A levegős hőszivattyúk 10 hátránya

2018.máj.02.

Az energiatudatosságnak az előnyei egyértelműen a környezetünk kímélése és a rezsiköltségek csökkentése. A hatékony energiatudatos beruházásokhoz nem árt tudni minden beépítendő rendszer előnyeit és hátrányait. Előnyként az alacsonyabb beruházási összeg jól hangzik, de az üzemeltetési költségeken sokat bukhatunk. 

20140106_image3.jpg

Lássuk a hátrányokat:

1. A levegős hőszivattyúk melegvíz-termelés üzemmódban télen rendkívül alacsony COP értékkel (vagyis alacsony teljesítménnyel) működnek, ráadásul ez az üzemmód gyilkolja a kompresszort. Nem mi találtuk ki, bármelyik hűtéstechnikai szakember alá fogja támasztani ezt a tényt.

De nézzük meg egy piacvezető gép szervizkönyvének 5. oldalán található COP-táblázatot a különböző hőmérsékleteken elérhető teljesítményekkel. Minél hidegebb a levegő és minél melegebb az előremenő fűtővíz hőmérséklete, annál rosszabb a levegős gépek (mindegyik gyártmány) hatékonysága.

A táblázatban az „A” betű az Air, kültéri léghőmérséklet, a „W” a Water, az előremenő fűtővíz hőfoka. Mint láthatjuk, a COP = 1,36 HMV-termelési hőmérsékleten. Vagyis 1 kWh elektromos energia felhasználásával a berendezés 1,36 kWh hőenergiát termel. Ez tipikusan az az érték, amit nem szoktak reklámozni.

2. Zajforrás a szabadtérben. A szomszédokkal ezt le kell egyeztetni, ha közel van a szomszéd épület. A levegős gépek nyáron is üzemelnek, vagy melegvíz előállítás a feladat, vagy hűtés. 

A képződött zaj forrása a mozgatott levegőmennyiség magas értéke, egy 8 kW-os szokásos családi ház méretű hőszivattyúnál ez 3 000-3 500 m³/h! A gyártók mindent megtesznek a zaj csillapítására, de a gépek felépítése korlátozza a lehetőségeket, egy olyan készülékdobozt nem lehet zajcsillapítókkal ellátni, ahol a fenti légmennyiséget át kell áramoltatni a berendezés dobozán.

hoszivattyus_rendszer_haztartas_futes_energia-1024x796.jpg

3. Passzívhűtés szolgáltatás nem lehetséges, ami egy geotermikus hőszivattyúnak természetes velejárója. Itt csak kompresszoros hűtés valósítható meg, mint a split klímáknál.

4. +2 °C alatti hőmérsékleten a gép üzemképességének a fenntartásához néhány óránként leolvasztásra van szükség, mert az elpárologtató lamellázott felülete lejegesedik. Ugyanolyan természetes jelenség ez, mint amikor otthon nem zárjuk be rendesen a fagyasztószekrény ajtaját (ki ne járt volna már így).

Ezt a leolvasztást a gépek nagy része úgy végzi el, hogy hűtés üzembe kapcsol – ugye ilyenkor tél van –, és az épületből elvont hővel olvasztja le az elpárologtatóra rakódott jégréteget. Ilyenkor a hőszivattyú COP értéke NEGATÍV előjelet vesz fel, vagyis rosszabb, mint nulla. Más típusok tisztán elektromos fűtőszállal olvasztják le a jeget, ez még költségesebb. A reklámozott csodaszép COP értékek természetesen nem tartalmazzák ezt az energiafogyasztást.

5. Nem elég, hogy télen elektromos fűtéssel kell megakadályozni a rendszeres leolvasztás utáni olvadék fagypont felett tartását, de ennek az elvezetése is megoldandó feladatot jelent. Ha nem sikerül egy igénytelen kerti területre telepíteni a hőszivattyút, akkor egy fűtött csepptálca is kell a gép alá, továbbá a vízelvezető csövet is fűteni kell árammal, amíg fagymentes területre nem ér. A reklámozott csodaszép COP értékek természetesen nem tartalmazzák ezt az energiafogyasztást sem.

20140106_image10.jpg

6. És még tudunk mondani olyat, amit a reklámozott csodaszép COP értékek nem tartalmaznak: a légmennyiséget szállító ventilátor fogyasztása. A szabvány ezt írja elő a geós gépekkel való összehasonlíthatóság miatt – ezért nem lehet a forgalmazókat hibáztatni. A geós hőszivattyúknál azért nem lehet figyelembe venni a szondaköri szivattyú fogyasztását, mivel többnyire külön méretezés alapján kerül meghatározásra.

7. A levegős hőszivattyú egész évben „szűri” a levegőt, rendszeresen tisztítani szükséges az elpárologtató/kondenzátor lamellázott felületét.

8. Az inverter egy kényes és drága elektronika, az is egy hibaforrás. A geós gépekben általában nincs.

9. A legtöbb levegős gép forgalmazó 2-5 év garanciát vállal, a Kardos Labornál egy geotermikus hőszivattyúra már 10 év teljeskörű garancia a standard.

10. Érdekes piaci jelenség az átverésszagú „légkazán” elnevezés, amely azt sugallja, hogy egy ilyen gépbe nem szenet – vagy más fűtőanyagot – kell lapátolni, hanem csak levegőt, ami ugye ingyen van. A légkazános bírósági esetek száma azt jelzi, hogy a marketing jobban sikerült, mint az utána következő kivitelezések.

 

+1 érv azoknak, akik szeretik a műszaki részleteket.

Alább látható egy diagram a hőszivattyú-tervező szoftverből kimentve. Jól látható, hogy az említett kínlódós HMV üzemmód az engedélyezett működési tartomány szélén van! A modellezésben a jelenlegi legkorszerűbb gőzbefecskendezéses kompresszor került kiválasztásra.

A diagramon látható hőmérsékletek a munkagáz hőmérsékletei, tehát a levegő és vízhőmérsékletek 2-3 °C-al alacsonyabbak!

A kétféle hőszivattyús rendszer közti árkülönbség 0,5-1 millió Ft, mivel a levegős gépek drágábbak és bonyolultabbak, mint a geós hőszivattyúk, tehát a szondafúrás költsége részben finanszírozódik az alacsonyabb hőszivattyú árból.

levegős hőszivattyú hátrányai

 

Szerző: Kardos Ferenc, Kardos Labor Kft.

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr9913846306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzAdam 2018.05.02. 23:43:25

Laikus kérdések:

Ilyen rendszereket nem szoktak ventilátoros helyett átberhelni vízhűtésesre, mondjuk kútvíz felhasználásával? Sok problémát megoldana, gondolom mégis olcsóbb mint a geo.

A leolvasztást miért nem fűtőszállal oldják meg?

Mekkora zajról beszélünk, ez valós probléma?

Miért csak önálló rendszerként van elemezve? Lehet kombinálni napkollektorral, egyéb fűtési megoldással.

leapyear 2018.05.03. 21:37:30

@SzAdam: Lehet, de a legtöbb helyen nem áll rendelkezésre kútvíz.
A leolvasztáshoz használnak fűtőszálat is, ahogy a cikkben is szerepel.
A zaj valós probléma, nagyon is.
Lehet kombinálni sokféleképpen. Éppen a sokféleség miatt nem egyszerű másképp elemezni.

Vén motoros 2018.05.04. 01:40:43

Nekem egy Toshiba inverteres klímám van. Pontosan 10 éves, Télen rendszeresen használom fűtésre, "gyorsfűtés" céljából. Amikor reggel felébredek, mielőtt kiugranék az ágyból, elindítom a klímát, 10x gyorsbban melegre fújja a szobát, mint a gázkonvektor. Kb. egy órát járatom. Átlagos téli hidegben szauna forró levegőt produkál, -10 fok külső hőmérsékletnél is fűt, akkor a befújt levegő nem forró, csak meleg. -5- ... -10 fok esetén egy óra alatt kb. 1x áll át kültéri egység "leolvasztás" üzemmódra, Ha a téli hidegben való fűtés csak ennyit árt a kompresszornak, mint nálam, hogy a 10 éves klima még sosem romlott el, gázt sem kelllet utána tölteni, akkor nincs itt semmi néznivaló. (Tél folyamán összesen kb. 400 üzemórát teljesít "fűtés" módban.) Ez a gyakorlat, az elmélet meg elmélet...

Vén motoros 2018.05.04. 01:41:33

Nekem egy Toshiba inverteres klímám van. Pontosan 10 éves, Télen rendszeresen használom fűtésre, "gyorsfűtés" céljából. Amikor reggel felébredek, mielőtt kiugranék az ágyból, elindítom a klímát, 10x gyorsbban melegre fújja a szobát, mint a gázkonvektor. Kb. egy órát járatom. Átlagos téli hidegben szauna forró levegőt produkál, -10 fok külső hőmérsékletnél is fűt, akkor a befújt levegő nem forró, csak meleg. -5- ... -10 fok esetén egy óra alatt kb. 1x áll át kültéri egység "leolvasztás" üzemmódra, Ha a téli hidegben való fűtés csak ennyit árt a kompresszornak, mint nálam, hogy a 10 éves klima még sosem romlott el, gázt sem kelllet utána tölteni, akkor nincs itt semmi néznivaló. (Tél folyamán összesen kb. 400 üzemórát teljesít "fűtés" módban.) Ez a gyakorlat, az elmélet meg elmélet...

Scipovicsné 2018.05.18. 08:56:54

A geo szondák engedélyeztetése kb. 3-400e Ft!
És már el is fogyott a készülék árelőnye úgy, hogy még egy kapavágás sem történt.
A geo-s hőszivattyú úri huncutság.

Egyébként a leolvasztás során valóban a lakásban tárolt hőt veszi el, de mivel a hőszivattyú csak felületfűtésre alkalmas, a padlóban lévő kb. 35 tonna beton hőmérsékletét ez a művelet úgy 0,01 °C -kal csökkenti és max. 5 percig tart.

handle 2018.05.31. 11:42:37

130 ezer forintért csinaltattam egy nagy rendszer engedélyezését itt:

www.hasle.hu

likviddemokrata 2019.02.09. 20:09:31

A levegős hőszivattyú elé is lehet geos talakollektoros melegítőt (kalorifert) rakni. A ház alapja alá szinte csőáron lerakható több kör, amiből egy kis szivattyú a legnagyobb fagyokban kiveheti a hőt, és előmelegíti a hőszivattyúra jutó levegőt. Ugyanez nyáron a hűtési üzemmódban is ugyanúgy kihasználható fordítva (ekkor visszamelegítve a talajkollektort). Vagyis ekkor pont mint egy geos hőszivattyú tud működni. Az a kevés nap, mikor kompresszorgyilkos üzemmódban menne a levegős hőszivattyú , ezzel a módszerrel szépen áthidalható.

fülesboci 2019.07.07. 19:59:51

@Vén motoros: egyenletes meleg. Jó páratartalom. Ezt nem tudja a bexurrantós klimád

Nyírjeslakó 2019.07.07. 21:25:12

@fülesboci: Igazad van. De a "rendes" fűtés szobánként egy-egy parapet gázkonvektor. Anyagi okokból korszerű fűtésre nem telik, de mivel 67 éves vagyok, nekem már nem is érné meg, mert meghalok, mielőtt nyereséges lenne. A reggeli - ébredéskori - klímával való gyorsfűtés azért praktikus, mert 1 percen belül meleg van, míg mire a konvektor hatását érezném, addigra már el is mentem otthonról. A hozzászólásom arra reagált, hogy a fűtés árt a klímáknak. Azóta eltelt újabb 1 év, és a 11 éves Toshiba klímámnak még mindig nem ártott meg az évi kb. 400 órányi fűtés, tehát a kompresszora vidáman bírja. Ennek alapján nem értek egyet azzal, hogy a klímakompresszornak árt a fűtés. hacsak ennyire árt: akkor NEM ÁRT. Legyetek szépek és okosak.

dejódiópótló 2021.01.24. 23:28:46

Megjegyzem az" energiakulcs"os hőszivattyú is hőszivattyú folyadék-folyadék kialakítás ott is van már inverteres illetve a hagyományos 2800 as forduélatú on-off a többség. Halnak azok is a gyakolat azt mutatja 4-5 évenként megfekszenek. a hagyományos kompresszorok pl a ezekben a felépítésű gépekben... Az is ugyanúgy költség eről a cikk diszkréten hallgat.
süti beállítások módosítása