CSOK 2017: szinte egy fillérrel se támogatja már a családokat

2017.sze.07.

Az építkezés átlagosan 30%-kal drágult az elmúlt 2 évben saját tapasztalataink alapján. Ezzel elkopott a CSOK pozitív hatása a családi kasszára. A családoknak szánt támogatás jelentős része extraprofittá vált az építőiparban. Alacsonyabb büdzsével még realizálható a CSOK 10 milliós támogatás egy része.

stockphoto_munkas_piheno_alvas_epitkezes_epitoipar_nyar_3.jpg

Nem is lenne ezzel semmi baj, ki ne örülne egy olyan vállalkozásnak, aminek a piacán 30%-kal lehet növelni az árat 2 év alatt úgy, hogy semmi termék vagy szolgáltatás fejlesztést nem kell végrehajtanod. Lehetett erre számolni korábban is, jelezték elemzők, iparági szakemberek. Közgazdaságtan első lecke... Nem az építőipar a rossz fiú ebben a helyzetben, ez egy piaci mechanizmus.

A 30%-os emelkedés egy 2014 évi áron számolt 5 millió Ft-os telket és 25 millió Ft-os házat 6,5 telekké és 32,5 Ft-os házzá változtatott úgy, hogy se nem nagyobb, se nem magasabb technológiájú ingatlant nem hoztunk létre. 2 év alatt 9 millió ft-ot vesztettünk a CSOK-ból egy 100 m2 családi ház esetén.

Így marad 5 millió Ft ÁFA visszaigénylés és 1 millió Ft valódi vissza nem térítendő támogatás és 10 millió Ft kamattámogatott hitel.

 

3 eset, hogy jobban szemléltessem, hol is köt ki a CSOK vissza nem térítendő támogatás. Minden esetben a 30%-os áremelkedés és a CSOK változás hatása látható. Mennyibe került ugyanaz a ház 2014-ben régi szocpollal és mennyibe ugyanaz a ház az új CSOK-kal?

 csok_elolvadt.PNG

Alapok: 2014-ben 3 gyerekre 2 millió Ft támogatás járt és nem volt lehetőség lakossági Áfa visszaigénylésre. Az új CSOK 3 gyerekre 10 millió FT-ra emelte a vissza nem térítendő támogatás összegét és 5 millió FT erejéig lehetővé tette az számlázott építőanyagok, szolgáltatási díjak Áfájának visszaigénylését. Az telkek, építőanyagok és építkezési kivitelezői díja átlagosan 30%-kal nőtt az elmúlt időszakban, akárcsak a készházak árai is.

1. eset: a 30%-os áremelkedés egy 23 millió Ft-os telek és új ház költségét 29,9 millió Ft-ra emelte 2014-ről 2017-re. Ezt kompenzálja az új CSOK, ezért a 13 millió Ft-os támogatás emelkedésből 6,1 millió Ft marad nálunk, míg 6,9 millió FT az építőiparban köt ki extra profitként.

2. eset: 2014-ben 40 millió Ft-os telek+ház költségvetésünk 52 millió Ft-ra emelkedik. Tehát ugyanazt a házat 3 év leforgása alatt 12 millió FT-tal drágábban tudjuk megépíteni. Ráadásul a 13 millió FT-os támogatásemelésből már csak 1 millió Ft marad nálunk, 12 millió az építőipart támogatja...

3. eset: 44 milliós költségvetésünk 57,2 millió Ft-ra emelkedett, és itt már a támogatás teljes egészét kisajátítja az építőipar.

05c_fox_and_crow.jpg

Kiénekelte már az építőipar a CSOK támogatást a családok szájából...

Saját tapasztalatom az, hogy akik még 2015-ben és 2016-ban kezdtek építkezni, azok jól járhattak a CSOK-kal, de BP-en már 2016-ban is erőteljes drágulás volt, úgy megindultak az építkezések, hogy a vidéki tüzépekre már alig jutott anyag, az is felárasan.

Akkor felteszem a kérdéseimet:

1. Kit is támogat valójában a CSOK 10+10 2017-2018-ban?

2. Végiggondolta-e a támogatás áremelő hatását a kormány, amikor hatalmas PR-ral bevezette a CSOK-ot?

3. Miért nem tett árszabályozó lépéseket?

4. Kinek éri meg ma nekiállni házat építeni?

Sejtések:

1. Egyértelmű, hogy a CSOK támogatás 100%-a nem maradhatott az építkezőknél, hisz a kereslet emelkedése együtt jár az árak emelkedésével, amennyiben semmilyen fejlesztés nem történik. Márpedig nem történt semmi fejlesztés, hiszen annak árcsökkentő hatása is lenne. Gondolok itt az új technológiák bevezetésére, az építőipari munkások képzésére, hatékonyabb eszközök beszerzésére stb.

2. Végiggondolta a kormány a CSOK hatásait szerintem. Jól tudták, hogy ez javítani fogja a GDP-t, emeli a komplett építőipar kihasználását, tudták, hogy áremelkedés lesz. Mert ehhez a következtetéshez nem kell 8 általános sem. Az, hogy látták-e, hogy az áremelkedés elviszi a családok támogatását szinte egy az egyben, na arra már nem esküdnék meg.

3. Árszabályozás a versenypiacon? Meredek gondolat tudom, de a telekomunikációs piacot is regulázták, a bankokat is a svájcifrankos hitelek után, akkor miért ne lehetett volna előre eldönteni, hogy a CSOK-ból hány %-ban részesülhet az építőipar és mennyi maradjon a családoknál. Szerintem ezt nem akarták, mert a GDP akkor nem emelkedett volna terv szerint.

4. A táblázat 1. példáján látszik, hogy 30 millió Ft költségvetés alatt még megéri új telket venni és arra házat építeni, de afölött már nagyban elveszik a CSOK pozitív hatása. Lehet érdemesebb újra a használt ingatlanok felé tekinteni....

További tippek és személyes tapasztalatok a Házépítők csoportban. KATT IDE a CSATLAKOZÁSÉRT!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr2812748338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy73 2017.09.07. 19:39:00

1. Kit is támogat valójában a CSOK 10+10 2017-2018-ban?

A háromgyerekes (vagy annyit vállaló) családokat, akik új építésű ingatlant vesznek vagy építenek. A 10 milliós támogatás ugyanúgy jár, mint két éve. Az, hogy közben emelkedtek az árak, valóban csökkenti a támogatás relatív értékét, de másnak is emelkedett időközben az ára, és a jövedelmek is emelkedtek.

Egyébként az utóbbi két évben jelentősen - az inflációt jóval meghaladóan - emelkedtek az árak a használt ingatlanok piacán is, tehát ha nem a nulláról kezd valaki építkezni vagy új ingatlant venni, hanem már eddig is lakott valahol a 2-3 gyerekével, akkor azt az ingatlanját is drágábban tudja értékesíteni.

Vagyis a 10 milliós támogatás most is jól jön, ahogy a családi adókedvezmény is a nagycsaládosoknak, még akkor is, ha ezek relatív értéke csökken.

Az ingatlanpiac árrobbanása egyébként több tényezőre vezethető vissza, amiből a CSOK csak egy. Élénkült a befektetési céllal épülő és vásárolt ingatlanok piaca is, a bérleti díjak emelkedése és az olcsó, alacsony kamatú piaci hitelek miatt is, stb. Meg aztán a gazdaság is az utóbbi években lábalt ki a válságból, amikor hosszú évekig stagnált az ingatlanpiac. Erről már rengeteg írás született.

Andy73 2017.09.07. 19:54:39

Másképpen: ha 3 évvel ezelőtti árakkal számolsz, akkor lehet, hogy nem sokat jelent 10 millió. Csakhogy a piacon mindig a jelenlegi, aktuális árakkal kell számolni, nem a múltba révedezni. Továbbra is az a helyzet, hogy a 3 gyerekesek 10 milliót kapnak a saját tőkéjük fölé pluszba, plusz 10 M kedvezményes hitelt is, ha igénylik - ennyivel többről indulnak, mint azok, akik nem vállalják a nagycsaládot.
Persze ha neked jobban tetszik, akkor számolhatsz akár a 20 évvel ezelőtti árakon is, és sopánkodhatsz, hogy mennyire megdrágult azóta a világ és az élet.

2017.09.07. 20:28:38

@Andy73:

Meglátjuk hogy az elkövetkezendő 10-15 évben hány 3 gyerekes nagycsalád fog széthullani. 3 gyereket vagy éppen többet fel is kell nevelni. A mindenkori kormánynak vagy ha úgy tetszik a hatalomnak csak azért kell a 3 meg a sok gyerek, hogy a későbbiekben lehessen őket agyon adóztatni. Rabszolgának kell a sok kölök. A 10 milla túró, elvitte az áremelkedés. Ha ehhez még felvesz 10 millát hitelre, akkor sanszos az amit az első mondatomban leírtam.
Felelős gondolkodás nem sok van Magyarországon!
Elgondolkodtató, hogy épülnek a lakóparkok és egy 30 négyzetméteres kaptár 40 millió, egy 40-50 négyzetméteres panel meg 20 millió. Nonszensz.
Nem ér annyit. Jöhetnek nekem a piaci árakkal, csak az a baj, hogy ezek nem reális piaci árak egszerűen csak fel van turbózva.
Ott van a nok is amibe aztán én egy fillért nem teszek, mert amilyen korrupt ez az ország úgy már most meg vannak azok akik első körben megkapják a lakást.
A többi résztvevő legjobb esetben meg örülhet, ha több év netán évtized után kap majd lakást. Feltéve ha félidőben be nem dől az egész. Akik megkapták azok jól járnak, akik meg nem azok futhatnak majd a pénzük után.
Így szokott ez lenni Magyarországon.

Willkommenskultur 2017.09.07. 21:09:04

A lakásárak a kereslet, vagyis az emelkedő fizuk miatt drágultak, az építkezés meg a munkaerőhiány miatt.

Azaz akkor is drágultak volna ha nincs CSOK, így az egész hülyeség. Ha megszünik az lesz a bajod.

2017.09.07. 21:19:08

@Willkommenskultur:

A fizetések koránt sem emelkedtek annyira, hogy a lakásárak emelkedéséhez lehesen azt egyáltalán hasonlítani.
Munkaerőhiány az van, de az is azért, mert nyugatra mennek dolgozni az építőiparból is. Ez meg pont igazolja az első mondatomat, miszerint ugyan emelkedtek a fizetések, de ez még mindig nem az a fizetés amiért sokan itthon maradnának az építőipari szektorban és más szektorokban is.

Nerevaryne 2017.09.07. 21:29:03

Teljesen mindegy, élhető helyen eddig se lehetett házat venni most sem lehet, nem változott semmi. Hogy 25 millió forintja nincs az emberek egy lebontásra ítélt ház portáját megvenni vagy 35 milliója az kb. tárgytalan.

kvadrillio 2017.09.07. 21:40:01

ÉS ORBÁNKA EZT A FASZ KÓSÁT TESZI MEG MINISZTERNEK, AKI BELEZAVARODIK A TUSZI-HUSZIK KIMONDÁSÁBA IS...:o)))...ÉS AKI 1 KÉNYES KÉRDÉSNÉL PILLANAT ALATT A FÜGGÖNY MÖGÉ BÚJIK...:o))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) KUPAKOLÓ BALFASZ :o)))

NA CSOOOOOOOOK.....:o)

Willkommenskultur 2017.09.07. 21:42:09

@Tweed: na és? ha majd emelkednek a fizetések és nem mennek el a szakik, akkor még drágább lesz építkezni és az lesz a bajod.

szedd már össze magad

amúgy a lakásárak csak pesten emelkedtek jobban mint a fizuk, sehol máshol

kvadrillio 2017.09.07. 22:00:07

Jeruzsálemi zarándokházat szerezne meg a magyar kormány

haszanz
egyház
szeptember 6., szerda 12:08
66
517

Jeruzsálem óvárosának a szívében, az arab részen, a Via Dolorosa 3. stációjánál áll az az impozáns, kertes épület, amelynek tulajdonjogát megszerezné a magyar kormány.
Fotó: Austrian Hosipce

A zarándokháznak az a magyar kötődése, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült, 1863-ban nyílt meg, a fenntartásában és működtetésében egy idő után részt vett a magyar katolikus egyház is, ezért 1895-ben az „Osztrák Zarándokház” elnevezést felváltotta egy időre az „Osztrák-Magyar Zarándokház” név. Ekkoriban volt magyar rektora is az intézménynek.

A Habsburg birodalom felbomlása után az épület Ausztriához került. Most is osztrák kézben van. (Volt, hogy megszerezték az angolok, majd a németek, aztán Jordániához került, majd Izraelé lett, kórházként működött. 1985-ben került vissza Ausztriához.) Nemcsak zarándokokat fogad, kávézót is üzemeltetnek, és kulturális rendezvényeket is tartanak az épületben.

Arról, hogy a magyar kormány szemet vetett az épületre, a zarándokház rektora, Markus Stephan Bugnyar nyilatkozott a egyházi hírekkel foglalkozó Die Tagespostnak. A szándék - amelyet tudomása szerint Orbán Viktor is támogat - meglepte őt, de úgy tudja, hogy az egyeztetések már meg is kezdődtek. A rektor azt állítja, hogy a tulajdonos egyértelműen a bécsi érsekség, kiváncsian várja, hogy előkerül-e levéltárból bármilyen olyan irat, ami nem ezt támasztja alá. Ebből arra lehet gondolni, hogy akár korábbi szerződésekre hivatkozva a magyar kormány legalább résztulajdonos szeretne lenni az épületben.
Fotó: Austrian Hosipce

Próbáltuk megtudni, hogy milyen kormánydöntés született az ügyben, csak résztulajdonos szeretne-e lenni a magyar állam, vagy a teljes épületet szerezné meg, és milyen módon, de egyelőre nem kaptunk választ.
Fotó: Austrian Hosipce

A zarándokházat a magyar politika már így is részben magáénak érzi, amit jelez, hogy Áder János és Semjén Zsolt is meglátogatta izraeli útján, magyar előadásokat, kiállításokat is tartanak ott. A közös történelmet idézi vissza, hogy az épület kápolnájában az osztrák császárság mellett a magyar királyság címere is látható, a falakon a Monarchia területén született valamennyi szent, így István király is helyett kapott, ahogyan Ferenc József mellett a kereszteshadjáratot vezető II. András magyar király is.

Próbáltuk megtudni azt is, hogy mennyit áldozna a magyar kormány a zarándokház tulajdonjogára, de erre is várjuk még a választ.

kvadrillio 2017.09.07. 22:01:50

@kvadrillio: EZ LEMARADT...MEKKORA EGY ZSIDÓ EZ AZ ORBÁN !!!! MIKÖZBEN A MAGYAROK FÁZNAK, NINCS PÉNZÜK TÜZELŐRE, ÉHEZNEK, NINCS MUNKÁJUK, ARZÉNES, KUKACOS VÍZET ISZNAK, AKKOR ORBÁNKÁNAK ZARÁNDOKHÁZ KÖLL IZRÁHELBEN ??? ! MÁR EZÉRT LE KELLENE LŐN I !!!

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.09.07. 22:17:12

@Tweed: Te idióta. A kormánynak csinálsz gyereket, te fasz, vagy magadnak?
Ne szülj rabszolgát bazmeg. Sőt, ne szaporodj, ilyen hülye szülő nem kell senkinek sem.

2017.09.07. 22:20:14

@Willkommenskultur:
na és? ha majd emelkednek a fizetések és nem mennek el a szakik, akkor még drágább lesz építkezni és az lesz a bajod.

szedd már össze magad

amúgy a lakásárak csak pesten emelkedtek jobban mint a fizuk, sehol máshol
mit na és? Ha nem mennek el a szakik akkor is drágább, meg ha elmennek a szakik akkor is drágább? Hogy is van ez?
1. Na most, Magyarország lakossága folyamatosan csökken. 2011-ben estünk be 10 millió alá, 2016-ban ez a szám már csak 9.818 millió volt. Ez nem fog megállni az ilyen lakáspolitika és ilyen fizetések mellett.
2. A képzett és képzetlen fiatal munkaerő elhagyja az országot nyugati irányba. Sokan nem is fognak visszatérni csak látogatóba.
3. Mit várjunk egy olyan vezetéstől, ahol egy képviselő támogatásra pályázik egy mosógépre és meg is kapja a támogatást. Legközelebb veszek neki kenyeret, nehogy éhen haljon.
Ahol egy embernek az egyik cége kiírja a pályázatot, az ember másik cége pályázik, a harmadik cége meg megnyeri a pályázatot.
Pénztáros Lőrincről már nem is beszélve, aki csak egy stróman. Konkrétan azt sem tudja milyen cégei vannak.
Itt mindenki csak a saját pecsenyéjét sütögeti, a valóságban a vezetőket rohadtul nem érdekli mi van az átlagemberrel, legyen az 3 gyerekes, 2 vagy 1 gyerekes vagy éppen szingli.

2017.09.07. 22:23:30

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:

Kedves szüleid voltak idióták, hogy nem neveltek meg és ilyen agresszív hülye lett belőled.
Magamnak csinálok és nem a bohóc kormánynak és engem ezek nem vezetnek meg.
A jövő mindent el fog dönteni. Ne legyen igazam.

Willkommenskultur 2017.09.07. 22:29:06

@Tweed: '1. Na most, Magyarország lakossága folyamatosan csökken. 2011-ben estünk be 10 millió alá, 2016-ban ez a szám már csak 9.818 millió volt. Ez nem fog megállni az ilyen lakáspolitika és ilyen fizetések mellett.'

Miről beszélsz? Az átlagfizu 300ezer, az átlag lakás 30 millia, tehát a 100xosa

Németországban ez az arány sokkal rosszabb

'2. A képzett és képzetlen fiatal munkaerő elhagyja az országot nyugati irányba. Sokan nem is fognak visszatérni csak látogatóba. '

- sokan elmennek, még többen meg idejönnek

www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2112rank.html

'3. Mit várjunk egy olyan vezetéstől, ahol egy képviselő támogatásra pályázik egy mosógépre és meg is kapja a támogatást.'

etikátlannak tartom az ilyesmit, de ha megfelel a feltételeknek, ő is adófizető vagy mi...

A vezetőket sehol nem érdekkli mi van az átlagemberrel, nőj már fel. Legyél inkább vezető többet segít mint a rinyálás.

2017.09.07. 22:42:50

@Willkommenskultur:

Van két rossz hírem.
Az egyik rossz hírem, hogy pontosabban az átlagfizu BRUTTÓ 300
A másik rossz hírem, hogy a medián érték szerint az átlagfizetés bruttó 240.000 Ft ami kb. 160.000 nettóban.
Mindig is brutális volt az állami elvonás a fizetésekből, most is az.

Willkommenskultur 2017.09.07. 22:51:31

@Tweed: Pont annyi az elvonás mint Németországban, a bruttó ott is bruttó, a medián ott is medián, az átlag meg átlag.

átlagfizu ott 3200 euró bruttó, találj lakást 320.000 euró alatt, sok sikert.

Tweed (törölt) 2017.09.07. 23:04:47

@Willkommenskultur:

"Pont annyi az elvonás mint Németországban, a bruttó ott is bruttó, a medián ott is medián, az átlag meg átlag."

Ezzel a logikai menettel egy baj van, hogy Magyarország nem Németország és amennyiben így haladunk, akkor semmi esély arra, hogy egyáltalán közelebb kerüljünk hozzájuk.
Persze a mai világban semmi sem kizárt, főleg akkor nem, ha olyan támogatóink vannak, mint Putyin, Azerbajdzsán, Kína, Törökország A pénzért mindent elv győzedelmeskedhet.

Willkommenskultur 2017.09.07. 23:09:19

@Tweed: Nem értem a mantrádat.

Először rinyálsz elb*szott lakáspolitikáról, meg elvándorlásról, tájékoztatlak hogy kint semmivel sem könnyebb, erre arról rinyálsz, hogy nem fogunk közelebb kerülni Németországhoz mer putyin.

Mindezt úgy hogy láthtóan soha nem éltél külföldön. Te beteg vagy baszki?

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.09.08. 00:14:19

@Tweed: Én vagyok az agresszív hülye?
Baszod, te írsz ilyen baromságokat: "A mindenkori kormánynak vagy ha úgy tetszik a hatalomnak csak azért kell a 3 meg a sok gyerek, hogy a későbbiekben lehessen őket agyon adóztatni."
Ja hülye fasz. Az megvan, hogy az adókból van a kurva anyádnak nyugdíja, meg orvosa, meg rendőr? Tényleg ne szaporodj, maradj meg az evolúció zsákutcájának

VT Man 2017.09.08. 01:50:23

Az építõanyagok jó része nem import? Annak hogy ment fel az ára? Villanykapcsoló osztrákoknak 10, magyaroknak 13.3 euro??

chrisred 2017.09.08. 04:27:59

@Tweed: Arról nem beszélve, hogy a képesítés nélküli és a szakmunkás minimálbér bruttó összegének emelése statisztikailag emelkedést jelent az átlagfizetésben, meg az építési költségeket is emeli. Ugyanakkor az is hétszentség, hogy egy minimálbéres soha nem engedheti meg magának, hogy lakást építessen magának, és ahhoz csok támogatást vegyen fel.

chrisred 2017.09.08. 05:34:31

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: Akkor a nyugdíjjárulékot meg az egészségbiztosítási járulékot miért fizetjük?

mh1973 2017.09.08. 08:21:58

Ezért szoktam azt mondani, hogy semmivel nem élek jobban, mint pl 2009-ben, ezt semmi máson nem mérem, mint a hóvégi megtakarításon, pályakezdőként 5 év alatt 2-3x annyit összeraktam, mint azóta 7 év alatt. A brutális ingatlanár emelkedések miatt nem tudok most továbblépni és még mindig 60 nm-en vagyok kénytelen élni, mert 3-4 éve még 25-ből 4 szobás 150 nm-es családi házat kaptam volna, most uez 33-35m. Köszi kúrmány a mesterséges drágulást amit előidéztetek és senki ne írja, hogy a fizetések mennyit emelkedtek, nekem az elmúlt 4 évben max 15%-kal!

metal · http://electric.blog.hu 2017.09.08. 09:08:06

Megint egy hülye aki okoskodik! Még véletlenül sincs köze az áremelkedésnek a munkaerőhiányhoz, és az azzal együtt járó munkaerőköltséghez? Nem mindent kizárólag a CSOK okozott, mert azt a gonosz kormány gonosz célból adta!

igazi hős 2017.09.08. 09:10:40

@Willkommenskultur: "Németországban ez az arány sokkal rosszabb" Nem azt kell nézni, hogy mennyit kapsz havonta, hanem hogy hóvégére mennyi marad, azaz mennyit tudsz félretenni lakásra. A magyarok többségének nagyjából semmi nem marad.
"sokan elmennek, még többen meg idejönnek" Mi van, most mégis jöhetnek ide migránsok, annak ellenére amit 2 éve szajkóztok? Mert más nem akar ide jönni, az ukránok/oroszok is csak azért kértek állampolgárságot, hogy mehessenek tovább az EU normális részére.

Arcade Macho 2017.09.08. 09:18:09

be kellene vezetni Hegyeshalomnal a melosszopatast, es akkor nem emelkednenek annyira az arak
nem sokra gondolok csak 2-3 nap fogdara meg ilyesmire, elvegre milyen mar az hogy kimegy a nemetekhez jobb penzert, itt meg alig lehet talalni embert?
ide kell lancolni oket kozmunkasberert, es akkor a CSOKnal joval tobb maradna meg a csaladoknal :)))

Arcade Macho 2017.09.08. 09:20:09

@Willkommenskultur: "A lakásárak a kereslet, vagyis az emelkedő fizuk miatt drágultak"

volt idiokozben egy Questor is, na meg a 0.01 % beteti kamaty is odaver, azaz akinek volt likvid penze az betolta ingatlanba 2 eve

fizetekmegegysort 2017.09.08. 10:11:17

@Willkommenskultur: Kár, hogy kihagyod azt a nem elhanyagolható tényt, hogy míg Németországban és Ausztriában a lakosság nagy része béreli a lakását (pl Berlinben 87% a bérlakások aránya), addig Magyarországon gyakorlatilag nincs állami bérlakás piac. TEhát tök jó, hogy összehasonlítod, hogy ott mennyivel nehezebb lakást venni, csak az a probléma, hogy míg ott széleskörű döntési lehetőség van arról, hogy veszel vagy bérelsz (és nyilván ezért bérelnek sokan, mert bolondok lennének venni, ha klasszul műxik a bérlés is), addig kis hazánkban vagy veszel, vagy veszel (pl gyerekkel az esélyed a bérlésre erősen közelít a 0%hoz....). Szóval te épp almát hasonlítgatsz körtével.

Tweed (törölt) 2017.09.08. 20:07:55

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:
Én vagyok az agresszív hülye?
Baszod, te írsz ilyen baromságokat: "A mindenkori kormánynak vagy ha úgy tetszik a hatalomnak csak azért kell a 3 meg a sok gyerek, hogy a későbbiekben lehessen őket agyon adóztatni."
Ja hülye fasz. Az megvan, hogy az adókból van a kurva anyádnak nyugdíja, meg orvosa, meg rendőr? Tényleg ne szaporodj, maradj meg az evolúció zsákutcájának

Pontosan te vagy egy agressziv hülye állat. Anyád sosem mosta ki szádat szappannal, mert képtelen vagy normális hangnemben társalogni. Kölyökkoromban ilyeneket legeltettem kint az alföldön, mint amilyen te vagy.
Tényleg egy állat vagy.
Az adókból meg feleslegesen építünk stadionokat amiket a puhapöcsű magyar focisták használnak, akik képtelenek eredményeket elérni és közpénzből van nekik havi nettó milliós és több milliós fizetésük.
Verseny náluk? Semmi. Az adóforintokból támogatjuk Pénztáros Lőrincet!
Illetve inkább azt aki a Pénztáros Lőrinc mögött megbújik.
Van neked fogalmad arról, hogy akik bedőlnek a 10+10 milliónak úgy hogy egy kanyi vasuk sincsen, azok pontosan a kormánynak csinálnak gyereket?
Nem csak ez a kormány, hanem a mindenkori kormány pont le fogja pottyantani 5-10 év múlva, hogy ők nem tudják fizetni a hitelt és mellette eltartani a 3 gyereket.
Gyakorolj önkritikát, félemeletes hülye vagy!
A felelős gondolkodás hiányával rendelkezel te is, miközben teli pofával kúrva anyázol.
Gratulálok, mehetsz Orbánhoz átvenni a seg.gnyaló diplomádat.

Tweed (törölt) 2017.09.08. 20:16:29

@Willkommenskultur:
Először rinyálsz elb*szott lakáspolitikáról, meg elvándorlásról, tájékoztatlak hogy kint semmivel sem könnyebb, erre arról rinyálsz, hogy nem fogunk közelebb kerülni Németországhoz mer putyin.

Mindezt úgy hogy láthtóan soha nem éltél külföldön. Te beteg vagy baszki?
Nem fogunk közelebb kerülni a németekhez, sőt azt kell hogy mondjam V4 -ek közül Csehország már nyugatnak számít.
Óriási a lemaradásunk a csehekkel szemben. Tudod pont ez a kormány egyzer igazat mondott. Fél-Ázsiai! Ez a jelszó öreg. Azóta eltelt pár év és valóban mi inkább a Fél-Ázsiai unióhoz akarunk tartozni. Félig Ázsia, a másik fele meg Balkán.
Van egy régi mondás is: A Balkán Hegyeshalomnál kezdődik! Ez kell nekünk, ebbe az irányba kell menni és boldog lesz a magyar, mindörökké, Ámen!
Arról nem is beszélve, hogy még mindig nem válosztál erre a három kérdésre,
magamat idézem, mert elfelejtettél, vagy szándékosan nem válaszoltál:
mit na és? Ha nem mennek el a szakik akkor is drágább, meg ha elmennek a szakik akkor is drágább? Hogy is van ez?

János Bereczk 2017.11.06. 21:46:06

A szomszéd házat jöttek megnézni fiatalok, azért megkérdeztem Tőlük, miből fizetitek ki? Büszkén mondták a FIDESZ támogatja, az építkezőket, CSOK, NOK,!
Tudjátok mennyi ennek a háznak az ára? "20 millió, és mennyiből újítod fel?"
Többet nem jöttek vissza!!!
Én 70 éves vagyok, de Gyurcsány ezt nagyon elk.........! Jöhet, a Soros vevő!!!
463o karaktert spóroltam meg!