Nagy parenyica sajt teszt: az egyik legolcsóbb győzött

2018.sze.27.

A szlovák pareny szóból ered a neve, ami gőzöltet jelent, utalva a készítés közbeni hevítés folyamatára. Az egyik legfinomabb katonázni való sajt, nemhiába fogy ennyire a boltokban. Készül juh, kecske és tehéntejből is. Mi a legfinomabbat kerestük, 11 országosan kapható parenyicát vakteszteltünk.

18463-kezmuves_hajdu_parenyica_1.jpg

Parenyica a Magyar Élelmiszerkönyvben


A parenyica teszthez a MÉ ajánlásait is figyelembe vettük.

A Parenyica sajt tejből tejsavbaktérium-tenyészet és oltóenzim hozzáadásával előállított gomolyából mártásos hőkezeléssel (gőzöléssel) készített, sózott, jellegzetesen tekercsbe göngyölt, majd a sajt anyagából készült szalaggal átkötött, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, általában füstölt, félkemény, hevítettgyúrt sajt.


A sajt mérete és tömege

pare.PNG


Összetételi követelmények


Szárazanyag-tartalom, legalább, % (m/m) 54,0
Zsírtartalom a szárazanyagban, legalább, % (m/m) 45,0
Sótartalom, % (m/m) 2-3

17126876_184589395364947_5041377237031452672_n.jpg
Érzékszervi követelmények


Külső: vékony kérgű, általában sárgásbarna színre füstölt.


Belső: egyenletesen szalmasárga, zárt szerkezetű, a sajt metszéslapján néhány erjedési vagy röglyuk megengedett, a sajtszalag vonala jól látható, de zárt tekercset képez.


Állomány: rostos, szálas szerkezetű, szájban elomló.


Szag: általában jellegzetesen füstölt, enyhén savanykás.


Íz: általában jellegzetesen füstölt, savanykás, kellemesen sós.

 

Készítéséről itt egy videó:

 

Értékelési szempontok

Nem tudtuk, de Szlovákiában is előszeretettel "füstölik" áztatással a parenyicát, erre akkor döbbentünk rá, amikor olyan termékeket találtunk a vaktesztre való előkészületen, amiknek csak egy oldala barna a "füsttől". Ez annak a jele, hogy nem természetes módon, hanem áztatással adtak füstízt a sajtnak. A folyékony füst a fenyő vagy bükkfa füstjének lecsapatásával nyert vizes oldat. Természetes aroma, nekünk mégis a gagyi szinonimája.

Illat: kellemes füst illat (bükk, de a fenyővel is jó lehet füstölni, lásd a Füstölt sonka tesztünket) és a  sajtra jellemző természetes illat

Állag: szálas és kigöngyölhető legyen, puha és nem rágós állag. Nedves nem lehet.

Íz: a füst és a parenyicára jellemző savanykásság, kellemes sózással

p1060590_2.JPG 

A vakteszt eredményei

p1060592_2.jpg

 

11. PENNY Sissy parenyica, egységára: 2600 Ft/kg. Pontszám: 4,8/10 pont  

Gyenge füst és aludttej illat. Kissé nedves külsejű, puha, rágós, fura túró ízzel, édeskés, alig sós, nincs füst utóíz, kicsit mű.

img_6427.jpg

 

10. Gazdovská parenica (SPAR-ban kapható, de nem sajátmárkás), egységára: 3855 Ft/kg. Pontszám: 5,4/10 pont  

A sajt nedves, vizes állagú és nedvesen-nyersen is lett csomagolva, ez látszik abból, hogy az alja teljesen felvette a csomagolás alakját. Borzasztóan erős füstillat, pedig csak egy oldala "füstölt". Puha, szálas állagú, érezhető parenyica íz, savanykás sajt és alig érezhető füst utóíz. A leggumisabb állagú a tesztünkön.

img_6422.jpg

 

9. TESCO füstölt parenyica, egységára: 2518 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont  

Intenzív füstillat, inkább fenyőfüst (feketeerdei sonkára hasonlít), de csak egy oldala "füstölt", ami kinéz a csomagolásból. Szálas, gumis állagú. Olcsó és erős füstízű termék, utóíz savanykás, kevésbé domináns parenyica íz.

img_6420.jpg

 

8. ALDI Milfina parenyica, egységára: 2536 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Vizes külső, puha, lágy állag, kellemes fenyőfüst illat, nem szálas a textúra, viszont jó savanykás íze van, olyan light parenyica minden tekintetben.

img_6426.jpg

 

7. Karaván mini parenyica, egységára: 4726 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont   

Jó sajt és enyhe füstillat, száraz-szálas állagú.Enyhébb füstíz, natúr sajtízzel, finom, savanykás sajt utóízzel.

img_6425.jpg

 

6. Garabonciás füstölt parenyica, egységára: 4818 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

Legszebben formázott parenyica a mezőnyben. Kis levet engedett a csomagolásban. Markáns füstillat, de nem bükk, talán fenyő. Ízében eltűnik a parenyica az erős füstíz mögött. Tesztünkön a legintenzívebben füstös parenyica.

img_6421.jpg

 

5. TESCO parenyica, nem füstölt, egységára: 3563 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Semleges, savanykás illat. Picit gumisabb. Rágósabb állagú. Natúr, de jellegzetesen savanykás, kesernyés parenyica íz, nem is hiányzott a füstaroma. A teszt egyetlen nem füstölt terméke.

img_6419.jpg

 

4. LIDL Bluedino parenyica, egységára: 2521 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Füst illat (fenyő talán), kissé nedves külső. Szálas, jó szerkezetű, picit sós, finom füstíz, gyenge parenyicasajt jelleggel.

img_6424.jpg

 

3. Karaván parenyica, egységára: 4181 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe füst, nyersebb sajtillat, puha külső, világosabb árnyalat. Puha, szálas, nem rágós állagú. Füstös-savanykás íz, lágyabb ízek kedvelőinek ajánljuk. Finom.

img_6418.jpg

 

2. Bomilact Madaras parenyica, egységára: 4993 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Nem túl intenzív füstillat, a sajt jó állagú, szálas, kigöngyölhető, bár nyújthatták volna vékonyabbra is, mielőtt feltekerték. A savanykás sajtíz dominál, füstöt inkább csak utóízben érezni. Finom parenyica. 

img_6417.jpg

 

1. Hajdú parenyica, egységára: 2616 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Nagyon finom bükkfafüst illat, nem túlzó. Puha, nem vizes, szálas állag, nem rágós, de nehezen válnak szét a sajtrétegek a göngyölés mentén. Az ízében ebben jön ki legjobban a bükkfafüst, ami a natúr, gyúrt sajttal nagyon jól harmonizál. A legfinomabb parenyica a vaktesztünk alapján.

img_6423.jpg 

Összesítő táblázat

parenyica_1.png

Nagy Májkrém teszt: a legolcsóbbtól a legfinomabbig!

 

Nagy Szabadulószoba teszt:a legolcsóbb szobában találjátok a legjobb hétvégi programot!

 

Nagy füstölt Sonka teszt: a legolcsóbbtól a legfinomabbig!

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr9514251481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nick-Name 2018.09.28. 15:18:17

Egészen kiskorom óta a jó Parenyicát keresem, de legalább is azt, amit Nagyapám révén a 80-as években rendszeresen ettünk. Annó, a sajt kibontása után, azonnal harc indult a zsinórért, és ha valaki megkapta, már megvolt az adott napra a gasztronómiai "kielégülése". Mára ezek a Parenyica nevű valamik oda jutottak, hogy nem, hogy letekerni nem lehet őket, de szinte a zsinórt se lehet róluk leszedni, már ha van rajtuk egyáltalán. Tömör teniszlabdaként, inkább emlékztetnek egy rossz medicinlabdára, mint sajtra. Lehet, hogy az akkoriban megszokott sajt nem volt igazi Parenyica, mint sok más "szocialista" termék akkoriban, de nagyon finom volt. Szépen le lehetett tekerni és szép szálas állaga volt, nem volt olyan érzésem, mintha egy traktor ékszíjat rágcsálnék. A kép alapján szinte az összes sajt ugyanabba a vacak kategóriába tartozik, amiket lehetetlenség megenni. A Hajdú szerintem az egyik legrosszabb parenyica. Nem vagyok tejsznob, különösebben nem rajongok a Cserpes termékekért, de a Parenyicájuk magasan a legjobb azok közűl, amiket mostanság kapni lehet, viszont elég drága. (Sparban: 699Ft/db) Viszont ami enyhíti a Parenyica éhségemet az a Korbácska és a Zsinór. (Auchanba látom főként.) Na az hibátlan!

n3spr3ss0 2018.09.28. 15:54:47

Manapság már csak a név van, minőség egyenlő a nullával, ez majd minden élelmiszerre vonatkozik. Nincs is szakember aki értene hozzá.

axolotl77 2018.09.28. 18:01:43

Mosat látom, hogy csupa magyar van itt. Én szlovákot ettem, többfélét is. Na, azok jók.
De milyen lehet a többi magyar, ha a Hajdú a legjobb?

deneskata 2018.09.28. 19:33:24

Én nem szeretm a Hajdút. Szerintem rágós. A Milfina ízlik legjobban, azok közül, amit nap mint nap megvehetek. DE tudom, az se az igazi, mert néha, kézműves vásárokon - legutóbb Káptalantótiban - sikerül igazit venni, azok tényleg finomak.

Nyírjeslakó 2018.09.28. 22:47:40

Én a mini parenyicát szoktam venni, bevallom, nassolás céljából. Amikor jó, akkor jó! De kétségbeejtően ingadozik a minősége. És nem arról van szó, hogy egyik hgyártási széria ilyen, másik széria hetek múlva olyan! Az Auchanban rendszerint ki van téve 3-4 papírtálca mini parenyica, ez kb. 50 db. lehet. Ezeket a kis tálcákat egyenként végignézem (oldalról). Már a füstőlés mértéke is ilyesztően eltérő, van köztük olyan kis tálca (amiben 6 kis mini parenyica csócsül), hogy szinte sötétbarna, vannak tálcák, amelyek közép-barnásak, és van jó pár tálca, amelyben csaknem fehérek a kis sajtocskák. Az állaga (érettsége? szárítottsága?) alapján vannak nagyon kemény kis perenyicácskákat tartalmazó tálcák, és vannak szinte gyurmázhatóan puhák. És ha valaki megkóstol egy sötézbarnás-kemémyet (na ez aztán nagyon is szálazható!) és egy fehéres gyurmázhatót, akkor mintha nem is ugyanaz a sajt lenne.! Érthetetlen, hogy egy szállítmányon belül, amelyek pl. az Auchan pultjaira kikerülnek, hogy lehet ilyen szédületes különbség? Szerintem SEMMI a technológiai fegyelem ebben a sajtgyárban!

Én amúgy a közép- vagy sötétbarnás, kemény, nagyon szálazható állagú mini parenyicát kedvelem.

Szlovák parenyica: felvidéken élő magyar rokonaim évente vagy 2x hoznak nekem szakajtónyi parenyicát meg ilyen "füstölt zsinórt meg korbácskát", vagy mit. Hát, ott is szocialista kapitalizmus van. Attól függ, hogy milyen a szlovák parenyica, hogy melyik gyárban gyártották. Van jobb is, mint a magyarok, meg rosszabbak is. Úgy átlagosan NEM jobbak!

Hókirályfi 2018.09.29. 10:41:15

Nekem az első helyre kihozott hajdús parenyica abszolute nem ízlett, olyan tömbsajt jellegű, mert nem lehet letekerni. Nálunk a családban a karaván a nyerő.

Kotán Norbert 2018.09.30. 18:21:42

A Hajdút soha nem vesszük. Volt hogy egybeállt, nyúlott. Sós, rágós, íztelen. Régebben jó volt, de már évek óta elfelejtettük. Lehet, hogy megint érdemes venni?

Az Aldi Milfina az abszolut kedvenc, a legfinomabb parenyica az összes közül :)

maradokapénzemnél 2018.10.01. 09:03:55

@Kotán Norbert: nem véletlenül lett tesztelső :)

Ahoj- 2018.10.09. 12:04:04

@Nick-Name: Szlovákiában pl a Liptov parenyica letekerhető, én azt szoktam venni.