Mire jó a mai magyar rendőrség?

2017.aug.15.

5 eset is volt mostanában a családunkban, ahová rendőrt kellett hívnunk. Mi voltunk a szenvedő alanyok, de azt előtte nem gondoltuk volna, hogy az igazi szenvedés az maga a rendőri eljárás lesz. Azóta, ha meglátok egy grasszáló rendőrkocsit tele vidám rendőrrel, mindig felvetődik bennem a kérdés: miért fizetünk Titeket? 

79668_658397_1000x700.jpg

3 szervet hívunk általában, ha baj van: tűzoltóság, mentők, rendőrség. Személyes tapasztalatom, mert szükségünk volt tűzoltóra és mentőre is, hogy ennél a két szervnél hihetetlenül elhivatott, segítőkész emberek dolgoznak. Mélységesen tisztelem őket, bárcsak az Ő hozzáállásuk lenne a standard a mai magyar állami szférában...álom...

 

Aztán persze, ha úgy van, hívjuk a rendőröket. Mi is tettük többször az elmúlt egy évben. 

Az első eset Budapesten történt, szimpla sztori: egy focimeccsen az ellenfél játékosa hátulról bevitt egy parasztlengőt egyikünknek majd gyorsan elszaladt az öltöző irányába. Orrtörés, rendőrök, mentők, tanuk, eljárás, hónapok, semmi, újra vallomásfelvétel, iratelkeveredés, harmadik vallomás felvétel és szembesítés, lenne jobb dolga, kicsi ügy ez, 1 év után lezárták, semmi.

Budapest megint: feltörték a Peugeot 107-t és elvitték belőle a GPS-t. Rendőr, jegyzőkönyv, kell a gyári szám a körözéshez, emailben nem hozzd be inkább, lezárták, semmi.

 

Simontornya, betörtek a házba, elvittek elektronikai eszközöket és egy BICIKLIT, tettes elvileg meglett, de nem tájékoztattak utánna semmiről.

 

A negyedik rendőr kihívásra egy tároló feltörése miatt volt, kár 200.000 Ft. Ujjlenyomat keresés, törött lakat, bűnjelek, majdnem NCIS, jött Starsky és Hutch, spiclijeik vannak, nyugi, elkapjuk, hónapok, lakatért menjek már be az őrsre, nem érek rá, kihozták, lezárták.

 

Ötödször egy pénztárcáért nyúltak be a kocsiba, kár 70.000 cash, összes személyes irat újra. A tolvaj rápróbált a kártya pinkódjára háromszor egy ATM-nél, ami így benyelte. Feljelentés, van kamera felvétel, csak ki kell kérni a banktól, meglesz, ez így gyerekjáték, a rendőr ismerős, rámennek, ne izguljak, hónapok, semmi, azóta se.

 

Szóval felmerült bennem a kérdés, hogy akkor én minek is hívjak rendőrt, ha meglopnak, vagy bántanak. Mi értelme, órákat elcseszni kapitányságon, reménykedni, hogy majd IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS fog történni. Pedig ez egy nagyon szép szó: igazságszolgáltatás. A rendőrség elfelejti, hogy nem azért tartjuk el őket kizárólag, hogy a közúti szabálytalanságokat megbüntessék, én erre nem is alkalmaznék rendőrt, hisz olyan egyszerűen tetten lehet érni az állampolgárokat, hogy a csekk kiállításához szükséges adatokat bárki be tudja vinni a rendszerbe, tud képet készíteni vagy videót a szabálysértésről.... ezért minek ülni egy autóban egész nap, négyen...

A rendőrségnek a lakosság azon részének védelme lenne a feladata, akik ellen bűncselekményeket követnek el és ezen állampolgárok számára igazságot kellene szolgáltatniuk, magyarul felderíteni az ügyeket és a vétkest átadni a bíróknak (jó most egy kicsit egyszerűsítettem). Igen, nekik kellene azon szervezetnek lenniük Magyarországon, akik ha vállalkozásként léteznének, csak egy TEAOR tevékenységi számuk lehetne:

 

107 Igazságszolgáltatás előkészítése

 

Most már úgy gondolom, ha történik egy bűncselekmény, akkor át fogom értékelni, hogy én, mint sértett milyen eséllyel  tudnám elkapni az elkövetőt, hagyott-e egyértelmű nyomot. Ha úgy érzem, hogy nem, akkor nem fogok rendőrt hívni, minek? 

Nincs rálátásom az országos helyzetre és lehet, hogy csak az én családom járt így és mindenhol máshol megtörténik az igazságszolgáltatás. A szomorú az, hogy ez az 5 eset elhagyagolható, ahhoz képest, hogy milyen súlyos bűncselekmények történnek másokkal....

 

Te hívsz még rendőrt? 

 

Feliratkoznál hírlevelünkre? Megjelenés után azonnal küldjük Neked friss cikkeinket: ide katt!

süti beállítások módosítása