3 tipp, hogy nyáron ne őrüljünk bele a túlórázásba

2017.júl.26.

A túlóra rövid és hosszútávú előnyei és hátrányai után egyértelművé vált, hogy mind a dolgozó, mind a cég rosszul jön ki a tartós túlóráztatásból. A túlóra csökkentése a vállalatoknak költségmegtakarítás, a dolgozóknak pedig szabadidő növekedéssel jár = kevesebb stressz. Leírok néhány elvet-módszert, amik a túlórák csökkenéséhez vezetnek. Természetesen ez mind a felsővezetés felelőssége. Nyáron pedig még égetőbb probléma: a szabadságon lévő kollégák munkáját "szeretik" rányomni a többi dolgozóra, így nő a túlórájuk.

angry-workers2.jpg

A korábbi cikkemben már írtam arról, hogy ízlések és pofonok kérdése, hogy mennyi az nomálisnak mondható túlóra egy héten. Az viszont nem kérdés, hogy a tartós túlóráztatás egy rendszerhiba eredménye, hiszen üzleti szempontból a +50% túlóra díj nem oké, és a dolgozó lojalitása is meginoghat és fontos ember és vele tudás hagyhatja el a céget.

Ahhoz, hogy összeállíthassuk a túlóra csökkentési tervünket, tisztában kell lennünk a túlórák okaival.

Túlóráztatás okai mindig a munkamennyiség és a reldelkezésre álló erőforrások változásaira és ezek szervezettségi fokára, a cég munkafolyamatainak hatékonyságára vezethetők vissza:

  • rossz szervezés: a dolgozók beosztásáért felelős személy (hívjuk egyszerűen csak főnöknek) nem képes beosztani a munkaerőt megfelelően. Hétfőn alig van munka, de kedden már túlórát rendel el.
  • munkafolyamatok nem hatékonyak vagy ellenőrzöttek a cégnél
  • nincs normarendszer, a vezetők nincsenek tisztában azzal, hogy a dolgozó kiváló teljesítményt nyújt vagy éppen jóval az átlag alatt
  • nincs elegendő dolgozó általánosságban a cégnél, így mindig túlórázni kell
  • eltávozott kolléga munkáját ráosztják egy vagy több dolgozóra
  • nagyon ingadozik a munka mennyisége -> hatékonyságvesztéshez vezet
  • járványidőszak miatti távollevők munkáját a nem beteg dolgozóknak kell elvégeznie
  • sürgős feladat akadt, elromlott valami és ennek megoldása nem mehet a többi munka kárára

A fenti pontok egyenként elegek arra, hogy a túlóra nem.normális szinteket öltsön.

Romboljunk mítoszokat, egy kicsit

 

1. Állítás: ha több alkalmazott lenne a cégnél, akkor nem lenne annyi túlóra, így az 50% túlóra pótlék a cég folyószámláján maradna!

factory_workers.jpg

Cáfolat: ez az állítás, csakis kiváló szervezettségű, magas hatékonyságú cégeknél igaz, ahol úgymond már nem lehet tovább fokozni a hatékonyságot (esetleg már csak 3+év ROI beruházással) és megéri új dolgozókat integrálni ebbe a svájci óramű precizitású szervezetbe. Ha viszont nem elég hatékony a szervezet, ráadásul még a felelősségi körök se tisztázottak, lehet még egy rendes integrációs oktatási anyag sincs a vállalat birtokában, akkor az új munkaerő nemhogy csökkenteni, inkább növelni fogja a túlóra mennyiséget. 

Javaslat: elsőre légy kritikus önmagaddal szemben, mint vezető, cégtulajdonos és ítéld meg a céged hatékonyságát. Van egyedi teljesítménymérés minden dolgozóra? Végeztél benchmarkingot vagy piackutatást a versenytársaid között költségekre, 1 főre eső árbevételre, bérezésre? Ha nincs összehasonlítási alapod, akkor már biztos, hogy lemaradtál! Mérd egyedileg a teljesítményt, értékelj, szervezz át, mielőtt új dolgozókat alkalmaznál! 

2. Állítás: a dolgozókon múlik, hogy fognak-e túlórázni vagy sem, mert ha akarják és szorgalmasak, akkor a kiadott munkát meg lehet a normál munkaidőben csinálni!

efficient-employee.jpg

Cáfolat: minden osztály a vezető, minden cég a tulajdonos szervezési képességeit tükrözi. Szóval amikor egy vezető a problémákat a dolgozókra hárítja, akkor már biztosak lehetünk abban, hogy nem tudja a rá bízott feladatok megoldani. Ugyanis a szervezés, motiváció és rend fenntartása a vezető feladata, nem a beosztottaké. Viszont a vezetőkre se hivatkozhat a CEO vagy a tulajdonos folyamatosan, mert a vezetők irányítása, az meg a CEO vagy a tulajdonos feladata.

Javaslat csak egy szó: FELELŐSSÉG! Ha a felelősség nincs tisztázva, az olyan mint amikor a kiscsoportban az ovónéni leszúrja Pistikét, hogy miért nem szólt, hogy Tibike a főzelékkel rajzolt húsvéti tojást a falra...

3. Állítás: ingadozik a munkamennyiség a cégnél, ezért nem tudunk megszabadulni a túlórától

dia.PNG

Cáfolat: először is, aki ezt állítja, az nem tud tervezni, vagy tervezne, de nincsenek a birtokában a szükséges infók. Magyarul meg lehet szabadulni a túlórától ebben a helyzetben is.

Javaslat: 2 irány van a túlóra elkerülésére kritikus terhelés ingadozásnál

  1. Előkészület: ha terhelés valamilyen okból alig pár napra előre látható csak, akkor csak a múltbéli adatok, tapasztalatok utján tudunk előre dolgozni. Ez lehet irodai vagy termelési munka is.  Veszélye, hogy pl irodai munka esetén a felhasznált adatok változni fognak vagy termelésben olyat gyártunk, ami rajtunk marad.
  2. Munkaidő keret: nincs szinte semmilyen jövőbeli terhelés előrejelzés vagy nem akarunk előredolgozni, akkor a munkaidőfolyósó marad. Általában 3-4 hónapos munkaidő keret van. Ezen periódus alatt a dolgozó lecsúsztathatja a túlóráit, és az időszak végén pedig remélhetően semmi vagy kevés túlóra kerül kifizetésre. Magyarul nagy terhelés esetén 10-12 órás munkarend is lehet, figyelembe véve a kötelező pihenőidőt, alacsonyabb terhelésű időszakban pedig 4-6 óra munka is elég. A legnagyobb felelőssége ebben az esetben a munkaidőt elrendelő személynek van, ugyanis ha nem ellenőrzi a dolgozóit, akkor nagyon sok nem hatékony munkaidő kerülhet kifizetésre az alacsonyabb terhelésű időszakban.

 

 

Várom a kommenteket,

Üdv,

Kardos Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr2212691315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gono 2017.07.27. 05:23:55

1.
Fogjál egy Excel táblát légy szíves és számold ki a túlórának a költségvonzatait, mert nyilvánvalóan fogalmad sincs arról amiről írsz. A túlórán az 50%-os pótlékkal együtt is jelentős üzemi nyereség keletkezik a munkáltatónál (arról nem is beszélve hogy ha ez nincs).

A többivel úgy-ahogy egyetértek.

Annyit még hozzátennék hogy van olyan szellemi munka amit egyszerűen nem hatékony csak napi 8 órában végezni, mert 1-2-3 óra is kellhet amíg a dolgozó újra felveszi a fonalat.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.27. 07:00:53

Hazamész a munkaidő végén és pont.

Nem a dolgozó baja, hogy nincs elég alkalmazott.

DFK 2017.07.27. 07:12:23

Ott dől meg minden, hogy Magyarországon a kifizetettlen túlóráztatás az alap. Vagyis nagyon költséghatékony megoldás a túlóra: egy fillérjébe se kerül a munkaadónak.

So No 2017.07.27. 07:36:34

Scrum...

Nincs fonok, az un stakeholder adja elo, hogy mit szeretne latni a ket hetes sprint vegen. Erre van kb. 3 oraja, hogy elmagyarazza. (Elso megbeszeles) Csak olyan feladatokat tehet be a kivansagok koze, amik technikai reszletein mar elozoleg megbeszeltuk (Grooming meeting -> ready to go cimke...) A sprintben max. 2 goal(cel) lehet.

Ezek utan a csapat osszeull, es megbeszeli a reszleteket. A stakeholder NELKUL, hiszen o nem feltetlen ert a techikai dolgokhoz.
Kiszamoljuk, hany munkanapunk van. (Itt lesz beszamitva a szabadsagolas) Pl. Van 7 fejleszto, de az egyik vegig szabin van, a masik pedig csak 4 napot lesz bent. A tenyleges napok szama tehat: 9 * 5 + 4 = 49 (Kilenc nap van a sprintben, mivel az elso nap a tervezes...)

Ennek csak a 60%-at kell kitolteni taskokkal, mert vannak egyeb meetingek (pl. a fenti grooming session-bol van harom, aztan van retrospect... stb.) Tehat marad kb. 30 nap.

Ezutan megnezzuk a celokat. Felosztjuk sok-sok apro reszfeladatra. Egy-egy task normal esetben 1 nap egy programozonak.

Ha a stakeholder celjai 40 napot tesznek ki, akkor visszakuldjuk neki, hogy nem tudjuk vallalni, mert tul sok. Ha 30 nap koruli, akkor nyugtazzuk a celokat, es masnap elkezdjuk.

Ha a stakeholder esetleg nem ert egyet a cel csokkentesevel, akkor az egyik product owner (aki szakember...) is belenez, es az esetek 99%-aban jova hagyja a modositast. :XD :XD

Ket het mulva a sprint vegen prezentaljuk az eredmenyt. Ha minden oke, akkor a stakeholder egyenkent elfogadja a goalokat, mi pedig orulhetunk, mert a negedeves premiumunk ez alapjan van szamolva.

Csak erdekessegkepp. Az elozo negyedevben 94%-os volt az elfogadott celok aranya...

Nincs tulora, nincs kotott munkaido...

:XD :XD

Termeszetesen nem erintettem minden reszletet. Mielott bevezettuk a cegnel, jott egy srac Ausztraliabaol es egy hetig oktatott minket. Kitalatuk a nekunk megfelelo modositasokat, es...

en.wikipedia.org/wiki/Scrum_(software_development)

So No 2017.07.27. 07:39:55

Meg valami. Minden programozo felcsip egy feladatot, es megcsinalja. Amikor vegzett, felkapja a kovetkezo szabad feladatot...

Kozos munka, kozos felelosseg.

Amikor egy feladatot befejez valaki (es az automatikus teszteken is atmegy), ket masik ember ellenorzi a kodot. Ha oke, akkor jon egy harmadik, aki tesztel. Ezutan jon a stakeholder, es atfutja, hogy minden kovetelmenynek megfelel-e a reszfeladat.

Ezek utan "deployable" azaz mehet a rendszerbe.

So No 2017.07.27. 07:44:06

@DFK:

Itt Malayziaban sima az ugy. Ha a kereseted 3500RM felett van (A minimal kb. 900RM) akkor torveny szerint NEM JAR PENZ A TULORAERT. :XD :XD

Az expatoknak (kulfoldieknek) ez eleg ciki, mert ide nem lehet siman kijonni. Eloszerzodes kell, es garantalt minimum 5000RM fizu. Szoval a kulfoldiek soha a budos eletben nem kapnak egy fillert sem "extraban".

Az elozo cegnel ezt ki is hasznaltak. A HR kuldott egy emailt, hogy az adott honapban reggel 8:30-tol este 9-ig van a munkaido, mert szoros a hatarido...

Ennyi. :XD :XD

Faszerkezet 2017.07.27. 08:20:07

@So No:

Igen. ez a Scrum nagyon jó dolog. A csontozószallag mellett mi is csináljuk.... Mégis van túlóra. :( Biztos rosszul csináljuk.

So No 2017.07.27. 09:59:26

@Faszerkezet:

A cikkbol nekem az jott le, hogy inkabb az "irodai" munkara van kihegyezve a dolog.
De elnezest, hogy nekem ilyen munkam van....

maradokapénzemnél 2017.07.27. 13:43:22

@gono: miről nincs fogalmam? Részletezd már nem ertem

maradokapénzemnél 2017.07.27. 13:45:34

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: jó is lenne ha ilyen egyszerű lenne... csak a dolgozó félti a munkahelyet, és erre a félelemre építve hiszi azt néhány munkáltató, hogy bármeddig fokozhatja a túlórát ...