A legolcsóbb szárítógép gazdaságos a háztartások 80%-ban! TESZT!

2017.dec.12.

Leszámolunk tesztekkel és számításokkal a szárítógépek körül kialakult tévhitekkel és néhány buta tippel is a téli teregetésről. Ezekre a kérdésekre válaszolunk:

- Miért éri meg? Mennyi idő alatt térül meg?

- Hogyan segít a téli penészesedés ellen úgy, hogy nem jelent energia költség növekedést?

- Mi alapján és milyen típusú gépet vegyek, ha még nincs gyermekünk vagy ha van már 3 is?

- Milyen ismeretlen előnyei vannak a szárítógépnek?

clothes-dryer-vent-diy-dryer-vent-cleaning-how-to-clean-a-clothes-dryer-vent-by-yourself-clothes-dryer-vent-kit-nz-clothes-dryer-vent-hose-walmart-710x473.jpg

A szárítógép drága, és a ruha megszárad enélkül is, és amúgy se sok időt spórolnánk meg vele!

Tényleg?

1. Beruházással jár, így van. Áramot fogyaszt, tagadhatatlan. Bár ennyi erővel még a mosógép se kellene, ott a lavór és a kézi mosás, mint öreganyáinknak (szegényeknek). Továbbá akinek télen is van egy száraz, relative melegebb helyisége, ami nem része a lakótérnek, akkor tényleg nem szükséges a szárítógép.

Azonban a benti teregetésnek van extra költsége, amit nem szoktak említeni. Számítás és teszt lentebb a benti teregetésnél.

2. A ruha valóban megszárad kint is, persze nem konkrét idő alatt. Ez lehet pár óra nyáron, de akár 24 óra sem elég télen, ha csapadékos az idő. TESZT lentebb! 

3. Teregetés napi 10 perc, beszedés 2 perc. Heti 4 teregetéssel számolva ez 42 óra egy évben, amivel a szárítógéppel a 10 perc teregetés és 1 perc beszedés megspórolható, tehát évente 3,5 órára redukálható a ruhaszárításra fordított idő. Nos?

Kinti teregetés télen

A ruhát teregethetjük télen a szabadban is. Ehhez az kell, hogy legyen egy hely, ahol nem éri füst vagy egyéb szag a ruhákat. Egy vegyes tüzeléssel fűtő szomszéd és a megfelelő szélirány már meg is hiúsíthatja a kinti teregetést télen. 

TESZT: Lemértük, hogy mennyit száradnak a ruhák -1 C° fokon a szabadban 24 óra alatt, szeles, száraz időben. 7 kg vizes ruhát teregettünk ki. 5,5 kg ruhát hoztunk be kintről, tehát 1,5 víz távozott belőlük. Az 5,5 kg ruhát betettük a szárítógépbe és 30 perc szárítással még 7 dl víz távozott a ruhákból. 

A 24 órás kinti szárítással a ruha teljes nedvességéből 68% távozott kint, 32% pedig a szárítógépben 30 perc alatt. 

Javaslat: ha tudunk kint teregetni és ráér 24 óránál többet száradni a ruha, akkor minimális energiával (kb 30 Ft)  szekrény szárazra tudjuk szárítani a ruhákat. A szárítógép csak annyi ideig megy, amennyi idő szükséges a ruha megszárításához, a beépített érzékelőknek köszönhetően.

 

Irdatlan nagy baromság: tedd a fagyasztóba a ruhát, hagyd megfagyni és amikor kiveszed és kivasalod már száraz is!

Ez a tipp letarolta a magyar netet 2017 októberében, úgyhogy kipróbáltuk. A szerző amúgy a nagyanyám trükkje néven mutatta ezt be.

TESZT: a szublimáció miatt kellene működnie ennek a módszernek a szerző szerint. 

WIKI: A szublimáció olyan halmazállapot-változás (fázisátalakulás), amelynél a szilárd halmazállapotú anyag átmegy gőzállapotba melegítés hatására anélkül, hogy közben folyékony állapotot venne fel.

Tehát jelen esetben a víz megfagy, a jég pedig elpárolog. A szerző szerint már a fagyóban is szárad a ruha és kivéve kivasaljuk és kész, száraz! Azt írja, hogy tegyük egy zacskóba és vágjuk be a fagyóba a vizes ruhát. Kipróbáltuk, mutatom:

elotte.png

Majdnem sikerült, adtam neki vasalóval, de úgy is vizes maradt.

A fagyasztva szárítást egyébként így csinálják:

WIKI: A liofilezés, más néven liofilizálás vagy fagyasztva szárítás tartósításra szolgáló víztelenítés. Az eljárás során először megfagyasztják a víztelenítendő anyagot, majd vákuumot idéznek elő (csökkentik a nyomást), így szakítják ki a vízmolekulákat a jégkristályból. A vízmolekulák eltávolítása hővesztéssel jár, ezért hőt közölnek a rendszerrel. A víz közvetlenül a szilárd fázisból a gáz fázisba szublimál.

Szóval csinálj vákuumot és működni fog, sok sikert! :)

 

Benti teregetés télen

A létező legrosszabb megoldás. 7,3 kg vizes ruhában 2,4 kg víz van. Heti 4 adag ruha megszárításával ∼9,6 L vizet juttatunk a lakás légterébe, a radiátorokra vagy szárítóállványra teregetett ruhákból.

meres11.png

Ez bőven 60% fölé emeli a páratartalmat, ami a lakásunk hőrétegződése miatt a padló szinten el is kezd lecsapódni. Illetve a hőhidakon, mint a tégla/betonkoszorú-áthidaló találkozásánál és a sarkok. Itt indul meg a penészedés is. Íme egy radiátoros fűtésű ház levegő hőrétegződése. 

horetegzodes.jpg

Kép forrása: https://hokereso.wordpress.com

Számítások a benti teregetés energiapazarlásáról

Az emelkedő páratartalom miatt egyre lassabban száradnak a ruhák, ezért sokan egy kicsit feljebb tekerjük a radiátort. Ez a meleg már nem esik jól és kinyitjuk az ablakot, hogy távozzon ez a hőmennyiség. Ezzel az utcát fűtjük. 

A páratartalom csökkentésére természetesen szellőztetünk minden nap. A benti teregetés miatt magas páratartalmat még hosszabb idejű szellőztetéssel oldjuk meg, hogy ne penészedjen a lakásunk.

Teszt alapok: kondenzációs gázkazánunk van, szárítógépet használunk, megfelelően szigetelt a ház, új nyílászárók.

Az alábbi számok egy gyenge szeles naphoz vannak számolva, természetesen erős szélben a ház is gyorsabban szellőzik át.

1. Példa

Normál szellőztetés, összes ajtó ablak kinyitva, 12 perc szellőztetés. Fűtés visszavéve addig, nem megy!

21 C fokról így most télen 18 fokra hűl le a lakás a termosztátnál. 18 fokról 21 fokra való visszafűtés alatt a kazán 3 m3 gázt használ. Ez 110 Ft/m3 ár mellett azt jelenti, hogy egy normál szellőztetés energiavesztesége 330 Ft.

 

2. Példa

Benti szárításnál (amíg nem volt szárítógépünk)  18 perc szellőztetés volt szükséges, így 16,5 fokra hűlt le a ház a termosztátnál. A ház visszafűtéséhez 21 fokra 5 m3 gáz szükséges. Tehát a magasabb páratartalom miatt 220 Ft-tal többet is kiengedhetünk naponta a szabadba. Ez egy korszerűtlen háznál jóval magasabb is lehet. Fél év alatt ez 40.000 Ft extra költség is lehet! + hogy gyorsabban száradjon a ruha, hajlamosak vagyunk túlfűteni a házat, és a zavaró meleget nem tervezett szellőztetéssel kiengedjük a szabadba.

7 kg vizes ruha szárítása 4 kwh ∼ 160 Ft energiaköltséget jelent. Tehát nem igaz, hogy a szárítógép miatt megnő az energiafogyasztásunk. Látszik, hogy a hosszabb szellőztetés miatt gázköltségben többet bukunk, mint a szárítógép fogyasztása. 

Persze nem kell annyit szellőztetni, és lesz magas CO2 szint, rohad a ház és penészedik. Gondolkozik így valaki?

 

Térjünk a tárgyra!

 

A ruhaszárító gép előnyei egy háziasszony szemszögéből

 • a mosógépből egyből a szárítógépbe pakolhatunk, nem kell teregetni, se beszedni
 • a ruha 2-3 óra alatt szekrényszáraz lesz
 • nem gyűrődik annyira a ruha a szárítógépben, mint a teregetéskor és puhább is lesz, így könnyebb vasalni
 • a szösz és szőr nem kerül a száraz ruháról a lakásba, mert ezt a szárítógép kiszűri. Nagyon előnyös a fekete ruhaneműk esetében, mert nem lesz szöszös a ruha a szárítás végeztével.

szosz.png

 • a kondenzvizet a szárítógép gyűjtőtartályából leszűrve használhatjuk a vasalógéphez (kondenzációs szárítógép esetén)
 • a mosószer maradvány is kicsapódik a szárítóban, így az nem kerülhet a bőrünkre
 • rend: nem kell szárítóállványt elővenni és elpakolni, a szekrényszáraz ruhákat egyből a helyükre rakhatjuk
 • a ruháink száradási ideje nem függ az időjárástól, az esős-páradús idő meghosszabbítja a külső szárítási időt
 • felgyorsul a mosási, szárítási folyamat, Ruhalogisztika
 • csak egy konnektor kell, szennyvízelvezető nem, mert vízgyűjtőtartályos mind
 • nagyobb létszámú családok vagy kisebb lakások esetében fontos lehet a mielőbbi száradás, hiszen amíg a száradó ruhák foglalják a ruhaszárítón a helyet, addig nem lehet újabb adagot mosni
 • nem lesz füst vagy egyéb kellemetlen szagú a ruhánk (vegyestüzeléses szomszéd esetén)
 • Nem fér el? Dehogynem! Összeépítő kerettel a mosógép tetejére rakható! A keretre itt egy példa

electrolux-perfect-steam-efls617siw-front-load-washer-thumb-703x468.jpg

A ruhaszárítógép előnyei a házunkra nézve

 • A benti teregetéssel járó párásodás, penészedés megoldása: 7 kiló mosott ruhában általában 2 liter víz van. Heti 4 mosással máris 8 liter vizet juttatunk a házunk légterébe. Ezt 8 darab 3.000 Forintos páramentesítő készülék kötné meg egy hét alatt....
 • poratka: neki is a 60% feletti páratartalom kedvez a szaporodáshoz
 • Csecsemők, kisgyermekek esetében különösen nagy veszélyt rejt az allergénekkel teli környezet. Esetükben ezáltal nem csak az allergia és az asztma kialakulásának veszélye sokszorozódik meg, de gyakoribb légúti fertőzésekkel is számolhatunk.
 • Energetikai szempontból ellentmondásos, hogy a háztartások többségében rezsicsökkentés céljából inkább mellőzik a szárítógépek használatát és a radiátorra teregetnek. A gyorsabb száradásért feltekerik a radiátort, majd a belső levegő hőmérsékletét az ablak nyitásával igyekeznek kompenzálni. Továbbá a magas páratartalmat télen még hosszabb idejű szellőztetéssel oldjuk meg, ami szintén az utca fűtése.

Megjegyzés: a szellőztetést semmi nem pótolja így a szárítógép sem. Szellőztetésre nem csak a páratartalom, hanem a légzésünkkel járó CO2 szint emelkedés csökkentése miatt is szükség van.

 

Hogyan válasszak a mosógépemhez illő szárítógépet?

A töltőtömeg kiszámolásával

Cél a folyamatos anyagáramlás biztosítása. Ez a szárítási folyamatnál úgy néz ki, hogy annyi ruhát mosunk ki, mint amennyi a szárítógép maximális feltöltéséhez szükséges. Egyfelől így érjük el az 1 kg száraz ruhára eső legalacsonyabb energiaköltséget, másfelől nem kell félretenni 1-2 kg mosott, de még nedves ruhát, ami arra vár hogy az előző adag megszáradjon a gépben.

Magyarul mielőtt szárítógépet veszünk, feltöltjük a mosógépünket a maximum ruhamennyiséggel (gyártói előírás, nem amennyit bele tudunk tuszkolni! :)). Kimossuk a ruhákat, kivesszük a mosógépből és lemérjük a tömegüket együtt. Ez nálunk 7 kg volt, nálad más érték lehet. Ehhez vettünk egy 7 kg töltőtömegű szárítógépet. Ha a te mosógéped 8 kg vizes ruhát adna ki centrifugálás után, akkor neked 8 kg töltőtömegű szárítógép kell és így tovább.

Rendszerhiba

Tegyük fel, hogy most olyan mosógépünk van, ami nagyon kis kapacitású, de állandóan használjuk, mert mi egy nagy (5 fős) család vagyunk. Valószínűleg a mosógép még abból a korból származik, amikor a gyerekek még csak tervben voltak. A  3,5 kg töltőtömegű mosógép 5 kg mosott, de vizes ruhát "állít" elő. Ebben az esetben a fenti logika szerint elég lenne egy kisebb 5 kg max töltőtömegű szárítógép. Én mégis azt javaslom, hogy nagyobb szárítógépet vegyetek, hogy 2 adag ruha férjen bele (és használjuk is ki). Lehet, hogy pár éven belül vesztek egy nagyobb mosógépet, amit a meglévő szárítógéphez választotok.

Típus: kondenzációs és hőszivattyús szárítógépeket vehetünk. A hőszivattyús 50 fokon szárít, míg a kondenzációs 75 fokon. Emiatt a hőszivattyús hosszabb ideig szárít, cserébe elvileg olcsóbb, lehetne. Nagyon becsapós az az elterjedt vélemény, hogy a hőszivattyús kevesebb áramot fogyaszt, tehát visszahozza úgyis az árát. EZ ÍGY NEM IGAZ! Látni fogjátok az alábbi kalkulációban, amiben kiszámoljuk, hogy milyen gépet éri meg venni.

 

Milyen típusú szárítógépet vegyek?

Erre a kérdésre egyszerű a válasz, ugyanis csak azt kell tudjuk, hogy hetente hányszor használjuk és egész évben vagy csak októbertől áprilisig, ahogy mi is.

Készítettem egy táblázatot, ami szemlélteti, hogy kinek milyen szárítógépet éri meg venni.

megterules-page-001.png

A példa szárítógép egy 91.000 Ft-os B energiaosztályos gép. Ehhez viszonyítva akartam megtudni, hogy egy drágább, de alacsonyabb fogyasztású készülék mennyi idő alatt térül meg. Minden esetben 7kg szárítókapacitású készülékkel számoltam.

1. eset hetente 2X szárítunk: átlagosan 4 év alatt térülne meg egy drágább, de energiatakarékosabb szárítógép

2. eset hetente 4X szárítunk: átlagosan 2 év alatt térülne meg egy drágább, de energiatakarékosabb szárítógép

3. eset hetente 7X szárítunk: átlagosan 14 hónap alatt térülne meg egy drágább, de energiatakarékosabb szárítógép

A+++ készülék energiamegtakarítása heti 14 szárítás esetén is 5 év alatt hozná vissza az árát egy A++ hőszivattyús készülékkel szemben, ami 70.000 Ft-tal olcsóbb.

 

Ezek alapján ajánlható készülékek:

1-2 fő számára

Egyedülállóknak és pároknak, akik heti 2-3 adag ruhát szárítanának meg, a B energiaosztályú kondenzációs készüléket ajánljuk, BEKO DU7111PA, kattints ide a bővebb termékinfóért

beko_du7111pa_12.png

3-6 fő számára

- Családoknak 1-4 gyermekkel heti négy szárítás esetén, és nyáron kinti teregetéssel még mindig a B energiaosztályú kondenzációs készüléket ajánljuk,  BEKO DU7111PA kattints ide a bővebb terméinfóért

beko_du7111pa_12.png

- családoknak 1-4 gyermekkel heti 4 szárítás esetén, nyáron is csak szárítógépet használva az A++ BEKO DPS7205W3 kattints ide a bővebb termékinfóért

dps7205w3-1.jpg

Extra mennyiség: heti 21 szárítás felett az A+++ Samsung DV90M6200CW/LE kattints ide a bővebb termékinfóért

hu-dryer-dv90m6200cw-dv90m6200cw-le-rperspectivewhite-69960219.jpg

 

Amire feltétlenül érdemes odafigyelni, ha nem akarjuk tönkretenni a szárítógépet

 • Centrifuga: ezt talán nem is kellene leírni, de legyen csak teljes a dolog: a mosógépünk képességeihez mérten maximálisan centrifugázzuk ki a ruhákat, így a szárítás gyorsabb lesz.
 • A színes ruhákat ne tegyük össze a fehérekkel mivel befoghatja azokat.
 • Töltőtömeg: a mosógépünket és a szárítógépünket is a maximális töltőtömeg 95%-a erejéig célszerű feltölteni. Többet semmiképp, mert tönkremennek a készülékek. Ha  kevesebbet teszünk, akkor az 1 kiló száraz ruhára eső energiaköltségünk nő meg!
 • Koszos szűrő: a szűrők tisztítását tapasztaljuk ki, lehet, hogy a gyári előírásnál többször kell kiüríteni
 • Víztartály ürítése: amikor először használod a szárítógépet mérd le te is a vizes ruhát és a szárítottat is. Nálunk 2 szárítás után telik meg a tartály úgy 90%-ig.
 • Ha a négyzetbe rajzolt kört áthúzva látod, akkor ne tedd szárítógépbe, mert tönkreteheti.
 • Miután a nedves ruhákat kiszedted a mosógépből rázd meg, hajtsd félbe és csak ezután tedd a szárítóba. 
 • Miután lejárt a szárító program, a ruha még meleg, gyűrődés mentesebb, javasolt azonnal kiszedni és hajtogatni a helyére. Alig vagy semennyire nem kell vasalni.
 • Tudjuk megfelelően használni a szárítógépet és a programokat. A használati utasítás és a programtáblázat legyen kéznél, az előírásokat tartsuk be.
 • A szárítógép legyen jól szellőző helyen, illetve szárítás közben nyissuk ki lehetőség szerint az ablakot, ajtót.
 • Cipzárt, kapcsokat, zsinórokat stb. zárjuk, illetve kössük össze szárítás előtt, vagy fordítsuk ki úgy, hogy ne érintkezzen a szárítógép dobjával.

 

Teszteltess te is velünk, hogy több tízezer potenciális vevőhöz jusson el a terméked/szolgáltatásod híre! Ráadásul a tesztcikkek olvasóközönsége erősen releváns, hisz vásárláshoz keresnek információkat. Teszteltess velünk, itt a bemutatkozó anyagunk (KATT) vagy írj a kardos.tamas@maradok.com-ra és felvesszük veled a kapcsolatot!

 

 

A cikk megírását a Bestmarkt.hu webáruház támogatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr5913451957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2017.12.13. 14:48:51

Az melyik (régi) szárítógép ami a párás, langyos levegőt hátul kifújja?
Oké, ha a ház levegőjébe akkor a pára megmarad, árammal fűteni meg nem túl okos
DE
tegyük fel, hogy a párás meleget tudod hasznosítani (pl. fóliasátor, garázs stb. temperálására) akkor gyakorlatilag MÉG spórolsz, hiszen nem kell a kondenzációhoz a pára kicsapásra extra energia (úgy működik, a kondenzációs hogy a beszívott szoba hőmérsékletű levegő lehűt egy hőcserélőt ahol kicsapódik a pára illetve szokott lenni valamilyen extra hűtés, Peltier vagy hasonló).

Mondjuk azért egy sima levegős hőcserélő nem tűnik komoly párastopnak hatékonyság szerint.. vajon felokosítható kémiai páraszűréssel

maradokapénzemnél 2017.12.13. 14:56:19

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: még valami, a kondenzációs a hőt leadja a környezetnek, így fűti is a helyiséget valamennyire, ezt tapasztaljuk mi is.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2017.12.15. 11:08:20

Aham! ilyesmi, köszi - viszont ha a még meleg levegő távozik a kondenzációs gépből, az nem tartalmaz párát? Könnyen kipróbálhatod ha mondjuk a hűtőből kivett tejesdobozt tartod elé fél percig: a hideg felület lecsapja a párát.
Nálunk a házból távozik a garázsba a pára, hideg (-5 alatti) hőmérsékleten masszív ködöt képezve :) de nincsen annyi, hogy mondjuk lefagyjon. A készülékünk meg egy szépséghibás darab volt valami potom 50e-ért 4 évvel ezelőtt (B fogyasztású), már régen behozta az árát, szóval akinek van ilyen "barkács" lehetősége, vagy pl. mobil klímához már van kivezetése a házból nem rossz alternatíva.
A hőszivattyús modell sztem nem csak páracsökkentésben de a felfűtésében is hatékonyabb.

maradokapénzemnél 2017.12.15. 11:40:44

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: Aham :) A hűtőből kivett tejesdobozon kicsapódhat a helységben szárítógép nélkül is jelenlévő pára.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2017.12.15. 12:18:54

@maradokapénzemnél:
persze, de azért ha magasabb pára éri a gépből nyilván jobban, bár a levegő keringetése azért hatékonyan lefújja.
Azt hiszem elég "tudományos" lenne egy kontrol tejes doboz ami csak a helyiségben van :)
Nyilván egy páratartalom mérő hőmérő bekapcsolás előtt/közben/után meg tudja mondani mennyire jó a készülék párátlanítása. Az, hogy a kondenzvíz nem a levegőben van az mindenképp jót jelent. De szvsz. a légtechnikával kivezetés a legolcsóbb, már ha a cél a helyiség páramentesen tartása (a maradék hő feldolgozás opciós).

Nem vitatkozom, ezek csak gondolatok :)

_B_ 2017.12.15. 22:48:17

Jujj, azért elég elfogult a cikk....
Egy 16-27 fokos hőrétegződésű lakásba nem szárítógép kell, hanem padló- és födém szigetelés.
Hőhidak szintén kivédhetők megfelelő szigeteléssel.
Egészséges légcseréjű lakásban nem okoz gondot a teregetés okozta pára.
A meleg párás levegő kimegy, a hideg száraz levegő pedig bejön. Akár természetes úton, akár kényszerzellőzéssel, hővisszanyeréssel, a lényeg az, hogy új FRISS levegő érkezik oxigénnel, és magas párafelvevő képességgel.
Ha nincs elég friss levegő, hiába nem teregetsz, büdös lesz és kevés lesz az oxigén. Alvási problémák, koncentrációs zavar, fejfájás, és hasonló. És persze elszaporodnak a penészgombák a nyirkos fülledt lakásban.
Egy embernek 30 m3/óra friss levegőre van szüksége. Nyugalmi helyzetben.

Ha dunsztolt lakásban élsz, könyörgöm akkor se szellőztess 18 percig!! :D
Elég 2 (KETTŐ) perc, kereszthuzat. Így a fűtést nem is kell basztatni, mert mire a termosztát kapcsol, és felmelegszik a radiátor már be is csuktad az ablakot.

maradokapénzemnél 2017.12.16. 07:46:17

@_B_: kérlek olvasd el újra, mert ha én elfogult vagyok akkor te felületes: a szellőztetést írtam, hogy nem csak a pára miatt fontos, hanem a magas CO2 szint miatt is, a szigetelés több milliós beruházás, persze visszahozza az árát. 2 perc kereszthuzat meg akkor elég ha vagy egy szobád van, vagy egy folyosón élsz! :)

_B_ 2017.12.16. 08:16:18

@maradokapénzemnél: írtál,de a számoknak nem mentél utána rendesen.
1 mosásra 2 l vizet számolsz, helyesen. De azt nem teszed hozzá hogy egyébként egy ember párakibocsátása csak izzadás és kilégzés útján is kb ennyi naponta (és ekkor még nem fürdött).
tehát ha minden nap kiteregetsz egy adag mosást az pont olyan, mintha egyel több ember élne ott.
ha ennyit nem bír a légcsere legyőzni, akkor az biza erősen elégtelen...

Nick-son 2017.12.17. 10:05:05

Én is érzek egy kis elfogultságot. Pl. tavasztól őszig annak is megszáradnak a kint kiteregetett ruhái akinek van szárító gépe. Én nem vagyok lusta kiteregetni. Ez az év 3/4 -e. Ez semmibe nem lett beleszámolva.

maradokapénzemnél 2017.12.17. 12:16:57

@Nick-son: dehogynem, 3-6 fő részére ajánlott gép, nyáron kinti teregetéssel résznél!

Rugovicsvalagba 2017.12.26. 00:24:00

"nem gyűrődik annyira a ruha a szárítógépben, mint a teregetéskor és puhább is lesz, így könnyebb vasalni"
Na nemá. Próbálva. Nem igaz.

Rugovicsvalagba 2017.12.26. 00:29:31

@maradokapénzemnél:"2 perc kereszthuzat meg akkor elég ha vagy egy szobád van, vagy egy folyosón élsz! :) " Ezt mivel bizonyítod? Elárulom:semmivel.

Rugovicsvalagba 2017.12.26. 00:36:23

"Centrifuga: ezt talán nem is kellene leírni, de legyen csak teljes a dolog: a mosógépünk képességeihez mérten maximálisan centrifugázzuk ki a ruhákat, így a szárítás gyorsabb lesz." Aha. 1200-as fordulatszámon már olyan gyűrött lesz a ruha, hogy amit a száradási időn nyerhet az ember azt elveszíti a vasalással. És ugye a vasalás nem csak időigényes, hanem munka us. Nem szeretett munka.

Rugovicsvalagba 2017.12.26. 00:43:20

"Persze nem kell annyit szellőztetni, és lesz magas CO2 szint"
Ezt miért írod ? Mi köze ennek a szárítógéphez?

maradokapénzemnél 2017.12.26. 10:40:07

@Rugovicsvalagba: ez a szellőztetésről szól. A szellőztetés spórolásával valóban spórolhatunk a fűtésen, csak nem számolnak az egészségügyi mellékhatásokkal.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.01.04. 18:47:54

"a kondenzvizet a szárítógép gyűjtőtartályából leszűrve használhatjuk a vasalógéphez (kondenzációs szárítógép esetén)"

Már aki szereti ha a vasalója telemegy finom szösszel.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.01.04. 19:00:04

"használjuk és egész évben vagy csak októbertől áprilisig, ahogy mi is."

1000 szárítógéphasználóból 999 nem áll vissza teregetésre nyáron se, annyival kellemesebb puhább a szárítóban szárított ruha és annyival kényelmesebb mint a teregetés, hogy ez a logikus döntés.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.01.04. 19:20:35

@Rugovicsvalagba: "Na nemá. Próbálva. Nem igaz."

A puhaság igaz. A gyűrtség erősen attól függ mennyire van tömve a szárító. Ha nincs megtömve és jól át tud forogni akkor sok ruhafajta meget a szekrénybe ugy ahogy van. A teregetett ruha olyan gyűrött ahogy a centrifuga kiköpte (vagy a háziasszony sportol vele egy kört a kirázással húzogatással de akkor se lesz olyan puha mint a géppel száradt)

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.01.04. 19:35:57

Akit érdekel a téma, sok évnyi felhasználói és szerelői tapasztalat gyűlt itt össze:

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9122072

Imi3est 2018.03.02. 11:18:07

A Samsung A+++ gépnél csúnyán el van rontva az ajánlás. A Táblázatban látszik hogy heti 4 szárításnál már behozza az árát. Ehhez képest a táblázat alatt ezt írod: "A+++ készülék energiamegtakarítása heti 14 szárítás esetén is 5 év alatt hozná vissza az árát egy A++ hőszivattyús készülékkel szemben, ami 70.000 Ft-tal olcsóbb." Hogy lett a heti négyből 14? Végül az ajánlóban alul ez van: "Extra mennyiség: heti 21 szárítás felett az A+++ Samsung DV90M6200CW/LE" Itt meg már felment 21-re? Szerintem most amúgy 130-150eFt közt érdemes venni valami A++ hőszivattyúsat kb mindenkinek. Aki sokat szárít (heti min 4), annak talán érdemes A+++-ban gondolkodni. Amúgy abban egyetértek hogy nagyon praktikus a szárítógép, és csomó előnye van. Mai gépek már nem is fogyasztanak sokat.

eßemfaßom még áll 2018.03.04. 12:40:00

@maradokapénzemnél: Ennél komolyabb elírás, hogy A+ és A++ kondenzációs szárítógép nem létezik. "A" és jobb csak hőszivattyús lehet. Kondenzációs gép az B kategória.

A számítás egésze egyénként ott bukik el, hogy kizárólag adott mosógép adott centrifugálási képessége alapján számol. Egy 800as centrifugás meg egy 1600centrifugás mosógép teljesen más nedvességű ruhát ad, az 1600asban alig marad víz így sokkal kisebb a szárítógép (legyen fele) fogyasztása is egy ciklusra így a hőszivattyús kisfogyasztásmegtérülési idő kb duplázódik, mire behozná az árkülönbözetet addigra simán kuka.

"Kimossuk a ruhákat, kivesszük a mosógépből és lemérjük a tömegüket együtt. Ez nálunk 7 kg volt, nálad más érték lehet. Ehhez vettünk egy 7 kg töltőtömegű szárítógépet. Ha a te mosógéped 8 kg vizes ruhát adna ki centrifugálás után, akkor neked 8 kg töltőtömegű szárítógép kell és így tovább."

Ez meg netto marhaság, a szárítógépnél SZÁRAZ ruha tömeget adnak meg, egy 8kilós szárítógépbe 8kilónyi száraz ruhát lehet belepakolni. Más kérdés, hogy jellemzően nem érdemes mert így teletömve nem szárít szépen (a 8kilósnak mondott gépnek ugyanakkora jellemzően a dobja mint a 7kilós testvérének és a szárítás minőséget nagyon függ a dob térfogatától) Nagy dobban kevés ruha szárad szépre.

maradokapénzemnél 2018.03.04. 17:57:19

@Imi3est: nincs hiba, csak olvasni kell tudni! "A+++ készülék energiamegtakarítása heti 14 szárítás esetén is 5 év alatt hozná vissza az árát egy A++ hőszivattyús készülékkel szemben, ami 70.000 Ft-tal olcsóbb." jó a számítás ellenőrizd! Itt 2 hőszivattyús van összehasonlítva, nem a táblázatból jön az adat.

heti 21 szárítás, ami már nagyon durva mennyiség -> itt már a samsungot kell venni, mert pár hónap alatt behozza az árát. Ez sincs a táblázatban, miért onnét szeded? számold ki, ha nem hiszed és akkor jelezz vissza!

maradokapénzemnél 2018.03.04. 17:57:58

@eßemfaßom még áll: te mikor raktál a szárítógépbe utoljára 8 kg száraz ruhát? meg minek?

Imi3est 2018.03.04. 19:06:21

@maradokapénzemnél: Tudok olvasni, de ettől még továbbra sem értelek. A táblázatból jól látszik hogy mi éri meg. A hetedik sorban még a legolcsóbb "B" kategóriás géphez számolunk: "7. Sor: Éves megtakarítás a legolcsóbb "B" szárítógéphez képest.". Ez után a 10. sorban minden gépre kiszámolod hogy hány év alatt térül meg a vételártöbblet heti 4 szárítással. (továbbra is a legolcsóbbhoz képest). Most ha 5 év alatt megtérül a Samsung A+++ a legolcsóbbhoz képest, és egy nappal is tovább működik akkor már jobban megérte mint a legolcsóbb "B" kategóriás nem? Persze azt látom hogy az olcsóbb A+ és A++ gépek jóval hamarabb behozzák a vételárnál jelentkező többletköltséget, ezért én inkább ezeket választanám mint a legolcsóbb "B" kategóriásat. Két évet ha már kibír akkor jobban megéri mint a "B". Vagy hol tévedek?
Amúgy az A+ és az A++-osak szerintem is mind hőszivattyüsak, de ebben nem vagyok 100% biztos.

eßemfaßom még áll 2018.03.05. 12:31:53

@maradokapénzemnél: Soha nem raktam mert 7kilós a szárítógépünk és ezzel mit akartál cáfolni/igazolni?

@Imi3est: "Amúgy az A+ és az A++-osak szerintem is mind hőszivattyüsak, de ebben nem vagyok 100% biztos. "

Biztos lehetsz, "A" sima kondenzációs gép sincs nemhogy A+ vagy ++.

"Most ha 5 év alatt megtérül a Samsung A+++ a legolcsóbbhoz képest" Ami nincs benne a táblázatban, hogy a höszivattyúsnál beépített bombaként ketyeg a kondenzátor elkoszololódása, amit csak szerviz tud a gép szétszedésével tisztítani és ez többtizezres összeg, a hagyományos kondenzációsnál meg hozzátartozik a gép heti rutinjához a kivehető kondenzátor lemosása a kádban.

Mellesleg aki heti 21-et szárít az ipari Mielét vegyen. Heti 50-60 óra üzemelés az nem háztartási felhasználás.

eßemfaßom még áll 2018.03.05. 12:50:29

A táblázathoz képesti megtérülésen az is ront, hogy a táblázatban 45Ft-os árammal számoltok miközben a villanyért 37Ft-ot kell fizetni és ezzel számolva máris lecsökken a B és az A+++ közti éves különbség 25ezerről 20ezerre a megtérülés pedig 4,8-ról 6évre nő heti 4 szárításnál és egyáltalán nem biztos, hogy ez a 6évet megéri bármelyik gép ami nem Miele. Mi több, sokkal esélyesebb, hogy az olcsó szögegyszerű kondenzációs tovább fog üzemelni mint a sokkal komplexebb +++os hőszivattyús és bizony igen sokat ront a megtérülésen az új gép vásárlása.

PS.:

Malacfóka 2018.03.08. 11:23:13

@eßemfaßom még áll: Nekünk ariston alap szárítógépünk van, és már 12 éve hiba nélkül üzemel. A szárítógép elég egyszerű készülék, nem sok minden tud benne elromlani.

eßemfaßom még áll 2018.03.09. 12:15:51

@Malacfóka: Hőszivattyús A+++os vagy "olcsó szögegyszerű kondenzációs"?