Ennyibe kerülnek a legismertebb magyar ételeink, otthon főzve

2018.júl.17.

Jóval magasabb adagárakra számítottam! Több nemzeti ételünk hiába elképesztően finom, mégis olcsó. Jó, persze sokat főzünk otthon, mégis megleptek a pár száz forintos adagárak. Íme 18 alapételünk önköltsége, recepttel együtt. 

18546839_8f859bc4559a199c7e1b8aeac887b562_wm_1.jpg

Az ételek otthoni költségét az általam használt receptekben leírt alapanyagok költségéből, az elkészítéshez szükséges energiaköltségből és a saját munkaidőm (1500 Ft/óra) díjából számoltam össze. A költségeket ezután leosztottam egy adagra. Ez itt egy összefoglaló táblázat, lentebb megtaláljátok a részletes kalkulációkat is. Minden esetben minőségi alapanyag árral számoltam.

Az "E" oszlopban az egy adagra vonatkozó teljes költséget látjátok, de a saját munkadíjunk nélkül

gasztro-1_4.png

Durva belegondolni, hogy egy KFC/McDonald's/Burger King menü áráért otthon főzöl egy Újházi tyúkhúslevest, főételnek mondjuk cigánypecsenyével, és ahhoz hogy elérd a gyors éttermes menü árát, még enned kell egy somlói galuskát is. Mindezt házi minőségben. Jó, szólj be nyugodtan, hogy csapvizet számoltam nagy üccsi helyett!

Tudom, hogy a gyorsétteremben a "gyors" a lényeg és nem a minőség, mégis elkeserítő, hogy sokan életvitelszerűen (nem a heti 1-2-szer egy hambira beugrókra gondolok), minden nap eszik ezeket a nem túl impozáns minőségű ételeket, ahelyett, hogy egy kis időt rászánva megfőznék a magyar konyha és egyben a világ legfinomabb ételeit. Pár száz forintért......

Azért számoltam ki a legismertebb magyar ételek önköltségét (tudom, hogy nem teljes a lista, majd várom az ismert ételek nevét, amik fájnak, hogy lemaradtak a listánkról), hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy milyen csodás ételek ehetünk, magunknak főzve 400-500 forintos adagárból.

Ez az új Gasztro rovatunk első nagyobb lélegzetvételű posztja, várom az ötleteket a jövőbeni témákra kommentben.

 

Az alkotó étterem

Van egy étterem Magyarországon, ahol annak több, mint 100 éves működése alatt nagyon sok, ma evidensnek számító, az alábbiakban "kiszámolt", magyar ételünket találták ki vagy alkották meg saját szakácsuk vagy egy híres vendég ötlete alapján. Ma egy palacsintaféle viseli e hely nevét, a palacsintának meg eredetileg Márai volt a névadója, de nem ő találta ki, hanem a felesége, Matzner Ilona, Lola. Ó, régi idők...

 

A levesek, főételek és desszertek receptjeit és történetét alább találjátok.

Az alapanyag költségeknél minőségi alapanyagok áraival számoltam. Egy adag mennyisége egy felnőtt étvágyához van igazítva.

 

 

Levesek

 

Jókai bableves

A leves névadójánál, Jókai Mórnál nem lehet szebben megfogalmazni, hogy mi is a magyar konyha titka. Így írt Ő:

" Nemcsak abban áll a magyar szakácsművészetnek a titka, hogy egyes ételeket milyen ízlésesen tud előállítani, hanem hogyan tálalja föl egymás után úgy, hogy az elköltött étel valósággal kívánja az utána következőt, s mikor már az ember azt hiszi, hogy egészen jóllakott, akkor hoznak megint valamit, amire azt kell mondani, hogy „de már ebből eszünk!"

jokai-bableves_1.JPG

jokai-1_1.png 

Újházi tyúkhúsleves

Az 1930-as években találta ki Újházi Ede színész a róla elnevezett Újházi tyúkhúslevest, illetve az összetételét fogalmazta meg a Gundel Étterem főszakácsának, aki elkészítette Újházinak a levest. Az étel fő nagykövete mégsem Újházi lett, hanem Krúdy Gyula, aki több művében is részletesen ír a magyarok egyik legtöbbet főzött ételéről. És nem Újházy!

ujhazi-tyukleves.jpg

ujh-1.png

 

Főételek

 

Rántotthús, petrezselymes krumplival

Bár az eredeti wiener schnitzel borjúhúsból készül, a magyar háziasszonyok zöme csirkemellből vagy sertéskarajból süti. Az eredetét egyes kutatások az 1500-as évek Andalúziájába követték vissza, de mindannyian tudjuk, hogy a rántotthús minden ember életében akkor születik meg, amikor az édesanyánk, nagymamánk  megsüti nekünk először.

11155042_888263667897623_5478010890926154915_o.jpg

rantotthus-1_1.png 

Vadas marha, zsemlegombóccal

Közepes nehézségű étel, a háziasszonyok ezzel a fogással teljesen lenyűgözhetik a vendégsereget, vagy a család férfitagjait. Ez egy "puha" állagú étel, a zsemlegombóc sem jó keményen, és a hús is jól megfőzve az igazi.

vadas_3_blog.JPG

vadas-1_1.png 

Töltött káposzta

A hajdúsági recept savanyú káposztával vagy a szabolcsi recept édes káposztával a finomabb? Lehetetlen eldönteni! Tudtad, hogy dél-Magyarországon szármának is hívják? Én még sose hallottam... Az általános vélekedéssel ellentétben nem német eredetű, hanem törökök által elterjesztett étel. Első magyar leírása 1695-ből maradt ránk. A nagymamám, a szabolcsi verziót készítette, sokszor kukoricadarával, rizs helyett. 

18546839_8f859bc4559a199c7e1b8aeac887b562_wm.jpg

toltott_kaposzta-1.png 

Sütemények

 

Somlói galuska

Nem meglepő, hogy ez a süteményünk is a Gundel Étteremből származik. A főpincér, Gollerits Károly találta ki az 1950-es években. A megvalósítás azonban Szőcs József Béla cukrászmester érdeme. A somlói galuska 1958-ban elnyerte a zsűri szakmai díját a brüsszeli világkiállításon. Szerinted jól döntött a zsűri? :)

pinimg-com_somloislide.jpg

 somloi-1_2.png

 

Szilvás gombóc

Kisgyerekként szívesen hajigáltam volna, mint ahogy az Indul a bakterház című legendás filmben tették, felnőttként azonban már eszembe sem jut ilyen, illetve csak villával hajigálni a pocakba. Az osztrák gasztronómiában Knödelnek nevezik ezeket a gombócokat.

15783401_f74a97fbefaf1edfe884a697190a3a4d_wm.jpg

szilvas_gomb-1.png 

Gundel palacsinta

A végére hagytam a sokat emlegetett Gundel Étterem nevét is viselő Gundel palacsintát. Talán ennek az ételnek a legizgalmasabb a története. A legenda szerint a Gundel-palacsintát eredetileg Márai Sándor felesége, Matzner Ilona, Lola találta ki. Egy Márai-darab premierjét követően a Gundelben tartottak bankettet, Lola pedig egy régi családi receptet felújítva elkészíttette saját desszertjét. Gundel Károlynak annyira ízlett az édesség, hogy Márai palacsinta néven felvetette az étterem étlapjára. De a Márai házaspár emigrációját követően 1949-ben az államosított étteremben ez a név az étlapon sem szerepelhetett (hihetetlen), így Gundel palacsintára kellett átnevezni.

photo.jpg

gundel-1_1.png 

A többi híres magyar ételünk önköltségét itt találod, KATT!

 

(Borítókép: Nol.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr5914074933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sólyom Tomi 2018.07.17. 21:15:10

Riasztóan túlárazott alapanyagokkal tetszettél számolni. Mintha a bejegyzés azt szeretné bizonyítani, hogy jobb ezeket az amúgy is a színvonalukhoz képest durván túlértékelt kajákat egy nembudapestbelvárosi kifőzdében megenni, ott se kerül többe.

maradokapénzemnél 2018.07.17. 23:25:52

@Sólyom Tomi: azon kivül hogy túl van árazva szerinted, mi az álláspontod? mert nem értem.

tejfölösbableves 2018.07.18. 12:03:18

Egy adag csülkös bableves az Allee-ban a Főzelékfalóban (tehát nem külvárosi kifőzdéről beszélek) 490 forint. Akkor hol itt a spórolás, ha saját munkadíjjal együtt többe kerül magamnak megcsinálni?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.07.18. 12:29:21

@Sólyom Tomi: szerintem nincsenek túlárazva. Nem a lehető legolcsóbbak az árak, mondjuk a nagyáruházakban a legtöbb tétel általában kevesebbe kerül, de átlagos közértes beszerzésnek nagyjából megfelel. Van 1-2 kirívó tétel (például petrezselyem 200-ért), ami a szemembe ötlött, de a többség elfogadhatóan került beárazásra. A zöldségeken valószínűleg lehetne fogni piacos beszerzéssel, de ott se nagyságrendeket.

@tejfölösbableves: a Főzelékfaló erősen az alja, szerintem ne hasonlítsd össze egy normálisan elkészített otthoni étellel.

Nyilván az éttermeknek van előnye a beszerzésben és a technológiában, bár főleg a beszerzés ilyenkor a minőség rovására megy. Amit az ember kvázi hulladékként félretol a boltban, azt ipari körülmények között feldolgozva olcsóbban beszerezhető...

Bocimaster 2018.07.18. 12:29:57

Habár egyetértek azzal, hogy otthon megfőzni általánosan olcsóbb ezeket az ételeket, de az adagok méretével nem. Nem tudom kinek számít 1 adagnak 16 deka rántott hús, de nálunk minimum a dupláját eszi mindenki. Töltött káposztából 1.2 kg káposztához 80 deka húst használunk 4 főre.

Bocimaster 2018.07.18. 12:34:15

Mondjuk az is igaz, hogy az ilyen adagok mellé levest nem szoktunk enni és sütit is csak ritkán.

szcsongor 2018.07.18. 12:42:57

@Bocimaster: Meg is van a különbség oka. Ti egyértelműen a normálisnál nagyobb adagokat esztek akkor, ezzel is megspórolva a többi fogást.

weirdo 2018.07.18. 12:51:09

Szerintem meg tök felesleges összehasonlítani a gyorskaját meg az otthonit. Én mindkettőt szeretem, a meki kimondottan ízlik, szerintem semmivel sem rosszabb, mint a "hú, ez bio, vegyszert sosem látott", piacon vett alapanyagokból magam készítette cuccok. Erről jut eszem, többen, akik nagyon bent vannak az alapanyag bizniszben, azt mondják, csak piacról ne! A bácsika, nénike 2 grammot lát egy vegyszeren, akkor hármat rak rá, hogy tuti hasson. Ez 50 % túldozírozás.

Havonta 2-3x eszem gyorsat, de ha valaki naponta eszik, azért még csak ember, nem?

eßemfaßom még áll 2018.07.18. 12:58:15

az energiaköltséget durván túlszámoltad. Egyrészt az áram ára 47Ft nem 45, másrészt az emberek többsége gázzal főz ami eleve harmadolja az árammal számoltat, harmadrészt még a klasszikus izószálas villanyrezsó se zabál be annyi áramot mint amennyivel számoltál nemhogy egy modern neadjisten indukciós főzőlap. Nem úgy működik a dolog, hogy a főzési időt beszorszod a tűzhely max fogyasztásával oszt annyi.

eßemfaßom még áll 2018.07.18. 12:58:54

@eßemfaßom még áll: "az áram ára 47Ft" természetesen elírtam, 37 akart lenni

Void Bunkoid 2018.07.18. 13:00:47

Pár kiegészítés a cikkhez:

- egy kicsit alulméretesek valóban az adagok, és itt nem degeszre zabáláshoz alulméretest érteek, hanem egy tisztességes jóllakáshoz való mennyiséghez képest

- az étterem azért drágább jóval, mint az otthon főzés, mert ott te konkrétan csak eszel, és nem te előkészítesz, főzöl, meg nem is mosogatsz utána, ergo időt spórolsz. Magadnak viszont nem utalsz fizetést, DE az étteremben az extra árral azt a még egy /kettő plusz embert fizeted meg, akik helyetted összeganézzák magukat meg állnak az olajszagban

- az eredeti bécsi schnitzel habár nagyon borjúként emlegetik, de még annak idején, amikor kitalálták, bezony karajból készült, a borjú már 20. századi találmányú urizálás. Pont úgy, mint az abszintkanalas hókuszpókuszolós-cukorolvasztós abszintivás, ezt a "tradíciót" is az 1990-es években találták ki a prágaiak, azelőtt semmi tökörészés nem volt, egyszerű vízzel hígították a piát.

eßemfaßom még áll 2018.07.18. 13:15:52

Most fejeztem be a rántottkarajt rizzsel.

karaj 980ft/kg
rizs 250ft/kg
liszt 105ft/kg
olaj 320ft/liter
tojás37ft/db (XL)
prézli300ft/kg
só60ft/kg
gázfogyasztás:2xFt

10fő tuti jóllakna vele, 200ft lenne /adag ha az összes liszt-só-olaj-prézli-só elfogyott volna ami persze nem így van de fene se akar töredékekkel számolni.

Hozzászámolok a 10 főre egy kiló házi koviubit és ez kb kompenzálja a töredékmalapanyagokat.

maradokapénzemnél 2018.07.18. 15:21:44

@eßemfaßom még áll: meg hol jön ki 200 Ft-ból egy adag, nektek elég 10 dkg hús/fő?

maradokapénzemnél 2018.07.18. 15:24:32

@Before: egyetértek veled! Gagyi alapból ne akarjunk már minőségi ételeket főzni. Durva, de ha beleteszed a Gyulai kolbászt vagy hasonló bolti minőséget a rakottkrumpliba vagy a paprikáskrumplihoz, akkor az majdnem duplázza az étel önköltségét, de most akkor ezért tegyen bele valami hulladékot az ember, hogy olcsóbb legyen, még ennél is egy adag?

maradokapénzemnél 2018.07.18. 15:31:20

@Bocimaster: mi eszünk levest, főfogást és 2-3 naponta desszertet is. Így bőven laktatóak a fenti adagok. De ha Ti nem, akkor egy általam számolt dupla főétel adaggal is 1000 Ft/adag áron vagytok és igazán finomat ettetek

maradokapénzemnél 2018.07.18. 15:32:35

@weirdo: akkor Te még életedben nem ehettél egy igazán jót, ha neked a Meki az igazán ízlik. Nem bántani akarlak, csak sajnállak...

tejfölösbableves 2018.07.18. 15:34:43

@maradokapénzemnél: Mert? A Csülkös Bablevesük egészen jó és tényleg ennyibe kerül.

maradokapénzemnél 2018.07.18. 15:41:27

@tejfölösbableves: most esik le, hogy ez reklám :) tejfölösbableves dicséri a 490 Ft-os csülkös bablevest :) Gondolom te főzöd :)

tejfölösbableves 2018.07.18. 18:19:36

@maradokapénzemnél: nos, nem reklám. Egyébként sok szar kajája van a Főzelékfalónak, de a Bablevesük spéci jó. Én nem főzök bablevest, mert egy jó, csülkös az nem 30-45 perc, hanem több óra. Ja, és ez alapján érdemes lenne átszámolni a költségeket is.

LajkaAlien 2018.07.22. 07:38:29

Nem minden nap főzök. Ha főzök, nem egy adag készül. Nem lehet pontos mennyiségű alapanyagot venni/kapni, valamit úgyis kidobsz, mert rádrohad. A ráfordított idő is sokkal több, bevásárlás, üzemanyag, bevásárlásra fordított idő, főzés utáni mosogatás, takarítás. A főzés helyett más fontos dolgot csinálhatok. A főzés munka, ami fizikailag fárasztó. Olyan helyen lakom, ahova tudok hagyományos főttételt rendelni (munkahelyre is), változatos, finom, az otthoni főzésnél olcsóbb. Nem a cikkben megadottnál, mert annyira sosem jönne ki egy adag otthoni. De mindenki úgy tölti az idejét, ahogy akarja.

Zoltan Szalai 2018.07.28. 22:39:14

A Jókai bablevesnek semmi köze Jókaihoz. Ez a bableves jókai. (település a felvidéken, Dunaszerdahely felett) Egy csontos, körmös, mócsingos, tejfölös kolbászos bableves, melyet a Gundel étterem finomított le a pesti úri népnek Jókai bableves néven a szárnazási helyére utalva. (Gundel Károly Pozsonyba menet haladt át a településen és kóstolta meg)

eßemfaßom még áll 2018.07.30. 11:57:39

@maradokapénzemnél: itt szemben a teszkóban. Tudom, te kézműveskarajt veszel mert az minőségi :)

Igen elég. Nem a hússal lakunk jól.

maradokapénzemnél 2018.07.30. 14:31:02

@eßemfaßom még áll: nincs 980 FT-os karaj / kg. Szerintem max 70 dkg-t vettél, az 980 Ft :)

eßemfaßom még áll 2018.07.31. 18:22:36

@maradokapénzemnél: Hallottál már arról a varázslatról aminek a fantázianeve "Akció"?

takacsveca93 2018.08.12. 17:02:18

Rohadt jó poszt, érdekes, hogy ennyibe kerülnek, így nem is gondoltam bele egyesével.
www.ujsagomat.hu/penny-market/lapozhato-reklamujsag-csutortoktol-09-08-2018/