Milyen vastagságú szigetelés szükséges a házra?

2018.aug.28.

A szigetelés vastagságának megállapítása egy új ház esetében az aktuális jogszabályoknak minimum megfelelően történik. A gépészeti tervező az építész tervei és az építtető igényei alapján megtervezi a fűtési rendszert. Utólagos szigeteléskor is ugyanennek kellene történnie, hogy ne az ablakon kidobott pénz legyen a szigetelés összege.

knauf_hoszigeteles.jpg

Aktuális értékek

A 2018-ban aktuális szabályzás szerint egy új háznak az alábbi hőátbocsátási tényezőket kell elérnie a különböző felületeken:

infografika_1.png

Felújítási sorrend

Ahhoz, hogy a házunkat energetikailag korszerűsítsük 3 egymással összefüggő területet kell fejlesztenünk. Először a házunk nyílászáróit szükséges kicserélni a fent jelzett értéknek megfelelően. Azután a szigetelést csináltassuk meg. Közben  a nyílászárók és az épület lecsökkent hőigényének megfelelően méretezzük az új kazánunkat vagy alternatív fűtésrendszerünket. Illetve méreteztessük a gépész tervezővel.

 

Utólagos homlokzati szigetelés

A sláger felújítási terület a homlokzat és a födém. Ebben a cikkben a homlokzatról, a következőben a födémszigetelésről ejtünk szót. 

A polisztirol (EPS) és a kőzetgyapot lemezek hővezetési tényezője hasonló ugyanarra az anyagvastagságra vetítve. A polisztirolnak van egy jobb lambda értékű, és ezért kisebb vastagságot igénylő verziója, a grafitos polisztirol.

Magyarországon ma a felújításra szorulóházak fala jellemzően B30-as téglából, vályogból vagy kohósalak betonblokkból (szilikát néven is fut) vannak.

Itt vannak a szükséges szigetelési vastagságok a 3 faltípusra. Külön számítással a kis energiaigényű és a passzívház "fokozatra is'.

b30.png

 

koho.png

 

valyog.png

 

A cikk megjelenését a Knauf Insulation támogatta.

Csatlakozz a Házépítők közösségünkhöz, ahol minden építkezéssel kapcsolatos kérdésedre válaszolunk. Segítünk, ha valami nem úgy megy az építkezéseden, ahogy tervezted! 

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr3414129995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.08.28. 20:42:14

Érdekes, mert manapság az energetikai tanúsítványban 23 centis szigetelést szoktak javasolni...

maradokapénzemnél 2018.08.29. 18:21:52

@Online Távmunkás: az már passzívház minősítést is elérhet, persze, ha a többi kritériumnak is megfelel

boom2 2018.08.30. 13:44:38

"Először a házunk nyílászáróit szükséges kicserélni a fent jelzett értéknek megfelelően. Azután a szigetelést csináltassuk meg."
Nem jó sorrend!
Először mindig a födém szigetelést kell megcsinálni, ha az kész, akkor lehet a homlokzati falakat, meg a lábazatot, és csak azután a nyílászárókat, ha egyáltalán szükséges.
Sok esetben csak pénz kidobás: pl. ha Hungaroplan üveges ablak van eleve. (1975-től). De sokszor minimális asztalos és üveges munkával, a régi 2x2 szárnyas mély bélésű ablakok is olcsóbbak, és megfelelnek, főleg zsalugáterral, vagy redőnnyel.
Ja igen, vályog falat szigorúan tilos polisztirollal szigetelni! De szigetelni is addig, amíg rendesen alá nincs falazva, vagy szigetelve az alapja.

boom2 2018.08.30. 14:03:38

Amúgy az is érdekelne, hogy honnan jött a B30-as 1.47 értéke, amikor a piacon kapható legrosszabb 30-as tégla is 0,68-as.

Basz-ommm 2018.08.30. 19:25:19

@boom2: A B30-as a 70-es évek elején volt nagy sztár, a mostani 30-as tégla meg most 50 évvel később. Ez a megoldás. A B30-asban az volt a nyerő hogy 30 cm-s falvastagsággal kb.
tudta azt mint egy 38-as tömör tégla fal.

boom2 2018.08.31. 11:39:44

@Basz-ommm: "A B30-as a 70-es évek elején volt nagy sztár, a mostani 30-as tégla meg most 50 évvel később. Ez a megoldás."
Aligha. 1986-ban már használtam B30-t 0,71 volt az értéke, tehát alig rosszabb, mint a most kapható legrosszabb 0,68 értékű.

"A B30-asban az volt a nyerő hogy 30 cm-s falvastagsággal kb.
tudta azt mint egy 38-as tömör tégla fal."
Tévedés a tömör "kisméretű" tégla fal, hőátbocsátási tényezője tkp megegyezik a vályoggal, szóval legalább 50-es tömör téglafal kell ahhoz, hogy tudja a B30-ast hozni.(mivel lineáris a skála)

Mellesleg a vályog házak nem 38-as falvastagságúak, hanem 52-55. 38as falat csak teherviselő válaszfalnak alkalmaztak, vagy olyan helyen, mint pl.: a lakóteret és a élelmiszer kamarát elválasztó fal. Vert falazatban meg SOHA nem láttam 60-asnál vékonyabb falat.

Cikk tele van hülyeséggel, téves adattal.
Azt még nem is írtam le, hogy sok esetben, a gépészet lecserélése is felesleges pénzkidobás. A 90-es években készült kazánok és a mai kondenzációs kazánok között minimális a hatásfok különbség, az a minimális különbség is, csak akkor jelentkezik, ha megfelelő hőmérsékleten van járatva, de ahhoz meg fal és padlófűtés kell és szarakodhatsz a kéménnyel, vagy légbevezetéssel. Ha valaki ekkora felújításba vág bele, akkor már KÖTELEZŐ elgondolkodni a geotermikus, a különböző hő- légszivattyús, és elektromos fűtésen. SŐT a korszerű faelgázosító és pellet kazánokon is!
Az igazság az, hogy az 40-60-as években szerelt öntöttvas radiátorok nagyon jók, teljesen felesleges lecserélni, a 70-80-as kora 90-es években alkalmazott házgyári lemezradiátorok kalap szarok, ezeket kell kicserélni mai korszerű lap radiátorokra, vagy új "öntöttvasra". rendesen méretezve és legtöbbször maradhat a régi kazán, rendes szigetelés mellett, jó radiátor termosztátokkal.

boom2 2018.08.31. 13:31:27

@Basz-ommm: "70-es évek elején volt nagy sztár" ezen átsiklottam, te a közönséges 30 blokktégláról beszélsz. Úgy viszont kb. stimmel a 30 kontra 38, de a cikk hőátbocsátási tényezője, és a szigetelőanyag vastagság is túlzó.
Közönséges 30-as blokktéglára, elegendő a 10 cm-s egyszerű nikecell szigetelés + fedő vakolat, hogy hozza a jelenlegi szabványt.
A passzívház minősítés elérése meg a ostobaság csimborasszója. Olcsóbb egy új házat rendes építőanyagokkal megépíteni(Ytong + hőszigetelő vakolat), mint tákolni a régi szart(szigetelgetni), ami sose lesz jó.