Mivel utazzak Budapestre, ha több, mint 100 km-re lakok?

2017.okt.25.

E kérdés megválaszolására a legalkalmasabb a saját tapasztalatomat és kalkulációimat megosztani veletek. Rendszeresen járok Budapestre és ahol lehet ott spórolok az utazáson. Kisvárdán lakok, nekem autóval, autópályán 2 óra 45 percet, vonattal négy és félórát, busszal 5 óra 21 percet kell utaznom Budapestig. Költségben ennél is nagyobb az eltérés az utazási lehetőségek között. Melyik a legolcsóbb utazási forma?

telekocsi3.jpg 

Busszal 

Először is Kisvárdáról elbuszozok Nyíregyházáig 1 óra 46 perc alatt 57 km-t megtéve, majd Nyíregyházáról Budapest Stadionok megállóig 3 óra 35 perc alatt érek fel. Várakozási idő Nyíregyházán általában 10 perc. Onnét 1 vonaljeggyel, 22 perc alatt eljutok a célomhoz legközelebb eső villamosmegállóig, majd 10 perc séta és megérkezem. Oda vissza 12 óra 6 perc az út. 

npu-514_1.jpg

Vonattal

Szerencsére van direkt IC kapcsolat Budapestig, így Kisvárdán felszállok és 4 óra 30 perc alatt Budapest Nyugatiba érek. Innét 1 vonaljeggyel elbuszozok a célomtól 12 percnyi gyaloglásra lévő megállóig. Várakozási idő minimális, úgy 5 perc. Oda vissza 10 óra 44 perc az út. 

budapest_nyugati_v43.jpg

Telekocsival

Ha Oszkárral megyek, akkor Kisvárdáról 4 óra az út, és a Budapest Nyugatinál tesznek ki. Innét 1 vonaljeggyel elbuszozok a célomtól 12 percnyi gyaloglásra lévő megállóig. Várakozási idő minimális, úgy 5 perc. Oda vissza 9 óra 14 perc az út.

20160831_oszkar_lesscostmoreexp_facebook_b.jpg

Saját kocsival

Ha én vagyok Oszkár, akkor én is igyekszem megosztani a kocsit, 2 óra 41 perc alatt érek fel, persze ez abszolút forgalom függő. Oda vissza 5 óra 22 perc. 

 

Összefoglaltam táblázatban a költségeket és az utazási időket:

osk.PNG

Érdekes, hogy két általános tömegközlekedési forma, a busz és a vonat sem időben sem pedig pénzben nem éri meg. Távolsági busszal csak úgy éri meg, ha egy vidéki nagyvárosban lakunk, ahonnét van közvetlen buszjárat, mert, ha még az indulás helyére is buszoznunk kell egy másik településről, akkor olyan idő jöhet ki, mint nekem Kisvárdáról: több, mint kétszer annyi utazási idő. mintha kocsival mennék.

Telekocsival a Budapesten történő buszozás miatt 45 perccel hosszabb az út, mintha saját kocsival megyek, viszont kevesebb, mint fele pénzből kijön az oda-vissza út. Mind utasként, mint sofőrként ez a legköltséghatékonyabb utazási forma.

Ha Oszkáron csatlakozik hozzám 2 fő oda-vissza, vagy 4 fő oda, szóval a lényeg, hogy összesen 4 utas oda vissza és fizetnek 3500 Forintot fejenként, akkor 4000 Ft-ból kijön BP oda-vissza, ami a legjobb megoldás.

A buszos vagy vonatos utazás előnyének szokták említeni, hogy az út alatt lehet dolgozni. Ez igaz is egy ideig, pontosan addig amíg le nem merül a laptopod vagy telefonod egy 4 órás út felénél. IC-n sem tudsz laptopot tölteni, se telefont minden vagonban, ami engem borzasztóan idegesít, ha véletlenül vonatoznom kell, erre lesz is javaslatom egy következő cikkben, afféle nyílt levél a MÁV-hoz.

Feliratkoznál hírlevelünkre? Megjelenés után azonnal küldjük Neked friss cikkeinket: ide katt!

süti beállítások módosítása