Fával, szénnel vagy fabrikettel való tüzelés éri meg jobban? Mindháromnak vannak előnyei!

2017.dec.08.

A vegyes tüzelésű kazánban elég a fa, a szén és a fabrikett is. Van-e radikális eltérés a fűtőértékre vetített árukban? Melyikkel járunk jobban?

2_2.jpg

A fa

A fa – mint a legnépszerűbb szilárd tüzelőanyag – jó kiindulási pont, ehhez fogjuk hasonlítani a többi anyag fűtőértékét és árát. Fontos rögtön az elején megemlíteni, hogy fából és szénből is sokféle létezik, ami nem csak fajtájukra, vagy a kitermelés helyére értendő, de például a tárolás hosszára és mikéntjére is. 

A frissen vágott fa például körülbelül 50 százalék vizet tartalmaz, ami olyannyira magas, hogy egyáltalán nem érdemes vele fűteni. Fűtőértéke 6 és 7 MJ/kg közötti, ami a legrosszabbnak számít a tüzelőanyagok között. A megfelelően kiszárított, vagyis az úgynevezett légszáraz fa fűtőértéke azonban már 14 és 16 MJ/kg közöttire tehető, ami körülbelül 15 százaléknyi nedvességet tartalmaz. Egyszerű tárolással ennél jobban nem lehet kiszárítani a fát, de nem is érdemes bajlódni vele.

Láthatjuk tehát, hogy a rosszul tárolt, vagy frissen vágott fa mennyivel rosszabb hatásfokú, és ezzel máris elérkeztünk a fa egyik nagy hátrányához. Ahhoz ugyanis, hogy légszáraz fánk legyen, körülbelül egy évvel a felhasználás előtt meg kell vásárolnunk, és száraz, jól szellőző helyen kell tárolnunk. Ezt csak nagyon kevesen tudják megtenni, a legtöbben a szezon elején – illetve közben – vásárolják a fát, amit azonnal fel is használnak. Noha saját állítása szerint minden tüzép száraz fát forgalmaz, de mivel leellenőrizni aligha tudjuk, így jobb híján csak erre az állításra támaszkodhatunk, ami – valljuk be – igencsak kevés.

dsc_0060.jpg

Ha mindehhez hozzávesszük azt, hogy a nedves fa többet is nyom, akkor rögtön láthatjuk, hogy a 2500 és 3000 forint közötti mázsa árért vizes fát vásárolva nem csak rosszabb minőségű tüzelőt kapunk, hanem kevesebbet is! Azért, hogy legalább ezt a problémát elkerüljük, érdemes inkább köbméterre venni a tűzifát, így ugyanis nem csak ellenőrizni tudjuk a mennyiséget, de még a benne lévő vizet sem kell kifizetnünk. Egy köbméter ömlesztett tűzifa fajtától függően 10 és 13 ezer forint között mozog, míg ugyanez kalodában 19 ezer forintnál kezdődik, de nem ritka a 25-30 ezres ár sem. Nem elírás az árkülönbség, ugyanis egy kalodás (vagyis könnyen ellenőrizhető) köbméter fa körülbelül 3 ömlesztett köbméternek felel meg!

Számoljunk csak egy kicsit! Egy köbméter légszáraz akácfa körülbelül 740 kg, míg friss állapotában 920 kg körül van. Tehát ha száraz tűzifát vennénk, a valós 1 köbméternyi fa 7,4 mázsa lenne, ami 2700 forinttal számolva 20 ezer forintba kerülne. Csakhogy ilyen a valóságban nem létezik, 15 százaléknyi nedvességtartalmú fát nem árulnak a tüzépek. Mivel járunk tehát a legjobban? Ha a könnyen ellenőrizhető köbméteres fát vásároljuk meg, de azt is legkésőbb nyáron, hogy legyen ideje kiszáradni.

A dolgot tovább nem bonyolítva (noha lehetne) szögezzük le, hogy körülbelül 2700 forintért 1 mázsa fát tudunk venni, aminek durván 12-14 MJ/kg a fűtőértéke. 

Fa fűtőérték ára (max 15% nedvesség): 2,25 Ft/MJ

 

Fabrikett

A fabrikettet faipari hulladékból – leginkább fűrészporból – préselik össze nagy nyomáson, illetve mesterségesen szárítják. Ennek köszönhető, hogy ennek a fűtőanyagnak körülbelül 8-10 százaléknyi nedvességtartalma van csupán, ami igen figyelemre méltó. Fűtőértéke is magasabb a fáénál, körülbelül 18-20 MJ/kg közöttire tehető. Ezen kívül számos előnye van még a fával szemben, többek között jobb hatásfokkal ég, így kevesebb hamu is marad utána, és természetesen nem is terheli annyira környezetünket. (Legalábbis ha az égetést vesszük figyelembe, és nem számolunk az előállításához használt segédenergiákkal.)

maxresdefault_1_1.jpg

Brikettet nemcsak faipari, hanem papírhulladékból is lehet készíteni, ami ráadásul ingyen van. 

A fabrikett tárolása is egyszerűbb, ugyanis egységes nagysága és formája miatt jóval kisebb helyen elfér, valamint a csomagolt árut a nedvességtől sem kell annyira féltenünk. Jobban kiszámítható az adagolása, nem érhetik különösebb meglepetések a tulajt.

De sajnos nem csak ezekben múlja felül a fát, hanem árban is, ugyanis egy mázsa fabrikett körülbelül 4500 és 5000 forint között mozog, ami elgondolkodtatja – de legalábbis számolgatásra készteti – az embert. Azt tehát tudjuk, hogy a fa légszáraz állapotát nem könnyű elérni, de ha sikerül, akkor 1 MJ fajlagos költsége 2,1 forint lesz, ha fát használunk. Fabrikettnél – amennyiben 4700 forintos mázsa árral és 19 MJ/kg-mal számolunk.

Fabrikett fűtőérték ára: 2,5 Ft/MJ.

 

Szén

Szénből rengeteg fajta létezik, még a közel azonosak is eltérnek keletkezési korukat, keménységüket, vagy kitermelési helyüket illetően, hogy a tárolás módjáról már ne is beszéljünk. Most a két legnépszerűbb fajtát vesszük górcső alá, a tüzépeken ugyanis nagy valószínűséggel ezekkel fogunk találkozni.

szen.jpg

A lángborsó, amelyet jellemzően „lengyel”, vagy „orosz” jelzővel szoktak illetni értelemszerűen a kitermelés helyétől függően, a fekete szenek csoportjába tartozik. Ezek a legkalóriadúsabbak, 27-32 MJ/kg közötti értékkel rendelkeznek. Gyakorlatilag minden előnye megvan, ami a fabrikettnek, kivéve, hogy lehetetlen tiszta kézzel megúszni a tűzrakást. Fontos megjegyezni, hogy általában kormos, nagyon füstölgő kémények és kazánok jelennek meg az ember lelki szemei előtt, amikor a szén kerül szóba, de a mai korszerű kazánok esetében ez már nem állja meg a helyét. Szénnel is lehet szépen, kevés koromképződéssel fűteni.

A lángborsó ára igen magas, egy mázsa 5 és 6 ezer forint közöttire tehető. Legyünk igazságosak most is, számoljunk egy köztes árral, legyen 5500 forint. Ezért a pénzért 1 mázsa 30MJ/kg-os szenet tudunk venni, vagyis a fenti számításokból kiindulva 1MJ alig kerül többe 1,8 forintnál. Maradjunk azonban óvatosak, a tüzépeken kaphatóak olyan fekete szenek is, amelyek csupán 20-22 MJ/kg-os fűtőértékkel bírnak, és általában ezek sem kerülnek 5000 forintnál kevesebbe. Így pedig máris 2,5 forintunkba kerül 1MJ.

(MJ/kg, Kcal/kg, kWh/kgA tüzépek nem mindig MJ/kg-ban adják meg a tüzelők fűtőértékét, a leggyakoribb a kilókalória, amelyet Kcal/kg jelöléssel látnak el, de néhány helyen találkozhatunk kWh/kg jelöléssel is. 1 kWh 3,6 MJ-nak felel meg, illetve 860 kcal-nak. Ebből következik, hogy 1 MJ 239 Kcal-val egyenlő, illetve 0,278 Kwh-val. Tehát egy 20 MJ/kg fűtőértékű anyag 4780 kcal/kg, vagy 5,56 kWh/kg.)

Barnaszénből leggyakrabban ledvicei dióval találkozunk, amely árban barátságosabb fekete társánál, 3500 és 4500 forint között árulják mázsáját. Ugyanakkor fűtőértéke is alacsonyabb, 13-18 MJ/kg. A barna szénnél feltétlenül ügyelnünk kell arra, hogy tárolás során elkezdenek belőle illóolajok kiválni, és megkezdődik az oxidáció, aminek következményeként akár néhány hónap leforgása alatt 10-15 százalékot romolhat a fűtőértéke. Ezért barnaszénből ne vásároljunk fel nagyobb mennyiséget tárolás céljából.

Nézzük a számítást itt is, egy 4000 forintos és 15MJ/kg fűtőértékű barnaszén esetében 1MJ majdnem 2,7 forintba kerül, tehát eddig ez a legrosszabb választás. Ezentúl a szenek ellen szól az is, hogy míg a fánál és a fabrikettnél majdnem pontosan tudjuk a fűtőértéket, addig a szenek esetében kénytelenek vagyunk az eladó szavában bízni. Előnyük azonban, hogy tovább égnek, így akár az egész éjszakát végigaludhatjuk anélkül, hogy újra raknunk kellene a tűzre.

A barnaszén fűtőérték ára: 2,7 Ft/MJ

 

A fenti árakkal számolva a száraz fa a legolcsóbb tüzelő, azonban a fabrikett és a szén is lassabban ég, tehát a hőt is egyenletesen adja le, és praktikusabb a kezelésük is.

forrás: utajovobe.eu, maradokapenzemnel

 

Feliratkoznál hírlevelünkre? Megjelenés után azonnal küldjük Neked friss cikkeinket: ide katt!

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr9813449561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parajpuding 2017.12.08. 17:45:21

Azért arról szót kellene ejteni, hogy a fabrikettek között nagy a szórás minőségben - tudom, próbáltam már vagy 10 félét, évek óta azzal fűtök - és manapság talán a legócskábbat, vagy azt sem nagyon lehet megkapni 45-50.-Ft/kg áron. Úgyhogy az erre alapuló számítás alapvetően téves. Gyártótól is egy jó minőség már sajnos 50-60.-Ft/kg között mozog, a különböző áruházakban fellelhető horror árakról már nem is beszélve. Igaz, a brikett sokkal "tisztább", kezelhetőbb, kevesebb hamuval jár és tényleg jobb a fűtőértéke (a jobbaknak meg különösen), de nagyon az sem mindegy, hogy milyen fűtésnél használjuk (kandalló, kazán ami pufferes, vagy nem stb.). Szóval az, hogy kinek mi a legjobb, az készülék, fűtésrendszer, beszerzési ár és fűteni kívánt ingatlan (méret, szigeteltség stb.) kérdése.

maradokapénzemnél 2017.12.08. 18:29:05

@Parajpuding: köszönjük a hasznos infókat. A beszerzési árak 10-30%-kal eltérhetnek egymástól, akár közeli településeken is, ebben igaza van. Nem beszélve a minőségről..

szalmakazal 2017.12.09. 10:36:13

Ha a fenti anyagokkal fűtenének akkor rendben van a dolog. De, sajnos mindennel fűtenek és olyan légszennyezést csinálnak, hogy a nagy komcsi átkosban sem volt. A kocsi teteje reggelre tiszta korom, ráragad a dzsuva, szedi le a lakkot. Szegénység ebben látszik a legjobban.

maradokapénzemnél 2017.12.09. 11:13:48

@szalmakazal: ez az eldobható göngyöleg egyik átka, mindenből szemét lesz, amit megveszel. Ha meg már éghető, akkor el is égetik

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2017.12.15. 11:46:43

Nem csak a tüzelőanyagtól, hanem a berendezéstől is függ a hatékonyság (jancsikályha->sparhelt->faelgázosító kazán->pellet kazán)
de még a gépészettől is (ha van puffertartály akkor a felfűtött víz tárolható akár 3-5 napig is) így 70-95% is elérhető. Ami egy fűtési szezonnál bizony jelentős pénz,

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.01.05. 07:44:20

"de mivel leellenőrizni aligha tudjuk" pár $ egy nedvességmérő szóval nem akkora sci-fi leellenőrizni

János Bereczk 2018.04.24. 11:37:30

Nagyon remélem nem vettem el azok kedvét, akik valamilyen fűtés választása előtt vannak!
A fabrikettnek illata van! Ez így igaz, sokan a szén szagát említik, pedig tiszta égésnél nincs tüzelőre utaló szag, hisz a tűz, valamiben ég, a huzat a kémény felé visz minden szagot, az a normális. Sokan rutinosan megoldják, hogy valami vissza is jöjjön!
Régebben azt mondták a fa tüze tisztítja a levegőt! Miért is? A fa égése levegő
igényes, tüzét fojtani nem lehet, így az áporodott levegő helyére, tisztább érkezik,
aztán ha ezt korlátozzuk, az égés romlása miatt, visszaáramlik az illat, ha nem CO
kíséretében, tekintsük szerencsénknek!
A fabrikett alapelvében is benne van, minden a mi égethető, így a rosszul és jól éghető is! Feldolgozása kerül sokba, amit nem kell részleteznem.
A kényelmet meg kell fizetni!
Nem kell mindenfélével fűteni, csak rosszul, máris meg van a szennyezés!
Nem isten bizony, hogy a szegény fűt rosszabbul, én pont fordítva látom, akinek nem pénz kérdése, mennyi tüzelőt kell vásárolni!
A hatékonyság, egy érdekes téma, már 4-500%-os kazánról is szólt a hír, de lessz ez még feljebb is, különösen a puffer használatát értékelik nagyra, nem a leggazdaságosabb megoldás, csak a legszükségesebb, hogy az energia ne azonnal távozzon, de legjobb azonnal felhasználni ezt is!
Van egy mondás: A fel nem használt energia, a legjobb megtakarítás! Nem ez a
legnagyobb veszteség!!!!

maradokapénzemnél 2018.04.24. 13:13:25

@János Bereczk: köszönjük tartalmas írását! Várjuk a Hazepitok csoportunkba :)

János Bereczk 2018.04.24. 18:48:01

Tisztelt "maradokapénzemnél"
Én köszönöm válaszukat, meg kell vallanom, én csak véletlenül kerültem a fűtésekkel
kapcsolatos cikkek közé, egy hölgy 40 kérdést tett fel a 'szakértőknek', akiktől természetesen 150 válaszban kapott véleményt, mit kell még vennie ahhoz, hogy a fűtése jó legyen. Ebből a sok válaszból, egyértelműen kiderült számomra, hogy szakmai hozzáértés hiányzik!
Én egy "kitaláló" vagyok, egy 10hengeres, 3kg-os, 80LE-s motort találtam ki, abban
a tudatban, hogy ez egy egyszerű mechanika, de aztán rá kellett jöjjek, nagyon sokan ezt sem értik! Aztán a kiállításokon, az is kiderült, hogy semmihez sem értenek azok, akik aztán fenyegettek, így nem az lett a cél, hogy elkészüljön, hanem minden részletével, alternáló mozgás, vezérlés és nem utolsó sorban az
'égés' apró-cseprő dolgait dolgozzam ki!
Nos a fűtés és a motor égései, csak annyiban különböznek, a fűtés nyílt térben zajlik, míg a másik, egy zárt térben, de azonos problémával. Ez pedig a
környezetszennyezés! Végignézve a problémák okait, arra a következtetésre jutottam, nem a környezetnél kell megoldani a problémát, hanem az égéseknél!
A feladathoz, legegyszerűbb a kazán, amiben lignittel fűtöttem.
Az égés két változata az izzás és a gyors-égés ég, tisztán. Az izzás szén esetében tartósan előállítható, a keletkezett CO, jó energiával rendelkező, nehezen gyulladó anyag, míg a parázson átmenő pára oxigénje fenntartja az izzást, a hidrogén
viszont könnyen gyullad, energiája meggyújtja a szenet, ami aztán megszelídülve, kék lánggal elég, magas fűtési értékkel, szabályozhatóan, amit a hozzáadott szekunder levegő szabályoz.
A motorban ezek a folyamatok, kívülről már nem szabályozhatók, márpedig a
14,7:1 keverési arány a gyújtáshoz jó, a tiszta égéshez már nem, tehát a motorban spájzolni kell a tökéletes égéshez szükséges levegőt, amit a motor megfelelő pillanatban hasznosítani tud.
A másik ok, hogy fűtésről firkálok, sokan szenvednek el CO mérgezést, megelőzésről nem sokan írnak, csak a következményekről, kéményekről,
csappantyúkról, kémény hőfokokról és főleg a takarításokról, amit én sosem
csináltam, mindég meleg volt!!!
Most -10°C-nél emberek fagynak meg, holott temérdek energia megy pocsékba!!

János Bereczk 2020.02.24. 11:18:42

@szalmakazal: Az hogy ennyi tüzelőt égetünk el, a GAZDAGSÁG jele, mert FŰTENI töredéke tüzelővel lehetne!!!!! Amíg ennyi pénze van mindenkinek, felesleges írogatni!!!!!!

Reactor 2021.02.26. 23:23:13

Ha nagyon lecsupaszítjuk, a vegyes tüzelésű a legjobb ár-érték arányban. A fűtőanyag általában iszonyú drága, és a legtöbbnek hátránya is van. A fával imádnak trükközni a tüzépesek vagy az egyéni vállalkozók, vizesen adják hogy még súlyosabb legyen, hogy fűteni nem tudsz vele, az már a te bajod. A gáz a rizsacsökkentésnek hála látszólag olcsóbb lett, csak épp annyi levegővel ütik fel, hogy négyszer annyit kell elégetned azonos fűtőhatás eléréséhez - tehát valójában többet fizetsz. Nem poénból tüzelnek annyian műanyaggal meg szeméttel; erre pedig kiváló a vegyes tüzelésű kazán.

@szalmakazal: Erről nem az emberek tehetnek, hanem a kormányzat, hogy horror áron kínálja a fűtést, illetőleg nem csap le az indokolatlan árdrágítókra se. El kell harmadolni az árakat, és akkor majd senki nem fog műanyaggal meg gumival tüzelni, és nem lesz légszennyezés se. Nem az a megoldás hogy kriminalizáljuk, és lecsukjuk őket, ezzel nincs megoldva a probléma, csak jól odébbgörgették.

János Bereczk 2021.07.14. 05:35:08

A vegyes TÜZELÉS nem FŰTÉS!!!!!!!!!!!!

János Bereczk 2021.07.14. 05:39:18

Fűtésnél nem a hordozót kell elégetni, hanem az energiájával FŰTENI, így gazdaságos!!!!!!!!
süti beállítások módosítása