Hé haver, ez nem kézműves kaja!

2018.aug.14.

Faramuci a helyzet ma Magyarországon a kézműves élelmiszerek piacán. A relative egyszerűbben szabályozható kézműves élelmiszerekre van iránymutatás a Magyar Élelmiszerkönyvben, de pont azokra a területekre már nem jutott a szabályzásból, ahol elég jellemzően csak parasztvakítás a kézműves szó használata.

01_2.jpg

Mit nevezhetünk kézművesnek?

A Magyar Élelmiszerkönyv 2-109 irányelve szerint:

"Kézműves/kézmíves élelmiszernek nevezhető az az egyedi jelleggel bíró termék, amelynek előállítása során a különös gondosság, a „mívesség”, a kézzel végzett és a szaktudás által irányított munkafolyamat dominál. Kézműves terméket elsősorban kézi technológiával állítanak elő. Egyes munkafolyamatok gépesíthetők, azonban az előállításnak a közvetlen emberi irányításon és a kézi munkavégzésen, emberi erőfeszítésen, tapasztalaton kell alapulnia."

"Kézműves termék előállítása során törekedni kell a felhasznált adalékanyagok, technológiai segédanyagok mennyiségének csökkentésére, valamint a természetes anyagok felhasználására. Nem használhatók fel az alábbi csoportokba tartozó összetevők: - pótanyagok, - imitátumok, - mesterséges színezékek, - aromák (egyes termékcsoportoknál engedélyezhető) - édesítőszer, - ízfokozók".

Az irányelv kitér a kézműves sütőipari termékekre, pálinkákra, étolajokra, ecetekre, szalonnákra, parasztsonkára, kézműves hőkezelt termékekre (májas, májashurka, húsos hurka, disznósajt). 

Ennél jóval több élelmiszert árulnak ma kézművesnek címkézve.

 

Miért veszek kézműves terméket?

Az alapelvem vásárláskor az ár/érték arány megítélése. Milyen jegyek alapján elemezhető ez egy kézműves termékben? Két nézőpontból próbálom összegezni.

Romantikus nézőpont

Meg akarom venni a legelő levegőjét, a teremtő napfényt, a verítéket, a pék éjszakáját, a fagylaltkészítő meglilult ujjait, a sajtokban a lyukakat, a kolbászokon a 3 napos bükkfafüstöt, a lekvár főzők üstjét.

Minden kézműves élelmiszerben meg akarom venni az egyediséget, a gondosságot, a kézműves büszkeségét és mindent, ami olyan finommá tette, hogy ne felejtsem el soha, hogy ettem belőle. 

De nem marketinget akarok venni, csak a minőséget és a termelő profitját szeretném kifizetni.

Objektív nézőpont

Legalább feleljen meg a Magyar Élelmiszerkönyv 2-109 irányelvének.

 

Szabályzásra vár

 

Szendvicsek / Hamburgerek

Vajon kézműves pékáruból, kézműves tejtermékek felhasználásával, kézműves sertéshúsból készül ez a szendvics? A paradicsom télen lehet benne egyiptomi? Ki készítette, egy kézműves? 100%-ban adalékmentes? 

buffalo2.png

 

Íme egy hawaii kézműves hamburger, ami a fenti szendvicsnél feltett kérdéseken túl felveti, hogy az ananász lehet-e kézműves alapanyag. Persze az is látszik, hogy bolti cheddar sajttal készült.

Van olyan hamburgeres vagy szendvicskészítő Magyarországon, akik kézműves alapanyagokból dolgozik és maga készíti a zsemlét, húspogácsát, a szószokat és a többi hozzávalót? Ha igen, akkor szeretettel várunk a Minősített Kézműves Manufaktúrák csoportunkba :)

01_1.jpg 

Sütemények (részlegesen)

Már feszegettem a somlói galuska eredeti és a "hipermarketekben kapható "kézműves" változata közötti különbségeket. A Minősített Kézműves Élelmiszer Manufaktúrák csoportunkban Szalai Zoltán (Szakképzési-Díjas Vendéglős Mester) hívta fel a figyelmem arra, hogy több sütemény (Dobos Torta, Esterházy krémes) receptje, elkészítési módja meg van fogalmazva a Magyar Élelmiszer Könyvben, abszolút részletesen. A somlói szabályzásán épp most dolgoznak, hogy ez is belekerüljön a Magyar Élelmiszer könyvbe. Tehát itt nincs és nem lesz szükség külön kézműves szabályzásra, egyszerűen a Magyar Élelmiszerkönyvet kell követni.

Sörök

Már a Spar-ban és a LIDL-ben is vehettünk kézműves söröket, relative olcsón. Hol a határ?

A kézműves szabályzás általánosságban leírja, hogy a kézműves termékeknél nem lehet nagyüzemi gépeket használni. Csakhogy a kézműves sört nem említi az irányelv. A "kézműves sör irányelvhez" egy hasonló párbeszédnek kellene megindulnia, mint amiről a kézműves sörfőzők 6 éve diskuráltak:

 

Van szabályzás rá, de nem tartják be

Fagylaltok

Talán a Haribos kézműves fagyi mindent elmond. Révfülöpön ettünk ilyen fagyit, ami kézművesként árulnak. Persze a Túró Rudis fagyin már fenn se akadunk, szinte már Hungarikum, csak az a baj vele, hogy abban is van adalék, amit a 2-109 irányelv tilt.

gomboc-fagyizo-revfulop_2.jpg

 

Következő cikkemben 7 szűrőn préselem át a kézművességet és meglátjuk, hogy mi marad belőle.

 

Fontos infó!

Megalapítottuk Minősített kézműves élelmiszer manufaktúrák  csoportunkat, ahová várjuk a VALÓDI kézműveseket, akik szeretnék magukat elválasztani az adalékgyáros "kézművesektől"! Kérjük a minőségi ételekért rajongókat, hogy csatlakozzanak a csoporthoz és véleményezzék a manufaktúrákat.

A gyártók tevékenységét a csoport ellenőrizni fogja és a csoporttagokkal együtt szavazzuk meg a csoportba való maradásukat. Ezután pedig várjuk Tőlük rendszeresen a kézműves termékeikről a képeket, infókat, elérhetőséget.

CSATLAKOZZ, ha szeretnéd bemutatni kiváló minőségű kézműves termékedet vagy, ha csak egyszerűen kíváncsi vagy: kik az igazi kézművesek Magyarországon! KATT IDE!

süti beállítások módosítása