Meddig járathatjátok le a kézműves élelmiszereket?

2018.júl.27.

Mi is leadtuk a hírt olvasóinknak, hogy a NÉBIH felfüggesztette egy családi sajtmanufaktúra működését, a lesújtóan igénytelen körülmények miatt. Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a debreceni Mircz Bt. a Nárcisz Birtok fantázianevű sajtkészítőket takarja. Na, így már mi ismerjük őket és ettünk is a sajtjukból, ízlett is! Vajon a szúnyoglárvák íze dobta fel a sajtjukat annyira, hogy szerettük volna még meg is látogatni őket?

20150204-beechers-cheese-flagship-abonour-13.jpg

Nagyon sok terméktesztet végeztünk már el, borzasztó és felemelő tapasztalatokkal. A boltban kapható termékeket az élelmiszer nagyipar gyártja, nagy mennyiségben, ahol nehezebb speciálisan kiemelkedő minőséget elérni, garantálni. Persze az ár dominál, így ez egy érdekes ár/érték arány játékba vezeti a gyártókat. 

Éppen ezért, azt várjuk, hogy a valódi kézműves termékek a kis mennyiség miatt, a vélt gondosabb odafigyelés okán magasabb alapanyag minőséggel, fejlettebb ízvilággal és meggyőző állaggal levesznek minket a lábunkról. Csettintünk a nyelvünkkel, hogy igen, ilyet nem lehet kapni a boltokban.

Azután meg kapunk egy videót a NÉBIH-től, és nem hiszünk a szemünknek. De ami a legjobban meglepett, hogy ahol a felfüggesztett sajtgyártás eddig folyt, ott valószínűleg folytathatják a működésüket. 

Tényleg szép tiszta lett, de meddig lesz ez ilyen?

A kézművesség nekem a minőség csúcsát jelenti. Egy olyan kis üzemet, ahol a higiénia, tisztaság felülmúlja az iparági előírásokat, mert a hagyomány szigorúbb a törvénynél. Egy olyan kisüzemet, ahol a feldolgozás és tárolás pozitívan lepi meg a fogyasztót. Egy olyan kisüzemet, ahol a NÉBIH rendcsinálása nélkül is patinás rend van.

 

Összetevők. Meddig lehet butítani?

Megemlítenék egy másik, de az előzőtől teljesen eltérő problémát. Az összetevők kérdését egy olyan terméknél, amit kézművesnek neveznek.

Nem arra gondolok, hogy csak földrajzilag védett összetevőket lehetne használni, mert ezzel Magyarország elkésett, talán örökre. Ugyanis spanyol paprikával hígított pirospaprika kapható a kalocsai pirospaprika hazájában. Ugyanis a boltokban kapható pálinkák több, mint fele elő vagy utópárlatos. A Tokaji aszú évtizedes, ismert borház általi pancsolásáról már ne is beszéljünk.

Szóval butaság lenne azt mondanom, hogy egy kézműves terméktől elvárom a papíron prémium alapanyag minőséget. Nekem elég a valóságos, jó minőség is. És itt térek vissza az alapanyag problémára egy olyan terméknél, ami a kézműves szó használatával kelt, és kelthet a jogszabályok által is hamis képet a vásárlókban.

 

Egy világbajnok magyar cukrászremek kézműves receptje

Vegyük a somlói galuskát. Az egyik áruházláncban láttam ezt a "kézműves" somlóit és mivel a párom kedvence (a házi, nem ez), kíváncsiságból ránéztem. 

img_5642.jpg

Az összetevőket, megmondom őszintén sokalltam egy kicsit. Nem vagyok valami nagy adalékanyag-történész, nem tudom milyen adalékok voltak az 1950s években, de szegény Szőcs József Béla cukrászmestert valószínűleg páros lábbal rúgnák ki a 2018-as cukrászvizsgáról (adalékanyag tudásának hiányosságai miatt), ha kihúzná a somlói galuska tételét. Hiába védekezne szegény, hogy Ő, az adalékmentes receptjével elnyerte a zsűri nagydíját az 1958-as brüsszeli világkiállításon! Vicc, mondanák a vizsgabiztosok összemosolyogva....

A kézműves receptnek és az eredetinek itt az összehasonlítása.

somlovs-1_1.pngMásik dolog, ami feltűnt - és úgy kaptam vissza a kézműves somlói fényképéhez, mint a krimikben, amikor a nyomozó turkál egy ügy papírjai között és elkezdi keresni azt a fontos, korábban látott apró részletet-, az az volt, hogy rá van írva, hogy kézzel készített. No de milyen kézzel, vetődött fel bennem, miután ránéztem a fenti ábra alsó szekciójára. Egyből egy nagy, gumikesztyűs kéz ugrott be és a fehér köpeny, ahogy dekázzák a térfogat növelőszereket és hozzáadják a szorbitokat és nátrium alginátot. 

Viccet félretéve, nem azzal van gondom, hogy tartósítószer van egy bolti somlói galuskában, legyen, nem áll el több hétig enélkül. De minek írják rá, hogy kézműves somlói galuska egy olyan termékre, aminek receptúrában köze nincs az eredeti somlóihoz és minőségben meg a kézműves szó használata okán elvárt minőséghez? Érdemes elolvasni a honlapjukon a bemutatkozásukat:

"Süteményeink és tortáink válogatott, minőségi alapanyagokból,

magas szaktudással készülnek és mindegyike követi a klasszikus,

házias ízeket, 21. századi köntösbe bújtatva."

 

A fenti 2 példa nem elszigetelt eset, ezt egy pillanatig se higgyük. Azt se gondolom, hogy egy-két ilyen rajtaütésszerű hatósági vizsgálat rövid vagy hosszú távon javítja a helyzetet. Itt nem szúrópróba szerű, hanem teljes ellenőrzésre lenne szükség. A NÉBIH-nek gondolom az ellenőrzéshez 10-20-szor ekkora állományra lenne szüksége, de ha ez kell ahhoz, hogy a magyar lakosság ne egyen szemetet, akkor miért olyan nagy ár ez. 

A kézműves szó, vagy házi szó használatát is csak egyszer kellene jogszabályba foglalni, persze bevonva olyan valódi kézműves szakácsokat is, akik definiálni tudják a magas minőséget egy jogszabály alkotónak. 

Mert van sok olyan kézműves kistermelő, magyar étterem, streetfood konyha, cukrászda, sörfőzde ahol igenis odafigyelnek az alapanyagok minőségére, a feldolgozás higiéniájára és arra, hogy a vendég teljes elégedettséggel, a hely irányában megingathatatlan bizalommal távozzon. Azért sajnálom őket, a valódi kézműveseket, akik szigorúan veszik a dolgokat, mert a hamis kézművesek nap, mint nap tesznek azért, hogy a kézműves tradíciót lejárassák és ezt a tradicionális védjegyet komolytalanná tegyék.

 

Kérdéssel kezdtem és kérdésekkel fejezem be

Miért nincs szabályozva a magyar élelmiszeripar sokkal keményebben olyan termékek esetén, amik ha nem is hungarikumok, de tradicionális magyar ételek, amiket nemcsak hogy rendszeresen eszünk, de még nemzetközileg is díjazottak?

Meddig írhatják rá egy alacsony minőségű termékre, hogy kézműves, amikor ez a magyar gasztronómia nyelvezetében egy "Magas minőségű", bár nem hivatalos védjegy (lenne)?

Miért folytathatja működését egy olyan üzem, ahol évekig undorító körülmények között gyártottak prémium áron értékesített élelmiszereket?

Meddig járathatjátok le a kézműves magyar élelmiszereket?

 

Erre csak egy válasz van: AMÍG HAGYJUK!

Mi nem várunk a jogszabályalkotókra és az ellenőrző szervek létszámának duzzasztására! Megalapítottuk Minősített kézműves élelmiszer manufaktúrák  csoportunkat, ahová várjuk a VALÓDI kézműveseket, akik szeretnék magukat elválasztani az adalék és szúnyoglárvagyáros "kézművesektől"! Kérjük a minőségi ételekért rajongókat, hogy csatlakozzanak a csoporthoz és véleményezzék a manufaktúrákat.

A gyártók tevékenységét a csoport ellenőrizni fogja és a csoporttagokkal együtt szavazzuk meg a csoportba való maradásukat. Ezután pedig várjuk Tőlük rendszeresen a kézműves termékeikről a képeket, infókat, elérhetőséget.

CSATLAKOZZ, ha szeretnéd bemutatni kiváló minőségű kézműves termékedet vagy, ha csak egyszerűen kíváncsi vagy: kik az igazi kézművesek Magyarországon! KATT IDE!

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr2514115677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom még áll 2018.07.27. 12:09:17

"A kézművesség nekem a minőség csúcsát jelenti."

Miért? Bélabá a szomszédból lefőzi a rohadt szilvából cukorral készült cefréjét kuktábana rézelejét is megtarva, ez maga a definicio szerint kézművesség. Oszt a végeredmény egy enyhe méreg.

maradokapénzemnél 2018.07.27. 12:22:40

@eßemfaßom még áll: de ő nem is árulhatja pénzért a mérgét. Itt a kereskedelmi forgalomba hozható termékekről van szó.

eßemfaßom még áll 2018.07.27. 12:30:43

@maradokapénzemnél: őstermelő eladhatja a saját kerjtében termelt cuccokból előállított dolgokat (ok a pálinkát pont nem, de n+1 egyéb dolgot igen és lekvár is lehet ehetetlen szar)

A "kézműves" az nem minőségjelző hanem az előállítás folyamatára utal. Ennyi.

Im just here for the comments 2018.07.28. 06:09:12

Megadod a választ is a kérdésre: azért írja rá a somlóira, hogy kézműves, mert sokaknál ez valami garantált minőséget jelent, ezzel kötik össze fejben. Manapság minden szart el lehet adni, csak elé kell írni, hogy kézműves, a pesti úri népség meg azonnal rohan megvenni.

Ez olyan, mint a bio cuccok, az embernek terem egy rakás kukacos gyümölcs a kertjében, mert lusta volt permetezni, leszedi, odacseszi elé, hogy bio, és eladja a hülyéknek háromszoros áron.

Persze biztos vannak kivételek.

vino-et-veritas 2018.07.28. 20:11:46

Először is mi az a "magas", meg "alacsony" minőség? A jó, kiváló, kivételes helyett?
Másik kérdés, hogy az úgynevezett "hungarikum" mennyire tükröz "minőséget" Gyakran legfeljebb csak valamiféle nehezen megfogható, néha homályba vesző hagyományt. Akkor inkább a földrajzi árujelzőket kellene mindenhol előtérbe helyezni, de az ugye inkább "nyugati huncutság". Pedig számos termék esetében elég jól működik (pl. borok, sajtok, stb.). Ennek a rendszere nem mindenható, de, mondjuk a gyártmánylap vagy a termékleírás (pl. követhetőség, alapanyagok, összetétel, technológia, stb.) nem éppen azonos az őstermelőktől kérhető, akár csak egy fecni papírlapra, Mari néni reszkető kezével írt "maszek termékleírástól". Erre nem túl szigorú a szabályozás.
Pár éve mesélte egy ismert séf, hogy ő szinte minden alapanyagot (bárány, zöldségek, stb.) Bécsben vesz, mert az "élelmes" magyar beszállítók/termelők kezdtek "olcsóba" megcsinálni mindent (pl. kolbászfélék gyorsérlelése, stb.).
Hát, ez a magyar "rögvalóság" itt is ("biotermelés", "hungarikum", "kézműves", "őstermelés", stb.)...

nemecsekerno_007 2018.07.28. 21:16:19

Nagyon érzékeny témát érintettél, hosszú idő alatt lehet ezen változtatni. Én szerencsés vagyok mert hozzá tudunk jutni kiemelkedő minőséghez mert közel vagyunk a forráshoz és van kert is. Mostanában jöttem rá, hogy a többségnek ez egyáltalán nem evidencia. Jó lenne ha ennek a kultúrája nálunk is kialakulna és akár egy helyi ipagág is kialakulhatna

Glaubersó 2018.07.28. 21:30:46

"nem tudom milyen adalékok voltak az 1950s években, de szegény Szőcs József Béla cukrászmestert valószínűleg páros lábbal rúgnák ki a 2018-as cukrászvizsgáról (adalékanyag tudásának hiányosságai miatt), ha kihúzná a somlói galuska tételét."

Ha pl. a tejszínhabot vesszük, a 100% tejszínből készült habbal készített édességet a multi polcáról nem fogod megvenni, mert idővel összeesik és az újévi hányás benyomását kelti.
Ez csupán egy példa arra, hogy miért dobják fel az összetevőket.

Csaba121 2018.07.28. 21:44:11

@agyramegy: Nem csak itt divat, Franciaországban is mindenfelé találkoztam "Artisan" feliratú boltokkal...

Más, már a Pécsi sör is kézműves, amióta megváltoztatták a sörfőzési törvényt, és ez pont azután történt, hogy ez is NER tulajdonú üzem lett...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.07.28. 22:02:12

Egy nagyobb gyártó képes beruházni olyan technológiákba, amik ugyan nagy egyszeri beruházást jelentenek, de a termék egészségesebb is lesz, jobb ízű, jobb állagú, összességében jobb minőségű lesz. A kézműves termelőnek erre sok esetben nincs pénze.

A volumenhatékonyság és a technológia terén szerzett hátrányok a kézműves termékeknél rossz ár/érték arány irányába hatnak. Ha a mainstream gyártók által elkért ár fölé vagy hajlandó menni, akkor még mindig ott lesz sok prémiumkategória, és akár a luxuskategóriát kiszolgáló kisüzemek.

erkölcsi hulla 2018.07.28. 22:03:34

Kézműves = pesti sznoboknak méregdrágán árulható termék, amely csupán a marketigjében különbözik az 'alap' termékből.

Kézműves sör: 1000ft-ért ihatsz ugyanolyan szart, mint amit 200-ért megveszel, de pesti vagy, ezért még örülsz is neki, hogy átbasztak, mer' ez kézműves ám.

funfun 2018.07.28. 22:10:18

Illés bácsi mellszőrös fagyija Gödöllőn, tényleg csúcs.

Szerintem egy kis "kézműves" akármi sosem tudja úgy betartani a higiénés szabályokat, mint egy nagy gyártó.

Az már egy másik dolog, hogy piros kiütések jelennek meg rajtam pusztán a kézműves szó hallatán is.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.07.28. 22:14:49

@agyramegy: Az a baj, hogy a kézműves és hasonló jelzők mögött ott van egy csomó olyan szabályozás, amiről te nem tudsz, a blogpost szerzője viszont nem akar tudomásul venni.

Ez a kategória másról szól, mint amit a blog szerzője gondol, de nagyon is valós és fontos kategória.

Ha valamit otthon főzöl és összeszedsz egy ételmérgezést, akkor a kockázat csak kevés embert érint, így nem jön ki a NÉBIH a saját konyhádat ellenőrizni. Ebben a volumenben mondjuk 1000 élethossz alatt jönne össze egy súlyos eset.

Az őstermelő, pár más nevesített kézműves termelő is csak kevés embernnek ad el. Itt már nem csak önmagának kockáztat, a nagyobb mennyiségek, a több egymás után elkészített adag miatt a kockázat is nagyobb. De a kockázatot elviselő, hagyományos helyi terméket kereső emberek sok esetben vállalják a kicsit veszélyesebb terméket így enyhább szabályok vonatkoznak rá. Sem minőségben, sem biztonságban nem kell ugyanazt tudni, mint az iparnak. Ha nem mindennap ezt eszed, nem mindennap kockáztatsz, csak ritkán az utak alatt, akkor ebből sem valószínű, hogy bajod lesz.

És van az ipar. Ahol egy jóval kisebb mennységekkel dolgozó luxustermékeket előállító cégnek is minden előírást be kell tartani. Pedig lehet az is "kisüzem", lehet a volumen kisebb, mint egyes kézműves őstermelőknél. Csak az akár kisebb mennyiség ellenére ott van labor, a tételek bevizsgálására, nyomonkövethetőség, stb. minőségbiztosítás miatt szabályozott folyamatok és minden. És ezt lehet külföldre is eladni.

A hagyományról amiről beszél a blog gazdája meg elég végiggondolni, hogy 200-300 éve milyen szinten volt az élelmiszerbiztonság, a higiénia...

rnz 2018.07.28. 22:56:18

Behülyítették vele az embereket alaposan, nem is csoda, hogy sokan ráálltak, pláne a magasabb árszabás miatt.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.07.28. 23:08:00

@agyramegy: Ezért mondtam eleve el, hogy bizonyos típusú kézműves termékek, pl. amiket őstermelő csinál, az élelmiszerbiztonsági szabályok egy része alól felmentést kapnak, de csak adott körzeten belül értékesíthetőek.

Az nem általános élelmiszerbiztonsági szabály.

Ezek a jelzők a "kicsi vagyok, rám ne vonatkozzanak szigorú szabályok" helyzetből indultak ki, csak éppen jó a marketingjük.

zenitó 2018.07.28. 23:09:42

Van ennek a "kézművességnek" egy másik irritáló fajtája is.
Bárhol,ahol összevernek két cintányért,vagy bármely falunapon elmaradhatatlan program a gyerekeknek szóló kézműves foglalkozás. Ez persze a legtöbb esetben sima gyöngyfűzést jelent,de ugyebár sokkal jobban hangzik,hogy "kézműveskedett" az utódunk.

2018.07.29. 00:37:45

Kézműves = pénzéhes

Sir Gombóc 2018.07.29. 00:59:32

@erkölcsi hulla: 200 forintért nem fogsz jó minőségű sört inni, kézművesség ide vagy oda.

GépBalta 2018.07.29. 01:21:35

@erkölcsi hulla: Hogy nem ugyanaz, az teljesen biztos, mert a nagyüzemi sörök többsége alsóerjesztésű sör, miközben a kisüzemiek épp az országból (sőt a világ nagy részéről) hosszú időre teljesen eltűnt felsőerjesztésű sörökkel törtek be a piacra. Ha nem egy egyszerű lager típusú sört akarsz inni, hanem kipróbálnál más ízeket is, akkor sajnos vagy külföldi söröket kell venned, vagy kisüzemieket. Árban sem a magyar kisüzem, se a belga kolostor nem tud versenyezni a Dreher/Soproni/Borsodi trióval, de cserében olyat adnak amit az említett hármas nem tud. Az már más kérdés, hogy a "kézműves" termékek közt tényleg sok a szar, de azért aki egy adag lóhugyot próbál eladni, attól elég hamar elpártolnak, míg azok akik a magas árért cserébe különlegeset adnak, azok meg tudnak élni a piacon.

Maga a kézműves egyébként tényleg nem a minőség csúcsát jelenti, csupán az ezzel foglalkozók egy része próbálja összemosni a kettőt, hogy könnyebben, drágábban adhassák el a termékeiket. Egyébként egyszerűen arra utal, hogy nem nagyüzemben készült. Aztán hogy ez jó e, azt az adott termék láttán mindenki eldöntheti.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.07.29. 07:35:26

"Egy olyan kis üzemet, ahol a higiénia, tisztaság felülmúlja az iparági előírásokat, mert a hagyomány szigorúbb a törvénynél."
Ez irreáis elvárás egy kézműves termelőtől. Egy nagyvállalat minőségbiztosítási rendszere mindig felül fogja múlni a kézműves termelését. Az hétszentség, hogy a világ túlvégén is ugyanazt a mekis hamburgert kapom, mint itthon. Az lehet, hogy nem jó az íze, de garantáltan nem leszek beteg tőle, és kiszámítható a minősége.

"Nem arra gondolok, hogy csak földrajzilag védett összetevőket lehetne használni, mert
ezzel Magyarország elkésett, talán örökre."
Ez nem egészen így van. A hajdúsági tormát íz- és minőségjavításra (is) használják tőlünk nyugatra. A "hungarian pepper"-rel pedig könnyen összefut az ember angol nyelvű főzős
videókban, műsorokban. (pl.: Gordon Ramsay, Aaron Franklin)

A normálisan tartott mangalicának itthon szűk a piaca. Ami van, azt jobbára mások viszik el, amiről mi csak hallomásból tudunk.

A minőség nem valami elvont fogalom. Jó az íze? Jó az állaga? Jó a megjelenése? Nem leszek beteg tőle? A hatóságoktól, állami szervektől egyedül az utóbbi kérdés eldöntését lehet várni, a többi megválaszolása a fogyasztók dolga. Ha íz alapján nem tudunk különbséget tenni két különböző termék között, akkor az számunkra ugyanolyan minőségű. Az hogy kinek milyen tompa a szaglása, vagy ízérzékelése, az már más tészta.

Ajánlom azoknak, akik szeretik a pisztáciafagylaltot, hogy legközelebb, mikor fagyiznak, jól gondolkodjanak el, hogy milyen a pisztácia íze, és hogy milyen a pisztáciafagylaltjuk íze. Mert hogy általában a kapható pisztácifagylaltnak két ismérve van: az élénk zöld szín és az átütő marcipáníz. Ezek egyike sem a pisztácia jellemzője, csak hát ezt szoktuk meg. Lehet a fagylaltárusra, vagy a hatóságokra mutogatni, de ezért mi fogyasztók vagyunk felelősek.

Lehet valódi kézműves minőségről papolni, csak mikor ennek a felárát valaki nem hajlandó, vagy nem tudja megfizetni, vagy csak egyszerűen nem érez érzékszervi különbséget, akkor megette a fene. Kevesebb késztermék fogyasztásától viszont javul a szaglás, ízérzékelés.

Pierr Kardán 2018.07.29. 07:45:06

@erkölcsi hulla: A békésszentandrási sörök szerintem nem rosszak, a meggysörük teljesen versenyben van a belga Kriek meggysörrel. Egyebekben teljesen igazad van, a "kézműves" termékek egyet jelentenek a rettentően ingadozó minőséggel (ami azt jelenti, hogy a tesztelő gasztrobloggerek csúcsminőséget kapnak, a megvezetett mezei vásárló meg ehetetlent).

Évek óta nem is veszek kézműves élelmiszereket, igaz, hogy a bolti ErősPistában van tartósítószer, de a kézművesben meg sokkal több a só (mert különben egy hét múlva megromlik).

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.07.29. 07:53:45

Élelmiszerbiztonsághoz annyit, hogy a franciáknál nagy veszekedés volt abból, mikor az EU be akarta tiltani a pasztörizálás nélkül készített sajtok kereskedelmi célú gyártását. Ma is lehet kapni ilyen francia sajtokat. Ezt a csomagoláson a "lait cru" felirat jelzi. Amilyen nyerstejes sajtot eddig kóstoltam, mindegyik különösen finom volt, de azt nem tudom elbírálni, hogy a nyerstej miatt, vagy sem. Mégis egy finomabb ízt jelezhet a felirat. Persze még sosem voltam beteg egyiktől sem.

M1nd3gy 2018.07.29. 08:05:22

Ez a kézműves termék b+ és senki sem lesz tőle beteg, túl finnyások vagytok :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.29. 08:09:57

Így igaz.

A bolti legyen bolti, a házi meg legyen házi.

A kettő keverése a mai zuhanó liberális rend egyik jele a sok közül.

kolomparlole1114 2018.07.29. 08:48:16

"mindegyike követi a klasszikus,

házias ízeket, 21. századi köntösbe bújtatva"

A 21. század köntöse at E betű, nem tudtad? :D

kolomparlole1114 2018.07.29. 08:52:55

Amúgy miért csak a sütik vannak kiemelve, és miért csak a kézműves? A többi jó úgy ahogy? A mai kommersz kenyér disznótáp + E betűből készül, mert a minőségi búza már el van adva a pénzes németeknek. Ilyen szarból (disznótáp) meg valszeg csak E betűvel lehet varázsolni. Pedig a régi, kommunista kenyérben, zsömlében még volt anyag! feleakkora, de 5x nehezebb volt, mert nem E betűvel fújták fel, hanem búzával. Nem is tudom hogy lehettek meg az ősemberek évmilliókig E betű nélkül...

Nekem az sokkal jobban fáj hogy sehol (igen, 3 bolt a hipszterbelvárosban nem az, nem esik útba senkinek) nem lehet normális (nem feltétlen kézműves, csak rendes) kenyeret kapni az egész országban.

kolomparlole1114 2018.07.29. 08:56:38

@maxval balcán bircaman: Milyen liberális, már 8 éve csak illiberális diktatúra van! Szaladj a gazdádhoz, pártfőtitkárodhoz a 30 ezüstért!

Jegkoko 2018.07.29. 09:14:01

@kolomparlole1114: Es az ugye meg van, hogy az E betűvel való riogatás mekkora kamu?

n3spr3ss0 2018.07.29. 09:15:12

@Im just here for the comments: Ez tökéletesen így van, végre egy józan meglátás. A sok igénytelen, főzni nem tudó, alapanyagot nem ismerő embernek, csak az a lényeg hogy "házi" legyen. Közben ölni lehet a beton kemény pogácsával.

n3spr3ss0 2018.07.29. 09:16:13

@maxval balcán bircaman: 08.09
Meg a sok gyertyaszopogatóé.

kolomparlole1114 2018.07.29. 09:36:05

@maxval balcán bircaman: Júdáspénz. Amiért folyamatosan hazaáruló baromságokat kommentelsz mindenhol.

kolomparlole1114 2018.07.29. 09:39:52

@Jegkoko: Az ugye megvan hogy nem? Persze, vannak E betűk közt természetes dolgok is, de amikor 30-40-esével kell szórni olyan egyszerű dolgokba, amibe csak víz+élesztő+búza kell, akkor az már nem véletlenül meglöttyent az üveg és mostmár mindegy, maradjon, hanem direkt sumákolásra kellenek. Amit alátámaszt a végeredmény is, a mai kenyerek addig néznek ki kenyérnek, amíg lekerülnek a polcról, pár óra múlva már bottal se piszkálnád. Érdekes hogy évezredekig tudtak napokig is elálló, friss kenyereket gyártani. Mert nem nehéz azt, csak akarni kell. Nem kispórolni a búzát, hogy majd jó lesz a parasztnak az E betűvel tuningolt disznótáp is, és nem kispórolni a 12 óra kelesztést, hogy majd az E betű megoldja fél óra alatt... A sumákolás, átbaszás, pénzéhség miatt kell minőség helyett az E betű.

Parajpuding 2018.07.29. 09:44:00

A sok pénzéhes szarházinak köszönhetően kiüresedett a kézműves szó. Mivel így mindent jóval drágábban lehet eladni, sokan igyekeznek rásütni ezt a jelzőt a termékükre. A sok baromnak persze eladható, ahogy minden, amire az van írva, hogy bio. Csakhogy nálunk az esetek 99%-ában a vevőnek se rálátása, se lehetősége (nem is nagyon akarja) megtudni a gyártás körülményeit, az alapanyagok minőségét stb. Ennélfogva én az esetek 99%-ában nem veszek kézműves, vagy annak nevezett terméket. Az 1 %, ahol ismerem, vagy megismerhetem a hátteret. A kézműves termékek minimum háromnegyede kamu, mert itthon az átverés a módi.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.07.29. 09:51:32

Ez a kézműves kifejezés más iparágakból szivárgott le az élelmiszeriparból, de ahogy a poszt és a hozzászólások is mutatják, itt ellentmondásosabban alkalmazható, mint máshol. Egyébként a kézművesség máshol sem feltétlenül az extra minőség garanciája, igazándiból csak a nagyon kimagasló csúcstermékeknél jelent ilyen szempontból is kiemelkedőt.
A kézművesség lényege a "személyes kapcsolat" a gyártó és a vásárló között és ezt pont a kis tökéletlenségek teszik kézzelfoghatóvá.
Természetesen a "kézműves" somlói egy rossz vicc. Csomó olyan hozzávaló van benne egyébként, ami egyáltalán nem az ördögtől való, de a többsége gyalázat. Diópótló, pudingporok, növényi zsírhab, undorító.

Jegkoko 2018.07.29. 09:57:37

@kolomparlole1114: Pár éve van ez a nagy E szám ellenes hiszti, hogy minden amiben az van az csak is káros meg rossz lehet. Bár már vannak olyan termékek amik E szám mentességgel hirdetik magukat, hogy azok mennyivel jobbak.De gyanítom ugyan annyival mint az úgynevezett kézműves cuccok.

eßemfaßom még áll 2018.07.29. 10:36:48

Minden E szám ellenes azonnal kezdjen kizárólag E 300 mentes ételeket fogyasztani. Mutassátok meg!

Mindemellett ismét jelezném, hogy a kézműves jelző nem minőséget hanem előállítási módszert jelent. Aminek a végeredménye bármikor lehet szarabb mint egy automatizált, folyamatosan minőségellenőrzőtt ipari előállítási mód.

kolomparlole1114 2018.07.29. 10:48:43

@maxval balcán bircaman: Ingyen nem lehet valaki ennyire hülye.

kolomparlole1114 2018.07.29. 10:53:17

@Parajpuding: Akinek van egy minimális esze, az sose veszi be az ilyen lózungokat mint: kézműves, akció, leárazás. Mint 30 éve tudjuk, ezek semmit nem jelentenek.

kolomparlole1114 2018.07.29. 10:56:04

@Jegkoko: 30 éve nincs jó kenyér, csak azóta felnőtt egy tinigeneráció, akik nem is ismerték hogy milyennek kéne lennie, nekik már ez a mai szar az alap, és el se tudják képzelni hogy lehetne jobb is, ahogy évezredekig is meg tudták csinálni E betűs bűvészkedés nélkül.

Pl. "állományjavító" minek kell egy liszt+élesztő+víz kombóba, ha nem szar semmi?

Karipapa01 2018.07.29. 11:22:02

@M1nd3gy: Ez a szőlősgazda korrekten és szépen megfogalmazta, hogy hogyan értelmezik az emberek a kézművességet a borászatban. Jó a videó! :)

Karipapa01 2018.07.29. 11:54:51

A kisipari, kistermelői rendszer ma Magyarországon nem kifejezetten kompatibilis a HACCP-rendszerrel, ami nem csoda, hiszen a HACCP által meghatározott feltételek megteremtése drága és munkaigényes. Aki dolgozott már olyan munkahelyen, ahol követelmény a HACCP előírásainak maradéktalan betartása az pontosan tudja, hogy mekkora költségekkel és erőfeszítéssel jár. Én nem is az élelmiszeriparban, hanem csak a csomagolóanyag gyártásban dolgoztam egy nagy cégnél, mégis nagyon szigorú szabályok vonatkoztak ránk. Külön munkacsoport foglalkozott vele napról napra. Egy 60 éves szakállas fagyisbácsinak vagy kolbászsütőnek erre esélye sincs, hiszen nem a cég nagysága, vagy a dolgozói száma határozza meg az előírások mennyiségét.

motoroskonyhaja 2018.07.29. 12:34:52

@Gyalogrépa: Nem csak francia sajtoknál lehet megtalálni a nyerstejből készülteket, pl én imádom az ilyen tejből készült osztrák sajtokat is (pl Erst Herczog Johann). Amúgy teljesen egyetértünk: sokkal, SOKKAL finomabbak ezek a sajtok :)

Nanenáné 2018.07.29. 12:55:55

@kolomparlole1114: Ne aggódj, bircman felügyelő évek óta csinálja ezt a munkát, és láthatóan jól él belőle! A trollokat még egy ilyen, javából ételes, poszton sem érdemes etetni! :)

fuszujka 2018.07.29. 13:13:34

Az embereknek egyszer s mindenkorra meg kellene már végre tanulniuk, hogy a kézműves nem egyenlő a garantált minőséggel. Ez a félreértés az oka annak is, hogy mára sikerült teljesen lejáratni a kézműves jelzőt. A kézművesség ugyanis egyszerű marketing fogássá degradálódott, mert a gyártók, készítők igazodtak a fogyasztó elváráshoz, így boldog-boldogtalan ráaggatja a kézműves jelzőt a termékeire. Holott a kézműves szó annyit jelent, hogy emberi erővel, nem ipari szerszámokkal és keretek között előállított. Ennyi.
A sparos húst kézművesnek hívják? Kézműves sör, miközben kb minden "házi" sörfőző is gépeket használ? Röhej.
Ennek megakadályozására kellenének nagyon szigorú jogszabályok.

Lévai András 2018.07.29. 13:18:40

@Im just here for the comments: egészen addig, amíg nem kap egy barátságos ellenőrzést. Utána nagyjából a gatyája is rámegy a bírságra.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2018.07.29. 13:41:02

@motoroskonyhaja: Csak nem Magyarországon, ahol jó pár évvel ezelőtt meghalt néhány tudatos fogyasztó a fertőzött, de nagyon bio, kecskesajttól.. A pasztörizálatlan tejhez még sokkal szigorúbb állattenyésztés kell, ami komolyabb felelősségtudatot igényel.

Sir Gombóc 2018.07.29. 13:58:22

@kolomparlole1114: lehet jó kenyeret kapni, én egy multi hipermarketben szoktam venni. 5 féle összetevőből áll.
Ezt az E betűzést el kellene felejteni, valamennyi természetes összetevőnek van ilyen jelölése.

Kukac Kukac 2018.07.29. 14:18:32

@kolomparlole1114: Hát persze, mert bár régen is használták szinte az összes adakékot, csak még nem voltak belajstromozva egy E-szám mögé...

maradokapénzemnél 2018.07.29. 14:24:48

@vino-et-veritas: igen rögvalóság, ezért akarjuk elválasztani a kamut a valódi minőségtől, kezdve az alapanyaggal.

Szarazinda 2018.07.29. 14:30:35

@Rézfánfütyülő fűzangyal: Pontosan erről van szó, és pont ezért kellene már megérteni, hogy a 21. században egyszerűen nem lehet kézműves módszerekkel olyan mennyiségben, azon az áron és eltarthatósági idővel élelmiszert előállítani, ami kelégíti az élelmiszer igényt olyan társadalmakban, ahol az emberek 97 százaléka nem a mezőgazdaságból él, és szupermarketekben, boltokban veszi az élelnmiszert.

Innentől kezdve a kézműves mindig drága, réteg-termék lesz. Olyan szabályok kellenek, és olyan ellenőrzés, ami garantálja, hogy a nagyipari módszerekkel megtermelt és előállított élelmiszer is biztonságos legyen.

A sznobéria részét meg hagyjuk. Az röhejes. A környékemen lévő kézműves pékség termékei semmivel, de tényleg semmivel nem jobbak, mint a szuperekben kapható, házias jellegű pékáruk. Sőt. Tényleg sőt, adtam nekik néhány esélyt különböző termékeikkel, de a rusztikus bolt dizájnon és a barna papírzacsón kívül semmi érdemleges. A termékeik teljesen középszerűek.

maradokapénzemnél 2018.07.29. 14:32:41

@nemecsekerno_007: jó lenne valóban. Csatlakoztál már a csoportukhoz? Esetleg hívhatnál meg olyan kézműveseket, akiknek elégedett vagy a termékeivel.

maradokapénzemnél 2018.07.29. 14:35:55

@Válasszunk: pontosan mit nem akarok tudomásul venni?

eßemfaßom még áll 2018.07.29. 14:37:00

@kolomparlole1114: "Pl. "állományjavító" minek kell egy liszt+élesztő+víz kombóba, ha nem szar semmi?" Próbáld ki, hogy csinálsz valami tésztát majd megcsinálod ugyanazt "állományjavító" hozzáadásával. Tudtad, hogy tipikus államányjavító a c-vitamin? Ronda nevén aszkorbinsav, horrornéven E300?

eßemfaßom még áll 2018.07.29. 14:40:04

@maradokapénzemnél: "igen rögvalóság, ezért akarjuk elválasztani a kamut a valódi minőségtől, kezdve az alapanyaggal. "

ez jó és hasznos cél csak semmi köze a "kézművesség"-hez amiről a posztod szól.

De ezt már páran jelezték.

sZulamith 2018.07.29. 14:50:26

Egyet értek a válasszal: "AMÍG HAGYJUK!" . Kenyeret ritkán veszek, mert van amikor korpa izű, és az összetevői minimum 10 féle. Inkább sütők. Nem nagy munka, pláne géppel készitve, de ize, isteni:) Sajtot is lehetne késziteni, de elég macerás, ezért amikor eszem nem gondolok rá, hogy mi van bene.:)

motoroskonyhaja 2018.07.29. 15:07:16

@Rézfánfütyülő fűzangyal: Tisztában vagyok vele, ahogy azzal is, hogy itthon a felelősségtudat -is- még rendesen tanulni való :) Amúgy teljes mértékben egyetértünk! Pont ezért osztrák példát említettem.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.07.29. 15:26:37

@maradokapénzemnél: Pl. azt, hogy a kézműves termékek kapcsán az EU majd minden országban KEVÉSBÉ szigorú szabályok vonatkoznak minőségre, biztonságra.

Azt, hogy pl a fertőtlenítésre sok technológia drága, és a felfedezett kórokozók jelentős része ellen nem elegendő a 100 fok körüli hőmérséklet, amit a kézműves termékeknél használnak. A látható szennyeződés ellen tudnak tenni, de a hasonló kórokozó megtapadása ellen majdnem lehetetlen. Ugyanakkor a szakértelem sem elvárt.

Ebből eredt az, hogy a botulizmust okozó kézműves termékek forgalmazója hangosan jegyezte meg, hogy a botulizmust kolbászmérgezésnek szokták hívni, ők mind vegetáriánusok, ott nem merül fel hús, szóval szerintük kizárt. Valójában az érintett baktérium talajban él, ezért volt kockázatos akár vágásnál is. De az általuk használt szarvasgombával pl. jött. A sima 100 fokos főzés nem elég ellene, és a látható helyekről látható szennyeződést eltüntető takarítás sem ment. Esélyük sem volt.

Viszont azzal, hogy minden az őstermelőknek, kézműves termékek előállítóinak járó kedvezménnyel éltek technológiai szempontból, biztonsági szempontból, viszont az engedélyezettnél több helyen adták el a terméket, külföldre is, elég csúnyán elővették őket.

Ha bemész tisztaságot látsz. Ha a labor megnézi, akkor megtalálják hol terjed a kórokozó.

Az, hogy ilyen helyzetben az összes eszközt rendszeresen és biztonsággal ferőtlenítsd nem tudod megtenni kis kézművesként. Mert ahhoz drága eszközök kellenének.

kvadrillio 2018.07.29. 15:34:25

soha nem vennék semmiféle élelmiszert, de mást sem amit un. kézművesek kevernek-kavarnak.....

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.07.29. 15:38:48

@Gyalogrépa: Valóban működik ez, valóban volt vita. Csakhogy nem teljesen úgy, ahogy mondtad. Vizsgáljunk meg több helyzetet. Az egyik a pasztörözetlen tejjel dolgozik ugyan, de van laboratóriumi mintavétel viszonylag sok, sok más profi élelmiszerbiztonsági megolddás ami drága, akkor az működni fog. Franciáknál, osztrákoknál, stb. hagyományos receptúrával dolgozó, eredetvédett terméket gyártó kisüzemeknél és nagyüzemeknél is.

Csakhogy ezek a kórokozók nehezen észlelhetőek. De rengeteg laboratóriumi vizsgálat, olyan eszközök amik az átfolyó folyadékot sokféle eszközzel vizsgálják, és baromira drága hipermodern eszközök képesek a kockázatot mérsékelni. A hagyományos kézműves gyártásban viszont nem jelent meg plusz védelem.

A kézműves melletti "évezredeken át jó volt" c. szöveg megy, addig a higiénia, az orvostudomány hiányosságai és sok más apróság miatt piszok nagy volt a halandóság, és piszok nagy volt a szaporodulat is. Ebbe a képbe tökéletesen beleillet a hagyományos konyhai technológiák biztonsági szintje.

maradokapénzemnél 2018.07.29. 16:08:54

@Válasszunk: mik az általad említett eszközök, és mivel kell ezeket fertőtleníteni? És mennyibe kerülnek ezek a szerek éves szinten egy kisebb üzemre vetítve?

maradokapénzemnél 2018.07.29. 16:13:18

@eßemfaßom még áll: ezt tanulmányozza át, mielőtt osztod az észt. Aki ott tart, hogy a kézműves termék a kézzel előállított és kész, annak semmi rálátása a gasztronimiára. Itt egy kis olvasnivalo: www.google.hu/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://elelmiszerlanc.kormany.hu/download/6/32/a0000/K%25C3%25A9zm%25C5%25B1ves_%25C3%25A9lelmiszerek_%25C3%25A1ltal%25C3%25A1nos_20140401.pdf&ved=2ahUKEwjk9IDBvMTcAhWBQZoKHaFtAqAQFjABegQIAhAB&usg=AOvVaw3dEBn2Rcp5vo3FCiJZfhPz

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.07.29. 16:46:46

@maradokapénzemnél: Alapvetően a nagyobb üzemeknél is van több feladatkör. Pl. újrahasznosító csomagolásokat (pl. ládák, tálcák) többnyire külső üzem fertőtleníti. Jellemzők az ipari takarítógépek. Élelmiszerek esetében a kórokozók UV fénnyel való kiiktatása.

A döntő szempont azonban az, hogy amikor egy-egy tételt legyártanak, akkor a magasabb kockázatú részéből adott minta laboratóriumba kerül, és a laboratóriumi vizsgálatok, az ehhez képzett személyzet kiszűri a problémát, és a problémák ismeretében kerülhetnek elő megfelelő eszközök.

De pl, ha már a talajban élő baktáriumokról beszélünk, ezek sok alapanyaggal vagy csomagolással (kanna, láda, stb) bekerülhetnek az üzembe. Jó esetben van olyan tisztítási módszer ami erre megoldást kínálna, csak ugye utána a porszemekkel együtt sok minden lehet a levegőben. Így a biztonsághoz szükséges ruha mellett fontos az is, hogy egyes szobákban magasabb a légnyomás. Ezzel pl. a szálló port tartják távol.

Piszok sok felület, eszköz saválló, hogy pl. kénsavval is lehessen mosni. Nem az a drága, hogy kell "pár köbméter kénsav egy évre", hanem a megfelelő felület, a vegyvédelmi ruha, a hasonló eszközök biztonságos kezelésére kiképzett alkalmazkott.

infrablue 2018.07.29. 19:44:55

Az a vélekedés, hogy a pesti sznob, úrhatnám, trendkövető megvesz minden szart, mert az menő, -nos ez kéz a kézben jár a nem pesti (paraszt) gondolkodásával, hogy azok hülyék megveszik a szart is szóval Mari néni ne moss kezet szarás után, azok észre sem veszik. Ez ugyanaz, mint a vasárnapi őstermelői piacon a beöltöztetett banyák dupla csomóra kötött fejkendőben árulják x-szeres áron a nagybani piac holmiját, aki még bátrabb, őstermelői déligyümölcsöt is tart. Kár itt magyarázni, a nagyon "találékony" magyar (nyerészkedő g@ci) kézműves szarkeverő jó alanyra lelt a médiumok által felkorbácsolt "megbízható kereskedőtől" vásárolj!!!! városlakónál. Maradok a multiknál, azokat szarrá büntetik ha hibáznak, a "kézműves" meg röhög a markába, ha rajtakapják a konyhában, folytatja a tyúkólban, ha ott is lebukik a halott anyja nevén folytatja a disznóólban.

eßemfaßom még áll 2018.07.29. 20:34:07

@maradokapénzemnél: Te ovastad? Idéznéd belőle azt, hogy a kézmőves jelölés az kötelezően magas minőséget jelöl? Mert az ellenkezője az benne van, idézem:
"•kifejezetten az előállítás módja van középpontban
•nem minőségi paraméter"

nemecsekerno_007 2018.07.29. 20:40:33

@maradokapénzemnél: Húha :) Nem még nem csatlakoztam, de nem egyszerű semmilyen szempontból Évek munkája, minőségbiztosítási rendszer, meg még sorolhatnám

Így hirtelen egyet tudok mondani Boppe Kft, tejtermékeket gyártanak, azt hiszem nem mondják magukat kézművesnek, de szerintem nagyon jó minőségű és mostanában tudták bővíteni a kapacitásukat. Most a tej beszerzése a szűkebb keresztmetszet, mert ugye nem lehet hirtelen elővarázsolni 200-300 tejelő marhát :)

boppekft.wixsite.com/boppe

Ahogy látom a vajat már fel se rakják a honlapra :) Azt vödörrel hordják el a cukrászok :)

Illetve amivel még saját tapasztalatom van:

www.furjtermek.hu/
net-teszta.hu/

nemecsekerno_007 2018.07.29. 20:44:11

@infrablue: "Az a vélekedés, hogy a pesti sznob, úrhatnám, trendkövető megvesz minden szart..."

- Ez a stílus és mentalitás az online térben nagyon sokat árt ennek az egésznek
- Értem én, hogy fontos az őszinteség, de azért az kicsit hiteltelenné teszi, hogy név nélkül, konkrét példák nélkül nyomják.
- Igen, sok igazság van abban amit írsz, csak nem tudod, hogy például hány %-a az összes kézműves v. magas minőségű, helyi terméknek ilyen
- Ez így online fikázás, nem igazán vezet sehova.
- Persze ennek az ágazatnak is fel kéne készülni a social media ilyen jellegére....

kvadrillio 2018.07.29. 22:03:27

A RÁKKELTŐ VALSZARTAN GYILKOS HATÁSA.....

felső intersztinális traktus... hmmm

SZAAL NYELŐCSŐRÁK, SZÁJRÁK, GYOMORRÁK, BÉLRÁK, TÜDŐRÁK, VESERÁK, HÓLYAGRÁK IS KIALAKULHAT...

KÖSZI BALOGLELKÉSZ ! MOST MÁR BIZTOS, HOGY LELŐLEK AK47-ESSEL !!!!! DE ELŐTTE BEPERELLEK !!! BAZMEG !

Az emésztőrendszer felső szakaszának részei a száj, garat , nyelőcső és a gyomor . A szájon át felvett táplálék, rágás után lenyelve a garaton majd a nyelőcsövön át a gyomorba kerül.

Az alsó szakasz részei a vékonybél , vastagbél és a végbélnyílás . A vékonybél három részből áll, ezek: a nyombél (a vékonybél első és legrövidebb része, ahol a legtöbb kémiai emésztőfolyamat zajlik), az éhbél (a vékonybél középső része, ahol elsősorban a tápanyagok felszívódása történik) valamint a csípőbél (ahol elsősorban a B12-vitamin, epesavak és egyéb tápanyagok felvétele történik).

A vastagbél részei a vakbél (a csípőbelet a vastagbélhez kapcsoló zacskószerű bél, amely olyan anyagok lebontását segíti, mint a cellulóz), a teljes vastagbél (amely visszaszívja a vizet és sókat, formálja és tárolja a salakanyagokat) valamint a végbél (a vastagbél utolsó szakasza, amely a salakanyagok tárolására szolgál).

A végbélnyílás a végbél külső nyílása, ami elsősorban a salakanyagok tárolásáért és a szervezetből való kiürítéséért felelős.

kvadrillio 2018.07.29. 22:05:55

@kvadrillio: Mit kell tudni erről a vegyi anyagról?

Veszélyes az egészségre és a környezetre. Az N-Nitrózaminok a toxikológia legszélesebb körben vizsgált anyagai közé tartoznak. Rákot okozhat, lenyelve és belélegezve is mérgező, toxikus. Ugyanez igaz a vízi környezetre, hosszan tartó környezetkárosodást okozhat. Az N-Nitrózaminok bizonyos körülmények között, a gyomor savas közegében, baktériumok segítségével nitritekké alakulnak tovább, melyek jellemzően a gyomorrákok kialakulásában játszanak szerepet. Az N-Nitrózaminok előfordulnak még tartósítószerekben, és bizonyos területeken az ivóvízben is megtalálhatóak. Az NMDA-t kimutatták már margarinban és vajban is. A francia példát a bevezetőben említettem.

Beszélne arról, hogy mit tudhatunk az eddigi kutatások eredményeiről melyek a rákkeltő hatást bizonyították?

A legtöbb N-Nitrózaminról állatkísérletek során kiderült, hogy rákkeltő mind szájon keresztül, mind inhalációs adagolás után. A dokumentáltan rákkeltő hatást több mint 40 állatfajnál végzett kísérletben mutatták ki. Az NMDA-k gyakorlatilag minden fajnál daganatot indukáltak. Ezért feltételezhető, hogy az emberben is rákot okoznak. Öt vizsgálatból négynél pozitív összefüggés mutatható ki az étrendi N-Nitrózamin és a gyomorrák megbetegedés között. További célszervek, ahol rákos megbetegedést okozhatnak: máj, a felső gasztrointensztinális traktus, légúti traktus, a vesék és a húgyhólyag .

A N-nitrozodimetilamin az egyik legjobban rákkeltő anyag. A tudomány mai állása szerint a dózis nincs összefüggésben a rákkeltő hatással. Minden mennyiség káros lehet! Ideális esetben a fogyasztó egyáltalán nem léphet érintkezésbe ezekkel az anyagokkal.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.07.30. 06:25:43

@Válasszunk: Így már teljesebb a kép. Köszönöm az infót!

GépBalta 2018.07.31. 11:46:14

@Válasszunk: Azért annyira nem gond, hogy tele van valami baktériummal, meg egyébbel csak úgy kell meghatározni a szavatossági időt, hogy a fogyasztás pillanatában még egészségügyi határérték alatt legyen benne minden. Ha Pista nem rendelkezik a Globushoz hasonlítható eszközökkel, akkor ráírja, hogy szavatossági idő gyártási nap+1 hét, szállítási és tárolási hőmérséklet 0-5 °C aztán pont olyan biztonságos lesz Pista Pariszósza, mint a Dr. Oetkeré csak nem bírja ki, hogy 1,5 évig tárold melegben.

Reactor 2021.02.26. 22:58:01

A kézműves termékeket is a multik csinálták ki, mint oly sokmindent korábban: miután bejöttek, az ő igényeikhez kellett igazítani mindent, a termékek összetételét is.
Mondjuk, boltban kapható süteményt alapból nem vásárolnék soha - a 99 százaléka pótszerből van, szar vacak műanyagból. Inkább fizetek akkor már többet egy cukrászdában.

@Glaubersó: Akkor nem a multiban kell megvenni, kész.

@funfun: Az egy dolog, hogy higiéniailag nem minden kézműves gyártó tartja be a szabályokat. Az meg egy másik, hogy a multik ugyanígy nem tartják ezeket be, de őket természetesen nem szólod le emiatt.

@: Mert a multik mind csupaszív, önzetlen emberek kezében vannak. Ja, nem...

@Jegkoko: Nyilván te valami nemzetközileg elismert vegyészeti akadémián szerzett diplomával állítod ezt. Sőt, ha álmodból felkeltenek, akkor is ledarálod, melyik E-betű milyen vegyületet takar, valamint milyen hatása van az emberi szervezetre ezeknek...

@infrablue: Maradj akkor a multiknál és egyed a táptalajon érlelt, puffasztott, génmanipulált zöldséget-gyümölcsöt, meg a hozamfokozókkal, hormonokkal tömött állat húsát. Mert az a szemét Manyi nénje húsz forinttal drágábban adja a paradicsomot, és biztos nem mosta meg a kezét szarás után, azzal szedte le a kertjében. És dögöljön meg az ilyen, ugye. Hát apám, ezzel a hozzáállással nem Manyi nénje fog 50 évesen áttétes bélrákkal fetrengeni a klinikán, hanem te...
A multit szarrábüntetik, aha. És ha a multi lefizeti az ellenőrt? Van annyi pénze. Vagy ha mégsincs, röhögve kifizeti zsebbű' a bírságot, mert anyagilag még így is jobban kijön, mintha levenné az egészségre káros szar műanyagot a polcokról.
süti beállítások módosítása