Milyen vastagságú szigetelés szükséges a házra?

2018.aug.28.

A szigetelés vastagságának megállapítása egy új ház esetében az aktuális jogszabályoknak minimum megfelelően történik. A gépészeti tervező az építész tervei és az építtető igényei alapján megtervezi a fűtési rendszert. Utólagos szigeteléskor is ugyanennek kellene történnie, hogy ne az ablakon kidobott pénz legyen a szigetelés összege.

knauf_hoszigeteles.jpg

Aktuális értékek

A 2018-ban aktuális szabályzás szerint egy új háznak az alábbi hőátbocsátási tényezőket kell elérnie a különböző felületeken:

infografika_1.png

Felújítási sorrend

Ahhoz, hogy a házunkat energetikailag korszerűsítsük 3 egymással összefüggő területet kell fejlesztenünk. Először a házunk nyílászáróit szükséges kicserélni a fent jelzett értéknek megfelelően. Azután a szigetelést csináltassuk meg. Közben  a nyílászárók és az épület lecsökkent hőigényének megfelelően méretezzük az új kazánunkat vagy alternatív fűtésrendszerünket. Illetve méreteztessük a gépész tervezővel.

 

Utólagos homlokzati szigetelés

A sláger felújítási terület a homlokzat és a födém. Ebben a cikkben a homlokzatról, a következőben a födémszigetelésről ejtünk szót. 

A polisztirol (EPS) és a kőzetgyapot lemezek hővezetési tényezője hasonló ugyanarra az anyagvastagságra vetítve. A polisztirolnak van egy jobb lambda értékű, és ezért kisebb vastagságot igénylő verziója, a grafitos polisztirol.

Magyarországon ma a felújításra szorulóházak fala jellemzően B30-as téglából, vályogból vagy kohósalak betonblokkból (szilikát néven is fut) vannak.

Itt vannak a szükséges szigetelési vastagságok a 3 faltípusra. Külön számítással a kis energiaigényű és a passzívház "fokozatra is'.

b30.png

 

koho.png

 

valyog.png

 

A cikk megjelenését a Knauf Insulation támogatta.

Csatlakozz a Házépítők közösségünkhöz, ahol minden építkezéssel kapcsolatos kérdésedre válaszolunk. Segítünk, ha valami nem úgy megy az építkezéseden, ahogy tervezted! 

süti beállítások módosítása