Bolti bejglik tesztje

2018.dec.12.

Hamarosan itt a Karácsony, amikor a fél ország mákos fogközökkel merül el az Ünnepi hangulatban. A szeretet ünnepével egyidőben az egyik legfontosabb éves gasztronómiai eseményünk is lezajlik: a karácsonyi sütés-főzés. Az egyik rémálom, amikor elfogy a bejgli és már nincs időnk sütni. Nem kell kétségbe esni, a tesztünk alapján igenis van finom bolti bejgli is. Szóval, aki időhiányban küszködik az Ünnepek alatt, annak szól ez a teszt, amiben 9 darab, országos láncokban kapható mákos bejglit vakteszteltünk.

bejgliteszt1.jpg 

Bejgli leírása a Magyar Élelmiszerkönyvben

A  bejgli búzalisztbőlből, élesztő, étkezési só, étkezési zsiradék, cukor, tej vagy tejpor, liszt kg-ként 1 db tojásnak megfelelő tojáskészítmény, víz és szükség szerint dúsító- és adalékanyag felhasználásával, jellegzetes omlós-élesztős tésztakészítési technológiával, lappá nyújtás utáni egyenletesen elkent töltelékterítéssel, feltekerő, hengergető alakítással, száraz légtérben történő kelesztéssel, közben tojásozással, majd száraz légterű kemencében történő sütéssel előállított termék.

Felhasználható anyagok

Előállítási folyamat

A bejglik gyártása előtt a felhasználandó anyagokat előkészítik (szitálják, mérik, hőmérsékletét beállítják). A tészta készítésekor előbb a lisztet a zsiradékkal elegyítik, majd a többi tésztaképző nyersanyag hozzáadása után gyúrják. A tésztát érlelik és utána végzik a nyújtást, darabolást, töltelékadagolást, formázást. A feldolgozott nyers terméket sütőlemezre helyezik, kelesztik, felületkezelés (tojásozás) után kemencében sütik. A kisült terméket hűtik, esetleg csomagolják.

Minőségi követelmények

Alak: a termékre jellemző hosszúkás, rúd alakú, arányosan domború,a termék egész hosszában egyenletes vastagságú; ne legyen torz.

Felület: a terméktípusra jellemző vörösesbarna, márványosan fényes, sima, összefüggő felületű (apró repedések előfordulhatnak az összes felület 10%-án); nem lehet kormos, szennyezett, égett, ázott, átnedvesedett, vagy sérült.

Bélzet: kissé tömött, rugalmatlan, omlós szerkezetű, jól felismerhető a csigavonalban elhelyezett töltelék.

Íz és illat: a felhasznált anyagok jellegének megfelelő, jellemző aromájú; ne legyen idegen ízű vagy szagú.

A bejgli fizikai és kémiai jellemzői

Termék tömege: legalább 250 g
Zsírtartalom: a bejgli bélzetének zsírtartalma, szárazanyagra számítva legalább 22% (m/m).
Cukortartalom: a bejgli bélzetének cukortartalma, szárazanyagra számítva legalább 7% (m/m).
Homoktartalom: a bejgli bélzetének szárazanyagára számítva legfeljebb 0,04% (m/m), de érzékszervileg ne legyen észlelhető.
A töltelék mennyisége a késztermékben: legalább 40% (m/m).
A termék megnevezésében szereplő, a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége a töltelékben: legalább 40% (m/m).
 

A teszt előkészülete

A tesztet 2018.12.09-én végeztük el. A termékeket előtte két nappal 2018.12.07-én szereztük be. Minden bejglinek még legalább 15 nap volt a szavatossági idejéből hátra. 

Az előkészítéskor a bejgli közepéből vágtunk kb. 1 cm vastag szeleteket, mivel itt kell a legnagyobb arányban lennie a tölteléknek. A kóstolás 21 fokos hőmérsékleten történt.

A teszten heten vettünk részt.

borito2.jpg

 

Pontozás menete

A mákos bejgliket a Magyar Élelmiszerkönyv leírása és a saját tapasztalataink alapján pontoztunk. Előre megállapodtunk az alábbi követelményekben és eszerint értékeltük a mákos bejgliket.

Illat: ne legyen idegen szagú, érezhető legyen a mák illata, és a tésztáé is, de a máknak kell lennie dominánsabbnak

Állag: márványosan fényes, sima, összefüggő felületű külső, ami a tojásos kenés és a megfelelő hőmérsékletű sütés eredménye. Kissé tömött, rugalmatlan, omlós szerkezetű, jól felismerhető a csigavonalban elhelyezett töltelék. A töltelék legyen nedves, puha, ne legyenek benne szemcsék. A tészta ne szívja fel a töltelék nedvességét, legyen szépen kisülve, aprólyukacsos szerkeszetű és puha. A túlsűtés eredményeképp keletkező megégés jegyeket lepontoztuk.

Íz: ne legyen idegen ízű, a tészta és a mák ízjegyek mellett a fűszerek és a só jelenhetnek meg. A töltelék íze kell, hogy erősebb legyen. Amennyiben túlságosan érezhetó a tészta íze, akkor az kevés vagy gyengén sózott-fűszerezett töltelékre, vagy akár gyenge minőségű mákra is utalhat.

 

A Maradok a pénzemnél csapat mákos bejgli vakkóstolásának eredménye

borito_5.jpg 

9. Auchan mákos tekercs, egységára: 1623 Ft/kg. Pontszám: 6,1/10 pont  

A töltelék színe világos, szinte homogén állagú, túldarált. A tészta szépen kelt, talán a töltelék lehetne több. Az illata édes-mákos.  A tészta száraz, nehezen csúszik. A töltelékben szinte semmi fűszer, pici só kellett volna, hogy a mák íze jobban kijöjjön. Homogén, egyszerű íze van, nem jellegzetes a mák.

auchan_1.jpg 

8. Ceres mákos tekercs, egységára: 1998 Ft/kg. Pontszám: 6,2/10 pont  

Látható, hogy a tészta aránya jóval több. A tészta szépen kelt. Az illata lisztes-tésztás, nem érezhető fűszer vagy a mák. A töltelék kevés ennyi tésztához. A töltelék mákos, fűszeres, citromos, de a sok tészta pedig száraz és elviszi az élvezeti értéket.

ceres.jpg 

 

5. Fenséges mákos bejgli, egységára: 1598 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

A közepén a tészta keletlen vagy vizes. Sok mák, az illata mákos, de nem intenzív, nincs más fűszer. A töltelék a nedvesség a tésztába szívódott fel, ezért a mákos töltelék száraz állagú. Az íze megfelelő, még az állagához annyi, hogy szemcsés, mintha a cukor nem lenne jól eloldódva. Minimál citromhéj lenne benne?

fenseges.jpg 

5. Tesco mákos tekercs, egységára: 1248 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

A tészta sötét, a mák aránya megfelelő. A tészta száraz. A töltelék megfelelően mákos, fűszeres és még nedves, így valamennyire ellensúlyozza a tészta szárazságát.

tesco_1.jpg

 

5.  LIDL Deluxe mákos bejgli, egységára: 1598 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Az illata inkább a tésztából jön, bár egyeletlen a tésztavastagság, így van, ahol a tészta jóval vastagabb. A tészta átázott, a töltelék kissé kiszáradt. A töltelék íze megfelelő, de egy kis citrom vagy fűszer feldobhatta volna.

deluxe.jpg

 

4. Mákos karácsonyi bejgli, egységára: 1498 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Kevésbé mákos. Inkább a tészta illata érződik. A tészta és a mákos töltelék aránya fele-fele, megfelelő. A tészta puha, a külseje is. Nem túl intenzív mákíz, a tésztának alig érezhető az íze, a mákos töltelék lehetne mákosabb, de legalább nem geil. Teteje márványos.

karacsonyi.jpg 

3. ALDI Édes ízek mákos bejgli, egységára: 1498 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

A mák-tészta arány megfelelő, bejglis illat. Állaga jó, a tészta nem száraz, a mák nedves, jól harmonizálnak. A töltelék nem fűszeres, natúr. Nem túl édes, éppen elégséges cukormennyiség.

edes_izek.jpg 

2. Régimódi mákos bejgli, egységára: 1998 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Gusztusos megjelenés, megfelelő tészta-mák arány. Az illata megfelelő mákos, de semmi fűszer. A tészta száraz, de töltelék pont jó, így tudja ellensúlyozni a nedvesség hiányát. Egyszerű mákos íz, megfelelő cukor mennyiséggel.

regimodi.jpg 

1. LIDL helyben sütött mákos bejgli, egységára: 1663 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Fahéjas-mákos illat, többnek tűnik a töltelék, mint a tészta, szép márványos a teteje. Puha a tészta, a közepe kicsit átázott, nem levegős. Az íze finom, mákos-fűszeres. A töltelék és a tészta jó arányban van fogyasztáskor, inkább a töltelék mákos fűszeres íze a jellemzőbb.

lidl.jpg

 

Összesítés

bejgli-1_2.png

 

Nézd meg a TOP20 legolvasottabb tesztünkből készült ingyenes, csak a dobogósokat tartalmazó szuper füzetünket! TOP20 teszt KATT IDE! :)

süti beállítások módosítása