De attól még lassabban készül, és ha annyit kéne fizetni, amennyi ideig az energiát használták, akkor sokaknak legörbülne a szája széle.
Ja, éltem panelban, sőt, most is. Meg újépítésü, egyedi gázfűtéses társasban is. Tudom, hogy mit mivel hasonlítok össze.
Lehet osztani az észt, de egy dolog az elmélet, egy másik meg a személyes tapasztalás. Ha a kettő összevág, akkor tulképpen igazolódik az egyikkel a másik. De ha egy zavaró szint közeli mértékkel eltér, akkor ott vagy a gyakorlat vagy az elmélet sántít.
A cikk példájában az elmélet sántít, mert a gyakorlat nagyon nem ezt mutatja. Kezdve a hatékonysági mutatókkal. Amik, hát, egy kicsit távol esnek a valóságtól. Optimális elméleti értékek, és a számításban egy rakás változót nem vett figyelembe.
De csak fel kell rakni forrni 3 liter vizet egy indukciósra és vele párhuzamosan egy gázégőre, és leolvasni, hogy mennyit ment az óra. A végén még felszorozni az egységárral. Egyszer sem mondtam vagy írtam, hogy az indukciós gazdaságosabb lenne. De, hogy 2-szer gazdaságosabb a gázos, mint az indukciós, mint ahogy a cikk írója állítja, nos az erősen megkérdőjelezhető.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.01.24. 21:35:35

@Korvett5: Nem, pont ugyanolyan üvegkerámiából készül. Az indukciósnál arra kell figyelni, hogy az indukciós tekercset hűteni kell, ezért szellőztethető módon kell beépíteni a lapot.

Én is mostanában fogok venni, ha majd fussa rá, mert a régi főzőlapom már nagyon a végét járja. Mivel elég sok aluserpenyőm van, sőt, néha a jénait is felteszem, így azon gondolkozom, hogy egy vegyes lapot veszek, amin van két indukciós és két sima kör.
Amúgy indukciósra átállni pont olyan szívás, mint sima elektromosra gázról. Elég sokáig tartott, mire sikerült megszoknom.

Az írás viszont egyrészt felületes és kevés, másrészt nem is igaz, simán kapni ötven alatt is kerámialapot, és az indukciósak sem olyan hú, de nagyon drágák már.

vanRob 2019.01.24. 21:47:45

@Intruder71: AHan. Egyenlőre éppen ott tartunk, hogy semmilyen tudományos kutatás sem támasztja alá, hogy az indukciós lapok által gerjesztett bármilyen elektromágneses tér károsan hatna az egészségre. Ellentétben a mikróval, ahová ugye műanyagot nem teszünk be, sem zöldséget gyümölcsöt. Vagy a teflon bevonatú edények, amikből már bizonyítottan rákkeltő anyagok főhetnek vagy sülhetnek bele az ételedbe.
De, ha csak nem egy kő alatt élsz a tajgán, akkor minden, ami körülvesz, többé kevésbé káros az egészségedre.

Intruder71 2019.01.24. 21:59:32

@vanRob:
Ahan.
Igen, tele vagyunk elektroszmoggal, de abból hány forral fel egy lábas vizet? :)))
Nincs tudományos kutatás, amelyik az elektromágneses sugárzás káros hatását mutatná ki? Hol élsz te? A tajgán, egy kő alatt?? :))))

Egy Hun Hunniából 2019.01.24. 22:18:46

@Korvett5: "az indukciós lap törékenyebb mint a kerámia" Nem, kb. ugyan az.
De kemény nehéz tárgyat ne ejtsen rá senki. A csere "megfizezhetetlen".

Egy Hun Hunniából 2019.01.24. 22:27:04

Hogy újabb hullámokat generáljak: a NAGY/JÓ konyhákon már nem gázzal főznek, de nem is indukcióssal, hanem alacsony hőfokon vákuumban. A módszer a suvidolás/szuvidálás/sus vide.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.01.24. 22:29:31

@Egy Hun Hunniából: egy fenét. Használják, mert szuper, és megvan a helye, de nem helyettesít mindent és soha nem is fog.

vanRob 2019.01.24. 22:51:27

@Intruder71: az indukcio elve nem elektroszmog. Te valamit nagyon összemosol. Indukciós főzőlap káros hatásaira linkelj ide kérlek tudományos kutatást.
Nem mondom, hogy nem káros, de a fejedhez tartod mobiltelefon is káros, meg a folyamatos légnyomás ingadozás.

n3spr3ss0 2019.01.25. 05:47:57

Indukciós. Igaz 200 ezer volt a főzőlap.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.25. 07:14:45

Ugyanmár. Akinek van pénze, nem azt nézi mi hány fillérrel több vagy kevesebb, hanem mi által tudja kényelmesebbé tenni az életét. Az indukcióst márpedig sokkal könnyebb takarítani. Egy spricc plusz egy törlés oszt kész. A gázt meg lehet órákig sikálni. Van aki azt mérlegeli, hogy mennyi időbe telik rendberakni, mert ha a rendrakás helyett leül mondjuk dolgozni, tízszer annyit keres azalatt az idő alatt míg a gáztűzhelyet sikálja. Akinek meg nincs pénze, az úgyis az udvaron főz bográcsban.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.25. 07:17:58

@Egy Hun Hunniából: Semmi sem megfizethetetlen. Max a becsület, ami ugye manapság nagy kincs ebben az országban.

Omlas02 2019.01.25. 08:12:38

"Csak akkor nem értjük, hogy miért van mégis "H" magas hőmérséklet jelölés az indukciós főzőlapunkon kikapcsolás után."
Jesszusom, ennyire szőkének tetszik lenni?

"Kerámia lapos villanytűzhely:
Előnyök
- kicsi az égési sérülés esélye"

Kicsi? Pont a kerámiásnál? A tisztelt szerző használt már valaha ilyen főzőlapot egyáltalán?

"Indukciós főzőlap
Hátrányok
- Indukciós sütővel ellátott villanytűzhely nagyon ritka és szinte megfizethetetlen"

Hogy jön ide az indukciós sütő témája? Egyáltalán miért kellene az indukciós főzőlapot indukciós sütővel kombinálni?

A szakmai és logikai csúsztatásokból feltételezve ezt a cikket egy kontár szerző írta, akinek pont az nem sikerült, amit az elején ígért: rendet tenni a félrevezető információk közt.

_B_ 2019.01.25. 08:54:48

@vanRob: "De, hogy 2-szer gazdaságosabb a gázos, mint az indukciós, mint ahogy a cikk írója állítja, nos az erősen megkérdőjelezhető."
Miért is? Az indukciós hatásfoka kb. 2x jobb, mint a gázosé, a villamosenergia ára pedig kb. 4x-ese a gázenergia árának. Józan paraszti ész és alsó tagozatos matematika.
Az indukciós főzőlap elektromágneses sugárzása brutális. Nem véletlen, hogy a szabályzó érzékeli, mikor nincs edény, és akkor vissza is veszi szinte 0-ra a gerjesztést. Viszont ha az edény nem fedi be teljesen a tekercset, akkor ott olyan szórás van, hogy egy átjátszóállomás megirigyelheti :)
Szóval az indukciósnál nagyon kell erre figyelni, mekkora edényt és hova raksz rá.
Vedd elő a használati útmutatót és keresd benne a pacemaker/szívritmus-szabályzó szót.... na az a bekezdés nem véletlenül van ott.
Ennek ellenére én is indukcióst vennék, ha nincs kéznél gázcsatlakozás.

Korvett5 2019.01.25. 09:11:05

@Before: köszönöm a választ, és azt hiszem ez el is döntötte nálam a kérdést, inkább nem számolgatom mibe kerül a főzés, de nem rettegek hogy a gyenge csuklómmal le tudom e venni a tele fazekat anélkül, hogy visszakoccanjon. Marad a gáz. "Szívás átállni", hetven felett már nem szeretem a szívásokat. Főzni szeretek.

ljubityel 2019.01.25. 10:06:52

@vanRob: Öcsisajt, nem a lapnak/lábasnak van főzési ideje, hanem a virslinek! Totál mindegy min főzöd, a víz nem melegszik 100 C foknál melegebbre, és a virsli mindegyikben ugyanannyi idő alatt fől meg! Maradék hő az nem a főzőberendezéstől függ, hanem az edény tömegétől és fjahőjétől, nomeg mi és mennyi van benne!

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.25. 10:09:24

@_B_: Mikor a szemem érzékeli, hogy nincs a gázon edény, egy agyimpulzus vezérelte parancs a kezemnek azt az utasítást adja, hogy kapcsolja le. Így a gáz is gazdaságos lehet. Akinek nincsenek ilyen érzékszervei és keze, annál már neccesebb a történet.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.25. 10:13:57

@Korvett5: Koccanástól semmi baja nem lesz az indukciósnak. De azért a diót ne azon törje kétkilós kalapccsal. Ha a gázra ejti vissza a teli edényt, ott több esélye van hogy az ölébe ömlik a forró víz, mert a gázon nem tud az megállni rendesen.

Beer Monster 2019.01.25. 11:20:41

Minek kell kémiát tanulni, "ÚGYSE LESZ RÁ SZÜKSÉG"!!

az övezet gázai 2019.01.25. 12:31:09

Egy tényezőt nem olvastam, éspedig azt, hogy fűtési szezonban a gázos hatásfoka sokat javulhat, a sok, levegőbe elszállt hő a lakást fűti, így a "hivatalos" fűtés kevesebbet dolgozik. Ilyen perverz indíttatásból nem engedem le a fürdővizet télen melegen. :)
Amúgy indukcióst használok, össze kell szoknunk.

Rav Antal 2019.01.25. 16:02:48

@vanRob: Van egy 10 literes kádad, amit tele kell engedni vízzel. Az egyik csapod kicsit béna, a fele vizet egyből a lefolyóba engedi, 0,5 liter vizet enged a kádba 1 perc alatt. Az ebből folyó víz literje 10 forintba kerül. A kád teljes feltöltése 20 percbe telik, ára pedig 200 forint.

A másik csap hiper-szuper. Az összes víz a kádba megy, és percenkét 10 liter vizet enged a kádba. Kicsit többe kerül az ebből folyó víz, literenként 40 forint. A kád teljes feltöltése 1 perc, ára 400 forint.

Most helyettesítsük be a leírásba:

kád: víz felforralásához szükséges hőmennyiség
víz: hőmennyiség
csap 1: gáz
csap 2: indukciós főzőlap.

Amint látod, az, hogy mennyi ideig folyik a víz, az baszott mindegy az ár szempontjából, ugyanúgy, mint az, hogy mennyi ideig melegítesz valamit.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.01.25. 17:22:29

@Korvett5: Kedves Korvett, ha a hely megengedi, és mindenképp marad a gáztűzhely, a megspórolt árkülönbségből javaslom egy különálló indukciós főzőlap beszerzését. Egyáltalán nem drágák, van belőlük egy- és kétlapos is. mivel különálló egységek, könnyen elrakhatók a kamrába, a szekrény tetejére, vagy felállítva tárolható használaton kívül. Viszont van pár dolog, amiben egyszerűen verhetetlenek, például a sok kommenten keresztül kitárgyalt vízforralás. Tényleg döbbenetes a különbség, és például ehhez hihetetlenül könnyen hozzá lehet szokni, mert roppant kényelmes dolog!
Csak egy hirtelen, véletlenszerűen kiválasztott példa: www.arukereso.hu/fozolap-c4172/sencor/scp-5303gy-p216362494/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.01.27. 01:42:10

A jelenlegi lakásunkban indukciós van, nem azért, mert így akartuk, hanem, mert ilyen lett.
:-)
Jó, persze, kibaxhatnánk az ablakon, ha épp nagyon akarnánk, de minek tennénk.
Gáz az egész országban nincs, szóval az semmiképpen se játszana.
(Nem is kell félnünk a szovjet medvétől, ha esetleg elkezdi fél Európát zsarolni a gázzal...)
Meg aztán kábé a hátam közepére se kívánnám pár év használat után.
Állandóan undorító, kormos, ragacsos az a 4 tartó a rózsa körül, a rózsa alján a kis lukak is el-eltömődnek, néha nem is jött a gáz, aztán meg hirtelen bepótolta begyújtáskor, a kezemről meg leégett az összes szőr jó párszor, takarítani egy undormány, és amiket a többiek is írtak, hogy légcsere kell, szellőztetés, stb.Soha többet, remélem.
A vellanyos hipp-hopp takarítható, szagmentes, egyenletes, szabályozható.
Amikor ide költöztünk a nejemnek le kellett cserélni az összes kotláját, pedig egész fiatalok voltak, de hát ez van, valahogy kibírjuk...
Ajánlom mindenkinek az indukciósat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.01.27. 01:47:54

@_B_: Hátőőő, izé, mégiscsak létezik indukciós wok, nekünk is van, működik a dolog.
www.argep.hu/trend/INDU/Indukcios-wok.html

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.01.27. 11:43:57

@geegee:

Én is indukciós főzőlapokat használok, szerintem is a legjobb megoldás, ám van velük - pontosabban a hozzájuk való edényekkel - egy gond. Még a 28-30 cm átmérőjű Tefal fazekam szendvicstalpa is kissé felpúposodik, a kevésbé márkás edényeké pedig még inkább. Van olyan edényem, nem is nagy átmérőjű, amelynek a közepe 5mm-t púposodott fel. A nem szendvicstalpas - de ugyanolyan vastag talpú - rozsdamentes edények ezzel szemben egy tizedmillimétert sem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.01.27. 11:48:01

@Rav Antal:

A 10 ezer forintos kérdés:

Ha egy 1kW-os vízforraló - mindegy, milyen működési elvű - 1 liter vizet 1 perc alatt forral fel, akkor egy 50W-os vízforraló ugyanabban az edényben az 1 liter vizet mennyi idő alatt forralja fel?

ljubityel 2019.01.28. 16:38:44

@geegee: Bocsika, de Paks a magyar villamos energia 53%-t termeli. A többi szerinted mi a lof@szból van?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.01.28. 16:55:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez érdekes, megkérdezem majd a nejem, nálunk ő főz, én maximum teát... :D
De még sose mondott ilyet, hogy felpúposodna.

vanRob 2019.01.31. 08:27:51

@_B_: Azért veszi vissza a gerjesztést, mert ha nincs rajta edény, akkor mindek menjen...? Takarékosságból veszi le. Baszki, józan paraszti ész. A gázt meg vagy elzárod, vagy úgyhagyod. Aztán fizetheted.

vanRob 2019.01.31. 08:45:52

@ljubityel: Víz felforralása a kulcs. Az addig eltelt idő és a felhasznált energia. Az azt követő résszel, mármint, hogy mikor veszem ki a virslit, az most nem érdekes.
Utána, elvileg, ugyanannyi virsli, ugyanannyi vizet ugyanolyan mértékben hűt vissza, és a hőn tartáshoz ugyanúgy energiát használsz. Ami az indukciósnál 80% hatásfokkal tudsz megtenni, a gáznál meg 30%-al.

Persze értem én ezt a tankönyvszagú magyarázatot, aminél itt többen megrekedtek. 4,2 kJ*kg^-1*°C^-1 (igen, idemásoltam). Vagyis 20-ról 100-ra esetén 4,2 kJ*kg^-1*°C^-1 =33600kJ, vagyis 9,33 kW. Elvileg. Mert a valóságban, ahhoz, hogy a felforraláshoz szükséges 33,6MJ előálljon, ahhoz nem 33,6MJ energiát fogsz elhasználni, hanem a gáz "hatékonytalansága" ennek kábé a 3 szorosát. Sőt, a valóságban még annál is többet.

De mondom. Tegyél fel forrni vizet egy gázosra meg egy indukciósra és mérd le mennyi ideig tartott. Aztán olvasd le a két órát, szorozd fel az egységárral. Annyit fogsz fizetni, nem a tankönyvi példa végeredményét.

R2D2 & C3PO 2019.02.01. 10:44:22

A sparhelt kimaradt. ;)

_B_ 2019.02.01. 18:44:26

@geegee: hiába hívjuk indukciós woknak, pont a wok jellege nem lesz annaka sütésnek/főzésnek amit indukcióson csinálsz. a wok edény "oldalfala" normál esetben nagyon forró, indukcióssal csak a fenekét tudod melegíteni. szóval ugyanaz lesz az eredmény, mintha fazékban főznél.

_B_ 2019.02.01. 18:46:12

@vanRob: te minden képzeletet felülmúlóan sötét vagy. ez nem tankönyvi példa, hanem közelítő mérnöki/hőtani számítás.

vanRob 2019.02.01. 19:05:41

@_B_: ááááááááááááá.... Ideális esetre... Amikor NINCS veszteség. Amikor a cső egyik végén pont annyit munkát tudnak hasznosítani, amennyit a cső másik végén beraknak.
És amiről te is tudod, higy gáz esetében kábé 30%, indukciósnál meg 80%.
Nagyon ellened dolgozik a valóság...
De ahelyett, hogy velem vitatkozol, jó mérnökhöz méltóan vegyél egy lábost, tegyél bele 3 liter vizet és forráspontig hevítsd. Aztán olvasd le az óráidról,hogy mennyibe is volt neked mindez. Aztán szorozd fel az egységárral és készen is vagy.
És ne lepődj meg, ha nem ugyanaz a matek jön ki, mint ami mellett kardoskodsz.
Ahogy egy fentebbi kommentben akár te is olvashattad, a valóságban rohadtul nem úgy melegít a gáz, ahogyan azt a tankönyvi példa, vagy akár az elméleti számítás alapján következtetnéd.

_B_ 2019.02.01. 21:59:43

@vanRob: elárulom neked, vízforralásnál a legjobb hatásfoka a mezei elektromos vízforralónak és a merülőforralónak van. Az utóbbié kb. 100% ;)
mivel alapvető mértékegységekkel és dimenziókkal sem vagy tisztában, még az idővel sem, elnézem neked, hogy nem hiszel a tényekben :))