A nagy pezsgő teszt: olcsóbbak között is vannak finomak!

2017.dec.21.

Kidurrantottunk 24 palack pezsgőt, mert kíváncsiak voltunk, hogy az elmúlt egy évben a magyar piacra került pezsgők változtattak-e a színvonalon. Vaktesztünkön 5 ország termékeit kóstoltuk, meglepő eredményekkel.

5_1.png

Pezsgő cukortartalma szerint

A pezsgők cukortartalmuktól függően a nagyon száraztól (brut nature kevesebb,mint 3 g/l cukor) az édesig ( több,mint 50 g/l cukor) vannak kategorizálva. A kereskedelmi forgalomban leginkább a száraz (dry,sec), félszáraz (medium dry, demi sec) és az édes pezsgők (sweet, doux) találhatóak meg. Erjesztésük leginkább tartályban történik, a megkülönböztetett minőségűeket pedig üvegben erjesztik. Speciális készítési mód, amikor nem borból, hanem mustból erjesztik a pezsgőt (spumante).

 A kóstolt pezsgők egy képen:1_2.png

A tesztünkön az alábbi nemzetek pezsgőivel találkoztunk:

Magyar pezsgő

Pezsgő szavunkat Gróf Széchenyi István alkotta, aki a Hitel című munkájában elsőként nevezte a franciák champagne-t pezsgőnek. Budapesten az első pezsgőgyárat 1834-ben alapította a Prückler család. A legnagyobb hazai gyártók jelenleg a Törley és a BB. Legkedveltebb ízünk a muskotályos.

Francia pezsgő

Hihetetlen széles fajta, technológia, hagyomány jellemzi a franciák pezsgőportfólióját. Mi a Crémant pezsgőkkel találkoztunk a teszten. A Crémant olyan csökkentett habzású italra utal, amely jól őrzi az alapbor ízeit, a Blancs de blancs fehér szőlőből készült fehér, míg a Blancs de noirs színes szőlőből készült fehér pezsgőt jelöl.

Olasz pezsgő

Magyarországon a legismertebb olasz pezsgő az Asti. A délkelet-piemonti régióból származik a közismert, szintén eredetvédett, muskotályból készülő pezsgő. 

Német pezsgő

Németországban Sektnek csak a hagyományos módon készülő pezsgőt lehet nevezni, a hozzáadott szén-dioxiddal habzóvá tett bor neve Schaumwein.

Spanyol pezsgő

A spanyol pezsgő őshazája Katalónia Penedés nevű tartománya. A katalán cava (ejtsd: kává) szó pincét jelent, ami arra utal, hogy a pezsgőt hosszan érlelik (a pincében) optimális hőmérsékleten. A minőségi cavák champagne-i recept alapján, saját palackjukban, seprőn erjesztve-érlelve, vagyis méthode traditionelle eljárással készülnek. (forrás: Gusto.hu)

A pezsgő teszt

Mivel a Maradok a pénzemnél blog ár/érték arány elemzéssel foglalkozik, ezért a 2.000 Ft alatti pezsgőket teszteltük, amik a lakosság pezsgőfogyasztásának több, mint 80%-át ez az árkategória jelentik.

A vakteszten 8-an vettünk részt és az illat, íz és szénsavasság minőségét pontoztuk. A teszten vegyesen voltak az édes és szárazabb pezsgők, így hirdetünk cukortartalom szerinti győztest és a teszt abszolút legjobb pezsgőjét is.

24 pezsgő tesztjének eredménye

2_1.png

 

 

24.helyezett: Igrisztoje Szovjetszkoje

619 Ft/palack, értelemszerűen azoknak gyártották, akiknek csak az ár számít és hajlandóak lemondani a minőség legkisebb szikrájáról is. Kellemetlen illatú, bántó ízű pezsgő. A poén, hogy lesz olcsóbb pezsgő ennél a tesztünkön, ami még iható is. Ez magyar pezsgő, semmi köze az oroszhoz!

p1030710.JPG

 

23.helyezett: Hercog Alba

Színtelen, szagtalan, édes gyerekpezsgő lehetne, ha nem lenne benne alkohol. A németek nem kockáztattak azzal, hogy ízt adjanak ennek az italnak.

p1030727.JPG

 

22.helyezett: JP. Chenet

Dohszagú, kesernyés utóízű, francia pezsgő. Egy palack 1600 Ft, ár-érték aránya alacsony.

p1030725.JPG

 

21.helyezett: Burg Édes SPAR

Büdös, kesernyés-seprős utóíz ennél is. A szénsavassága tűrhető, a legolcsóbb pezsgő a mezőnyben. A muskotályos társa előrébb végzett.

p1030715.JPG

 

20.helyezett: L' éphémére

Az üveg megtévesztő, mert minőségi, francia pezsgőt sejtet. Oké, az ár miatt gyanús is lehetne, de a kóstoláskor lebukik végleg. Élesztős-kénes illat, szerintünk a legszárazabb pezsgő, de a legsavanyúbb az tuti. Többen írták, hogy marta a torkukat.

p1030717.JPG

 

19.helyezett: Linderhof

Alig érezhető, semleges illatú, német pezsgő. Íze hasonló, néhányan írták, hogy minimálisan gyümölcsös. Szénsavassága kissé sok.

p1030713.JPG

 

18.helyezett: Mezei Muskotály

Cefreszagot, acetonszagot írtak többen is. 2 pontozónknál a legrosszabb  pezsgő lett. Szénsavassága megfelelő, buborékos, de az íze is valahogy alkoholos, pálinkás. 13% alkoholfoka a legmagasabb a mezőnyben.

p1030709.JPG

 

17.helyezett: Pannon Imperial

Gyümölcsös illatú, valaki írt körtét is. Túl száraz, és valami gyógyszerre emlékeztető mellékíze van. 

p1030721.JPG

 

16.helyezett: BB Rosé

Tutti-frutti és meggyfuré illatot éreztünk. Édes-savanyú ízkeveredés. Iható.

p1030726.JPG

 

15.helyezett: Burg Muskotály SPAR

Az illata nem oké, mosószer-gyógyszer illatot éreztünk, az íze ehhez képest felüdülés: egyszerű, mérsékelten gyümölcsös, utóíz nélkül. Ha valaki csak az árat nézi, ilyet vehet nyugodtan. 

p1030729.JPG

 

14.helyezett: Szent István Korona

Nem dohos, jellegtelen illat, íze az előzőhöz hasonló, iható pezsgő. A legolcsóbb Törley gyártmány.

p1030711.JPG

 

13.helyezett: Törley Rose

Az illata nem az erőssége, viszont az íze átlagos rozé, iható.

p1030731.JPG

 

12.helyezett: Hungária Irsai Olivér

Relative újabb termék a piacon. Szőlő illatú, nem túl jellegzetes zamatú, elég erősen szénsavas pezsgő.

p1030720.JPG

 

11.helyezett: Törley Doux

Talán ez a pezsgő, ami a teljesen átlagos illat és zamat képviselője. Egyik pontozónk se írt róla rosszat, a legtöbbször használt szó a már említett "átlagos" volt. 

p1030723.JPG

 

10.helyezett: BB Édes

="= Törley Doux, 2. legátlagosabb pezsgő.

p1030707.JPG

 

9.helyezett: Törley Sárga Musk.

Kiváló muskotályos illat, nem tolakodó száraz aroma. A muskotályos jelleg különbözteti meg minőségben a BB és Törley Édes-től.

p1030716.JPG

 

8.helyezett: Törley Muscateller

Igazi muskotályos szőlő illat. Az íze talán kissé erős. Hiába édes pezsgő, az utóíze a szárazabb testvéreit idézi.

p1030722.JPG

 

7.helyezett: Hungária Extra dry

Egy közepes minőségű száraz pezsgő. Az illata, mint a télé: alig érezni, de tiszta. Aki nem iszik száraz pezsgőt, az simán savanyúnak bélyegezné, de emellett a gyümölcsös íze egyértelmű.

p1030724.JPG

 

6.helyezett: Cava TESCO

A spanyolok "pincés" pezsgője. Tiszta, de gyenge szőlőillatú ital, bár félszáraznak írják, inkább az félszáraz és édes közötti cukortartalommal.

p1030730.JPG

 

5.helyezett: BB Spumante

Dinamikusabb szénsavasságú pezsgő. Kellemes mustillatú és egyszerű, vidám, gyümölcsös zamatú termék.

p1030728.JPG

 

4.helyezett: Gancia Asti

Több áruházban is kaphatóak már az olasz Asti pezsgők, amik eddig a magasabb áruk miatt nem voltak slágertermékek, de most már 2.000 Ft alatt is találunk. Hasonlít a BB Spumantéra, de jobban definiálható szőlő íze van. Egyesek túl szénsavasnak találták.p1030718.JPG

 

3.helyezett: Hungária Rosé

A Hungária Rosé kettő elismerést is begyűjtött pezsgő tesztünkön: egyfelől a legfinomabb rozé pezsgőét, valamint a legfinomabb száraz pezsgő címet is viseli a teszteredményeik alapján. A száraz szó helyett a tiszta adja talán vissza a pezsgő jellegét. Illata-íze is egyértelműen gyümölcsös és a rozészőlő jellegzetes, talán kissé édeskés zamatot örökített bele. Ettől függetlenül persze száraz pezsgő, de nem savanykás.

p1030712.JPG

 

2.helyezett: Hungária Sweet style

Igazi gyümölcs illat és zamat. Egyértelműen felismerhető annak, aki már ivott korábban Hungária édes pezsgőt. A legjobb magyar pezsgő a tesztünkön. Harmonikus buké és szénsavasság jellemzi, 

p1030719.JPG

1.helyezett: Allini Asti LIDL

A teszt közben nem befolyásoljuk egymást véleménynyilvánítással, de az elismerést jelentő fejmozdulat ösztönös és ennél a pezsgőnél volt biccentgetés a csapatnál. Az illata nem győz le egyből, csak azt mondod rá "friss-gyümölcsös, nem túl nyomulós". Az íze azonban viszi a pálmát a 24 termék között! A pontozók harmonikus, bársonyos, igazi gyümölcs zamatról számoltak be. Ízben a 8 pontozó közül 6 ennek a pezsgőnek adta a legmagasabb pontot. Abszolút győztes a tesztünkön!

p1030714.JPG

 

Íme a Nagy Pezsgő Teszt eredmény, részletes pontozási értékekkel és árakkal!

 munkafuzet1-page-001.png

 

Feliratkoznál hírlevelünkre? Megjelenés után azonnal küldjük Neked friss cikkeinket: ide katt!

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr3313513591

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ünnepi italmérés 2017.12.25. 14:46:07

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Itt a karácsony, és olyan nincs, hogy szó se róla. A Heti sajtó legjavát is a gépelő ujjak köré csavarta, ez a normális, essünk túl rajta! Hétszentség'17/51 2017. 12. 18. Azt már mindannyian...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lajafix1 2017.12.22. 07:33:05

Édes pezsgő jajj ne.

SiteManagerEmeaAsia 2017.12.22. 10:04:24

@lajafix1: Hát igen...a tesztelt 24 pezsgőből 16 édes pezsgő, miközben a lakosság csak 30%-a preferálja. Értékelem a blogger utánajárását és fáradozását az éppen aktuális témában, de jó lenne megtartani az arányokat, hogy hitelesebb legyen a teszt. Mi lesz a kövezkező? Nagy húsvéti sonka teszt? 2/3 szójából...

Forrás: www.napi.hu/magyar_gazdasag/fontos_dolgok_derultek_ki_a_magyarok_nemzeti_italarol.651258.html

maradokapénzemnél 2017.12.22. 10:08:06

@SiteManagerEmeaAsia: úristen és még ide is linkeled! A napi.hu amúgy kiváló cikkében a borról írnak és nem a pezsgőről. Szövegértés 1-es!

jollytall 2017.12.22. 12:29:46

"A legnagyobb hazai gyártók jelenleg a Törley és a BB." A BB is a Törley-hez tartozik...

takingsider 2017.12.22. 21:47:45

Szegénykéim! Ha nem értetek valamihez, ne teszteljetek, nem érdemes. A Lidl Limoux-i cremant-ja nem ezt a nagyon rossz felhozatali sort (ami már sokat elárul erről az egész bohóckodásról) nyeri (nyerné) meg rendes esetben fényévekkel, de ár-érték arányt alapul véve kb. minden tesztet, amin az elmúlt egy-két évben hazánkban kiskereskedelmi forgalomban kapható pezsgőkről (plusz habzóborokról) készítenek szakértők. Élesztős illat és íz, mint negatívum? Édes istenem! Amúgy, ha találtok ilyet még 800hufért, küldjetek, 1000-ért átveszek 30 palackkal. Kétezer volt a Lidl-ben., Érdemes megnézni, ki válogatta be! Az elzászi cremant is jó volt, de ez még azt is felülmúlta. Igazi kis kézműves francia termelőszövetkezeti darab, el se hittem, hogy ilyen van. És nem vicc, most is azt iszom éppen.

Ezekiel 25,17 2017.12.22. 23:55:04

Szerintem meg nagyon is rendben a termékválasztás, az emberek jó része ezeket a pezsgőket választja, ezek kerülnek a látókörébe. Sok esetben már a Hungária is túl messze van árban a legtöbbeknek.
Lehet jó a cremant, ha az emberek jó része nem értékeli...

Luyigi 2017.12.23. 09:25:46

@takingsider: A tesztelok az atlagizlesu emberek kozul kerultek ki, mutatja, hogy az edes pezsgoket is szemrebbenes nelkul a top10-be valasztottak, holott semmi keresni valojuk nem lenne ott. En is siman bespajzoltam a Limouxibol miutan kivancsisagbol megkostolam. Tobb marad nekunk.

Kardos Tamás MaP blog 2017.12.23. 09:43:06

@Ezekiel 25,17: “Áldott legyen az, ki az irgalmasság és a jóakarat nevében átvezeti a gyöngéket a sötétség völgyén, mert ő valóban testvérének őrizője és az elveszett gyermekek meglelője” :) Boldog Karácsonyt!

Kardos Tamás MaP blog 2017.12.23. 09:48:14

@takingsider: ne haragudj, de te 900 Ft-ért francia kézműves pezsgőt hiszel a palackban. Áfával, szállítási költséggel Franciaországból?

Kardos Tamás MaP blog 2017.12.23. 09:54:33

@Luyigi: a te személyes véleményed a Tiéd. Amúgy meg ha jó száraz peszgőt akarsz inni, akkor ott a Hungária. Én egy 900 Ft-os Franciaországból importált pezsgő fogyasztását inkább az olcsóság miatt reklamoznek, nem ezzel akarnám a cikk olvasóit meggyőzni a hozzáértésemről.

Luyigi 2017.12.23. 19:18:46

@Kardos Tamás MaP blog: Engem mondjuk a hideg kiraz az edes pezsgoktol. Ennek 2k volt az eredeti ara, es 1600-ra volt akciozva. Ennyiert sem kidobott penz, de mar nem jo vetel. 900-ert az. Egyebkent nem az elso eset, h a nemet kismultikban jo aron adnak valamit, rendszeresen lehet olvasni hasonlokat.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2017.12.23. 23:42:13

És mi lett a maradékkal? 24 pezsgőre hatan... :)

maradokapénzemnél 2017.12.24. 08:12:26

@apuska: az utolsó 13-ból nem iszunk többet. A többit meg elosztottuk :) Brebis nem volt köztük, de így is akadt 1-2 kincs!

takingsider 2017.12.27. 23:55:12

@Kardos Tamás MaP blog: nem haragszom, barátom, csak azt mondom, hogy nem lehet 900huf, elírtad, vagy valami kurva nagy akciót fogtál ki, és azt hitted, az az igazi ára, ez a cremant 1990huf volt, mivel azt hiszem 11 palackot vettem végül összesen, miután egyet megkóstoltam, így azt hisze, csak tudom, hogy mennyi volt az ára
azt meg mondom még egyszer, hogy ez egy kis francia szövetkezeti cremant, ez 100százalékos infó, a származási helyről jövő, és nézz utána, hogy mostanában ki válogatja a borokat a Lidlnek, érdemes emiatt figyelni a tételeket, boldogabb új évet

takingsider 2017.12.27. 23:58:44

@Luyigi: :)
mondjuk ma a Best Buy megvolt a metróban, nem is mondom, mert szívinfarktust kapnak az arcok, elég annyi, hogy egy bizonyos francia megyéből származik, grand cru, enm évjáratos, de rozé, és ötödáron adták, el se hittem, de így is tíz palack limoux-it ért a végén :)

Luyigi 2017.12.28. 13:13:51

@takingsider: Egyébként ennyibe került, de fölé ~2k volt kiírva. Tegnap leszedtem még pár üveggel a hatvani boltból, csak, hogy más ne bosszankodjon, hogy milyen savanyú. :)))

Kardos Tamás MaP blog 2017.12.28. 19:54:15

@Luyigi: örülök, hogy nem tudtunk eltántorítani a kedvenc pezsgődtől :) Neked ez jön be, és ezzel mi nem is akarunk vitatkozni.