10+1 tipp a téli gázfogyasztásunk csökkentésére

2017.okt.12.

Mindenki tudná másra költeni a fűtésszámlákkal kifizetett pénz egy részét. Íme néhány gyakorlati tipp, amivel rövidtávon takaríthatsz meg a fűtésszámlán, persze, ha nem passzívházban élsz már jelenleg is.
a-rezsi-nemcsak-a-haztartasoknak-okoz-fejtorest-e1442319049314.jpg

Az alábbi számítások nem passzív házakra, hanem egy átlagos magyar egyszintes, 110 m2-es családi ház gázfelhasználásának alapján készültek. Régi, fa nyílászárók, szigetelés nincs.

Először is nézzük a fűtést egészségügyi szempontból. A nappali levegője ideálisan 21 °C hőmérsékletű. A hálószobában a 17-19 °C, de csecsemőknél 20-22 °C. Csecsemők fürdetése 23-24 °C-os helyiségben javallt.

A levegő hőmérséklete mellett, a páratartalom is fontos. Az egészséges felnőtt ember számára a 40-60 százalékos páratartalom az optimális. A levegő túl magas páratartalma sem egészséges, az atka és a gomba (penész) elszaporodhat, a fal dohosodik.

Most nézzük, meg mit kell tennünk, hogy egészséges hőmérsékleten tartsuk házunkat és spóroljunk is minimum 50.000 ft-ot a mostani fűtésszezonban! Maximum 1 nap utánajárást és egy kis munkát igényel. Elég jó napi díjunk lesz. A becsült megtakarítási összegek saját mérésekből származnak.

Kötelező a fűtésrendszerünk karbantartása és biztonsági ellenőrzése. Hívjunk szakembert! Meg kell csináltatnunk: a fűtési rendszer levegőtlenítését – vízkőtelenítését - vasiszaptalanítását (ezek csökkentik a radiátorok teljesítményét), kazán beállítása-javítása, gázégők beállítása-> sok energia égethető el feleslegesen (ha kijön a szerelő, akkor már nézessük meg a gáztűzhelyet is), termosztát ellenőrzése, konvektorok átnézetése-próbája, radiátorszelepek ellenőrzése, gázbojler karbantartása, égéstermék megfelelő eltávozása (CO, CO2!!!). 

Megtakarítás fűtés szezononként: 10.000 – 50.000 Ft.

64930_copy_1_kemenysepro.jpg

A fűtésszámlánk magas lehet a házunk nem megfelelő szigetelése, a huzatos nyílászárók, hosszú szellőztetések, a hibás fűtésrendszerünk, a túlzott fogyasztás, a fűtéstestek letakarása-eltorlaszolása és végül a gázszolgáltató téves számlázása miatt.

A következőkben leírom, hogy mit tehetünk rövid és hosszú távon e problémák megoldására és gáz költségünk csökkentésére. A számládat természetesen a külső hőmérséklet is jelentősen befolyásolhatja, de ennek szabályozására még nincs ötletem...

1. Szigetelés a hosszú távú és megtérülésű megoldás: idénre talán már késő leszigetelni a házat, de elvileg lehetséges még. 15-50% költségmegtakarítás érhető el homlokzat és mennyezetszigetelés után, természetesen jó minőségű nyílászárók mellett. Érdemes figyelni a jövőben a lakossági pályázatokat is! A 40-50%-át fedezheti. J

Megtakarítás fűtés szezononként: 30.000 – 100.000 Ft.

2. Nyílászáró hibák: amennyiben nem megfelelően zár az ablak-ajtó, akkor a fűtésköltségünk 15%-a is rámehet, ami 30-40.000 Ft évente. Nyílászáró cserét inkább tavasszal. Amit most teszünk: nyomjunk egy gombóc gyurmát az ablaknál oda, ahová az ablakszárnyat becsukjuk, egyet alul, egyet felül és egyet oldalt. Csukjuk be az ablakot és nézzük meg, hogy a gyurma hány mm vékonyra préselődött össze. Ennyi a rés az ablakon, ahol a hideg bejön. Rövidtávon betömíteni szigetelőcsíkkal lehet: a mért résnél 1 mm-el vastagabbat szigetelő csíkot vegyél (ha kell többféle vastagságút a különböző ablakrésekhez). Felrakás előtt tisztítsd le a ragaszható felületet. Semmiképp ne habszivacs szigetelőt vegyünk, hanem gumit, mert a szivacs 1-2 hónap alatt tönkremegy. Vigyázat, mert az ablakok belső fele bepenészedhet a 2 üvegréteg közötti páralecsapódáskor! Ahol ilyet tapasztalunk, az az ablak már cserés!

ablakszigetelo-csik-tesamoll-universal-foam-6-m-x-15-mm.jpg

Emellett, ha van redőnyünk, akkor estére engedjük le mindenképp. A vastag sötétítőfüggöny is bent tartja a meleget. A huzatfogó párna az ablakba és az ajtó elé is olcsó megoldás.

Megtakarítás fűtés szezononként a rövid távú javaslatokkal: 15.000-30.000 Ft, ablakcserével 30.000-60.000 Ft.

3. Szellőztetési hiba: Szellőztetéskor csak annyi friss levegőt engedj be a házadba az elhasznált helyére, amennyire tényleg szükség van. A 3 percnél hosszabb szellőztetés esetén lehűlnek a falak és a bútorok, berendezések. Így nem csak a levegőt, de a ezeket is vissza kell fűtened. Szellőztetéskor kapcsold minimum állásba a termosztátot vagy a radiátor szelepét zárd el és teljesen nyisd ki az ablakokat 3 percre, ennyi elég a megfelelő oxigén és páramennyiség beáramlására. Ha eddig 5-10 percet szellőztettél naponta (180 nappal számolva), akkor átlagosan 100 Ft/nap extra költséggel és 180 nappal számolva 18.000 Ft megtakarításunk lehetne.

Megtakarítás fűtés szezononként: 18.000 Ft.

4. Fűtőtestek eltorlaszolása, letakarása: ne toljunk semmit a fűtőtest elé, ne rakjunk semmit a fűtőtestre, környékét hagyjuk szabadon, így a meleg könnyebben áramlik a szobában, a termosztát kevesebbszer kapcsol be és nekünk is jobb lesz a hőérzetünk.

5. Megfelelő hőmérséklet beállítása szobánkéntMinden szobában csak a megfelelő hőmérséklet legyen: Nappali: 20-22 °C, Hálószoba: 17-19 °C, Gyerekszoba: 20-22 °C, Fürdőszoba: 23 °C, Konyha: 17-19°C, Folyosó: 16 °C. Nem mondhatom meg neked, hogy hány fok lehet a lakásodban, ez a Te döntésed, viszont tájékoztatni tudlak, hogy +1 fok hőmérséklet emelés méréseim szerint 4% (8000 Ft) többlet költséget jelent egy szezonban. Állíts be minden helyiségben a megfelelő hőmérsékletet, a radiátorok külön szabályozásával, amivel 6.000-14.000 Ft-tal csökkenhet a számla/szezon. Mindenképp legyen digitális termosztátod, aminek beállításával időzíteni tudod a lakás hőmérséklet-változásait. 

Megtakarítás fűtés szezononként: 6.000-14.000 Ft a helyiségek hőmérsékletének külön szabályozásával + 8.000 Ft / 1 °C hőmérséklet csökkentés.

6. Megfelelő hőmérséklet beállítása időszakonként. Ha 1-2 napra mész el otthonról, akkor ne engedd 4-5 foknál lejjebb a hőmérsékletet. Viszont ha 2 napnál tovább vagytok távol, akkor érdemes 16 °C-ra állítani a termosztátot. Alvási időszakban vagy napközben, ha nem vagyunk otthon 2 fokkal levehető a fűtés. Viszont itt figyelembe kell venni a kisebb gyerekeket. Egy fűtés szezonban megtakarítható 30-50 m3 gáz, min 15.000 Ft.

Megtakarítás fűtés szezononként: 15.000-30.000 Ft

7. HőtükörfóliaA hőtükörfólia visszaveri a hőt, nem engedi, hogy a falak magukba szívják azt a fűtőtest mögött, így a helyiséget a radiátor/konvektor jobban melegíti majd. Méréseim szerint 3%-kal csökkenhet a gázfogyasztás, a beruházás 800 Ft/fűtőtest x 6 fűtőtest = 4.800 Ft.

2_1.jpg

Megtakarítás fűtés szezononként: 6.000-12.000 Ft

8. Konyhai gázfogyasztás: bocs, de ezt is leírom, mert itt is lehet pazarolni. A gázláng a legtöbb hőt a csúcsán adja át, ezért főzés és sütés során a gázlángot mindig akkorára állítsd be, hogy a gázláng az edénynél kisebb legyen. Továbbá a fedő használata is csökkenti a gáz mennyiségét, amit az adott étel sütés-főzéséhez kell.

Megtakarítás szezononként: 5.000 Ft

9. A Gázszolgáltató: a számlákon szereplő fogyasztást nézzük össze a gázórával,mert a szolgáltatók tudnak meglepetést okozni, és ha nem figyelünk oda 10.000 forintokat fizethetünk a semmire.

10. Lakásfenntartási támogatás: ha még a fenti pontokkal sem jössz ki jól, akkor van lehetőség lakásfenntartási támogatás igénylésére a helyi önkormányzatnál. Ennek részleteit az önkormányzat elmondja, szerintem sokan nem veszik igénybe, pedig jogosultak rá.

+ 1. Heti ellenőrzés: A GÁZÓRA ÁLLÁSA!  Nem vicc, mert heti ellenőrzéssel, még a számla kijötte előtt tudsz reagálni a túlfogyasztásodra, megcsinálhatod a fent leírtakat, jobban tudod követni a fogyasztást.

gazora-e1444983611854.jpg

 

Szigeteléssel: födém (20 cm) és homlokzat (10 cm) és min 1,1 W/m2K hőszigetelésű nyílászárókkal, valamint korszerű fűtésrendszerrel (ez lehet vegyestüzelésű is) lehet a legtöbbet megtakarítani. Na ezzel jól megmondtam, tudom, de hosszútávon ez éri meg.

Érdemes már télen egy hőkamerás felvételt kérni a házunkról, ez szinte teljesen kimutatja a kritikus helyeket és talán meggyőz minket ingatlanunk energia hatékonyságának fejlesztéséről.

 

Most rajtad a sor, hívj egy gázszerelőt és ellenőriztesd a rendszert. Utána, mint egy ellenőrző listát használva, menj végig a pontokon és cselekedj. Amennyiben ezeken már rég túl vagy és lenne további ötleted, kérem, SZÓLJ HOZZÁ!

További tippjeinkre itt tudsz feliratkozni: KATT!

A fő csoportunk, ahol 7.500 tag segít aktívan a kérdező tagoknak, a Házépítők csoport. Ide mindenképp csatlakozz, mert az építkezés és felújítás minden fázisára hatalmas tapasztalat-közösséget hoztunk létre.

 

A megyei csoportokat azért hoztam létre, hogy egyszerűbben találj kivitelezőt, vagy éppen ügyfelet. Nagyobb eséllyel tudsz véleményt kapni az egyes építőipari vállalkozókról. Hívd meg építkező/felújító ismerőseidet és olyan vállalkozókat, akiket szívesen látnál a csoportban! Köszönjük, hogy ezzel támogatod a többi tagot! :)

 

Itt tudsz csatlakozni a fő és megyei csoportok nevére kattintva!

 

Házépítők főcsoport

 

Bács-Kiskun megye

Baranya megye

Békés megye

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Csongrád megye

Fejér megye

Győr-Moson-Sopron megye

Hajdú-Bihar megye

Heves megye

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Komárom-Esztergom megye

Nógrád megye

Pest megye

Somogy megye

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Tolna megye

Vas megye

Veszprém megye

Zala megye

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr612955149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nick papagiorgo 2017.10.12. 14:40:01

Mennyezetszigetelés oké, de a homlokzatszigetelés nem feltétlenül éri meg: mostanság az ára min. olyan 3000 Ft anyag + 3000 Ft munkadíj, négyzetméterenként, ez egy 100 m2-re 600 ezer Ft. De hallottam 5000-es munkadíjról is, mert a "jó szakik" leterheltek ugye, ha nagyon kell, fizess többet...

Szezononként megtakarítasz 30-at, végül is 20 év múlva vissza is jön :)

Ez háztól is függ persze, de a legtöbb helyen (ha vakolt a fal) az utólagos falszigetelésnek leginkább csak a hőérzet miatt van értelme (nem hideg a fal, ha nekidőlsz).

A "pénzbe kerülő" ötleteknél én a következő sorrendet javaslom:
1. ajtó-ablak (egyéb szempontjai is vannak, pl biztonság, zaj....)
2. tetőszigetelés (a legtöbb meleg felfelé megy, nem oldalra, ott szökik el)
3. oldalfal-szigetelés, ha van még pénzünk, és ha úgy érezzük, hogy kell.

Medgar 2017.10.12. 14:44:37

@nick papagiorgo: 12 cm garfitos szigetelés harmadára vágta vissza a gázszámlát, igaz tetőtér beépítés is volt. Mondjuk tavaly lett megcsináltatva, idén közel a duplájába kerülne az anyag...

Terézágyú 2017.10.12. 14:45:25

Az ott van, hogy mennyit takaríthatsz meg vele, de az nincs, hogy mennyibe kerül, mekkora munka stb :)))))))))))))

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2017.10.12. 14:46:52

Én most nyáron építettem decentralizált hővisszanyerős gépi szellőztetőt a lakásomba. Az egyik a mosókonyhába került (ahol száradnak a ruhák), a másik a hálószobába (ahol alszunk).
Most várom az eredményt. Van egy kontroll-szoba, azzal hasonlítom össze.
De annyi már a mostani időben is látszik, hogy egyáltalán nem kell szellőztetnünk a hálószobában. Nincs állott büdös reggelre, és a párásodás is megszűnt.
Hűtés/fűtés terén nem tapasztaltam változás az eddigihez (nincs hidegebb vagy melegebb).
A szárítandó ruhák 20%-kal gyorsabban száradnak, és nem önti el a lakást a száradóruha-illat. Mindezt úgy, hogy nem kell résnyire nyitva tartanunk az ablakot.
Szóval az egyéb előnyei (és hátrányai) mellett várok innen némi fűtésszámla-megtakarítást...
Meg hát kíváncsi vagyok, hogy mi lesz -10 foknál.

nick papagiorgo 2017.10.12. 14:54:00

@Medgar:
na ez az.
Nem azt mondom, hogy ne csinálja meg senki se, ördögtől való dolog stb... csak kalkulálni kell, hogy megéri-e költeni rá adott esetben többszázezer forintot, mikor jön az vissza (ha visszajön egyáltalán).

Meg mondom, házfüggő: volt ismerősöm, aki meglevő házára rakatott, a házon előzőleg is volt kb 5 cm vastag nemesvakolat, nem ért el túl sokat a rápakolt hungarocellel. Viszont szép lett :)

maradokapénzemnél 2017.10.12. 15:10:28

@Papírzsepi: ez engem is érdekelne, küldesz egy e-mail címet a maradokapenzemnel@gmail.com-ra?

n3spr3ss0 2017.10.12. 15:27:32

Ahogy olvasom a kommenteket, nem kell szigetelni, ne szigeteljetek. Nekünk a múlt télen a -18 fokban is 30000 Ft volt a fűtés 35 napra egy majd 100 nm-es házban, úgy hogy 23 foknál csak éjjel volt hűvösebb.

Peetee 2017.10.12. 15:45:11

@Terézágyú: Igen, mr a gázszerelőnél (1.bekezdés) nekem is ez jutott eszembe; ha azokat mind kérem a gázszerelőtől, egyrészt bolondnak fog nézni, másrészt olyan 40-70.000forinttal biztosan le fog gombolni, mert elpepecsel vele 4-5órát. Ráadásul ha azt látja, hogy itt az ügyfél, aki mindent tökéletesen tökéletesre akar, akkor biztosan lesz 12 apróság, amit "saaaajnos cserélni kell" és ez újabb tízezrekbe' fáj. Gondolom, hogy a cikk írója arra gondolt, hogy egy 15éve nem ellenőrzött, elkoszolódott vacak kazánon ha csinálunk egy teljes takarítás-felújítást, akkor egy fűtési szezonban valóban megspórol 50.000et...de az elfelejti, hogy előtte ráköltöttünk 50-150ezret és akkor még mindig egy öreg, de csilli-vill kazánunk lesz csak...

Nagyon_Komoly 2017.10.12. 15:48:17

Iszonyúan abba kellene már hagyni azt a butaságot, hogy szellőztetésnél valaki elzárja a radiátorokat! A szelep egyetlen szezonban tönkre fog menni. Ha lakásközponti a fűtés, a kazánt is szépen ki lehet vele nyírni! Egy valamit _nem_ lehet: spórolni. Mert a radiátornak fél óra kell, hogy kihűljön. Utána meg órákig fog a szabályzás ismételt beállása történni teljesen feleslegesen. Azaz a cikkszerzőnek FOGALMA SINCS az energetikáról.

nick papagiorgo 2017.10.12. 16:01:28

@Peetee:
á, ezt is ésszel kell csinálni:
ha konvektorod van, azt célszerű évente átnézetni, mert abba lehet a legkönnyebben belehalni, ha befelé jön a gáz, és nem kifelé. Ez amúgy egy 10-ezres nagyságrendű dolog.

cirkó+radiátorokat, bojlert stb. olyan 2-3 évente. Ez is kb ennyi, ha nem kell javítani.

vízkőtlenítés+vaiszaptalanítás elég drága dolog, de ezt magad is tudod ellenőrizni, kiengedsz egy kis folyadékot és megnézed, hogy milyen. Ha szmötyis, akkor hajrá.

olyan melókat, mint a légtelenítés meg a termosztát ellenőrzése, jó eséllyel magad is megcsinálhatsz

fontos tudni még, hogy a kéményseprő jön évente, de az csak a kéménybe bekötött dolgokat nézi, a konvektort, cirkót, (meg mindent, ami "oldalra" dolgozik és nem "felfelé") nem

Szzzz 2017.10.12. 16:03:02

@nick papagiorgo:
Hacsak már eleve nincs viszonylag tűrhetően leszigetelve a ház, akkor nem is kérdése, hogy megéri. A kinduló állapot hitványságától függően egy évben több százezer forintokat is simán megspórolhatsz.
Ha nem a szokott tróger cigány módon csináltatod, akkor a pedig az élettartama sokkal több, mint húsz éve.
Az árat illetően is tévedtél, mivel 600ezer foritnnak a többszörséről van szó.

Ami szintén rossz hír, hogy az általad felsorolt sorrend szart sem ér, mivel a hőszigetelést komplex módon kell elvégezni, ez a pitiáner hozzáállás, hogy megcsinálom a felét jól a felét szarul nem sokat ér, eugyanúgy pénzbe kerül, csak az eredmény lesz szar.

Egyébként azt kell becélozni, hogy a ház mindenütt kábe egyenszilárdságú legyen, kicsit súlyozgatni, finomítani persze érdemes lehet, és különösen figyelni kell a hőhidakra.
Ez a gyakorlatban jelenleg azt jelenti, hogy olyan minimum 15 centi oldalfali hőszigetelésben, és olyan 25-30 centis tetőszigetelésben kell gondolkozni, a nyílászárók cseréjével együttesen.
A nyílászárókhoz mindenképen hozzá kell nyúlnod, mert az ablak körül is folytonosnak kell lennie a hőszigetelésnek, máskülönben az ablakok körül hőhidad lesz, és penészedni fog belül. (És akkor majd lehet károgni, hogy dikk a műanyag lefojcsa a házat, meg a sok egyéb proli ostobaságot, pedig csak te voltál fogalmatlan.)
Ha ilyen agyontagolt homlokzatú, oszlopos teraszos erkéyles kisfaszomos csiricsáré, körbecsomagolhatatlan homlokzatú házad van, mert te kedveled a cigány építészetet, akkor sajnos gratulálok, így jártál csicska...

gmarc 2017.10.12. 16:10:46

Az ideálisnak mondott vagy javasolt hőmérsékletekről csak annyit, hogy vajon megéri az a pár ezer Ft spórolás azt, hogy a saját otthonomban ne érezzem magam komfortosan? Speciel én 23 fokban érzem magam jól, 20 fokos nappali helyiségben már diszkomfort érzetem van, szóval én biztosan nem kínzom magam ilyenekkel...

nick papagiorgo 2017.10.12. 16:11:49

@Szzzz:
no, nézzük végig.
"többszázezer forintokat megspórolhatsz" : nem. A legtöbb embernek a teljes éves fűtésszámlája "többszázezer", ezt nem lehet 0-ra redukálni. A "többszázezer" max évtizedek alatt értendő, esetleg. Éves szinten 10 ezres nagyságrendű megtakarításokat lehet elérni, és kérdéses, hogy mekkora ráfordítással

" 600ezer foritnnak a többszörséről van szó"
én azt mondtam, hogy 100m2 leszigetelése mennyi, majd mindenki beszorozza magának. Teljesen nyilvánvaló, hogy ha 500 m2 felületet szigetelsz, 5x annyi lesz.

"az általad felsorolt sorrend szart sem ér, mivel a hőszigetelést komplex módon kell elvégezni, "
Nem tudom, Te honnan jössz, de az átlagpógároknak nincsen mondjuk 5 millió Ft-ja a zsebében, hogy mindent egyszerre megcsináltassanak. A sorrendet én azért írtam, hogy ha van mondjuk 3-500 ezred, mivel éri meg kezdeni.

A 15 centis oldalfali szigetelés meg azért picit sok, 5-8 cm is bőven elég. De ez ízlés kérdése.

maradokapénzemnél 2017.10.12. 16:16:17

@gmarc: ezzel semmi gond nincs, ez a poszt azoknak szól akik spórolni akarnak és keresik a lehetőséget erre

kiet 2017.10.12. 16:23:21

@gmarc: én is mindig ezen kapom fel a vizet, mert nekem a pont 24 a kellemes. a 23 hideg, a 25 meleg. otthon, a saját lakásomban, nyilván, munkahelyen pl. 22. Nehogymár azért üljek otthon 3 pulóverben, hogy spóroljak kb. havi 500 forintot, mert nekünk az egész fűtésszámlánk 7 hónapra 90.000 forint volt... Egyébként igen, a készülékek karbantartása, esetleg lecserélése, a szigetelés sokat javíthat a helyzeten, ráadásul a komfortérzeten is, mert ültem én már úgy 24 fokban lakásban, hogy közben süvített a szél az ablakokon keresztül.

gabiiii 2017.10.12. 16:26:43

Lehet hogy finnyás vagyok, de nekem a 17-20 fok közötti hőmérsékletek elég hidegnek tűnnek. Én a 24 fokot szeretem. Lehet, hogy a megtakarítást gyógyszerre költeném, ami azért nem olyan nagy buli. Falfűtéssel csökkenthető a hőmérséklet a hőérzet romlása nélkül, de egy ilyen utólagos beruházás soha nem térül meg. Viszont minden új építésnél csak javasolni tudom.
Más: a vegyestüzelés és a korszerű fűtési rendszerek majdnem diszjunkt halmazok. Nagyon kevés olyan vegyestüzelésű kazán van, aminek a hatásfoka meghaladja az 50%-ot. Létezik olyan vegyestüzelésű kazán - magyar gyártmányú is -, aminek van faelgázosító üzemmódja és ilyenkor 80% körüli hatásfokkal működi. De ezeknek alaposan megkérik az árát, tehát beépítés előtt mérlegelni kell a megtérülést.

Szzzz 2017.10.12. 16:31:18

@nick papagiorgo:
1) Egy régi, nem nagy szar, szigeteletlen családi háznak az éves gázszámlája simán 300ezer fölött van. Ezt simán le lehet vinni 100ezer alá, különösebb hókuszpókusz nélkül.

2) bocs, nem olvasok, de egyébkétn a 6000 huf nm ár is kevéske, hacsak nem kalákában csinálod okosba...

3) Hát, az biz szopó sajnos. Aki szegény az a legszegényebb. De ha nincs vkinek 5 milliája, hogy "jól befektesse", akkor honnan van mondjuk másfél milliója, hogy szarul fektesse be, netán kibassza az ablkon.
Aki ezzel szemben vesz 4 kilóért olyan valijantos kondenzátorozós kazántot, mer van rá húsz fillér támogatás, az a gazdaságos, meg kicserélteti majd egy milláért a nagyon szar régi ablakait átlagos műanyagokra, de a hőszigetelésre már nem fussa, az gyakolratilag kibaszta a pénzte az ablakon, mert ezzel csak pár tíz ezer forintot fog fogni egy évben...

Az 5-8 centi meg vicc kategória, aki felálványoztatja, felrgasztatja, lepucoltatja, leszínezteti, kurva sok pénzért és ezen akar megspórolni max 15 százalékot, négyzetmétrenként 1-2 ezret, hogy fele olyan jóra csinálja, az futó bolond...

FayRodisz 2017.10.12. 17:04:27

@Szzzz:

1. Akkor az tényleg szar. 100 éves, szigeteletlen vályog, padlásra lett csak egymásra feldobálva 15 centi hungarocell, 110 nm, 200 ezer évente. Bolond leszek milliókat beleölni, hogy levigyem 180-ra.

Bocsesz 2017.10.12. 17:35:38

Sziasztok! Tetőszigetelés (utólagos) - poliuretán habbal. Ilyen anyaggal van valakinek tapasztalata?

ÉhesIó 2017.10.12. 18:33:39

Én simán csak megbuheráltam a gázórát.

maradokapénzemnél 2017.10.13. 07:44:52

@Bocsesz: Kérdezd a hazepitok csoportban is, link a cikk végén

mihamarább 2017.10.13. 13:07:15

Ez jó, ha csak a minimum megtakarításokat összeadom, már nekem fizet vissza a szolgáltató. De kell is, hiszen ha miden felsorolt szigetelést, ablak, nyílászáró cserét, tömítéseket, kazán és fűtésszabályozó cserét megcsináltatók, máris 1-2 misit ki kell fizetni. Hát csak hajrá!

eßemfaßom meg áll 2017.10.13. 14:10:38

@ÉhesIó: aki nicklopó az gázt is lop. Ez természetes.

eßemfaßom meg áll 2017.10.13. 14:27:56

Egyébként meg teljesen értelmetlen az ilyen "csak a 30centihungarocellérvalamit" szöveg, mert ez baromira attól függ milyen falra kerül az eps. Egy b30as fal 20 centi eps-el lesz 0,17 W/m2K egy 30as Ytong fal meg 10 centi eps-el. ugyanennyi. Ráadásul a 30 ytong 6centi eps-el is 0,22W/m2K ami túlteljesíti a 2018-tól kötelező 0,24-et.

És az 5centi eps is olyan kemény cucc, hogy a b30as téglafal 1,37 hőátbocsátási tényezőjét 0,465-re javítja, ez az ami durván meglátszik a gázszámlában, egy idő után a szigetelés vastagítása már csak töredék javulást eredményez.

Itt egész jó kis grafikonokat lehet találni meg értelmes magyarázatot epiteszforum.hu/milyen-vastag-legyen-a-hoszigeteles

Lali45 2020.12.17. 09:49:45

Sziasztok! Nálunk olyan a termosztát, hogy távolról tudom irányítani vele a fűtést. Ha elmegyünk otthonról, lejjebb szoktam venni, és mielőtt hazaérnénk fél-1 órával jelzem neki, hogy fűtsön. Nekünk ez van: szerelvenybolt.hu/computherm-e300-wi-fi-termosztat-16315?keyword=termoszt%C3%A1t Így mire hazaérünk, kellemes meleg fogad, mégsem megy egész nap a fűtés.

Reactor 2021.02.26. 23:42:39

@Szzzz: A penészedés a legkisebb probléma, végigmész rajta egy ipari hamvasztóval. Na, ott garantáltan nem fog kijönni utána penész, de más se nagyon.
süti beállítások módosítása