Nagy, német grillkolbász teszt

2018.júl.19.

A pirospaprika hiánya miatt fehér, nagyon összetett fűszerezésű nürnbergi, bajor, thüringiai néven kapható fehérkolbászok a grill szezon pikáns főszereplői lehetnek. Mint minden terméknél, így a fehér kolbászoknál is van olyan alacsony minőségű termék, ami nagyon rossz első találkozást okozhat ezzel a kiváló, német finomsággal. Ezért vakteszteltük most a magyar piacon kapható 12 különféle fehérkolbászt.

31105177.jpg

A dél-Németországban előállított fehér kolbászoknak több fajtája van. Németül bratwurst eme nemes élelmiszer neve, több városnak, területnek is saját receptje van. Az első dokumentált fehérkolbász említés 1313-ból, Nürnbergből származik. Olvasva a német irodalmat, ez a dátum annyira fontos nekik, mint nekünk az első magyar nyelvemlékünk a tihanyi apátság alapítólevelében.

Városi, területi fűszerezések

Frank kolbász (Frankische bratwurst): sertésbélbe töltött, sertéslapockából, hasaljából készült kolbász. Bors, szerecsendió, citromhéj, kardamom fűszerezéssel.

Nürnbergi kolbász (Nürnberger rostbratwurst): zsírtalanított sertés lapocka, comb, őrölt fehérbors, majoranna, hagyma, szerecsendió fűszerezéssel. Vékony, juhbélbe töltik, átlagosan 8 cm hosszú, előfőzött rudacskák. Földrajzi eredetvédelem alatt áll.

Coburgi kolbász (Coburger Bratwurst): sertés lapocka, hasalja, fehérbors, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió. 

Türingiai kolbász (Thüringer Rostbratwurst): bors, kömény és egy fokhagyma, citromlevet, koriandert, házilag sokan jeget is használnak hozzá, hogy az állagát és színét megőrizzék az összedolgozás ideje alatt. Finom darálású, töltés előtt pépes állagú.

Emellett az újabb változatokban tesznek hozzá friss zöldfűszereket is: petrezselymet, lestyánt, zellert, majorannát.

Nem tartozik ide a stuttgarti kolbász, hiszen az "piros". Érdekes módon a Magyarországon kapható, Zimbo stuttgarti grillkolbász fehér, így bekerült a tesztbe is.

 

Hogyan eszik?

Körülbelül annyi módon eszik, mintahány módon eszi Gombóc Artúr a csokoládét. Szóval eszik szendvicsben, édes mustárral, savanyú káposztával, savanyú krumplisalátával, Pretzellel, savanyú káposztás levesben, rakott krumpliban, spenótmártással, spárgával, krumplipürével, bablevesben, póréhagymás tortában, párolt sárgarépával és karalábéval, almaszósszal, savanyúkáposztás pitében, sült paradicsommal és pirítóssal, sárgaréparaguval curryszószban párolva, de még gombás gulyásként is.

 

Mi egyszerűen csak mustárral és kenyérrel ettük eddig, de most kipróbálunk pár új receptet, az tuti.

 

Kóstolás, értékelés menete

4-en vakteszteltük a grillkolbászokat, amiket kb. 4-5 percig sütöttünk, közepes lángon, folyamatosan forgatva. Az alábbiak szerint értékeltünk:

p1050213.JPG

- illat: kellemes majoránna illatot, kardamomot, szerecsendiót kerestünk. A nem érezhető fűszerillat gyenge alapanyagra utal.

- állag: mivel Németországban is többféle darálású és keménységűek a fehérkolbászok, ezért inkább a textúrát figyeltük, tehát ne legyen rágós, vagy kocsonyás állagú. Ha tartalmaz zöldfűszert, akkor az evés közben ne legyen észrevehető állagú, rágós.

- íz: a markáns, jellegzetes fűszerezést szeretjük, nem baj, ha eltolódik egy fűszer aromájának irányába az ízvilág, de ne legyen túlzó, kellemetlen erősségű. A nehezen definiálható fűszerek gyenge minőségre utalnak.

 

Vaktesztünk eredménye

 

p1050191.JPG

  

12. Kaiser bajor grillkolbász. Egységár: 2626 Ft/kg. Pontszám: 4/10 pont.

74% hústartalom. Füstölt illat, kemény, néhol rágós darabokkal. Natúr, zsíros, kellemetlen íz, a bajorok 10 sör után is reklamálnának, ha ilyet tennének eléjük az Oktoberfesten.

p1050194.JPG

 

p1050222.jpg

 

11. Zimbo Stuttgart grillkolbász. Egységár: 2663 Ft/kg. Pontszám: 4,1/10 pont.

89% hústartalom. Parizer illatú, keményebb állagú, krinolinra emlékeztető termék. Savanykás, jellegtelen íz, semmilyen, fűszertelen. Nem gondoljuk, hogy Stuttgartban akár hasonló is kapható. A prémium szót se mertük volna ráírni a csomagolásra, ez alsó kategóriás készítmény.

p1050196.JPG

 

p1050221.jpg

 

10. TESCO fehér grillkolbász (Wiesbauer). Egységár: 2498 Ft/kg. Pontszám: 4,8/10 pont.

92% hústartalom. Gyenge sülthús illat, darabos, rágós állag. Savanykás, natúr, alig detektálható fűszerezés. Pedig magas a hústartalma, a fűszerezést kellene átgondolni. Csomagolásában levet engedett.

p1050201.JPG

 

p1050219.jpg

 

9. Nádudvari bajor mini kolbász. Egységár: 1678 Ft/kg. Pontszám: 4,9/10 pont.

52% hústartalom, nagyon alacsony! Májashurka illat, minimális majoranna íz, erőtlen ízvilág, hiába a nátrium-glutamát. Adalékok számában viszont abszolút első. Ráadásul csirkehús is van benne, ami jelzi, hogy nagyon alacsony minőséggel állunk szemben. 

p1050193.JPG

 

p1050223.jpg

 

8. Grill&Fun grillkolbász LIDL. Egységár: 1850 Ft/kg. Pontszám: 5,6/10 pont.

Magas hústartalom, gyenge illat, borsos íz, rugalmas állag, zsíros, alig fűszeres íz.

p1050205.JPG

 

p1050220.jpg

 

7. Landhof bratwürstel. Egységár: 2497 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont.

93% hústartalom. Natúr, sülthús illatú, gyenge fűszerezésű kolbász. A minimál illat-ízvilágot keresőknek ajánlható, bár nátrium-glutamát ízfokozó van benne…

p1050197.JPG

 

p1050217_1.JPG

 

6. Böklunder fűszeres grillkolbász ALDI. Egységár: 2248 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont.

90% hústartalom. Majorannás, de kevésbé intenzív májashurka illat. Keményebb-masszív állag, kellemes, zöldfűszeres aroma. 20 féle fűszer van benne, ami talán túlzás, mert ezek kis mennyiségban vannak jelen és nincs egyedi íze a többi kolbászhoz képest.

p1050204.JPG

 

p1050215.JPG

 

5. Grill&Fun nürnbergi grillkolbász LIDL. Egységár: 2997 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont.

95% hústartalom. Majorannás illatú, roppanós állagú juhbélbe töltött kolbászka. Majorannás-borsos íz. Magas hústartalom, kevés adalékanyag.

p1050199.JPG

 

p1050224.jpg

 

4. HOWE nürnbergi grillkolbász ALDI. Egységár: 2997 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont.

95% hústartalom. Kardamomos, majorannás illat. Roppanós állag, a juhbélnek is köszönhetően. Savanykás a citromtartalom miatt, bár kevésbé érezhető és pikáns, mint az alacsony kalóriatartalmú HOWE terméké. Édes mellékíz a szerecsendiónak köszönhetően. Magas hústartalmú, adalékmentes termék.

p1050200.JPG

 

p1050225.jpg

 

3. Landhof mini grillkolbász ALDI. Egységár: 3196 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont.

84% hústartalom. Petrezselymes illat, édeskés fűszerezésű, kicsit zsíros, de megfelelő állagú grillkolbász. Jobb, mint a máshol is kapható nem ALDI-s Landhof kolbászok.

p1050202.JPG

 

p1050218.jpg

 

2. Grill&Fun grillkolbász tekercs LIDL. Egységár: 2050 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont.

91% hústartalom. Egyszerű és finom majorannás-borsos illatú és ízű, juhbélbe töltött, roppanós kolbászka. Eltalált fűszerezés és állag. A tekercs forma egyedi a magyar piacon, a frank receptnél javasolják a "tekercselést" a német szakácsok.

p1050195.JPG

 

p1050227.jpg

 

1. HOWE nürnbergi grillkolbász ALDI, csökkentett kalóriával. Egységár: 3596 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont.

95% hústartalom. Megfelelő fűszerezésű, harmonikus illat. Roppanós állag, a juhbélnek is köszönhetően. Savanykás az alig érezhető citrom miatt, de picit édes is a szerecsendiónak köszönhetően. Magas hústartalmú és alacsony kalóriatartalmú, adalékmentes termék.

p1050198.JPG

 

p1050226.jpg

 

Összesítés

grillkolbasz-1.png

 

Neked melyik a kedvenced? Megkóstolnád savanyú káposztás levesben vagy póréhagymás pitében? Várjuk a véleményed az alábbi posztnál:

süti beállítások módosítása