Komáromi kisleány és a Három kívánság lettek idén az ország tortái

2018.júl.31.

Idén Sztaracsek Ádám komáromi cukrász alkotása, a Komáromi Kisleány viselheti a Magyarország tortája kitüntető címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Nándori László budapesti cukrászmester nyerte a Három Kívánság tortával.

haromkivansag_egesz_fekvo.jpg

A Komáromi kisleány lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Három kívánság elnevezésű tortát választották - jelentették be kedden Budapesten, az államalapítás és államalapító Szent István király ünnepének idei rendezvényeit beharangozó sajtótájékoztatón.

 

Ország tortája

Új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. Idén 29 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája címre. Idén a Komáromi Kisleány, Sztaracsek Ádám, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrászának alkotása lett a befutó.

dmoha20180731008-e1533038967414-1024x576.jpg

Ki kér egy szeletet?

axzktkqturbxy9kogm2y2e5ntllmwm3ztkxztuymduwntm3ymy0ngm1zs5qcgvnkpudaftnaydnacktbc0dfm0bva.jpg

Magyarország cukormentes tortája

2012 óta a cukorbetegség terjedése ellen küzdő nonprofit szervezet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot a Magyarország cukormentes tortája cím elnyeréséért. Az induló versenyzőknek fehér liszt, hozzáadott cukor, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül kell elkészíteniük tortájukat, hogy egyúttal az egészséges táplálkozásra is ráirányítsák a figyelmet. Szintén 2012 óta a cukormentes változatra már háziversenyt is kiírnak az otthon sütőknek, hobbi cukrászoknak. A versenyeken a legötletesebb készítményeknek járó díjat is kiosztják.

Idén a budapesti Nándori Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült édessége nyert. A Három kívánság fantázianevű kreáció házias jellegű alkotás, mely a családok kedvenc habos tortája lehet. 

haromkivansag_egesz_fekvo.jpg
Három domináns összetevője a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy, valamint a darabos túró, mely igazi magyar különlegességnek számít. A torta frissességét a pikáns citromlé fokozza, míg a tetejét édes “habfelhő" borítja. Nándori László cukrászmester tortája szeletenként csupán 12,9 g szénhidrátot és 242 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyaszt.

haromkivansag_szelet_fekvo.jpg

Az árusító cukrászdák listáját augusztus 14-től megtalálják a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 18-ig napról napra bővülni fog.
 
A torták minőségének védelme érdekében az idei évtől mindkét recept csak az év végétől lesz nyilvános, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik.


Az ország tortája korábbi győztesei:
2007 - Madártejtorta, Zila László (Zila Kávéház, Budapest): a baracklekvárral összetapasztott két tortalapra vaníliakrémet töltenek.
2008 - Szatmári szilvatorta, Zila László: a torta alapja aszalt szilvával és rummal készül.
2009 - Pándi meggytorta, Zila László: a friss meggy a tésztába és a töltelékbe is belekerül.
2010 - Szilvagombóc torta, Sulyán Pál és Sulyánné Benkő Katalin (Sulyán Cukrászda, Veresegyháza): a tortát a közkedvelt szilvás gombóc íze ihlette.
2011 - Kecskeméti barackos kölestorta, Zila László.
2012 - Szabolcsi almás máktorta, Pintér Zsolt (Koko Cukrásza, Veszprém).
2013 - Milotai mézes grillázstora, Bacskó Szilárd (Major Cukrászda, Budapest): kétféle krémmel és dióval készült torta.
2014 - Somlói revolúció, Damniczki Gyula Balázs (Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár): mousse-tortaként újragondolt somlói galuska.
2015 - Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta, Szó Gellért (G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján): az elnevezés az ízek ígéretes összhangjára utal.
2016 - Az Őrség zöld aranya, Szó Gellért: hagyományos eljárással készített tökmagolajjal, mandulaliszt, málnazselé, fehércsokoládés párizsi krém, hántolt ostya és tökmagpraliné felhasználásával készül.
2017 - Balatoni habos mogyoró, Vaslóczky Orsolya (Sugar! Design Cukrászda, Budapest): az elnevezés a balatoni térség jellegzetes gyümölcsére, a mogyoróra utal.

A cukormentes verseny győztesei:
2012 - Almatorta egressel, Zila László.
2013 - Ribizlihabos-almás réteges, Nándori László (Nándori Cukrászda, Budapest).
2014 - Csokis kaland, Nándori László.
2015 - Barackos buboréktorta, Vaslóczky Orsolya (Horváth Cukrászda, Budapest).
2016 - Áfonya hercegné tortája, Pechtol Zsolt (Tortavár Cukrászda, Budapest).
2017 - Pöttyös Panni, Varga Margit és Puszta Laura (Zazzi Cukrászda, Budapest).

 

(forrás: www.kisalfold.hu)

süti beállítások módosítása