Hé haver, ez nem kézműves kaja!

2018.aug.14.

Faramuci a helyzet ma Magyarországon a kézműves élelmiszerek piacán. A relative egyszerűbben szabályozható kézműves élelmiszerekre van iránymutatás a Magyar Élelmiszerkönyvben, de pont azokra a területekre már nem jutott a szabályzásból, ahol elég jellemzően csak parasztvakítás a kézműves szó használata.

01_2.jpg

Mit nevezhetünk kézművesnek?

A Magyar Élelmiszerkönyv 2-109 irányelve szerint:

"Kézműves/kézmíves élelmiszernek nevezhető az az egyedi jelleggel bíró termék, amelynek előállítása során a különös gondosság, a „mívesség”, a kézzel végzett és a szaktudás által irányított munkafolyamat dominál. Kézműves terméket elsősorban kézi technológiával állítanak elő. Egyes munkafolyamatok gépesíthetők, azonban az előállításnak a közvetlen emberi irányításon és a kézi munkavégzésen, emberi erőfeszítésen, tapasztalaton kell alapulnia."

"Kézműves termék előállítása során törekedni kell a felhasznált adalékanyagok, technológiai segédanyagok mennyiségének csökkentésére, valamint a természetes anyagok felhasználására. Nem használhatók fel az alábbi csoportokba tartozó összetevők: - pótanyagok, - imitátumok, - mesterséges színezékek, - aromák (egyes termékcsoportoknál engedélyezhető) - édesítőszer, - ízfokozók".

Az irányelv kitér a kézműves sütőipari termékekre, pálinkákra, étolajokra, ecetekre, szalonnákra, parasztsonkára, kézműves hőkezelt termékekre (májas, májashurka, húsos hurka, disznósajt). 

Ennél jóval több élelmiszert árulnak ma kézművesnek címkézve.

 

Miért veszek kézműves terméket?

Az alapelvem vásárláskor az ár/érték arány megítélése. Milyen jegyek alapján elemezhető ez egy kézműves termékben? Két nézőpontból próbálom összegezni.

Romantikus nézőpont

Meg akarom venni a legelő levegőjét, a teremtő napfényt, a verítéket, a pék éjszakáját, a fagylaltkészítő meglilult ujjait, a sajtokban a lyukakat, a kolbászokon a 3 napos bükkfafüstöt, a lekvár főzők üstjét.

Minden kézműves élelmiszerben meg akarom venni az egyediséget, a gondosságot, a kézműves büszkeségét és mindent, ami olyan finommá tette, hogy ne felejtsem el soha, hogy ettem belőle. 

De nem marketinget akarok venni, csak a minőséget és a termelő profitját szeretném kifizetni.

Objektív nézőpont

Legalább feleljen meg a Magyar Élelmiszerkönyv 2-109 irányelvének.

 

Szabályzásra vár

 

Szendvicsek / Hamburgerek

Vajon kézműves pékáruból, kézműves tejtermékek felhasználásával, kézműves sertéshúsból készül ez a szendvics? A paradicsom télen lehet benne egyiptomi? Ki készítette, egy kézműves? 100%-ban adalékmentes? 

buffalo2.png

 

Íme egy hawaii kézműves hamburger, ami a fenti szendvicsnél feltett kérdéseken túl felveti, hogy az ananász lehet-e kézműves alapanyag. Persze az is látszik, hogy bolti cheddar sajttal készült.

Van olyan hamburgeres vagy szendvicskészítő Magyarországon, akik kézműves alapanyagokból dolgozik és maga készíti a zsemlét, húspogácsát, a szószokat és a többi hozzávalót? Ha igen, akkor szeretettel várunk a Minősített Kézműves Manufaktúrák csoportunkba :)

01_1.jpg 

Sütemények (részlegesen)

Már feszegettem a somlói galuska eredeti és a "hipermarketekben kapható "kézműves" változata közötti különbségeket. A Minősített Kézműves Élelmiszer Manufaktúrák csoportunkban Szalai Zoltán (Szakképzési-Díjas Vendéglős Mester) hívta fel a figyelmem arra, hogy több sütemény (Dobos Torta, Esterházy krémes) receptje, elkészítési módja meg van fogalmazva a Magyar Élelmiszer Könyvben, abszolút részletesen. A somlói szabályzásán épp most dolgoznak, hogy ez is belekerüljön a Magyar Élelmiszer könyvbe. Tehát itt nincs és nem lesz szükség külön kézműves szabályzásra, egyszerűen a Magyar Élelmiszerkönyvet kell követni.

Sörök

Már a Spar-ban és a LIDL-ben is vehettünk kézműves söröket, relative olcsón. Hol a határ?

A kézműves szabályzás általánosságban leírja, hogy a kézműves termékeknél nem lehet nagyüzemi gépeket használni. Csakhogy a kézműves sört nem említi az irányelv. A "kézműves sör irányelvhez" egy hasonló párbeszédnek kellene megindulnia, mint amiről a kézműves sörfőzők 6 éve diskuráltak:

 

Van szabályzás rá, de nem tartják be

Fagylaltok

Talán a Haribos kézműves fagyi mindent elmond. Révfülöpön ettünk ilyen fagyit, ami kézművesként árulnak. Persze a Túró Rudis fagyin már fenn se akadunk, szinte már Hungarikum, csak az a baj vele, hogy abban is van adalék, amit a 2-109 irányelv tilt.

gomboc-fagyizo-revfulop_2.jpg

 

Következő cikkemben 7 szűrőn préselem át a kézművességet és meglátjuk, hogy mi marad belőle.

 

Fontos infó!

Megalapítottuk Minősített kézműves élelmiszer manufaktúrák  csoportunkat, ahová várjuk a VALÓDI kézműveseket, akik szeretnék magukat elválasztani az adalékgyáros "kézművesektől"! Kérjük a minőségi ételekért rajongókat, hogy csatlakozzanak a csoporthoz és véleményezzék a manufaktúrákat.

A gyártók tevékenységét a csoport ellenőrizni fogja és a csoporttagokkal együtt szavazzuk meg a csoportba való maradásukat. Ezután pedig várjuk Tőlük rendszeresen a kézműves termékeikről a képeket, infókat, elérhetőséget.

CSATLAKOZZ, ha szeretnéd bemutatni kiváló minőségű kézműves termékedet vagy, ha csak egyszerűen kíváncsi vagy: kik az igazi kézművesek Magyarországon! KATT IDE!

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr8014172305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prim 2018.08.15. 08:34:39

Abban igazad van hogy a kézműves szó már nagyon elcsépelt szó. Má majdnem mindenkinl más és mást jelent. Szerencsére engem nem nagyon érint, mert fagylaltot szinte soha nem eszem, sörnél sem izgulok a kézműves dolgokra, mert csak nyáron ebben a kánikulában guritok le 1-2 doboz sört néha...Szóval ez tényleg valami tudatossággal lehet valahogy kontrollálni, hogy átlássunk azon a bizonyos szitán.... Aminál tényleg nagyon fontos nálam az kenyér, de évek alatt belerázódtam a kenyérkészités napi rutinjába, igy magam készitem a legtöbbször, ritkán szorulok a pékségekre.... Ugyanigy a lekvár, de rokonok révén hozzájutok valódi "készműves" barack és szilvalekvárhoz...A méz még nem volt megemlitve, de boltban soha nem veszek mézet, csak egy bizonyos méhésztől veszek a közelben...Ő biztos valódi mézed árul, ami nincs tele antibaktériumokkal... A sonka, kolbász , füstöl tarja vonalon a piacokon is elég jól el lehet lenni, elég szupermarketeket kikerülni....

maradokapénzemnél 2018.08.15. 09:52:40

@prim: a csoportunkban már van több valódi kézműves bemutatkozott részletesen (alapanyag, gyártás helye, kézműves technikák). A csoporttagok meg is szavazták a bent maradásukat az arra érdemeseknek. Nem semmi dolgokat tanulunk tőlük, nagyon jó érzés. Sajnos a méznél nem az antibiotikum a veszélyes leginkább, hanem a virágporral begyűjtött permetszer. Nem sok méhész tud olyan táblát találni, ahol bio termesztés folyik.

Kaszáspók 2018.08.15. 18:35:48

Nekem régi vesszőparipám ez a kézműves dolog, ugyanis - ahogy prim olvasótársunk leírta - má majdnem mindenkinél mást és mást jelent.
Sztem a kézműves szót nem szabadna élelmiszerekre alkalmazni, csak iparcikkekre. Olyan kézi munkával előállított használati tárgyakra, amelyek ma már legtöbb esetben gyárakban, gépsorokon készülnek.
Kézműves termék lehet egy edény, egy bútor, egy ruha, egy valamilyen eszköz (pl. szerszám, kés...stb) lakberendezési tárgy (akár használati akár díszítő funkciója van), szóval szinte bármi, ami korunkban jobbára sorozatgyártásban, majdhogynem emberi jelenlét nélkül, gépesítve készül el.

Az élelmiszer más kategória. Erre nem illik rá a "kézműves" minősítés. Élelmiszerek esetében sokkal helytállóbb a "házi" ("házi jellegű") elnevezés, úgy mint: házi kolbász, házi kenyér, házi szalámi, házi lekvár...stb., házi készítésű sör, (XY sörmanufaktúra terméke) vagy akár olyan kitételek alkalmazása mint "falusi", "tanyasi" csirke... ilyesmi.

Lehet hogy nincs meg a magyar nyelvben az igazán megfelelő szó a nem ipari élelmiszerek megnevezésére, de a "kézműves" akkor sem szerencsés, mert ez a szó olyan képzettársítást eredményez, ami nem összeegyeztethető az étkezéssel és az ételekkel.

takacsveca93 2018.08.20. 13:40:27

Én nem igazán izgulok, hogy valami kézműves-e vagy sem. De valóban elcsépelt szó lett és már szinte a hipszter és a kézműves szó egy. Egyedül kézműves fagylalt, ami izgatja a fantáziámat. www.ujsagomat.hu/metro Inkább bevásárolok aztán otthon kézműveskedem.
süti beállítások módosítása