3 tipp, hogy vásárolj szén-monoxid érzékelőt a fűtésszezonra

2018.okt.29.

Kellemes, meleg őszünk van, de azért már szinte mindenki beüzemelt a fűtésrendszerét, mert kúszott már 0 C° közelébé a hőmérők higanyszála. Sajnos minden éveben történnek tragédiák a szén-monoxid mérgezés miatt. Fő szabály, hogy ne a riasztóra, hanem a megelőzésre költsünk elsőnek! 

szenmonoxidmerout1-600x424_1.jpg

 

0. Tipp: először a fűtési rendszert és a kéményt ellenőriztessük, illetve azt, hogy kéménynek van-e elég huzata egyáltalán, hogy a fűtésrendszerünk égésterméke szabadon távozhasson a helyiségből. 

Veszélyes lehet egy olyan ház, ahol nincs szellőzési lehetőség, mert a nyílászárok 100% légtömör közeget hoznak létre a házban, tehát semmi légmozgás nem lehetséges. Nincs szellőzés. Tegyük fel, hogy bekapcsoljuk a szagelszívót a konyhában és az így elszívott levegő helyére  egyedül a kéményen keresztül tud "levegő" jutni a lakásunk légterébe... 

38560.jpg

Múlt héten vásároltam egy CO riasztó és egy gázjelsző készüléket az egyik országos barkácsáruházban. Az egyik rokonomnál van gázkonvektor és az eddigi készülékek elromlottak, elhasználódtak, már nem voltak beüzemelhetőek egy új elemmel sem.

Direkt nem a legolcsóbb, hanem az egyik márkás készüléket választottam a sok CO riasztó közül. Mellé vettem még egy gázriasztót is. Elövettem azt a hatalmas hibát, hogy nem üzemeltettem be a készülékeket az "Információs pult"-nál, amikor a garanciajegyet pecsételtettük le. 

A beüzemeléskor persze nagyot néztünk, mert a 2 készülékből egyik sem működött. Az egyik elemes volt, a másik vezetékes, de nem lehetett beüzemelni őket.

1. tipp: tanulj a hibámból, üzemeltesd be vásárláskor, amikor a garanciajegyet érvényesítteted

 

Ráadásul az CO jelzőt 2014-ben gyártották és a rá van írva, hogy a gyártástól számított 5 évig üzemképes. Tehát nem az első beüzemeléstől, ahogy később a vevőszolgálatos magyarázta, amikor visszavittük a készüléket. 

2. tipp: ezzel egyidőben ellenőrizd a készülék gyártási idejét, és hogy mennyi ideig használhatod még.

 

Nos, bármennyire márkásat is veszel, ezek a riasztó berendezések úgy tűnnek, hogy elég nagy valószínűséggel mehetnek tönkre a szavatossági idejük lejárta előtt. Rossz belegondolni, hogy kifizetünk 18.000 Ft-ot egy CO riasztóért és már elsőre sem működik. Akkor mi várható később?

3. Ha nagyobb biztonságra törekszünk és valóban szükséges a riasztó készülék, akkor  vegyünk egyből kettőt, 2 különböző márkát, hátha nem egyszerre döglenek be. Bocs...

 

szenmonoxid.gif

 

 

süti beállítások módosítása