Már a csipkebogyó szedés is adóköteles!

2017.okt.26.

Az őszi bogyószüret mindig is adóköteles tevékenység volt, de 2016 előtt ezzel nem nagyon törődött senki. Akkortól azonban új szabályok léptek életbe a bogyóbevétel adózásáról. Más szabályt kell alkalmazni, ha felvásárlónak, és ha más magánszemélynek adjuk el az erdőben begyűjtött termést.

dsc04171.JPG

Korábban őstermelői igazolvány birtokában volt érdemes ezt a tevékenységet végezni, s ma sem tiltja ezt a törvény. Ám az igazolvány kiváltását is meg lehet spórolni, ha felvásárlónak adja el valaki az erdőben begyűjtött bogyókat, terméseket. Az szja-törvény részletesen szabályozza a gyűjtögető tevékenységet folytató magánszemélyek adókötelezettségét - írja az adozona.hu.

Vadon gyűjthető terméknek minősülnek a gyógy- és fűszernövények, a vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint az éti csiga.

Nem tartozik ide azonban a mák vagy a szarvasagancs, ezek után a főszabály szerint kell adózni, vagyis a mákozásból és agancsozásból származó bevétel az összevont adóalap része.

De vissza a bogyókhoz: ha a magánszemély ezeket összegyűjti és felvásárlónak értékesíti, akkor az értékesítés bevételének 25 százaléka minősül jövedelemnek, amelyet 15 százalék személyi jövedelemadó terhel.

Vagyis ha 40 ezer forintot kap a bogyókért, akkor tízezer forint után kell 15 százalék adót fizetni, ami 1500 forint.

20130603-ez-zsir-a-legjobb-zsiregeto.jpg

A felvásárló az átvételkor a magánszemélynek kifizetendő összegből megállapítja a jövedelmet és levonja az adót, vagyis a bogyózó eleve a nettó összeget kapja meg, akinek további feladata nincs, minden adminisztrációt, bevallást a felvásáró intéz. Az ügyletről a felvásárlónak két példányban vételi jegyet kell kiállítania, az egyik példányt átadva, a másikat pedig megőrizve.

Más a helyzet, ha magánszemélynek adja tovább a bogyót a gyűjtögető, praktikusan piacon árulja.

Ez esetben érdemes az őstermelői igazolványt kiváltani, mert ha az őstermelésből származó bevétel a 600 ezer forintot nem haladja meg, akkor abból nem kell jövedelmet számolnia a magánszemélynek. Ellenkező esetben a klasszikus szabályok szerint kell adózni. Ráadásul ha az értékesítés rendszeres, akkor a magánszemélynek adószámot is kell kiváltania. 

Kép: igenyesszakacs.blog.hu

Feliratkoznál hírlevelünkre? Megjelenés után azonnal küldjük Neked friss cikkeinket: ide katt!

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr6212939115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HgGina 2018.01.15. 20:41:32

Mi a probléma ezzel? Az ne adózzon, aki szélben, esőben, hidegben dolgozik? Akkor az építőiparban dolgozók fele ne adózzon! De akkor aki nagy melegben dolgozik, akkor az se. Öntődében, bányában, strandon az úszómester, vízimentő se, pékek se, kovácsok se. Sőt, az utcai rendőr se, mert télen hidegben, nyáron melegben, éjjel sötétben is dolgozik. A sokat gyaloglók se adózzanak, pl. a postások. Akik cipekednek, azok se, tehát a postások mellett a hordárok se. És aki sok munkával keres amúgy is kevés pénzt, az se adózzon? Akkor igazából az ország 90 %-a ne adózzon? Kedves Pelyhe István, ön komolyan írta a sületlenségét?

eßemfaßom még áll 2018.01.19. 12:36:37

De szép is amikor a poszt címét az első mondata üti :)

"Már a csipkebogyó szedés is adóköteles!

Az őszi bogyószüret mindig is adóköteles tevékenység volt"