Melyik mesterrel van a legtöbb gond egy építkezésen?

2018.júl.30.

A Házépítők csoportunkban csináltam egy nem reprezentatív közvélemény kutatást. Azt kérdeztem az építkező/felújító tagjainktól, hogy melyik mesterrel volt a legtöbb gond a műveleti szakaszban. Vagy azt kellett volna kérdezni, hogy melyikkel nem?

0743_layfloortiles_06_diy_main_promo.jpg

Nem is húzom sokáig a dolgot, íme az eredmény: 

munkafuzet1-1_11.png

 

Ezen a nem túl illusztris dobogónak a tetején a tervező áll, aki lehet építész, gépész vagy villamos tervező. A Házépítők építkezésén velük volt a legtöbb gond. Aki még építkezés előtt áll, annak mondom, hogy ilyenekre kell gondolni: nem kivitelezhető a terv, elavult anyagokkal dolgozik, hetekig-hónapokig kell várni rá, sablontervet próbál minden egyedi esetre ráhúzni, nem veszi figyelembe a telek sajátosságait...

Második helyen a kőműves áll. Talán az ő hibáinak átélésére kell a legkevesebb képzelőerő: nem terv szerint dolgozik, egyenes-párhuzamos paradoxon, több m3 vakolat a padlón...

Harmadik legtöbb probléma a Házépítők szerint a víz-gáz-fűtésszerelővel volt. Személyes példákat tudok említeni: csatorna szag a fürdőben a rossz szerelés miatt, rossz helyen való felállás a fürdőben a WC-hez kádhoz, a radiátorokat aszimetrikusan szerelte fel és lejtett is...

Negyedik helyen a burkoló. Az Ő szerepe azért fontos, mert végül is a burkolat lenne a házunk dísze. Nálunk a burkoló okozta a legdurvább helyzeteket. Nem használt a fugakeresztet, nem tudott kör alakban vágni, nem dolgozott rendesen a járólap alá, és úgy egyáltalán borzasztóan nézett ki a munkája. Egyszer szédültem meg az idegességtől a 1,5 éves építkezés alatt, amikor megláttam a csempét a fürdőben. A csempével semmi gond nem volt, de ahogy fel volt rakva, az undorító lett. Visszaszedettük, és ott álltunk vele végig, hogy normálisan dolgozzon. Sajnos kényszerhelyzetben voltunk, még ki se rúghattuk.

Az elmúlt években a kormány több ezer milliárd forintot nyomott bele az építőiparba, állami, vállalati és magánszférába egyszerre. Ennyi pénznek már hatása kellene lennie a színvonal javulására, szakképzésre, átfutási idő rövidülésére. De nem ez történt.

 

A Házépítők csoportunkban minden kérdésre válaszolunk. 7500 tag tapasztalata segíti a felújítókat, építkezőket. Csatlakozz ITT!

 

A fő csoportunk, ahol 7.500 tag segít aktívan a kérdező tagoknak, a Házépítők csoport. Ide mindenképp csatlakozz, mert az építkezés és felújítás minden fázisára hatalmas tapasztalat-közösséget hoztunk létre.

 

A megyei csoportokat azért hoztam létre, hogy egyszerűbben találj kivitelezőt, vagy éppen ügyfelet. Nagyobb eséllyel tudsz véleményt kapni az egyes építőipari vállalkozókról. Hívd meg építkező/felújító ismerőseidet és olyan vállalkozókat, akiket szívesen látnál a csoportban! Köszönjük, hogy ezzel támogatod a többi tagot! :)

 

Itt tudsz csatlakozni a fő és megyei csoportok nevére kattintva!

 

Házépítők főcsoport

 

Bács-Kiskun megye

Baranya megye

Békés megye

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Csongrád megye

Fejér megye

Győr-Moson-Sopron megye

Hajdú-Bihar megye

Heves megye

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Komárom-Esztergom megye

Nógrád megye

Pest megye

Somogy megye

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Tolna megye

Vas megye

Veszprém megye

Zala megye

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr6214115419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzAdam 2018.07.30. 23:01:50

Az építtető a legolcsóbb kivitelezőt választja vagy azt, aki leghamarabb ráér (általában nem a szakma csúcsán levők), referenciát sem szoktak kérni.

A technológiai fejlesztést meg lehet követelni megrendelőként (pl. Raimondi ékkel burkoljon vagy el se kezdje) jó minőségű építőanyaghoz kell ragaszkodni, emiatt bele kell mélyedni valamennyire a megrendelőnek a szakmába, segíthet a kereskedő, aki viszont top minőségre akar majd rábeszélni.

h.kovacs 2018.07.31. 06:28:57

szerintem meg az építtetővel van a legtöbb gond:
nem ért hozzá, mindenkit megkérdez, szerinte a szakértő az, aki már egy házat magának felépített, nem tud dönteni, csak az árat nézi, stb....

meg kellene szüntetni a saját erős beruházást, mint olyant, aki házat akar vegye meg a piacon a kész házat, amit profik építettek!!!!!

autót sem kezdek el magamnak barkácsolni !

Prás Ferg 2018.07.31. 13:35:56

Van még olyan aki ebben a putriban házat épít a nulláról?

Netuddki. 2018.07.31. 13:43:24

@h.kovacs: Hát bammeg, senki se maga építi a házát.

kommentes nikk 2018.07.31. 13:49:17

@h.kovacs: te egyébként mi a jóistenről beszélsz? Magának legfeljebb az erdei hajléktalan építi a házát palalemezekből, mindenki más _építtet_, hol csúszott félre nálad a valóság? Vagy arra gondoltál (csak nem tudod kifejezni magad), hogy az ember ne maga szervezze, irányítsa a házépítést, hanem vegye meg egy vállalkozótól, aki már felépítette? Ez meg hülyeség, mert így nincs beleszólása a dolgok alakulásba, csak egy készterméket vesz, holott a legtöbben azért építkeznek, hogy a házuk pont olyan legyen, amilyet ők akarnak, hisz ha nem így lenne, megfelelne egy fiatalabb használt ház is.

RHalacska 2018.07.31. 13:55:57

@h.kovacs: Előre a panelházakért! Te láttál házat amit profik építettek? Mert én nem.

Kotán Norbert 2018.07.31. 13:57:31

Én értek némileg az építkezéshez és úgy gondolom, mindenkinél vannak hibák, de az építtetőnek ez nem róható fel - mivel ő a megrendelő, neki nem kell érteni hozzá.
Aki az építtetőt szidja, az fordítva ül a lovon.

Az sem igaz, hogy olcsó kivitelezőt választ, mert NINCS olcsó kivitelező most már. A napi 12-15 ezer Ft-os segédmunkás olcsó szerintetek???

Ezzel szemben a tervezők egy része megbízhatatlan, kókler, egyáltalán nem érdekli az ügyfél igénye, időpontokat képtelen tartani (napokat csúszik!). Az anyagokat nem ismeri, a technológiákat nem ismeri. És itt sem az ár a légyeges, mert drága tervező is tud rosszat tervezni.

A kivitelezőt meg hagyjuk... már annak is örülsz, ha nem hagyja ott az építkezést, és a az eredeti áron befejezi. A "generál" kivitelező ma annyit jelent: két ember, két laptoppal, és különféle alvállalkozókkal. Régebben volt a generálnak saját állománya, különféle szakemberekkel. A szakemberei nagy része már külföldön dolgozik, a maradék meg nem győzi (és megint nem az ár számít).

Én úgy gondolom, hogy a legrövidebbet az építtető húzhatja a lutriban. Őt SEMMI nem védi jelenleg. Ha mázlija van, vagy ért hozzá /megfizet valakit, aki ért hozzá és segít is neki, akkor örülhet.

Mr. Waszabi 2018.07.31. 14:36:53

Nem akarok akadékoskodni, de a radiátornak lejtenie kell egy picit ahhoz, hogy légteleníteni lehessen. Már ha a "és lejtett is" ezt próbálta leírni.

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.31. 14:53:11

Mondanám, hogy hígult a szakma, de eddig sem a minőségéről volt híres...

Be kell látni, az ár az egyik legfontosabb szempont, és pont ezért az alkalmazottak minősége általában hagy kívánnivalót...

232323 2018.07.31. 15:43:03

Há elmentek a hozzáértők külföldre mert árversenybe nem akar menni a valódi szakember.. mert nem kérhet többet mint a semmirevaló kontár. Meg szakiként más szarját kipofozni se öröm.

Ezé mennek az IT-sok meg a kőművesek külföldre.

Uff

efe Padilla 2018.07.31. 16:03:09

A színvonal nem romlott, ugyan ilyen szarul dolgozott a 80%-uk ezelőtt is.

tede 2018.07.31. 16:23:58

@h.kovacs: Még 2001/2002-ben építkeztem úgy, hogy én szedtem össze a szakikat, ajánlások alapján. Akkor még lehetett találni szakikat, bár előre meg kellett velük állapodni. Cserébe nem léptek le még akkoriban a meló közben külföldre. Elmondanám, hogy kértem árajálnatot egy kivitelezőtől, aki tőlem nem messze épített eladásra sorházakat. Az én 2 szintes, összesen 100m2 hasznos területű házamra + 35m2 külső garázsra adott 35m forintot, 2002-ben, figyelem! Nem, nem luxus lakás volt arany wc-vel. Eleve ott kezdett érdekes lenni, hogy a külső nm2-t számolta és persze azzal szorzott, osztott. A térdfalas emeletnél szintén nem foglalkozott a szokásos hasznos nm2-el.
Elmondanám, hogy nekem 18m megállt az építkezés (a telket már korábban megvettem), azaz kb fele áron, mint amit a kivitelező kikalkulált. Ja és a 35m az csak irányár lett volna, amit közben módosíthatott volna, ha szükséges. Meghallgattam, megköszöntem neki, aztán inkább magam megszerveztem az egészet. A tervezőm vállalta az építési felügyeletet és értett is hozzá és a szakik meg mind jók voltak, mert akkoriban azért lehetett válogatni, maximum vártam a burkolóra 3 hónapot. Addig is száradtak legalább a falak.
Manapság viszont már tényleg lehet, hogy sokkal nehezebb leszervezni és rengeteg ismerős mondja, hogy munka közben otthagyja a szaki egészen simán és a telefont már németben veszi fel, ha felveszi, hogy majd jön valamikor.
Ettől függetlenül, "profik" által épített háznak brutális ára is van. Adod az okos tanácsot csak azt nem teszed hozzá, hogy milyen szorzó van a kettő lehetőség között és mennyivel kerül többe, ha valaki beül a készbe.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2018.07.31. 16:40:02

Hát én egyik építőipari jómunkásembert sem ajánlanám, talán csak a villamos szerelőt és a víz-gáz szerelőt :
tervező: 6 hónap volt egy egyszerű tetőtér bővítés rajza és még csak jó sem lett (bár elfogadták)
kőműves: a beltéri beton sajna lejtős lett a vízszintes ellenére.
festő: pocsék munka, foltos, kihagyott
energetikai izé aki felméri a besorolást: tökéletesen másról szólt a munkája mint a mi házunk, valótlanságokkal
értékbecslő: tőlünk kérdezte mit írjon a papírra 30 ezerért. nem baj, mondjuk, nincs veszekedés :)

Peetee 2018.07.31. 17:39:58

Ez van, amikor a magyar család hozzájut a CSOK-hoz, és atyaúristennek kezdi képzelni magát: Én vagyok a pénz URA, ezért aztán nekem jár a legjobb munka (szakember) de azonnal, természetesen a legolcsóbb áron, mínusz áfa. És ha időközben felmerül egy változtatás, arra szemrebbenés nélkül reagáljon azonnal, és attól függetlenül, hogy így plusz 15munkaóra lesz, engedjen az árból 10%-ot. Beleér a bilibe a kezetek kedveskéim; az a nagy helyzet!!! ;)

eßemfaßom még áll 2018.07.31. 17:55:50

"ott álltunk vele végig, hogy normálisan dolgozzon. Sajnos kényszerhelyzetben voltunk, még ki se rúghattuk."

Annyi erővel meg is csinálhattátok volna és akkor szép is lesz meg fizetni se kell érte.

maradokapénzemnél 2018.07.31. 18:03:17

@eßemfaßom még áll: akkor te voltál a burkoló! most már tudom, rád ismertem a stílusodból :)

maradokapénzemnél 2018.07.31. 18:04:23

@Peetee: tipikus magyar kivitelező lehetsz. Józsi te vagy az, a kőművesünk? :)

maradokapénzemnél 2018.07.31. 18:07:05

@Mr. Waszabi: 6 cm lejtés normális egy 1200-as radiátornál? :)

maradokapénzemnél 2018.07.31. 18:08:20

@tede: az a lényeg, hogy nem hagytad átverni magad!

eßemfaßom még áll 2018.07.31. 18:16:25

@maradokapénzemnél: Én a saját házaimat/lakásaimat burkolom. mert nem vagyok hülye, hogy fizessek valakinek azért hogy ott álljak végig felette és még szar is legyen meg ujra kelljen csinálni.

eßemfaßom még áll 2018.07.31. 18:19:24

egyébként gratulálok, jól beszóltál kb minden kommentelődnek, nehogy véletlenül el kelljen gondolkozni azon amit írtak.

SzAdam 2018.08.01. 17:36:54

@Kotán Norbert: Az olcsó azt jelenti, hogy olyan kivitelezőt keres, aki a legkevesebbet kéri (persze utána megugranak a költségek). Aki sokallja az órabért ne építkezzen, ez nem a szegények sportja. Az építtetőt semmi nem védi? Nem kellene előre fizetni.