Hogyan kerüljem el a lejárt szavatosságú fenyő megvételét?!

2017.dec.15.

Ne legyenek illúzióid: az egy hete megvett vagy az egy hét múlva megvett fenyőfát nagy valószínűséggel ugyanakkor vágták ki. Fajta függő is a tartósság, egy normand vagy ezüst fenyő jobban bírja a vágás utáni szoba hőmérsékletet, mint a luc. A luc is simán eláll az Ünnepeket alatt, ha jó állapotban vesszük meg. Íme néhány tipp, hogy ne egy lejárt szavatosságú fenyőt vegyél!

20141211fenyofa-karacsonyfa.jpg

 

1. Vágott, nem gyökeres fenyőfa esetén úgy tudjuk letesztelni, hogy friss e a fenyő, hogy megfogjuk a fenyőt és a tönkjével a talajhoz ütjük. Amennyiben van lehulló tűlevél, akkor ne vegyük meg.

2. Biztosra úgy tudunk menni, hogy az előbbi teszt után leveszünk egy tűlevelet és meghajlítjuk. Ha visszapattan, akkor friss a fenyő, ha könnyen hajlik vagy törik, akkor már nem ajánlott megvenni.

3. Vásárlásnál célszerű a fa magasságát előre kiszámolni: asztalra tesszük vagy a padlóra, akarunk létrázni a csúcsdísz felrakásához vagy sem. Ez mind egyedi.

4. A vágott fenyő rönkjét érdemes vízben áztatni, így később kezd el a levele hullani.

5. Gyökeres fenyő váráslása vagy kölcsönzése esetén célszerű kisebbet venni, mert a nagyobb fenyő könnyebben károsodhat, kiszáradhat. Nem kel túlöntözni, de a folyamatosan nedvesen tartott gyökérzetet meghálálja. Február végétől lehet kiültetni szabadföldbe.

Én a minőségre figyelek a legjobban. Nem szoktunk drágább fajtájú fenyőt venni, hisz egy luc fenyőt is szépen fel lehet díszíteni és a ha figyelünk a frissességére, akkor bőven kibírja az Ünnepeket.

 

Feliratkoznál hírlevelünkre? Megjelenés után azonnal küldjük Neked friss cikkeinket: ide katt!

süti beállítások módosítása