Ki vagy rúgva!

2017.aug.17.

Vagy, ahogy az angol mondja: ki vagy "tüzelve". Sok vezető eddig jut el a beosztottjainak motiválásához vezető úton, nem is sejtve, hogy ezzel a mondattal 4 dologra mondott nemet a vezető és ez sikertelenné fogja tenni.game-of-thrones-season-5-episode-5-master-burns-dragon-scene.jpg

Ritka, hogy egy film vagy sorozat inspiráljon egy cikk megírására, de a Trónok harca 7.évad 5 részében van egy pár perc, ami egy tipikus vezetői eszközt mutat be: az ERŐT. A vezető olyan pozícióban van, hogy nem érdekli mások véleménye, azt hiszi, hogy Ő mindent megtehet, és mások megfélemlítésére használja is ezt a kiváltságát. Jó, de ettől mehet hatékonyabban egy vállalkozás, intézmény, kormány?

 

10 versenyszférában eltöltött év és legalább 8 főnök elfogyasztása után úgy gondolom, hogy nem általánosítok, ha azt mondom, hogy országunk nem csak köz, hanem a versenyszférában is gyenge vezetőkkel rendelkezik. Mire gondolok, amikor azt írom, hogy gyenge? Íme a kritikus 4 pont:

  • 1. nem tudja a ráruházott "hatalom" nélkül motiválni embereit, csak erővel hajtja őket

csináld, mert hozni kell a tervet, túlórázz ha kell!

  • 2. nem mutat példát a saját hatékonyságával/ költségcsökkentési intézkedéseivel a beosztottjainak

Van egy új céges kocsim, és akkor? Az nekem jár.... és ne zavarj, mert egész nap meetingen vagyok! Marika a klíma azért menjem az irodámban..

  • 3. nem teremti meg a dolgozóktól elvárt teljesítményhez a megfelelő környezetet

aki hülye meg lassú is, annak minek vennénk új munkaruhát vagy minek szereljek fel neki klímát az irodába? Tán attól nem lenne hülye meg lassú? Ne viccelj...

  • 4. nem érti meg, hogy a beosztottjai nélkül Ő egy senki a vállalatban, mert ha otthagyják, akkor megszűnik a szerepe

én vagyok a vezető én döntöm el mi lesz!

 

Miért nem érti a vezetők nagy része a fenti 4 pontot? Talán azért mert 2 úton lehet valaki vezető:

1. Elvégez egy hangzatos egyetemi képzést valami menedzsment szakon, aztán amikor kikerül a versenyszférába, akkor csak pislog, hogy mi van? (saját példám) Ezt mi nem így tanultuk, jah a beosztottak még vissza is pofáznak. Esélytelen, ha

csak egy valódi ( a fenti 4 pontot megoldó) vezető szárnyai alá nem veszi

2. A munkahelyen kapaszkodik fel a ranglétrán, több pozíciót is emelkedik, mire vezető lesz. Itt is nagyban befolyásol a vállalati környezet, hogy mi is lesz belőle. Hiába indul világmegváltó tervekkel, ha a "mocsár" visszahúzza. Előbb utóbb ki is rúgják majd, ha nem simul bele a többi vezető jelentette kasztba.

 

Nézzünk meg egy átlagos, magyar munkásgyűlést tömören, sallangok nélkül, jövőbeli következményeket illusztrálva és a vezető által kiváltott hatást bemutatva:

tron11.jpg

tron22.jpg

tron33.jpg

tronx.jpg

tron44.jpg

tron55.jpg

tron66.jpg

tron77.jpg

tron88.jpg

tron101.jpg

 

A gyűlés után a vezető öntelten konstatálja, hogy milyen fasza gyerek volt, azért még mindig félnek tőle a dolgozók. A baj csak az, hogy nem hallja a gyűlésről a munkába visszaigyekvő dolgozók rövid értékelését:

Na én este ránézek az állásokra a neten...

A f...m túlórázik akkor...

Húzni kell innen a p..csába

Az erő használatának csak rövid távú hatása van a munkahatékonyság emelkedésére. A morált megöli, a csapatban rivalizálás indul és kialakul egy tehetségtelen, de a főnök utasításait maradéktalanul végrehajtó kör, a "mocsár".

Természetesen van eset amikor elkerülhetetlen az elbocsátás, amikor a vezető megtette, amit lehetett, de a dolgozó nem volt hajlandó változni. Ekkor meg kell hozni  a döntést, lehetőleg gyorsan, mert aki a csak ERŐT alkalmazó vezetőnél is rosszabb, az a "ki foglak rúgni" vezető, aki nem teszi meg, csak ígérget.

Visszatérve az eredeti témához, amit az egész cikkel mondani szerettem volna az az, hogy 2017-ben már nem sokra mennek a vezetők a keménységük prezentálásával. Ha nem értékelik át a cégük viszonyait a fenti 4 pont alapján, akkor tömeges felmondásra számíthatnak.

 

Feliratkoznál hírlevelünkre? Megjelenés után azonnal küldjük Neked friss cikkeinket: ide katt!

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr5012750206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karikaV43 2017.08.18. 11:17:34

Ez atom szánalmas,a munkavállalók zöme meg forintot nem ér.
A versenyszféra nem a multiknál kezdődik,ahol iroda meg titkárnő van.
Mikro vállalkozásnál kellene kezdeni a büfészakos diplomával.

lajafix1 2017.08.18. 11:21:39

khmm a TrónokH aktuális részében nem munkahelyi teljesítmény motiválás, hanem csoportos munkaerő felvétel zajlott olyan 99% hatékonysággal, 2 új kádert ki kell nevelni extra task-kal. :)

lajafix1 2017.08.18. 11:22:58

@karikaV43: mikro vállalkozásnál nem kell manager, hanem a tulaj a főnök is.

maradokapénzemnél 2017.08.18. 11:25:47

@lajafix1: igen, ezért irtam, hogy isnpirált és nem lekopiztam :)

karikaV43 2017.08.18. 18:29:24

@lajafix1: manager nem kell sehova,azokon a szakokon nem tanulnak semmit a szakmaiság csak érintőleges,a marketing az első.Lufi vagy büfészak.
Egyébiránt igazad van,de nem túl jó koncepció,senki nem ért mindenhez így nem árt egy pénzügyekkel tisztában lévő ember is,bár a mikro cégek ezt nehezen vagy társtulajdonosi formában tudják megoldani.

a szürkebarát ötven árnyalata 2017.08.19. 08:00:04

Egy ember tiz ev tapasztalatabol ezt leszurni, hat hogy is mondjam, a tudomanyos alapossag kisse hezagos.

a szürkebarát ötven árnyalata 2017.08.19. 08:29:48

@maradokapénzemnél: osszesen 8 fonokod volt, es dolgod volt, mondjuk masik 10-15-tel. Szerinted hany szazaleka ez a magyar vezetoknek? Ki mered-e jelenteni, hogy a mintad reprezentativ, eletkor, regio, iparag, iskolai vegzettseg, nem, nacio, stb szempontjabol?

maradokapénzemnél 2017.08.19. 11:08:34

@pityókabor sommelier: ezek a közvetlen főnökeik voltak, kb 5x ennyi nem közvetlen vezetőt ismertem a cégeknél ahol dolgoztam, és kb 15x ennyit nem a cegeimtol. Szóval igen. Te mennyi vezetőt ismersz személyesen kedves statisztikus? :)

a szürkebarát ötven árnyalata 2017.08.19. 12:54:23

@maradokapénzemnél: nem en irtam sommas megallapitast. Amugy eleg lett volna eleirni, hogy ez a te velemenyed.