Bolti bejglik tesztje

2018.dec.12.

Hamarosan itt a Karácsony, amikor a fél ország mákos fogközökkel merül el az Ünnepi hangulatban. A szeretet ünnepével egyidőben az egyik legfontosabb éves gasztronómiai eseményünk is lezajlik: a karácsonyi sütés-főzés. Az egyik rémálom, amikor elfogy a bejgli és már nincs időnk sütni. Nem kell kétségbe esni, a tesztünk alapján igenis van finom bolti bejgli is. Szóval, aki időhiányban küszködik az Ünnepek alatt, annak szól ez a teszt, amiben 9 darab, országos láncokban kapható mákos bejglit vakteszteltünk.

bejgliteszt1.jpg 

Bejgli leírása a Magyar Élelmiszerkönyvben

A  bejgli búzalisztbőlből, élesztő, étkezési só, étkezési zsiradék, cukor, tej vagy tejpor, liszt kg-ként 1 db tojásnak megfelelő tojáskészítmény, víz és szükség szerint dúsító- és adalékanyag felhasználásával, jellegzetes omlós-élesztős tésztakészítési technológiával, lappá nyújtás utáni egyenletesen elkent töltelékterítéssel, feltekerő, hengergető alakítással, száraz légtérben történő kelesztéssel, közben tojásozással, majd száraz légterű kemencében történő sütéssel előállított termék.

Felhasználható anyagok

Előállítási folyamat

A bejglik gyártása előtt a felhasználandó anyagokat előkészítik (szitálják, mérik, hőmérsékletét beállítják). A tészta készítésekor előbb a lisztet a zsiradékkal elegyítik, majd a többi tésztaképző nyersanyag hozzáadása után gyúrják. A tésztát érlelik és utána végzik a nyújtást, darabolást, töltelékadagolást, formázást. A feldolgozott nyers terméket sütőlemezre helyezik, kelesztik, felületkezelés (tojásozás) után kemencében sütik. A kisült terméket hűtik, esetleg csomagolják.

Minőségi követelmények

Alak: a termékre jellemző hosszúkás, rúd alakú, arányosan domború,a termék egész hosszában egyenletes vastagságú; ne legyen torz.

Felület: a terméktípusra jellemző vörösesbarna, márványosan fényes, sima, összefüggő felületű (apró repedések előfordulhatnak az összes felület 10%-án); nem lehet kormos, szennyezett, égett, ázott, átnedvesedett, vagy sérült.

Bélzet: kissé tömött, rugalmatlan, omlós szerkezetű, jól felismerhető a csigavonalban elhelyezett töltelék.

Íz és illat: a felhasznált anyagok jellegének megfelelő, jellemző aromájú; ne legyen idegen ízű vagy szagú.

A bejgli fizikai és kémiai jellemzői

Termék tömege: legalább 250 g
Zsírtartalom: a bejgli bélzetének zsírtartalma, szárazanyagra számítva legalább 22% (m/m).
Cukortartalom: a bejgli bélzetének cukortartalma, szárazanyagra számítva legalább 7% (m/m).
Homoktartalom: a bejgli bélzetének szárazanyagára számítva legfeljebb 0,04% (m/m), de érzékszervileg ne legyen észlelhető.
A töltelék mennyisége a késztermékben: legalább 40% (m/m).
A termék megnevezésében szereplő, a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége a töltelékben: legalább 40% (m/m).
 

A teszt előkészülete

A tesztet 2018.12.09-én végeztük el. A termékeket előtte két nappal 2018.12.07-én szereztük be. Minden bejglinek még legalább 15 nap volt a szavatossági idejéből hátra. 

Az előkészítéskor a bejgli közepéből vágtunk kb. 1 cm vastag szeleteket, mivel itt kell a legnagyobb arányban lennie a tölteléknek. A kóstolás 21 fokos hőmérsékleten történt.

A teszten heten vettünk részt.

borito2.jpg

 

Pontozás menete

A mákos bejgliket a Magyar Élelmiszerkönyv leírása és a saját tapasztalataink alapján pontoztunk. Előre megállapodtunk az alábbi követelményekben és eszerint értékeltük a mákos bejgliket.

Illat: ne legyen idegen szagú, érezhető legyen a mák illata, és a tésztáé is, de a máknak kell lennie dominánsabbnak

Állag: márványosan fényes, sima, összefüggő felületű külső, ami a tojásos kenés és a megfelelő hőmérsékletű sütés eredménye. Kissé tömött, rugalmatlan, omlós szerkezetű, jól felismerhető a csigavonalban elhelyezett töltelék. A töltelék legyen nedves, puha, ne legyenek benne szemcsék. A tészta ne szívja fel a töltelék nedvességét, legyen szépen kisülve, aprólyukacsos szerkeszetű és puha. A túlsűtés eredményeképp keletkező megégés jegyeket lepontoztuk.

Íz: ne legyen idegen ízű, a tészta és a mák ízjegyek mellett a fűszerek és a só jelenhetnek meg. A töltelék íze kell, hogy erősebb legyen. Amennyiben túlságosan érezhetó a tészta íze, akkor az kevés vagy gyengén sózott-fűszerezett töltelékre, vagy akár gyenge minőségű mákra is utalhat.

 

A Maradok a pénzemnél csapat mákos bejgli vakkóstolásának eredménye

borito_5.jpg 

9. Auchan mákos tekercs, egységára: 1623 Ft/kg. Pontszám: 6,1/10 pont  

A töltelék színe világos, szinte homogén állagú, túldarált. A tészta szépen kelt, talán a töltelék lehetne több. Az illata édes-mákos.  A tészta száraz, nehezen csúszik. A töltelékben szinte semmi fűszer, pici só kellett volna, hogy a mák íze jobban kijöjjön. Homogén, egyszerű íze van, nem jellegzetes a mák.

auchan_1.jpg 

8. Ceres mákos tekercs, egységára: 1998 Ft/kg. Pontszám: 6,2/10 pont  

Látható, hogy a tészta aránya jóval több. A tészta szépen kelt. Az illata lisztes-tésztás, nem érezhető fűszer vagy a mák. A töltelék kevés ennyi tésztához. A töltelék mákos, fűszeres, citromos, de a sok tészta pedig száraz és elviszi az élvezeti értéket.

ceres.jpg 

 

5. Fenséges mákos bejgli, egységára: 1598 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

A közepén a tészta keletlen vagy vizes. Sok mák, az illata mákos, de nem intenzív, nincs más fűszer. A töltelék a nedvesség a tésztába szívódott fel, ezért a mákos töltelék száraz állagú. Az íze megfelelő, még az állagához annyi, hogy szemcsés, mintha a cukor nem lenne jól eloldódva. Minimál citromhéj lenne benne?

fenseges.jpg 

5. Tesco mákos tekercs, egységára: 1248 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

A tészta sötét, a mák aránya megfelelő. A tészta száraz. A töltelék megfelelően mákos, fűszeres és még nedves, így valamennyire ellensúlyozza a tészta szárazságát.

tesco_1.jpg

 

5.  LIDL Deluxe mákos bejgli, egységára: 1598 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Az illata inkább a tésztából jön, bár egyeletlen a tésztavastagság, így van, ahol a tészta jóval vastagabb. A tészta átázott, a töltelék kissé kiszáradt. A töltelék íze megfelelő, de egy kis citrom vagy fűszer feldobhatta volna.

deluxe.jpg

 

4. Mákos karácsonyi bejgli, egységára: 1498 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Kevésbé mákos. Inkább a tészta illata érződik. A tészta és a mákos töltelék aránya fele-fele, megfelelő. A tészta puha, a külseje is. Nem túl intenzív mákíz, a tésztának alig érezhető az íze, a mákos töltelék lehetne mákosabb, de legalább nem geil. Teteje márványos.

karacsonyi.jpg 

3. ALDI Édes ízek mákos bejgli, egységára: 1498 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

A mák-tészta arány megfelelő, bejglis illat. Állaga jó, a tészta nem száraz, a mák nedves, jól harmonizálnak. A töltelék nem fűszeres, natúr. Nem túl édes, éppen elégséges cukormennyiség.

edes_izek.jpg 

2. Régimódi mákos bejgli, egységára: 1998 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Gusztusos megjelenés, megfelelő tészta-mák arány. Az illata megfelelő mákos, de semmi fűszer. A tészta száraz, de töltelék pont jó, így tudja ellensúlyozni a nedvesség hiányát. Egyszerű mákos íz, megfelelő cukor mennyiséggel.

regimodi.jpg 

1. LIDL helyben sütött mákos bejgli, egységára: 1663 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Fahéjas-mákos illat, többnek tűnik a töltelék, mint a tészta, szép márványos a teteje. Puha a tészta, a közepe kicsit átázott, nem levegős. Az íze finom, mákos-fűszeres. A töltelék és a tészta jó arányban van fogyasztáskor, inkább a töltelék mákos fűszeres íze a jellemzőbb.

lidl.jpg

 

Összesítés

bejgli-1_2.png

 

Nézd meg a TOP20 legolvasottabb tesztünkből készült ingyenes, csak a dobogósokat tartalmazó szuper füzetünket! TOP20 teszt KATT IDE! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr5314471074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2018.12.12. 21:32:03

Szerencsére a legjobb kézműves pékségek és rétesezők is készitenek bejglit, úgyhogy nem muszáj a mirelit “helyben sütött” és tesco gazdaságost választani... Falun meg tessék megkérni a nagymamát, valószinüleg ő süti a legfinomabbat!

Nancsibacsi 2018.12.12. 22:12:06

@Kelly és a szexi dög: Mert városon nincs tűzhely, igaz? :-D

Dikusz 2018.12.12. 22:56:39

Az Auchan mákos tekercse (9.), és a Ceres mákos tekercse (8.) az tekercs, nem bejgli.

Nálunk a pékségben pár éve már habos kockának nevezik az a süteményt, amit addig krémesnek írtak. Pár éve kiadtak egy rendeletet, ha nem az eredeti recept/hozzávalók szerint készül a sütemény, akkor nem árulhatják pl krémes, bejgli néven.

maradokapénzemnél 2018.12.13. 07:29:01

@Dikusz: jogos észrevétel, mi is így írtuk

Perszonáltréner 2018.12.13. 09:14:19

Gondolatolvasók vagytok, pont ezen gondolkodtam, hogy milyen jó lenne egy ilyen teszt, kíváncsi voltam, hogy mit tudhatnak ezek a bóti cuccok :) . Azért maradok a házinál, vagy minőségi cukrászdában rendeltnél legrosszabb esetben. Hasznos cikk, köszönöm.

Perszonáltréner 2018.12.13. 09:15:14

@Dikusz: ezt a szabályozást örömmel üdvözlöm. Borzasztó, hogy krémes (vagy akár bejgli) néven miket akarnak eladni...fújj

Johannes76 2018.12.13. 10:24:51

@Kelly és a szexi dög:
Kedves Kelly,
a cikk címe: Bolti bejglik tesztje.
Ebből én arra számítottam a cikk olvasása előtt, hogy boltban kapható beigliket fognak összehasonlítani valamilyen szempontsor alapján. És nem is csalódtam, valóban ez történt. Lehet, akkor is elolvastam volna, ha "Falusi nagyik beiglisütő tehetségtesztje" cím alatt fut, de nekünk, városi emberkéknek az előbbi több információt hordoz.
Valószínüleg az autóm is csak egy gyártósoron összetákolt vacak, szemben a te kézzel összeeszerelt géped mellett, a házam sem vályogvető által kézzel vetett téglákból épült, pedig falun ez is elérhető, sőt a reggeli kakaómhoz sem Bözsi néni fejte frissen Riska csöcseiből a tejet. Az uborkám, paradicsomom üvegházi, a dzsekim sem a falusi tímármester tehetségét dícséri. De örülünk, hogy vagy te, és az ételmes hozzászólásaiddal felnyitod a szemünket és mától boldogan irígyeljük a szeren

Johannes76 2018.12.13. 10:26:06

@Johannes76: ... hozzád hasonló szerencsés falusiakat, a kézműves remekeikkel.

Lex Icon 2018.12.13. 15:23:55

@Perszonáltréner:
Sok évvel ezelőtt is volt szabályozás, miszerint az 50% töltelékarányt el nem érő "cuccot" nem lehet bejglinek hívni.
Szóval, aki nem tésztát akar enni, az bejgli néven keresse!
A tekercset meg egye meg az, aki csinálta!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.12.13. 17:01:45

Ezek bejglik, szánalmas ez a próbálkozás az "eredetvédelemmel". Csak jelzem, hogy például Hajdú-Bihar egyes részein olyan bejglit csinálnak, hogy a kelt tésztában alig látszik a töltelék. De ott így szokás. (Más kérdés, hogy alig ehető a szokásos bejglikhez képest.)
Egyébként van olyan bolti, ami kifejezetten finom (legalább is pár éve volt még, mostanában nem vettem), bár ipari, nem feltétlenül az asztal büszkesége, de teljesen rendben van. Ezzel szemben a múlt héten megvettem az első mákos bejglimet egy kimondottan jónevű cukrászdában (baromira nem olyan árakon, mint ezek), és meglehetősen fos volt. Híg, nem túl kellemes ízű töltelék, amiben a mák alig volt megdarálva.
Szóval egy bejgli nem attól lesz lesz bejgli, ha megfelel az élelmiszeripari előírásoknak, hanem, ha finom.

Eddie 2018.12.13. 19:11:53

@Before: "Csak jelzem, hogy például Hajdú-Bihar egyes részein olyan bejglit csinálnak, hogy a kelt tésztában alig látszik a töltelék. " Ezt mifelénk (Gy-M-S megye) Kalácsnak hívják.

laci_52 2018.12.19. 22:56:48

Diós és gesztenyés beigliket miért nem teszteltek?

HussarX 2018.12.21. 20:23:06

A cikk és hozzászólások alapján, ha hallgatok mindenki véleményére, akkor falusi "Lidliben", helyben (falun) sütött bejglit (vagy beiglit, esetleg bájglit) kell keresnem, természetesen csak olyan faluban, ami nem Hajdú-Biharban található. :) :)

Persze a név beszél, így nem nehéz kitalálni, hogy az igazán eredeti bejgliért egy kicsit többet kell utaznom, még ha nem is kell már útlevelet kiváltanom érte: "A bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik és ez a sziléziai kalácsfajta a 14. század óta ismert Európában.[1] Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény neve német eredetű és eredeti hajlított, patkó alakú formájából származik. A bejgli (németül beugen = meghajlít, mohnbeugel = mákos kifli/bejgli) osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és terjedt el a 19. század második felében" (Wikipédia)

Lex Icon 2018.12.22. 13:48:36

A teszt alapján vettünk a Lidl-ben helyben sütött bejglit akciósan (2018.12.21, 349,- Ft 499,- helyett).
Jó is lett volna, de olyan avas benne a mák, hogy ehetetlen, csípős, keserű.
Egy helyben sütött termék esetén arra se hivatkozhatnak, hogy állás közben... vagy a szállító/gyártó...
Egyszerűen gondolták, hogy egy kicsit olcsóbban a rajtuk maradt avas mákot belesütik a bejglibe. Ha volna kedvem így Karácsony táján, felnyomnám őket a megfelelő szerveknél, mert azért ez így pofátlanság, mert a vendégek elé nem lehet kirakni és kidobott pénz.
Az oldal gazdái esetleg tájékoztathatnák a Lidl-et, ha már ennyire jóban vannak velük.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.12.22. 14:09:07

@Lex Icon: Sajnálom, hogy így jártál, de valami hiba lehetett a dolog mögött, mert én már vagy háromszor vettem azóta és minden esetben kifogástalan volt a bejgli.

Lex Icon 2018.12.22. 14:48:15

@Before: Gondolom, ez attól is függ, melyik Lidl-ben veszed a bejglit. ;)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.12.22. 15:24:12

@Lex Icon: azt nem hiszem, mert nem ott csinálják őket, ott csak sütik a központból kapott cuccokat.

Lex Icon 2018.12.22. 15:43:11

@Before: Nem a "csinálással" van - gondolom - a gond, hanem a tárolással. Ha sokáig tárolják nem megfelelő körülmények között, akkor a mák megavasodik.
Sütés után pedig meg kellene kóstolni egyet, hogy rendben van-e!
Persze, lehet, hogy megkóstolták és utána rakták ki akciósan a biológiai hulladékot, "Jó lesz ez a kedves vásárlóknak!" felkiáltással.