Így verik át milliárdokkal az országot a motivációs trénerek?

2017.nov.18.

Akár 10.000 ember is képes összegyűlni a motivációs trénerek előadásaira, akik beszélnek öngyilkossági kísérleteikről, a szenvedéseikből fakadó felismerésekről, és úgy gondolják ezeket pár óra alatt át tudják adni a hallgatóknak, akik állva tapsolva, alig akarják elengedni a mestert. De mi is ez az egész? Mire megy ki a játék? 

prayer-bkgd.jpg

Szikszay Csaba ( a pozitív gondolkozás gyökérkezelésének úttörője), Szabó Péter (a csövesből lett előadó, aki ma már google hirdetések segítségével is toborozza követőit és megható történetek mesél a dongóról, aki a fizika törvénye szerint nem tudna repülni, csak ugye erről neki nem szóltak), vagy Nagy Béla a pénzcsináló, aki bármihez ér, pénz lesz belőle (igen, bennem is felmerült a kérdés, hogy mi történik pisiléskor) vagy Bíró Bence és Borsos Bence fiatal párosa, akik elolvastak egy amerikai könyvet, írtak belőle egy magyart és akik szerint minden 7. ember kínai a Földön, de ettől Te még nem biztos, hogy az vagy.

 

Alaphelyzet: a motivációs előadók akár többmilliós közönségüknek tartott előadások során megmondják a tutit a boldogságunk megvalósítására. A "Siker Napra" vagy "Áttörésre" vagy "Boldoggá teszlek" vagy "Csúcsra juttatlak" és egyéb kétértelmű elnevezésű gyűlésekre több tízezer forintos jeggyel lehet bejutni. 

Alapkérdés: Majdani halálos ágyunkon visszaemlékezve milyen szerepet látunk életünkre gyakorolt hatását vizsgálva ezeknek a motivációs előadásoknak? Boldogabbak lettünk?

Felállás: egy pozitív energiától duzzadó előadó elmondja, hogy Ő hogy lett boldog, milyen út vezetett ide, mit ismert fel ezen az úton és teljes meggyőződéssel továbbítja gondolatait hallgatóközönsége felé. Ezeknek az előadásoknak közös vonása még, hogy tudják, mi a rossz dolog az életünkben, egyesek hívták ezt gonosznak, mások stressznek, ismét mások önmegvalósítás hiányának. 

Történelmi fejlődés: semmi, az alábbi módszerekkel toboroznak évezredek óta és mai is.

Megoldás a motivátorok szerint: légy már végre boldog Te szerencsétlen, hát nem érted, hogy ez a lényeg...

A követőtábor építésének lépései:

1. A boldogság biztos receptjének birtoklása, ebből készült főzet csepegtetése boldogság alamizsnáért könyörgő emberek szájába

2. Más próféták tanainak gyalázása, hozzátéve, hogy "nem akarom őt bántani"

3. A követőtábor megkülönböztetése más emberektől: " Te dongó vagy!"

4. Erőteljes, hatásos kézmozgások: körkörössel indítanak, a végén felemelik a kezüket. Nem összetévesztendő a "put your hands up" könnyűzenei koncertek tömegének hergelésével.

Karrier csúcs: szélsőséges, van akit elfelednek, van akit megkínoznak és van, aki az követők szívében él az örökkévalóságig.

Tanaik tagadása: nem lehetséges, hiszen akkor én is követőtábor építő új prófétává válnék.

Remélem elmélkedésemmel nem teremtettem valami új bolondságot, a társadalom fájó hasából kiszakadó alien csemetét, aki keresi anyut és eközben savval fröcsköli a motivációs trénerek boldogságtól, lábujjhegyen szökdelő hívőit, napsütésben gazdag, pitypangos réteken.

Hé, semmiképp se kövesd a fenti pontokba szedett "Így lehetsz boldogság motivátor" lépéseket, nem azért írtam... mit tettem....

Záró szavak: és akkor mi is a paradoxon? Az, hogy most én afféle próféta lettem, anti-próféta. Befolyásoltalak Téged is, akkor mitől lennék én jobb, mint egy motivációs tréner? Most már hiába mondom Neked (kísérve nagy, körkörös kézmozdulatokkal), hogy én csak fel akartam hívni a figyelmedet korunk boldogság bonbon árusaira, akikre lecsapott a Nébih.

Gordiuszi csomó ez, úgy is oldom meg, a posztot 3 hét múlva törlöm, addig bal lábbal kelek minden reggel és számolom a napokat!

Feliratkoznál hírlevelünkre? Megjelenés után azonnal küldjük Neked friss cikkeinket: ide katt!

süti beállítások módosítása