Nagy baguette teszt: melyikből készítsük az francia mártott szendvicset?

2018.már.01.

A baguette azáltal emelkedik a kiflifélék, vágott zsemlék fölé, hogy többféle módon fogyaszthatóak és vívni is lehet velük. Mindkettő egyaránt fontos, mi most mégis az elfogyasztásukra koncentrálunk. Kis szeletekre vágva guszta kis katonákat varázsolunk belőle, hosszában félbevágva pedig embert próbáló szendvicseknek adnak vázat. 

19545621_1224415_fa24af352f3b743f28c434b03629ec49_wm.jpg 

A baguette szó botocskát jelent, a latin baculum szóból eredeztetve. 2 nemzet vetélkedik az első baguette elkészítéséért. Most biztos az jutott eszedbe, hogy a francia meg valamelyik másik. Nos, nem... állítólag August Zang bécsi üzletember vitte el Franciaországba az első rövidebb és gömbölyűbb kenyerét. Aztán beszélik, hogy egy lengyel pék fejlesztette ki a speciális tésztagyúrási technológiát.

Szerintem meg magyarok találták ki ezt is ( Hová lett az édösanyádnak az a hosszúkás könyere? - kérdezte a nagyothalló, derék paraszt a nyelvújítással kacérkodó fiát az 1800-as évek elején. Mire az: Hát  mögette! - Bögette? - kérdezett vissza az apja...)

Milyen a jó baguette?

Ropogós, masszívabb tésztával a belsejében és házi kenyér illatú. Ez alapján értékeltük az áruházláncokban kapható baguette-t.

Szempontok:

- állag: kívül ropogós, belül levegős mégis masszívabb tészta. Nem rágós!

- illat: nem várunk kemencében sült házi kenyér illatot, inkább semleges legyen

- íz: finom kenyér ízt keresünk.

Kóstolás menete

Öten kóstoltunk és értékeltünk. Egy kis katonát kapott mindenki, sorban mind a 12 termékből.

A győztesből pedig elkészül a mártott, francia szendvics, aminek a receptjét és elkészítési módját a cikk végén találjátok.

13.jpg

 

 

Baguette teszt eredmények

 

11. Tesco baguette, 49 Ft/ 80 g. Pontszám: 4,1/10

Vizes zsemle tészta, gyenge íz, levegős tészta. Zsemlének jó, bagettnek nem.

tesco_bagett.png

 

10. Spar magvas baguette, 159 Ft/125 g. Pontszám: 4,3/10

Ízetlen, a héj nem ropogós, a tészta morzsás-levegős. 

spar_rozsos.png

 

9. Tesco francia baguette, 99 Ft/110 g. Pontszám: 5/10

Ropogós héj, sűrűbb belső, de ennek a bagettnek sincs jellegzetessége.

tesco_francia_bagett.png

 

8. Penny korpás vágott, 59 Ft/80 g. Pontszám: 5/10

Igazándiból ez is zsemle, csak kicsit sűrűbb a tésztája és már van egy kis "gabonás" íze.

penny_korpas_vagott.png

 

7. Auchan Vándor, hosszú baguette, 169 Ft/300 g. Pontszám: 6/10

Masszív héj és sűrű tészta. Kicsit rágós, íze gyenge.

auchan_vandor_hosszu.png

 

6. Tesco magvas, hosszú baguette, 99 Ft/250 g. Pontszám: 6/10 

Ropogós héj, nagyon levegős, könnyű belső. Szotyis ízű, olajos illatú.

tesco_hosszu_magvas.png

 

5. Spar wellness baguette, 129 Ft/125 g. Pontszám: 6/10

A magoknak nincs jellegzetes íze. Puha a héj is, szendvicsnek jó.

spar_magvas.png

 

4. Tesco rusztikus baguette, 149 Ft/120 g. Pontszám: 7,3/10

Inkább ciabattás jellegű héj, a belseje puha. Szendvicsnek vagy katonázgatni ajánlható.

tesco_rusztikus.png

 

3. ALDI bon apetite baguette, 99 Ft/ 110 g. Pontszám: 8/10

Finom, ropogós, magvas héj, puha, de nem túl levegős belső. Talán a legfogyaszthatóbb 2 naposan is. Szendvicsnek kiváló. választás.

bonapetit.png

 

2. Auchan rusztikus hosszú baguette, 249 Ft/ 300 g. Pontszám: 8,1/10

Gyúrt tészta, ropogós kéreg, kicsit sós-kovászos íz. Hossza miatt igencsak guszta szendvics készíthető belőle. Klasszikus bagett.

auchan_rusztikus_hosszu.png

 

1. ALDI rusztikus baguettek, 259 Ft/ 250 g. Pontszám: 8,6/10

Megosztott első hely: ALDI rusztikus és ALDI sokmagvas rusztikus bagett. Ropogós, levegős-morzsás belső. Házi kenyér jellegű illat és állag. 5-ből 4 pontozónknál lett első. Ez a bagett lesz a francia mártott szendvicsünk "váza".

aldi_magvas_rusztikus.png

aldi_rusztikus.png

 

Összesítés

munkafuzet1-1_4.png

 

 

Francia mártott szendvics, marhahússal

(french dipped sandwich) 

 

Amióta láttam az egyik Fald fel Amerikát epizódot, ahol french dipped sandwichet készítettek (francia mártott szendvics), elhatároztam, hogyha elutazok egyszer Amerikába, akkor az első utam nem a Niagarához vagy a Szabadság szoborhoz vezet, de még a Fehér Ház se érdekel,  Los Angelesbe fogok menni Philipékhez és kérek egy háromszor mártott francia szendvicset, aminek a teljes elkészítése folyamata az Au Jus-vel együtt akár 24 óra is lehet. Addig is itthon kísérletezünk, egyelőre jóval rövidebb elkészítési idővel.

Az alapja-kerete ennek a szendvicsnek a baguette. Második fontos összetevő a marhahús, a harmadik a Jus ( ejtsd ozsü), negyedik pedig a mártás technológiája.

17_1.png

Most azon filozofálsz, hogy fogyókúrázol (vagy fogyókúrázni kellene) és ez nem fér bele most az étrendedbe. Ez teljesen rossz megközelítés, és demotiváló is. Ugyanis azért kell fogyókúrázni véleményem szerint, hogy utána egy ilyen szendvicset nyugodt lelkiismerettel burkolhass be. 

 

Recept és elkészítés

 

A húst nagyon lassú tűzön főzzük 4 órán át. Elég sok idő ez egy éhes férfinak, ezért közben mi is faragtunk a bagettből. Még jó, hogy pont a héten érett be a füstölt házi sonkánk. Nem szerénykedünk, isteni lett! 

p1040266.JPG

 

A mártott szendvicsünket a végtelenségig lehet cifrázni, további fűszerekkel, tormával, csípőssel. Első alkalommal javasoljuk, hogy a fent bemutatott alapszendvicset próbáljátok ki.

 

Jó étvágyat kívánunk!

14.jpg

 

Teszteltess te is velünk, hogy több tízezer potenciális vevőhöz jusson el a terméked/szolgáltatásod híre! Ráadásul a tesztcikkek olvasóközönsége erősen releváns, hisz vásárláshoz keresnek információkat. Teszteltess velünk, itt a bemutatkozó anyagunk (KATT) vagy írj a kardos.tamas@maradok.com-ra és felvesszük veled a kapcsolatot!

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr1413703474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.03.01. 22:58:30

Ha jó baguettet akarsz enni, akkor igazi pékségbe menjél, ne az áruházláncokba :(

2018.03.01. 23:50:07

Igazi francia pék által készített baguette-et szoktam enni, a héja nagyon érdes, erős, vastag, a belseje nagyon szíjas, a fentiekhez képest nagy buborékokkal. Kinézetre a 4. Tesco rusztikus baguette-re emlékeztet belül. Az ázsiaiak nem szeretik, mert nem puha és van héja, az ázsiaiak meg azokat a kenyereket eszik, amik leginkább a cseh knédlihez hasonlóan kívül-belül puhák. Szóval itt ez a baguette az egyetlen, ami számomra európai, ehető.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.02. 04:51:02

Úgy emlékszem, hogy ezek nagy részével már próbálkoztam. Némelyik fajta totál sületlen, valamelyiknek nyers tészta íze van. Tényleg az aldis a legjobb ezek közül. Mivel népszerű, gyorsan fogy, tehát mindig friss.
Ha valamiért a Belvárosba megyek, és van fölös háromnegyed órám, úgy intézem, hogy tudjak venni bagettet, meg normandiai kenyeret egy bizonyos francia pékségben. Utóbbi egy hét múlva is kenyér. A bagett jellege viszont olyan, hogy a jót is meg kell enni aznap, amíg ropog a héja.

maradokapénzemnél 2018.03.02. 07:03:33

@Gyalogrépa: Étteremkritikus: mi a kedvenc szendvicsetek bagettel?@karandash:

Womb Raider 2018.03.02. 08:28:09

Hűűűhhhaaa...
A baculum inkább jelent botot/pásztorbotot és vicces, de az emlősök jó részénél a péniszt merevítő csontot /porcos képződményt is baculumnak nevezik :) Ilyen értelemben a bagett fallikus szimbóleum.
---

Érdemes lett volna legalább egy valódi bagettet beszerezni valamelyik pesti kézműves péktől, vagy legalább megnézni egy videót arról, hogyan készül és hogyan néz ki az igazi.
Ezek fele gyorskelesztett, extrudált, fagyasztott szutyodék. Párat már kóstoltam, de ahol az ALDI sótlan, hol ilyen, hol olyan, de általában a "házi kenyértől" ízben messze lévő az ász, sok csodát nem lehet várni a többitől sem.
Kis küszködéssel és közepes szerencsével (plusz pár órányi ügyködéssel) aranyérmes bagettet gyárthat otthon bárki. Nem lesz az igazi, fraanszia, de ezeket, itt leveri. Így, vagy úgy, egyre mindenképpen jó: lerak egy bázist, amihez a későbbiekben lehet viszonyítani.
Az ALDI-é legalább a külcsín terén igyekszik (néha sikerül, néha nem, gondolom ahogyan ébredt a péklány..)a belépő szintet hozni. Legalább 1-2 órán át megőrzi a kiindulási állapotot.
Ehun egy bagett recept..
www.boldogbrios.hu/francos-bagett-24-0/
és még egy
www.boldogbrios.hu/gyoker-bagett-recept/

maradokapénzemnél 2018.03.02. 08:38:03

@Womb Raider: persze, lehetett volna, de mi országosan elérhető élelmiszereket tesztelünk. A kézművességet jó, hogy említed, egyik következő tesztünkben erre megyünk rá, ugyanis a kézműves szó minőséget jelent. Ha valamire ezt ráírják, akkor kétszer annyiért el lehet adni, mint nem kézműves társát. A tesztben majd azoknak a termékeknek járunk utána, amelyek lejáratják ezt a szót. Sok ilyen van... Szóval sok esetben szimplán csalás. Jó lenne ezt törvényileg szabályozni

2018.03.02. 09:27:55

@maradokapénzemnél: én vajjal eszem, nem nagyon cifrázom

Gabor Jeges 2018.03.02. 09:50:45

nyilván az ár is számít, és ebből a szempontból tényleg jó az aldis rusztikus, de ha minőségről és ízről van szó, akkor Budapesten: á-table

Womb Raider 2018.03.02. 11:22:53

@maradokapénzemnél: Oppá... így más. A kézművességben meg tökéletesen egyetértünk. A bio és az organikus még hasonló ehhez. Termék helyett imázst/életérzést vásárol a gyanútlan hívő. Ja... meg feljövőben van a "gluténmentes" is. Már cukkorra is láttam írva... agyrém.

A pékekehez vissza. Alapjában friss fogyasztásra még csak-csak elmennek a cucaik, de egyszerűen felfoghatatlan, hogy a kelesztőket/sütőket kezelő biorobotok lusták rápillantani a termékre, nem is figyelik, hogy megfelelően megsült-e, csak csipogott az időzítő és már húzzák is ki a tálcát. Legtöbbször még 3-5 percet elviselt volna a süti/kenyér és egy fokkal ízletesebb lett volna. Nem, csak a rohanás aztán néha olyan fakó a kikerülő áru mint a halott segge.

Lator1 2018.03.02. 11:41:38

A Fornetinél van egy baguette, ami mélyhűtött állapotban megveszek és ha kell itthon 11-12 perc alatt előmelegített sütőben készre sütöm.
Nagyon finom, főleg úgy, hogy az egyéb fornettis túl levegős pékárukért nem vagyok oda.

Zaphod_Beeblebrox 2018.03.02. 11:58:41

"...egyenlőre jóval rövidebb elkészítési idővel." Egyenlőre a meccs szokott állni.

maradokapénzemnél 2018.03.02. 12:00:54

@Zaphod_Beeblebrox: köszönöm a helyírási hiba feltárását! Csak ezért olvastad a cikket, vagy szereted a bagettet vagy mártott szendvicset is esetleg? :)

Sir Gombóc 2018.03.02. 15:50:51

Az a baj, hogy Gizikét hasonlítottatok gőzekével. A "hagyományos", a teljes kiőrlésű vagy épp a magvas baguette teljesen más műfaj, nem hasonlíthatók csak az ugyanolyannal. Mivel eleve más-más állagúak már eleve a használt alapanyagok miatt.

maradokapénzemnél 2018.03.02. 16:02:57

@Sir Gombóc: Sir, itt az állagot inkább a technológia és az alapanyag minősége határozta meg. Persze a magos az magos, korpás korpás, de mi ezt most nem vettük figyelembe. Kétféle volt: vizes zsemle bagett alakban, illetve 3-4 bagett, ami jobb minőségű alapanyagokból készült

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.02. 20:31:39

@maradokapénzemnél: Mindig más a favorit. Most például tejföllel, meg a házi érlelt szalonnámmal enném. De ez sem rossz: suburbankitchen.blog.hu/2017/05/02/tonhalas_cajun_szendvics
Ez konkrétan tescos bagettel készült.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.03. 05:52:53

A kézműves termékek tesztelése nagyon ingoványos talaj.
Az élelmiszeripar olyan vérprofi az adalékanyagokkal, hogy rossz lisztből is csinálnak olyan kenyeret, amit jóízűnek, és jó állagúnak mondok. Nyilván a jobb szaglású emberek kiszagolják, ha nincs kenyérillata egy ilyen terméknek, de ettől még ez is lehet kézműves.
Ez is, mint rengeteg szakma, bizalmi kérdés.
Az adalékanyagokkal csak akkor van bajom, ha felfordulok tőle húsz év múlva, vagy a rossz liszttől gluténérzékeny leszek. Persze, ez megint nyitott kérdés. Nyilván vannak ipari körülmények között gyártott, jó ár/érték arányú kenyerek, amitől nem fordulok föl, ebből lehetne tömeget eladni. Hiszen nem a gyártósortól lesz vacak a kenyér, hanem az alapanyagtól.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.03.03. 09:29:39

@maradokapénzemnél: Én szeretem a friss bagettet egyszerűen olasz vagy spanyol sonkával, francia sajtokkal, szárított paradicsommal enni, de finom belőle az el cubano szendvics is (szaftos sertéshús, mustár, uborka).

@Gabor Jeges: Az á table tényleg jó, de a Pozsonyin is lehet több helyen finom bagettet kapni.

@Gyalogrépa: Az ipari kenyerekkel az a gond, hogy alig találsz olyat, amiben ne lenne 10-15 adalékanyag, hogy feldobják a rossz minőségű lisztet és kelesztés nélkül is kenyérre hasonlítson. Sajnos sokszor a kisebb pékségek is ugyanígy csinálják :(

@Gao: Mi a bajod?

Womb Raider 2018.03.03. 10:10:07

@Étteremkritikus: Jó kenyeret készíteni hosszú és munkás folyamat. Még gépesítve is sokszor hozzá kell nyúlni, sok helyet, eszközt igényel és alig találsz olyan lisztet, aminek ne igadoznék a minősége. Az adalékanyagok emiatt is kellenek, bár egy jó részük semmi kockázatot nem jelent. A legesleg triviálisabb aszkorbinsav, mint lisztjavító is ilyen. Másrészt a fogyasztói izlés is elég széles skálán mozog, nehéz belőni, úgy, hogy relatíve kevés fajtájú termékkel a maximális forgalmat biztosítsd.
Szerintem mindenkinek ki kellene próbálni a kenyérsütést, addig kisétletezve, míg legalább egy fogára való kenyeret nem süt. Aztán megérti a miértéket és talán méginkább megbecsüli a jó kenyeret/pékárut. Illetve megérti, ráérez, hogy mire figyeljen, ha vásárol. A piacból ki kell kényszeríteni a megfelelő minőséget.
Mellesleg, aki tett már a családja asztalára saját sütésű kiflit (triviálisan egyszerű, érdemes azzal kezdeni) vagy egy még pattogó , forró cipót, az többé nem szabadul :)

maradokapénzemnél 2018.03.03. 16:12:42

@Gyalogrépa: hé ezt a tonhalas cajun szendót kiprobalom! Hát ez baromi jónak tűnik :)

maradokapénzemnél 2018.03.03. 16:48:13

@Étteremkritikus: az el cubano-t kifejtened bővebben, elég jol hangzik :)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.03.03. 22:19:40

@maradokapénzemnél: A bagettet 20-30 centis darabokra vágod, a darabokat hosszában kettévágod és leheletvékonyan megvajazod, megkened mustárral, raksz rá serpenyőben fél percig sütött főtt sonkát, csemegeuborkát, egy adag lapockát és néhány szelet sajtot, ezután a tetejét rárakod, kívülről megvajazod és kontaktgrillben vagy serpenyőben lenyomva aranybarnára sütöd mindkét oldalát.
A lapockát érdemes előző nap vagy reggel bepácolni, olívaolajba raksz egy kevés narancshéjat, egy narancs és fél lime levét, római köményt, koriandert, fokhagymát, sót és borsot, esetleg orgenánót is.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.04. 05:44:12

@Étteremkritikus: Szerintem ezt készítik a büfében "A séf" című filmben. Alapanyagok alapján úgy tűnik. Legalább másfél éve láttam a filmet, de a leírásodból egyből ez ugrott be. Az a jelenet bevésődött. Ha még nem láttad, ajánlom megtekintésre. :)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.03.04. 10:10:17

@Gyalogrépa: Igen, ott is ezt készítik.

@maradokapénzemnél: A hús nagyságától és minőségétől függ a sütési idő. Először 220 fokon kétszer 10-15 perc alatt megpirítod mindkét oldalát, aztán 60-90 percig sütöd 180 fokon, amíg puha, omlós nem lesz. Végül a kikapcsolt sütőben pihenteted fél órát.