3 tipp, hogy vásárolj szén-monoxid érzékelőt a fűtésszezonra

2018.okt.29.

Kellemes, meleg őszünk van, de azért már szinte mindenki beüzemelt a fűtésrendszerét, mert kúszott már 0 C° közelébé a hőmérők higanyszála. Sajnos minden éveben történnek tragédiák a szén-monoxid mérgezés miatt. Fő szabály, hogy ne a riasztóra, hanem a megelőzésre költsünk elsőnek! 

szenmonoxidmerout1-600x424_1.jpg

 

0. Tipp: először a fűtési rendszert és a kéményt ellenőriztessük, illetve azt, hogy kéménynek van-e elég huzata egyáltalán, hogy a fűtésrendszerünk égésterméke szabadon távozhasson a helyiségből. 

Veszélyes lehet egy olyan ház, ahol nincs szellőzési lehetőség, mert a nyílászárok 100% légtömör közeget hoznak létre a házban, tehát semmi légmozgás nem lehetséges. Nincs szellőzés. Tegyük fel, hogy bekapcsoljuk a szagelszívót a konyhában és az így elszívott levegő helyére  egyedül a kéményen keresztül tud "levegő" jutni a lakásunk légterébe... 

38560.jpg

Múlt héten vásároltam egy CO riasztó és egy gázjelsző készüléket az egyik országos barkácsáruházban. Az egyik rokonomnál van gázkonvektor és az eddigi készülékek elromlottak, elhasználódtak, már nem voltak beüzemelhetőek egy új elemmel sem.

Direkt nem a legolcsóbb, hanem az egyik márkás készüléket választottam a sok CO riasztó közül. Mellé vettem még egy gázriasztót is. Elövettem azt a hatalmas hibát, hogy nem üzemeltettem be a készülékeket az "Információs pult"-nál, amikor a garanciajegyet pecsételtettük le. 

A beüzemeléskor persze nagyot néztünk, mert a 2 készülékből egyik sem működött. Az egyik elemes volt, a másik vezetékes, de nem lehetett beüzemelni őket.

1. tipp: tanulj a hibámból, üzemeltesd be vásárláskor, amikor a garanciajegyet érvényesítteted

 

Ráadásul az CO jelzőt 2014-ben gyártották és a rá van írva, hogy a gyártástól számított 5 évig üzemképes. Tehát nem az első beüzemeléstől, ahogy később a vevőszolgálatos magyarázta, amikor visszavittük a készüléket. 

2. tipp: ezzel egyidőben ellenőrizd a készülék gyártási idejét, és hogy mennyi ideig használhatod még.

 

Nos, bármennyire márkásat is veszel, ezek a riasztó berendezések úgy tűnnek, hogy elég nagy valószínűséggel mehetnek tönkre a szavatossági idejük lejárta előtt. Rossz belegondolni, hogy kifizetünk 18.000 Ft-ot egy CO riasztóért és már elsőre sem működik. Akkor mi várható később?

3. Ha nagyobb biztonságra törekszünk és valóban szükséges a riasztó készülék, akkor  vegyünk egyből kettőt, 2 különböző márkát, hátha nem egyszerre döglenek be. Bocs...

 

szenmonoxid.gif

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr2514330267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzAdam 2018.10.29. 15:36:10

Dehogy döglenek, Honeywell XC70-et vagy XC100-as kell venni, a beüzemelés egyszerű, a megbízhatóság garantált, hozzá sem kell nyúlni évekig.
kemenysepro.hu/wp-content/uploads/Honeywell-XC70-hasznalati-utmutato.pdf

Nyírjeslakó 2018.10.29. 19:14:38

Nekem két Honeywll CO érzékelőm van. A régebbi 2002. 09. 11-i gyártású, tehát 16 éves! Még működik, pedig ennek csak 7 év volt a gyári működési ideje. (Fire Angel Model CO-9D) .Nemcsak a Li-ion eleme nem merült még ki, de jelez CO értéket is. (H avan mit.) Az életem azonban nem bíznám rá, mert MAGA AZ ÉRZÉKELŐ sem örök életű, (ha lenne teszt gázom, meg tudnám nézni, az általal mutatott PPM értékek mennyire hitelesek, ennyivel a névleges üzemidő lejárta után.)
A másik Honeywell XC-100D típusú, és elvileg - a ráírt szöveg alapján - 2026-i fog működni.

Ezek mondjuk, 15-20 eFt-okba kerültek. Ismeretlen gyártó hulladékát nem ajánlom megvételre, mégha olcsóbb is.

sZulamith 2018.10.29. 19:44:45

Tejóisten, mi kerül ebben 15- 20 ezerbe? Nekem ami van, olyan 10 éves, árammal műkődik, volt vagy 5000 forint. Éppen a napokban itt néztem, hogy melyik a biztonságos készülék, mert gondolkodom a cserén. Tudom az élet többet jelent, de mégis miért ilyen drága? Nem csoda, hogy sokan a szerencsében biznak.

Nyírjeslakó 2018.10.30. 18:17:26

@sZulamith: Most demagóg leszek! Nézd meg a villamoson-utcán az első szembejövő 10-20 embert, hogy milyen okostelefont szorongatnak a kezükben. 100 eFt-tól 400eFt-ig (újabb iPhone) terjed az áruk. Ráadásul van apunak, anyunak, és az összes gyereknek, ha elmúlt 8 éves.. Az nem drága? Csak a CO érzékelő?
Amúgy azért ennyibe kerülnek, amiért a márkás áru drágább a noname-nél. A Honeywell a saját szakterületén Mercedes vagy Aston Martin.

sZulamith 2018.10.30. 19:31:32

@Nyírjeslakó: Sajnos igazad van. Nekem nem kell az okos telefon, viszont egy gáz érzékelő igen. Ami most van GA 617, - talán már a gyártó is megszűnt - elég visító a hangja. Amikor megszólal eddig még az áramkimaradást jelezte. Mindenesetre utána nézek a cserének.

Szakáts Jani 2019.01.18. 13:12:33

Csatlakozom az előttem szólókhoz, a Honeywellnek nincs párja! Tényleg ne ezen spóroljunk már... Amióta megvan, sokkal nyugodtabb vagyok, egyébként a beüzemelése egyszerű, mint az egyszeregy: szerelvenybolt.hu/honeywell-szenmonoxid-erzekelo-xc100d-dig-10-ev-elettartam-3752?keyword=honeywell én azt mondom, hogy mindig annak a gyártónak a termékét kell megvenni, aki az adott területre specializálódott.