Füstölt sonka teszt: a legolcsóbbtól a legfinomabbig

2018.sze.05.

A füstölt, nyers, érlelt sonkák elkészítése a sonkatudomány egyik legtöbb szakértelmet igénylő folyamata. Ezeket a sonkákat nem főzik, csak fűszeresen pácolják és füstölik. Olaszországból a dél-Tiroli Speck-et, Németországból a Feketeerdei sonkát, Ausztriából a Holzfaller sonkát, Magyarországról a parasztsonkát tettük bele a tesztbe, így alakult ki a hazai országos láncokban kapható 15 termékből álló mezőny.

p1060111.jpg

Vaktesztelt füstölt-nyers sonka fajták

Feketeerdei sonka: oltalom alatt álló eredetmegjelölésű termék. Csont nélküli combhúsból készítik, a zsírréteg 20% lehet. A sonka pácba tehetnek fokhagymát, borsot, koriandert, borókabogyót. Több hétig is pácolhatják, azután szárítják, hogy füstölni lehessen. A feketeerdei sonka füstölése a közhiedelemmel ellentétben nem bükkfával, hanem  fenyőfával történik. 1-2 hétig füstölik és 9-12 hétig érlelik.

Speck Alto Adige, az olasz füstölt sonka dél-Tirolból. Oltalom alatt álló eredetmegjelölés. A szárítási technológia mediterrán térségből, míg a füstölés az észak Európából származik és mosódik össze dél-Tirolban. 22 hetes a pácolás, szárítás és füstölés folyamata. A fűszerezés borókabogyóval, sóval, borssal, rozmaringgal, babérlevéllel. 3 hétig pácolják, alacsony gyantájú faanyaggal füstölik max 20 C on. A kész sonkát szigorú minőségellenőrzésnek vetik alá, és csak a megfelelt sonkák kaphatják meg a jóváhagyási-minőségi pecsétet.

jambon-cru-de-savoie-12-mois-d-age-fume-tranche.jpg

Holzfaller sonka: fantázianév, holzfaller szó jelentése favágó, nem kapcsolódik hozzá hagyomány vagy eredetvédelem

Parasztsonka: Magyar Élelmiszerkönyv szabályzása szerint bőrrel és szalonnával fedett, megfelelően formázott sertéscomb. A szalonna vastagsága legfeljebb 2 cm, a hús-szalonna arány legalább 4:1. Sózással, illetve pácolással, füstöléssel és szárítással tartósítják, gyorspácolás nem megengedett. Egészben kell érlelni. 

Az érlelés időtartama legalább 30 nap.  A nyers pácolt és füstölt sonkára jellemző puhaságú, tömötten rugalmas, jól szeletelhető, nem száraz, nem kemény.

Szín, íz, illat: a bőrös és a húsos rész a külső felületen egyenletes vörösesbarna, a szalonnás rész világos sárgásbarna színű. Ízében és illatában a só és a füst érződik.

640x350_6578.jpeg

Falusi sonkák: nincs ilyen néven sonka a Magyar Élelmiszerkönyvben, ezekre a termékekre a nyers sonkákra vonatkozó előírások érvényesek.

A termékfajtára jellemző módon darabolt vagy darabolatlan, bőrős vagy bőr nélküli, csontos vagy csont és porc nélküli sertés comb; marhacomb; vagy nagyvad hasonló testtájaiból pácolással vagy sózással, vagy pácolással és sózással előállított termékek.

Tartósításukat füstöléssel, illetve szárítással végzik. Megfelelően formázott, bőr nélküli vagy bőrrel és szalonnaréteggel fedett. Bőrös termék esetén a szalonnaréteg 2 cm-nél vékonyabb. A termék nem engedhet nyomás nélkül levet. Szín, íz, illat: A termékfajtára jellemző szín, a szalonnás rész a felületén világos sárgásbarna színű. Ízében, illatában a hús, a só és füstölt terméknél a füst érződik. Az élelmiszer előírt neve: nyers sonka.

jamon-curado-serrota_1.jpg 

Teszt menete

A kétszer megismételt vakteszten öten vettünk részt, +1 fő aki kiszogált minket. A termékeket 7 C°-ra hűtve kóstoltuk. 

 

Értékelési szempontok

Illat: a kellemes füstölt illatot kerestünk, ami mellett érezhetők a fűszerek is. A gyenge, nem érezhető illatra alacsonyabb pontszámot adtunk.

Állag: alapvetően az érett sonkákat kerestük. Ne legyen vizes, húslé kifolyásos és a zsír is szép fehér legyen. A szeletek vastagsága nem befolyásolta a pontozást. A széteső textúrájú sonkáknak alacsonyabb pontot adtunk, ahogy a túl száraz sonkáknak is.

Íz: az egyszerű füstízű és kellemes fűszerezésű mintát pontoztuk kedvezőbben. Ha a fűszerezése megfelelő volt, de a füstíz elbújt, akkor nem vontunk le pontot, és fordítva sem.

 

Eredmények 

p1060100.jpg

 

15. Familie Wein Parasztsonka, egységár: 5.290 Ft/kg. Pontszám: 5,3/10 pont.  

Nyershús illatú, semmi füst, vékony száraz szeletek, rágós, kevés sóval. Kevés ideig érlelt, vizes állagú.

p1060117.jpg

 

14. Arlberger Holzfaller sertés húskészítmény, osztrák, egységár: 7.990 Ft/kg. Pontszám: 5,3/10 pont.

Szinte csak natúr nyershús illata van, gumis-rágós állagú és erőtlen füstíze van. A fűszerezése felismerhetetlen, a bors aromáját ismertük fel.

p1060124.jpg

 

13. Regnum Feketeerdei sonka SPAR, egységár: 3.990 Ft/kg. Pontszám: 5,8/10 pont.  

Épp még érezhető füstillat. 1 mm vastag szeletek, kevés fűszert használtak és a füstíz is hiányzik. Ez is Wein termék.

p1060120.jpg

 

12. Ponnath falusi füstölt sonka, egységár: 6.612 Ft/kg. Pontszám: 5,9/10 pont.  

Inkább a pác illata érezhető, semmint a füsté. 1 mm vastag szeletek, natúr ízvilág, kevés sóval.

p1060123.jpg

 

11. TESCO finest Parasztsonka, egységár: 4.490 Ft/kg. Pontszám: 5,9/10 pont.  

Nyers húsillat, vastag, vizes szelet, elég sós és natúr, füstízt nem írt senki.

p1060119.jpg

 

10. Dulano Falusi sertéscomb szeletek LIDL, egységár: 3.795 Ft/kg. Pontszám: 6/10 pont.  

Minimális füst illat, vastagabb szelet, sós, natúr sonka íz. Inkább hasonlít ízében egy kicsit a prosciuttora, mint a füstölt falusi sonkára.

p1060122.jpg

 

9. Familie Wein marhasonka, egységár: 11.980 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont.  

Fűszeres, édeskés füstillat, téliszalámi íz, kissé rágós-száraz, koriander utóízzel. Ezt az egy füstölt nyers marhasonkát találtuk, csak kíváncsiságból vettük a tesztbe.

p1060112.jpg 

5. Familie Wein feketeerdei sonka (fektetett szeletek), egységár: 4.190 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont.  

Kevés fenyőfüstölt illat. Ízében a bors a legjellegzetesebb. Megfelelően száraz állagú. Wein termékben van egy ugyanilyen csomagolás, de függőlegesen vannak benne a szeletek. Az előrébb végzett.

p1060114.jpg

 

5. Dulano Feketeerdei sonka LIDL, egységár: 4.190 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont.  

Erőtlen illat, semmi füstaroma. A borsnak és a nitrites pácsónak köszönhetően téliszalámi ízjegyek lelhetők fel.  A vékony szeletekben a zsír teljesen fehér, érett.

p1060116.jpg

 

5. Original Wein's Feketeerdei sonka, egységár: 4.190 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont.  

Alig érezhető füstillat, ízében erősebben füstös, ami finommá teszi, de ront az élményen a málló állaga.

p1060113.jpg

 

5. Auchan Speck olasz combsonka, egységár: 9.990 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont.  

Fűszeres, borsos illat, inkább szalámira tippelnénk, ha csukott szemmel kóstoltuk volna. Borsos, savanykás íz, hajszálvékony szeletek, de füst illatnak-íznek nyoma sincs.

p1060126.jpg

 

4. Kőrishegyi Sonka, egységár: 2.690 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont.  

Gyenge füst illat, vastagabb szeletek, nyersebb állag. Az ízében s füst jobban megjelenik, egyszerű parasztsonka, picit lehetne érettebb.
p1060118.jpg

 

3. Familie Wein Feketeerdei sonka (függőleges szeletek), egységár: 2.793 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont.  

Erős füstillat, jó állagú, savanykás-sós ízű, enyhe fűszerezésű sonka. Füst utóíz. A csomagolásban a szeletek állítva vannak, csak azért írjuk, mert ugyanilyen csomagolással van fektetett szeletes termék, ami a kóstoláson hátrébb végzett.

p1060125.jpg 

 

2. Tesco finest Feketeerdei sonka, egységár: 4.190 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont.  

Elképesztően erős füst illat. 1 mm vastag, érett szeletek. Ízben is meghatározó a füst, a sózása is kellemes, a fűszerek alig érezhetők.

p1060115.jpg

 

1. Bösinger Feketeerdei sonka ALDI, egységár: 4.195 Ft/kg. Pontszám: 8,5/10 pont.  

Közepesen intenzív, finom füstillat. Sötétvörös színű, vastag, érlelt szeletek. Megfelelően sós, jól erősíti a fűszeres-füst aromákat. Jó minőségű húsból készült, ezt az állaga mutatja leginkább.

p1060121.jpg

 

 

Összesítés: glutén/laktóz mentesség jelölése, adalékok, kalória

fustolt_sonka-1_1.png

 

Nagy Májkrém teszt: a legolcsóbbtól a legfinomabbig!

 

Nagy Szabadulószoba teszt:a legolcsóbb szobában találjátok a legjobb hétvégi programot!

 

Nagy Parenyica teszt: a legolcsóbbtól a legfinomabbig!

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr1314210443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Énmegeztgondolom 2018.09.06. 00:20:47

A tesztelt termékek többségét nem ismertem meg közelebbről, de talán nem véletlenül. Az első helyezettet vettem már sokadszor, és minden tekintetben nagyon jónak találom. Csak megerősíteni tudom, hogy kiváló termék, és akciósan kifejezetten jó vétel.

Fazakas László 2018.09.06. 06:56:39

Én például a legutóbb Kőröshegyit vettem (Penny). Nem is tudtam, hogy ilyen jó a minősítése.
Remélem, árában majd nem fogja követni minőségi helyezését.
Néha veszek még Feketeerdei sonkát is, abból már többfélét ettem (Lidl, Spar, Penny Market). Az itt jelölt első és második helyezettet viszont egyáltalán nem ismerem.
A Donnath-ot viszont igen.
Általában "molnárkásan" eszem, tehát valami édesebb tésztájú buci (pl. puffancs) kissé megvajazva, reá a sonkaszeletek, és bőségesen tolva Univer majonézes tormával.
Isteni tud lenni.

AlexAston 2018.09.06. 08:02:26

Miért kell ilyen drágán venni csomagolt "sz@rokat"?
Szinte bármelyik piacon lehet venni 2400-2500Ft/kg áron rendes, füstölt sonkákat venni. Annál jobb megoldás nincs. Kevesebb szemetet is termelünk vele, finom, és még jelentősen olcsóbb is.

János112 2018.09.23. 12:24:20

Vajon hol kaphatò a 3. helyezett? A Pennyben nem találtam.