Az EU döntött, drágábbak lesznek a porszívók szeptembertől

2017.aug.22.

Egy már elfeledett EU-s direktíva második lépcsője lép életbe 10 napon belül, emiatt a jelenleg forgalomban levő porszívók jórészét kénytelenek lesznek kivonni a gyártók a forgalomból. Akkor most irány a bolt vagy mi legyen?

rihanna-fenty-hot-mini-dress_90537-1280x1024.jpg

2017.szeptember 1.-től csak 900 W teljesítményűnél kisebb porszívókat lehet árulni egy EU-s direktíva miatt. Változik az energiacímke is: eddig a legkisebb energiafogyasztású készülékek “A” jelölést kaptak, az energiaéhesebb testvéreik pedig maximum “G”-t. Mostantól a takarékos masinák akár “A+++” jelölésig tornázhatják fel magukat. Ezzel együtt megszűnik az “E”, “F” és “G” kategória. (korábbi 2014-es változásokról bővebben ITT)

Saját piackutatásunk alapján arra lehet számítani, hogy az "A" padló és "C" szőnyegtisztítású, minőségi porszívókhoz úgy 10.000 Ft-tal drágábban juthatunk hozzá, mivel a jelenleg még kapható 1500 W porszívók ennyivel olcsóbbak 900W-os, ugyanolyan padló és szőnyegtisztítási hatékonyságú testvéreinél.

Mennyi idő alatt térülne meg ez a plusz 10.000 Ft nekünk?

Az éves maximum energia fogyasztást 62 KWh/év, azaz 2.232 FT/év-ről 43 KWh/év azaz 1548 Ft/év-re csökkentik. Ez 700 Ft/év költségcsökkentést jelent egy háztartásnak maximum, amiért plusz 10.000 Ft-ot kell átlagosan fizetnünk. Tehát a beruházásunk 14 év alatt térülne meg, ha működne annyi ideig az új porszívónk. Szerintem ez környezetvédelmi szempontból se mérhető eredmény. Viszont a vásárló zsebe egy kicsit megint üresebb lesz. 

 cica_e_s_fe_lix.jpg

Mely porszívók érintettek?

Érintett készülékek:

  • Háztartási és professzionális (pl. szállodai) felhasználásra szánt általános (keménypadló és szőnyeg tisztítására egyaránt alkalmas) álló porszívók és hagyományos felépítésű padlóporszívók
  • Hibrid porszívók (melyek akkumulátorról és hálózatról egyaránt üzemeltethetők).
  • Azok a porszívók, amelyek csak szőnyeg tisztítására alkalmasak
  • Azok a porszívók, amelyek csak keménypadló tisztítására alkalmasak
  • Vízszűrős porszívók (nem tévesztendők össze a nedves porszívókkal)

Nem érintettek tehát a

  • Nedves porszívók,
  • Száraz-nedves porszívók,
  • Csak akkumulátorról üzemeltethető porszívók,
  • Robotporszívók,
  • Ipari porszívók,
  • Központi porszívók,
  • Padlópolírozók,
  • Kültéri felhasználásra szánt porszívók.

 

A változások egy képen

porszivo_energiacimke_valtozas_2017.jpg

Akkor mi is fog történni szeptember 1 után?

A szabályozás a gyártókra vonatkozik, így a kereskedőknek meglevő készleteiket szerencsére nem kell megsemmisíteniük. 2017. szeptember 1. után is eladhatják a készleten levő termékeiket, de amint ezek a készülékek elfogynak, a gyártóktól már csak az új direktíváknak megfelelő készülékeket fognak tudni beszerezni.

Ne várjunk szeptemberig, ha porszívó vásárlást tervezünk!

Ha kiszemeltünk már egy porszívótípust és 900W-nál nagyobb a teljesítménye, akkor szeptember 1 után elég nehézkes lesz beszerezni.

További 2017 szeptemberétől életbe lépő változásokról, amelyek elvileg növelik a porszívózás minőségét itt olvashattok.

Azonban szeptembertől új, korszerűbb modellekkel is fogunk találkozni, ezért ha valaki extrém minőségre vágyik, akkor érdemes az új modellek után böngészni a porszívó webáruházak virtuális polcain.

Képek: SEBO

Feliratkoznál hírlevelünkre? Megjelenés után azonnal küldjük Neked friss cikkeinket: ide katt!

süti beállítások módosítása