Virsli teszt: a magas hústartalom számít, nem a márka

2017.dec.27.

Kifejezetten csak magas hústartalmú, sertésvirsliket teszteltünk. Véleményünk szerint szabályozni kellene a minimum húsmennyiséget legalább 80%-ban, hogy ne kelljen annyi adalékanyagot, vizet, sűrítőanyagokat hozzátenni szegény húshoz, hogy kifőzés után még valami ehető dolog maradjon belőle. 

p1030750.png 

Minden márka, sajátmárka legmagasabb hústartalmú termékét válogattuk be a tesztünkbe. 

A PICK virslijét csak kíváncsiságból vettük a tesztbe (79% hústartalom). A Sága füstlit afféle kontroll termékként alkalmaztuk, hogy egy átlagos fogyasztó is érzékelhesse a különbséget egy sláger és egy nem sláger, csak magas hústartalmú termék között.

232_big.jpg

A vakteszten most 5-en vettünk részt. Illat, íz és állag szerint pontoztunk. Az állagnál a roppanós virsliket pontoztuk magasabban, a végtelenségig hajtható virslik nem túl természetesek. Illatnál nem volt hátrány a bél egyedi illata. Ízében a gyengébb fűszerezésűek magasabb minőségre utalnak, míg a túl fűszeres íz valamit rejteni akar.

 

Minden márka és sajátmárka legmagasabb hústartalmú sertésvirslijének tesztje:

 

7.helyezett: KONTROLL Sága sajtos füstli, 1.779 ft/kg. 

Lágy, savanykás-sós ízű termék. Elválik a héjától. Borzasztó húskészítmény. Gyenge ár-érték arány. 56% hústartalom. Pulykavirsli, tudjuk, de mégis elképesztően alacsony minőségű, tesztünk kellemetlen csalódása.saga.png

 

6.helyezett: Pick roppanós virsli, 2.760 ft/kg

Fűszeres illatú, rozmaringos-zelleres íz. A bél nem rágós, viszont elég puha-lágy termék, hiányzik a friss roppanós élmény, már a 79%-os hústartalom is kevésnek tűnik. Ez sem éri meg a 2.760 Ft/kg árat. Állaga az olcsó virsliket idézi.

p1030759.JPG

 

5.helyezett: Kométa Bécsi virsli, 2.448 ft/kg

Nyers kolbász-hurka illat a bélnek köszönhetően.  Gyenge íz, nem fűszeres. A héj kissé rágós, átlagos-jellegtelen. 80% hústartalom.

p1030762.JPG

 

4.helyezett: Zimbo bécsi virsli, 2.498 ft/kg

Nyers kolbász-hurka illat a bélnek köszönhetően.  Fűszert alig érzünk, sós-savanykás. Roppanós állagú. 80% hústartalom.p1030761.JPG

 

3.helyezett: TESCO bécsi hosszú virsli, 2.604 ft/kg

A bél miatt ez is hurkára emlékeztető illatú. Kiváló roppanós állag, kemény. Enyhe, zelleres íz. Szilveszterre ajánlott. 82% hústartalom.

p1030758.JPG

 

2.helyezett: ALDI Wiesbauer Light hámozott virsli, 2.495 ft/kg

Hámozott virsli, így a roppanósságát a magas hústartalom adja, nem a bél. Zeller és minimális bors érezhető benne, de nem túl fűszeres virsli. A legalacsonyabb kalóriatartalmú virsli a mezőnyben! Szilveszterre ajánlott! 84% hústartalom.

p1030757.JPG

 

1.helyezett: LIDL Pikok Füstölt sertés rudacska, 1.871 ft/kg

A legmagasabb hústartalmú termék a mezőnyben (93%). Füstölt illata és íze minden kóstolónak tetszett. Ez a termék is a magas hústartalom miatt roppanós. Kiváló ár-érték arányú termék. Szilveszterre ajánlott! 93% hústartalom.
lidl_sertes.png

 

+1 ajánlás gyerekeknek: Pikok kölyök sertésrudacska

Teszteltük: az íze szinte semleges, magas hústartalma (93%) és teljes adalékmentessége miatt. Se színezék, se tartósítószer, se ízfokozó nincs benne. A gyerekeknek gyomorkimélő választás szilveszterre.

p1030760.JPG

Íme a sertés virsli teszt eredmény, részletes pontozási értékekkel és árakkal!

4-page-001_1.png

 

Teszteltess te is velünk, hogy több tízezer potenciális vevőhöz jusson el a terméked/szolgáltatásod híre! Ráadásul a tesztcikkek olvasóközönsége erősen releváns, hisz vásárláshoz keresnek információkat. Teszteltess velünk, itt a bemutatkozó anyagunk (KATT) vagy írj a kardos.tamas@maradok.com-ra és felvesszük veled a kapcsolatot!

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr7613518065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ahoj- 2017.12.27. 19:21:14

A rudacska az miért nem virsli? Valami csak van vele ami miatt nem lehet ráírni a virsli szót.

2017.12.28. 11:37:25

@Ahoj-: Valószínűleg azért, mert 10%-nál több, mechanikaialg lefejetett húst tartalmaz. Elvégre sertéscombot virslinek feldolgozni komoly pazarlás lenne.

takineni 2017.12.28. 12:43:48

Nem vitatom, hogy melyik az első, de én vagyok vak vagy az első helyezett virslinek van természet ellenes színe ?

Oknyomozó 2017.12.28. 12:45:26

Ez nem virsli teszt, pláne, hogy az első helyezett nem is virsli.
Ezt el kellett volna olvasni előtte, idézek:
4.4. Az élelmiszer előírt neve: virsli.

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1600048.FM&timeshift=fffffff4&txtreferer=00000001.TXT

loading 2017.12.28. 13:11:01

Akkor inkább a Tesco virsli. És magyar a gyártó (bár a hús valószínűleg lengyel/német).
Tesztnek én sem nevezném.

Oknyomozó 2017.12.28. 13:37:35

Hol készül ma meleg bikahúsból?

FINOM HENTESÁRUK KÖNYVE 1929.
Vörös kolbászok.
A vörös kolbászok csoportjába a tormás, a bécsi, a frankfurti tormás, a párisi, a
krinolin, a knakk, a szafaládé, az augszburgi stb. tartoznak.

A húspép készítése.
Legalkalmasabb hozzá a 2—8 éves tarka bika, a melynek húsát levágás után azonnal
kicsontozzuk. A vastaghúsokat rögtön szét kell bontani és az inakat és a faggyút kivágni.
Ezután a tiszta húst ujjnyi vastag szeletekbe vágjuk, jól átsózzuk és a húsdaráló finom
korongján ledaráljuk.

jog-ász 2017.12.28. 14:47:05

@takineni: annak nem színezett a bele sztem

ételizésítő 2017.12.28. 15:13:37

@Ylim:
Miért, a többi húst hogyan fejtették le, elektronikusan?

Nem arra gondoltál esetleg, hogy géppel lefejtett? Mert a magyarban ilyen megnevezés van, mechanikusan lefejtett meg nincs.

Mellesleg ott van benne, hogy sertéscombból van, ha pazarlás, ha nem.

ételizésítő 2017.12.28. 15:15:17

@Oknyomozó:
Mint ahogy régen sem abból készült, a marhahús 40% alatt volt benne.

Oknyomozó 2017.12.28. 16:13:17

@ételizésítő: Lehet hogy a magyar nyelvben nincs, de a jogszabályban van, a 12:45.kor írtban megtalálod.
----
5. Nem számít a jelölés szempontjából húsnak a 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet I. mellékletének 1.14. pontja szerint mechanikailag szétválasztott hús, azaz csontokról mechanikusan lefejtett hús [angolul: Mechanically Separated Meat, MSM] (a továbbiakban: csontokról mechanikusan lefejtett hús). A csontokról mechanikusan lefejtett hús nem számítható be a hústartalomba, és nem jelölhető az 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet VII. melléklet B. rész 17. pontja szerint. A csontokról mechanikusan lefejtett hús külön jelölése szükséges az 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet VII. melléklet B. rész 18. pontja szerint.

6. A B és C részben szereplő termékcsoportok és termékek esetében csontokról mechanikusan lefejtett húst nem lehet felhasználni, kivéve, ha a B és C rész erről másként rendelkezik.

ételizésítő 2017.12.28. 16:41:41

@Oknyomozó:
A gépies, agyatlan tükörfordítás tipikus esete.
De akkor magyarázd el, hogy lehet lefejteni nem mechanikusan. Elektronikusan? Elektromosan? Hidraulikusan? Pneumatikusan?

Komojtalan 2017.12.28. 16:59:13

Lol, eddig tudatlanul az 1200 forintos Frankfurti virslit vettem és meg vagyok elégedve vele. Mivel a hentesemnél általában békéscsabai termékek vannak, feltételezem ez is onnan való. 3000 -ért sonkát veszek nem párizsit meg virslit (Pick termékek).

Oknyomozó 2017.12.28. 17:09:00

@Komojtalan:
Megnéztem egy csabai gyártó csabai kolbászának címkéjét, kármin volt benne!
A weboldalon meg azt írják, őrizzük a hagyományt. Nincs még kilónként 2 deka paprikára pénzük?

malacpassat · http://malacorru.blog.hu 2017.12.28. 17:38:15

Ha már az index parádés címlapján szerepel a virsliteszt, akkor illenék tudni, hogy a virslit nem főzzük ki, mert a főzéssel tovább rontjuk az amúgy is harmatgyenge minőséget. A virslit nem kell főzni, mert az már megkapta a hőkezelést, a virslit forrósítani kell, hogy élvezhető legyen.
Leöntöd lobogó forró vízzel, lefeded és állni hagyod 8 percig.
Utána érdemes tesztelni.
Lehet főzés után is, de úgy komolytalan.

malacpassat · http://malacorru.blog.hu 2017.12.28. 17:40:04

A 2. helyezett Wiesbauer igazán megérdemelné, hogy helyesen írjátok le a nevét.

Oknyomozó 2017.12.28. 17:50:13

Az Index oldalon valamelyik női magazin szokott tesztelni, szintén szakértők.
Égnek áll a hajam, ha azt olvasom, hogy "növényi tejszín".

Oknyomozó 2017.12.28. 17:58:28

Leszoktam a szilveszteri virsliről, próbáltam lecserélni debrecenire, de nem jobbak, mint egy lecsókolbász, így már egyik sem kell még szilveszterkor sem.
2500 Ft/kg-os áron sokféle alapanyag beszerezhető és olyan lesz, amit én szeretnék.
Inkább egy steak, mint egy virsli.

ételizésítő 2017.12.28. 18:13:08

@Oknyomozó:
Wikipédia mint hivatkozás?
Vagy viccnek szántad?

ételizésítő 2017.12.28. 18:14:00

@Válasszunk:
Aha.
És azt utána hogy teszed a virslibe?

ételizésítő 2017.12.28. 18:15:29

@malacpassat:
Hivatalosan 4 percig kell gyengén forró vízben főzni. Némelyiknek legalábbis ez áll a csomagolásán.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.12.28. 18:29:38

laboratorium.hu/virslifozeskamiaja

"Elég csak melegíteni, mert a virsli készítés technológiája olyan, hogy a hús már főzve kerül a bele. A főzéssel azt veszélyeztetjük, hogy a virsli kinyílik és nem lesz szép látvány a tányéron."

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.12.28. 18:33:40

@Hortenz: "Pár napja egy másik teszten utolsó lett az, ami itt az első."

A diványos "tesztben" nem ez hanem a Pikok Bécsi roppanós szerepelt

Annyi közük van egymáshoz, hogy Lidlnek gyártja valaki minkét fajtát.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.12.28. 18:36:56

@ételizésítő: Akkor főzd 4 percig, jó étvágyat a kicsapódott fehérjéktől megduzzadt undormányhoz.

2017.12.28. 18:53:24

@Oknyomozó: Az efféle tesztek nem szakértésről, hanem szubjektív élményről szólnak. Ahogy a termék többi fogyasztója 99.999999999999999999%-ban szintén nem szakértő.

A növényi tejszín meg pontosan annyira érthető annak, aki használja, mint a hullócsillag a meteor helyett.

Kardos Tamás MaP blog 2017.12.28. 19:29:25

@Oknyomozó: természetesen utánajártunk a cikk megjelenése előtt, miért rudacska és nem virsli. Azt a választ kaptuk, hogy bár az alapértékek megfelelnek a magyar "virslitörvénynek", viszont a +- tolerancia zsírnál és sónál nagyobb lehet a megengedettnél. Tehát ha megnézed a címkét, azon semmi kivetnivalót nem találsz, lehetne virsli. A gyártó nem magyar és nem csak Magyarországra gyárt, így ők nem hajlandóak hígítani a terméket vízzel és adalékokkal, hogy alacsonyabb legyen a zsír és sótartalom. Nem véletlen, hogy mások nem gyártanak ilyen magas hústartalmú (93%) terméket, mert az nem felelne meg a magyar szabályozásnak.

Kardos Tamás MaP blog 2017.12.28. 19:36:14

@malacpassat: köszönöm az észrevételt, javítva!

Kardos Tamás MaP blog 2017.12.28. 19:38:37

@Hortenz:

Káromkodás miatt a hozzászólásod törölve, de ide moderálva leírom, ahogy a választ is: az nem ez a virsli volt, sajnálom, máskor nézz utána jobban.

"Pár napja egy másik teszten utolsó lett az, ami itt az első. Ki...tt hazug, lefizetett kamu minden blog."

ételizésítő 2017.12.28. 20:36:02

@eßemfaßom meg áll:
Nem szokott ilyet tenni, pedig elég rendszeresen így követem el a virslit.
Persze nem mindegy, hogy mennyire forr az a víz, amiben főzöd.

csíraborjú 2017.12.28. 22:47:41

@ételizésítő:
Azért nem tetszik a mechanikailag/mechanikusan szó, mert magyartalan fordításnak tartod?
Egy élelmiszeripari tankönyvből idézek, A mikroorganizmusok elleni védekezés elvei című fejezet Fizikai eljárások című alfejezetéből. (Bíró-Szita: Élelmiszer-mikrobiológia, élelmiszer-higiénia. Budapest, 2003.)
"7.1.7. Mechanikai hatások. Mechanikai hatások közé sorolják a szilárd felületek sikálást, amikor a kemény szemcséjű dörzsölőanyagok a mikrobasejtek nagy részét szétzúzzák. [...] Ritkábban alkalmazott módszer a rázás. [...]" (57. o.)
A mechanikai természetesen mondható gépinek is, ha a kézi erővel végzett munkával állítod szembe, azonban az élelmiszeriparban gyakran más az elkülönítés oka: a mechanikus eljárást az idézet tankönyvben például a hűtéssel, a hőkezeléssel, a sugárzással, a víztartalom csökkentésével stb. állítják így szembe. Ezeket a munkákat az élelmiszer előállítása során általában mind géppel végzik.

Ez derül ki egyébként az idézett Wikipédia-szócikkből is (lásd alább), ami - akármennyire is megbízhatatlannak tartod a forrást - elfogadható információnak tűnik. Természetesen, ha valóban kíváncsi vagy a magyarázatra, tényleg inkább egy élelmiszeripari szakmunkában érdemes utánanézni.

"A „mechanikai szeparálás” elnevezés azt hangsúlyozza, hogy a szeparálás nem vegyi úton történik. Használják még a mechanikailag elválasztott hús, mechanikailag lefejtett hús nevet is, azonban ezek a nevek félrevezetők lehetnek, mivel a húst a csontokról nem a köznapi értelemben „fejtik le” vagy „választják el” (vagyis nem levágják, ami szintén egy mechanikai folyamat), hanem gépi úton szeparálják."

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.12.28. 23:30:08

@ételizésítő: Hacsak nem használsz kuktát vagy nem a hegyek tetején forralod a vizet akkor az a viz ha forr akkor 100 fokos lesz.

Tudsz még valami okosságot írni?

11110000 2017.12.29. 00:06:56

@eßemfaßom meg áll:
Ez igaz, de próbáld ki egyszer olyan forró vízben, ami épp csak gyöngyözik, meg olyanban, amelyik zubog.

Én már megtettem, jelentős különbség van az eredmények között.
Mondjuk hőmérőt nem használtam, de még az is lehet, hogy a víz nem egyszerre válik gőzzé, és lehet, hogy egy része túllépi a 100 fokot, mint ahogy létezik folyékony TISZTA víz 0 fok alatt is, azaz nem só vagy egyebek hatására, egyszerűen a gyors hűtéssel el lehet ezt érni, nézz utána a túlhűtött folyadékok címszó alatt. És már előre szólok, nem arról lesz szó, hogy a vörösbort 16 helyett 10 fokosan szolgálják fel.

Mellesleg ha főztél már levest, akkor talán tapasztaltad már, hogy a gyöngyözve forró leves tiszta lesz, a zubogva forró meg zavaros. Hiába ugyanaz a hőfok.
Talán pályázz meg egy brit tudósi ösztöndíjat ennek a kutatására.

Oknyomozó 2017.12.29. 06:47:12

@Kardos Tamás MaP blog:
Virslitesztről van szó.
A jogszabályból újra idemásolom:
4.4. Az élelmiszer előírt neve: virsli.

Gondolj a hat süteményre, Krémes, Francia krémes, Dobostorta, stb., amit akkor lehet ilyen néven árusítani, ha megfelelnek az előírásoknak. Egy cukrászdát találtam, ahol kitették a Franciakrémest, egyet hazavittem és a sárgakrémben zöldes színű zselatingolyó darabok voltak.
Csak a tejszínhabhoz lehetne használni zselatint!
Tehát nem lehetett volna ezen a néven árusítani, ennél a terméknél nincs lehetőség a név cifrázására, mint a krémesnél, amivel élnek is a hulladékgyártók:
" Lehetséges megnevezésekre példák:
puding kocka, vaníliás kocka, vaníliás szelet stb. "
A balatonlellei "nagy hírű" cukrászdákban Lellei krémes van, az egyikben Dobostortának kinéző tárgy Nosztalgia néven.
A hat süteményből egyet sem találok a kirakatban sehol. Ajánlom mindenkinek, ha a hatból egyet sem lát a cukrászdában, sürgősen távozzon.
Az internetes receptgyűjteményekben ontják az észt a pudingporból meg "növényi tejszín"-ből készült "isteni házi krémes" receptjével.
Akit érdekel a hat sütemény és nem akar hulladékot enni, itt van (alul a pdf):
www.cukraszat.net/jogszabalyok/461-hagyomanyorzo-cukraszati-termekek-iranyelv-2017

kamor 2017.12.29. 07:27:14

Mi hoztunk magunkal Németországból mert tavaly nagy csalódás volt amit otthon vettünk. Kipróbáltunk 4 félét de mind vacak volt. A kinti márka neve Gut ponholz és normál roppanós bécsi virsli 89% hústartalommal. Azelőtt soha nem ettem még ilyen finom virslit, rendszeresen vesszük is és néha csak úgy kenyér nélkül hidegen eszegetjük. Sajnos otthon bármit el lehet adni csak eleget kell fizetni valakiknek és már mehet is a boltokba.

kamor 2017.12.29. 07:32:50

@eßemfaßom meg áll: Pontosan így van, egyetértünk.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.12.29. 08:59:19

@Oknyomozó: Szerintem mindenkinek szíve joga annak nevezni az előfőzőtt húsrudacskát aminek akarja. Ezeket a dolgokat mindenki virskinek nevezi, szerintem senki nem küldte még le úgy a fiát a boltba, hogy "jócó, hozzál már egy kiló baromvirudacskát, wurslit, husrudacskát" mint ahogy a hatszög alaku tepertős péksütit is pogácsaként adja oda a kölkének z ember akkor is ha tepertős hatszög a kiirt neve mert nem felel meg a szabványos tepertőspogácsa leirásának.

Ráadásul pont egy 93%-os hústartalmú terméken nekiállni ezen rugózni a 40%-os "virslik'" világában, hát kimondottan szánalmas.

Komojtalan 2017.12.29. 09:16:15

@Oknyomozó: Hogy az a gyártó mit rak bele passzolom, biztosíthatlak hogy amit én veszek abban piros paprika van. Próbáltam elég sokféle kolbászt, parasztot is, sütni valót is, a kispesti Kossuth-téri piacon egy ehető sütni való kolbász volt, az övék. Az összes tele van köménnyel, édes, az övék nem. Paraszt kolbászból nincs ekkora különbség, de az övékénél kifejezetten érezni a piros paprikát, teljesen ugyanaz a recept, mint amit a keresztanyámék csináltak 30 éve. Persze szokás kérdése, anyám Békés megyei volt, a rokonság ott is maradt, azaz onnan küldték a kóstolókat, azt szerettem meg.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.12.29. 09:46:00

@Komojtalan: A sütnivaló kolbász ízesítése teljesen családi megszokás függő, nyilván mindenkinek az az etalon ahogy a nagypapáék csinálták. A másik ember másik nagypapája neadjisten egy faluval arrébb már máshogy ízesítette. Az ország másik felén meg teljesen másképp.

Komojtalan 2017.12.29. 10:13:10

@eßemfaßom meg áll: Tudom, mert az unokatestvéremék elköltöztek Hatvan környékére és a falu hülyének nézte őket milyen kolbászt csinálnak. Érdekes módon 20 év alatt egyre több ember szokott át a paprikásabb fűszerezésre miután megkóstolták az ő és az övékről koppintott kolbászt.

avman 2017.12.31. 09:14:09

@eßemfaßom meg áll: biztos tudna, mert okosabb helyből, mint a wikipédia nekifutásból.

Leadfoil 2018.01.01. 21:53:24

Német "virslit" eszünk a családdal - Németországban. Itt min.82%-os hústartalomnak kell lennie és tanúsítom, megvan. A Netto-ban van a fentebb említett Gut Ponholz.

Annak ellenére, hogy jól működik a marketing ( se nem Gut és se nem Ponholz, a Netto központ van a közelében Ponholznak ) és a termék eladja magát e névvel, tényleg finom a virsli. A Pick nevű szemetet csak az veszi, aki Csányi híve.