Kaukázusi kefír teszt

2018.júl.25.

Jól hangzik a kaukázusi szó ennek a terméknek a nevében, afféle szénsavas, ívó kefirként definiálható. A kefír szó szinte minden nyelvben kefir. A Magyar Élelmiszerkönyv nem tér ki külön a kaukázusi kefirre, nem definiálható a termék, ugyanis a sima kefir a Kaukázus északi oldaláról származik. Tehát, ha úgy vesszük semmi értelme külön ráírni a kaukázusi szót erre a termékre, ez inkább marketing fogás. 

20150704-simple-probiotic-kefir-002.jpg

Az eredeti kefirt élesztőgombákkal beoltott kecske, juh vagy tehéntejből készítik. Kecskebőrből vart 2-3 literes tárolókba akasztják fel a bejárati ajtó mellé és aki bejön vagy kimegy a házból belebokszol egyet a kefir-zsákba, hogy a kefírben található rögök összetörjenek.

2_4.png

Ebben a kefírben a szénsav mellett minimális alkohol is található, köszönhetően a megerjedt tejcukornak.

Nos, a tesztelt termékeknek persze semmi köze ehhez az eredetinek mondható kefírhez, ugyanis hiányzik az erősebb szénsavasság és a fölözetlen tej ízemaradéka, zsírossága és a rögök is. A beltartalmi értékük is jóval alacsonyabb, mint a fölözetlen tejből készült kefíreknek.

 

A kefir rögök (csak képen mutatjuk, mert a teszten nem találkoztunk vele)

kefir-and-milk.jpg

 

A vaktesztünk menete:

Felrázás után kis decis poharakba töltöttük a kefírt és azonnal kóstoltuk, hogy érezhető legyen az illat és szénsavasság. Ez eltérővé tette a tesztet az eddigiekhez képest, mivel itt egyenként töltöttünk, nem készítettük ki az összes kefírt egyszerre. Illetve már egy hasonló volt, a pezsgőteszt.

Illat: a savanykás, kissé erjedt illatú kefir utal a jobb minőségre

Állag: sűrűbb, kisebb kefirrögöket tartalmazó, enyhén szénsavas kefirt szeretnénk

Íz: az élesztő munkáján kívül nem szeretnénk más és ízért felelős dolgot megérezni. Az élesztős íz viszont azt jelenti, hogy még nem kész teljesen a kefir vagy az élesztési folyamat melléktermékekénk maradt roszt ízt okozó anyagot a kefirben. Egyszerű kefiríz szeretnénk, savanyú legyen és kissé savas.

 

Teszteredmények

p1050049.png 

 

11. Abaúj kaukázusi kefir, 442 Ft/kg. Pontszám: 5,42/10 pont

Élesztős, kesernyés, híg. Mind illatában, mind ízében.

p1050053.JPG

 

10. Milli kaukázusi kefir, 398 Ft/kg. Pontszám: 5,93/10 pont

Jellegtelen illatú, folyós állagú kefír. A legerősebben szénsavas kefír a mezőnyben, ami ha valami természetesen kefír ízzel és darabosabb állaggal párosulna, akár ki is emelné ezt a terméket a teljes mezőnyből, de ez most mind hiányzik.

p1050306.JPG

 

9. Sissy kaukázusi kefir PENNY, 398 Ft/kg. Pontszám: 6,12/10 pont

Élesztős, savanyú túró illatú, elég híg, vizesebb állagú kefír. Az ízében is továbbviszi az élesztőt, kevés szénsav mellett ez az élesztős-savanyúság dominál az utóízében is.

p1050305.JPG 

8. TESCO kaukázusi kefir, 398 Ft/kg. Pontszám: 6,52/10 pont

Normál savanykás kefír illat, szénsavasság nélkül. Darabos állag, kevésbé intenzív szénsav mennyiséggel. Az egyik pontozónk banános utóízt említette meg.

p1050055.JPG 

7. Mizo kaukázusi kefir, 664 Ft/kg. Pontszám: 6,62/10 pont

Egyszerű kefírillat, zsírosság és túlzott szénsavasság nélkül. Elég híg, vizes állagú. Hiába alig szénsavas, elég savanyúra sikeredett ez a kefír.

p1050058.JPG 

6. Milfina kaukázusi kefir ALDI, 358 Ft/kg. Pontszám: 6,72/10 pont

Nincsenek intenzív aromák az illatában, az állaga viszont az elvárt darabosságot hozza. Kellemesen szénsavas, lágy ízű kefír.

p1050052.JPG 

5. Alföldi kaukázusi kefir, 538 Ft/kg. Pontszám: 6,83/10 pont

Tejfölös illatú, sűrű, de semmi darabosság. Enyhén zsíros, amikor először ízleljük, de a megfelelő savassága ezt teljesen letompítja.

p1050059.JPG 

3. Danone kaukázusi kefir, 569 Ft/kg. Pontszám: 6,84/10 pont

Illata is savanykás, sűrűbb állagú kaukázusi kefí. Nem túl intenzív íz, nem telt, ennek ellenére kellemesen savanyú, kicsi szénsavas.

p1050057.JPG 

3. Pilos kaukázusi kefir LIDL, 398 Ft/kg. Pontszám: 6,84/10 pont

Tejfölös-túrós illatú, és hígabb állagú kaukázusi kefír. Minimálisan szénsavas, enyhén savanyú, visszafogottabb ízek kedvelőinek ajánlható.

p1050054.JPG 

2. AUCHAN kaukázusi kefir, 398 Ft/kg. Pontszám: 7,13/10 pont

Szerethető, aludttej illatú, pici darabos, kevésbé folyós állagú. Standard kefír íz, minimálios szénsavval.

p1050056.JPG 

1. Kuntej kaukázusi kefir, 576 Ft/kg. Pontszám: 7,15/10 pont

Sűrű, de nem darabos állagú kaukázusi kefír. Hozza az elvárt savanykás, minimálisan szénsavas ízt. 

p1050051.JPG 

 Összesítés

 kefirteszt-1.png

 

Az első 7 helyezett 0,5 ponton belül van, tehát minimális a különbség.

 

Melyik a kedvenc kaukázusi kefired?

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr6214097643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retkeslaci 2018.07.26. 03:40:46

Kefírkultúrát (baktériumok és élesztőgombák keveréke) tudsz szerezni teljesen ingyen is. Rengeteg ember csinál otthon kefírt, én is.
Sima tejjel bekevered az egy teáskanálnyi kefírkultúrát 3 dl tejjel, letakarod, lefeded, néha megkevered műanyag kanállal és szobahőmérsékleten egy-két nap alatt kész a kefír. Ha vársz 5 napot, akkor olyan durván savas lesz, amit boltban nem kapsz. Csak porcelán, műanyag és üveg eszközöket használj. Szűrd le egy műanyag szűrővel és ihatod a kefírt. A kefírkultúra pár hét alatt többszörösére nő, így szétoszthatod vagy egy részét elajándékozhatod másoknak.
Nyilván más ízű, mint a tejipar által összekotyvasztott, homogenizált verzió, de sokkal olcsóbb és folyamatosan el vagy látva kefírrel.
Ha nem használod éppen a kefírkultúrát, akkor tedd egy kis pohár tejben a mélyhűtőbe, ott bármeddig eláll. Csak ki kell olvasztani és friss tejjel bekeverni hogy úkra aktiválódjon.

Én már régen nem veszek bolti kefírt.

Void Bunkoid 2018.07.26. 13:21:07

Kefir = tejalapú sör :) (gyakorlatilag ugyanúgy, erjesztéssel, élesztőgombák segítségével készül).

Késapati Tamás 2018.07.26. 15:02:11

A Milli változtatott a receptúrján? Eddig 450g került 280-ba a Sparba és kb máshol is vagy több volt, vagy max nagyon kicsit olcsóbb. Erre most 500g 200Ft-ba kerül és megváltozott acsomagolás is... én még nem kóstoltam de azt gyanítom gyengülhetett a minőség is.. :(

Góbé27 2018.07.26. 17:06:25

Eléggé érdekes a dolog, mert a Pilos (Lidl), a Sissy(Penny), és a Sparos ugyanannak a cégnek( Szeged) a terméke csak más-más néven. És az összetevője is. Egyszer kíváncsiságból összehasonlítottam.

maradokapénzemnél 2018.07.26. 17:28:45

@Góbé27: mi nem éreztük teljesen ugyanolyannak őket, bár 0,5 pont választja el a LIDL-t a PENNYstől . Hamarosan jön egy másik nagyon népszerű élelmiszernek a tesztje, ahol 1 gyártó gyárt 4 különféle sajátmárkást és teljesen eltérő recepttel.

Krasnyák Dudu · http://szmfszm.blog.hu/ 2018.07.26. 22:52:02

A kedvemért javítsátok ki a képaláírást. A képen nem kefírrögök, hanem kefírgombák láthatók.

nyu 2018.07.27. 07:33:25

@maradokapénzemnél: Egyszer sikerült úgy vennem Spar és Lidl kefíreket, hogy pont ugyanaznap gyártották őket, pár óra különbséggel
Nem volt köztük ízben különbség.

De szerintem a CBAét és a Pennyét is a MiZo gyártja.

eßemfaßom még áll 2018.07.27. 12:33:36

www.google.com/search?q=kefirgomba

ha ezzel találkozol a bolti kefirben akkor valamit elcsesztek a gyárban