Padlás jövője: beépítés vagy csak tárolás?

2018.okt.16.

A nem szigetelt padlásfödém nem hasznosított tetőterek esetén nagy lehűlő felületet jelent, így jelentős hőveszteséget okoz. Ugyanakkor a legegyszerűbben, leggyorsabban szigetelhető épületszerkezeti elem.

ki_teto_2_1.jpg

Padlásfödémek szigetelése

A legpraktikusabb megoldás a könnyű, de jó hőszigetelő képességű üveggyapot tekercsek vagy táblák elhelyezése, lehetőleg két rétegben, eltolt illesztésekkel. A mai hőszigetelési előírások teljesítéséhez ilyen esetben is legalább 25 cm vastag szigetelés szükséges. Nálunk 30 cm volt, és ezzel is fogok később számolni. A szigetelés fölé páraáteresztő tulajdonságú réteg kerül, hogy a födémen átjutott párát átbocsátsa, ugyanakkor védelmet nyújtson a légmozgás okozta hőveszteség, illetve a héjaláson bekerülő csapadék ellen.

A szigetelés alá a födém kialakításától függően tökéletes és maradéktalan párazárás szükséges. Így nem kerülhet pára a szigetelésbe, melynek kicsapódása komoly károsodást okozna. Különös figyelmet igényelnek a változatos kialakítású fafödémek, amelyek esetében a páratechnikai réteg szintén nagyon fontos feladata a légtömörség javítása, ezzel a hőveszteség további csökkentése. A réteg elhelyezéséről páratechnikai méretezés alapján lehet dönteni.

Ez a kialakítás természetesen nem terhelhető, így a kéményekhez, tetőkibúvókhoz stb. „közlekedési útvonalak” kiépítése szükséges, pallók, építőlemezek elhelyezésével. A szigetelés a födém alá is kerülhet, lécváz közé, szerelt vagy függesztett álmennyezet fölé. Ilyen módon tárolótérként megőrizhető a padlás, emellett esztétikus, bontható stb. mennyezet alakítható ki. A páratechnikai réteg itt is lényeges, lécvázas szerelt mennyezet esetén könnyen elhelyezhető.

A beépítetlen padlásfödémek hőszigetelését a későbbi igénybevétel módjától függően javasolt elvégezni. Nem járható hőszigetelésként a belépő kategóriának számító λD=0,039 jellemzőjű anyagokat használják. Az előírás szerinti U=0,17 W/m2·K érték eléréséhez 25 cm vastagság alkalmazása szükséges. Indokolt a két rétegű terítés egymásra merőleges irányokban a hőhídhatás kiküszöbölése érdekében.

padlasfodem_robbantott.jpg

Sajnos erre teljesen jó megoldás nincs. Az alátéthéjazat hiányát nem tudjuk 100% megoldani. Ilyenkor változó páraátbocsátású fóliát szoktak tenni a hőszigetelés alá, ami fentről nem ereszti át, lentről fölfelé viszont átereszti a párát, de kockáztatjuk továbbra is, hogy a hőszigetelő anyag elázik. A  hőszigetelő anyag tetejére egy olyan fólia kerülhet, ami nem engedi a ráfolyt esőt/vizet beszivárogni a hőszigetelésbe, de azzal ugye elálljuk a lentről fölfelé jövő pára útját is.

 

Beépítetlen padlásfödémek mérsékelten járható hőszigetelése

A hőszigetelés szintén a korábban említett követelményeknek megfelelően, de más anyagok beépítésével válik lehetővé.

A pára és légzárás kialakítása szintén fontos a hőszigetelés alatt. A járhatóság kialakításához javasolt OSB terítéssel vagy deszkázással elkészíteni az igénybe vett felületeket, szakaszokat. Az OSB abszolút nem páraáteresztő, tehát ha lefedjük a hőszigetelést, járható lesz a felület, de  lentről fölfelé a pára útját elálljuk, ezért nem javasolt a teljes OSB borítás.

Mire tudjuk használni a padlást?

- tárolás

- beépítés

Járható szigetelés: üveggyapot + fedett faszerkezet

Mi ezekből a lehetőségekből választhattunk. 15 cm vastag a födém gerendázata, eközé ment egy réteg üveggyapot és erre rá még egy réteg, +15 cm.

padlas_jarhatova_tetele-1.png

Mi a 3. variációt, a részleges deszkázást választottuk, így teljesen járható a padlás, pakolni is lehet fel, nem túl nehéz dolgokat persze.

img_20181015_135423.jpg

 

Magastetők szigetelése

Tetőtéri szigetelés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Nyáron szigetelés nélkül nem lehet aludnia hőségtől a tetőtérben normálisan, és a külső zajok is beszivárognak a laktérbe (zajszigetelés).

Télen pedig rengeteg energiát pazarolhatunk el, mivel a meleg levegő felfelé száll, így, ha a földszinten szeretnénk elérni egy kívánt hőmérsékletet, akkor a tetőtérben 3-4 fokkal annál is melegebb lesz. Magastetőnk hőszigetelése során törekedjünk arra, hogy jó minőségű ásványgyapot szigetelést használjunk (legalább 0,037-es, vagy annál is alacsonyabb lambda értékűt), és mindezt a lehető legnagyobb vastagságban. A tetőtéri hőszigetelések kialakítása során a fólia is kritikus kérdés. Felújítás során meg kell győződnünk arról, hogy a korábban beépített tetősík fólia párazáró avagy páraáteresztő tulajdonsággal rendelkezik-e.

magasteto_4ok_1.jpg

Párazáró fólia megléte esetén a szarufa vastagságát nem szabad teljes keresztmetszetében szigetelőanyaggal kitölteni (tehát ha a szarufa 10/15-ös, akkor nem szabad 15 cm vastag szigetelést berakni), mivel a beltérből a hőszigetelő rétegbe bejutó párát a kondenzáció megelőzésére megfelelő keresztmetszetű légréssel ki kell szellőztetni. Páraáteresztő fóliánál a szarufaköz teljes keresztmetszetben kitölthető szigetelőanyaggal. Nagyon sok gondot okoz a nem megfelelő minőségű vagy rosszul beépített belső páratechnikai réteg, amelynek feladata, hogy meggátolja a fűtött helyiségekből kiáramló pára bejutását a hőszigetelő rétegbe. Nem légtömör, kiszakadt párazáró fólia nagyon rövid idő, akár egy fűtési szezon alatt a hőszigetelő réteg, sőt a tetőszerkezet végleges károsodását is okozhatja.

A Kanuf Insulation javaslata

Javasolt a legalább 0,037, de inkább ez alatti OD értékkel jellemzett hőszigetelő anyag beépítése.

A rezsicsökkentés biztos és hosszú távon működő módja, ha már ma is ezen követelményeket tekintjük minimum értékeknek az új épületek szigetelésénél, illetve a régi épületek szigetelésének felújításánál. 

 

Magastetők szigetelése felújítás esetén

A tetőhéjalás cseréje kiváló alkalom a régi szigetelés cseréjére, korszerűsítésére is. Korábban épült, 15 cm-nél kisebb szarufa magasság esetén ésszerű keretek közt nem lehet megfelelő hőszigetelést beépíteni a tető síkjába. Ez esetben indokolt a szarufák magasítása praktikusan XPS táblából vágással kialakítva, és a szarufa szélességével egyező 10 cm vastagságú előtét szigeteléssel. Ezzel a kialakítással nemcsak a szarufák hőszigetelhető vastagságát növeltük meg, hanem a hőhidat képviselő faanyag szigetelését is megoldottuk.
Javasolt hőszigetelés a magasított szarufákhoz (Knauf Insulation):

 

 

Ez esetben feltételezzük, hogy a szarufa alatt ép állapotú és sértetlen a korábban beépített, gyakorta 5 cm vastag kiegészítő hőszigetelés. Fontos ilyen esetekben a tető héjalás cseréjével páraáteresztő tető alátétfólia beépítése! Amennyiben a korábban beépített szarufák magasságát nem kívánjuk növelni, a hőszigetelés javítása csak a belső oldali burkolat bontása után lehetséges.

Ez esetben a szarufák (XPS magasítás hiányában) hőhidasak maradnak, így a belső szarufa alatti hőszigetelés vastagításával és a korábban beépített szarufaközi hőszigetelés cseréjével lehetséges hatékony szigetelést építeni. Ha a belső tér lehetővé teszi, az XPS csík alkalmazásával befelé is növelhető a szarufa magassága, együtt a hőszigetelés vastagságával.
A Kanuf Insulation javaslata erre az esetre:

 

A cikk megjelenését a Knauf Insulation támogatta. 

 

A szerző a 9.400 fős HÁZÉPíTŐK csoport tagja. Csatlakozz Te is, ha építkezel, felújítasz vagy épp tervezed! Mi minden problémádra találunk megoldást! KATT IDE!

süti beállítások módosítása