2 bagatel biztonsági rés a bankkártyánk kifosztásához

2017.ápr.20.

A készpénz ki fog veszni és a jövőben már csak bankkártyával vagy online fizetünk. Ez ilyen brit tudós duma, mert azért megnézném a vidéki és fővárosi piacokat száz év múlva. Fogadok, hogy készpénzzel üzletelnek. Azt azonban látnunk kell, hogy lassan mindenhol (na jó nagyon lassan) lehet bankkártyával fizetni. Amit pedig napi szinten használunk, az napi szinten kerül veszélybe, főleg, ha az egy pénztároló eszköz. Annak ellenére, hogy növekszik a bankkártya lopások és csalások száma, a bankkártya funkciók mégis egyre jobban támogatják a gyors, jelszó néküli vásárlást. Bizony ma már egy tolvajnak nem kell a 3 a 9996-hozt játszania a bankautomatánál, hogy ráhibázik-e a pinkódodra. 2 módja van, hogy pinkód nélkül vásárolhasson a kártyáddal a "becsületes megtaláló" vagy zsebtolvaj.

bankkkk.png

Mi tehet a tolvaj vagy megtatáló a bankkártyánkkal pinkód nélkül?

Első lehetőség a PAYPASS

Nem kell mondani mi is ez, egy minimális limitig (5000 Ft/alkalom) vásárolhatsz gyorsan pinkód nélkül. LEHET ÉRINTENI -  szokta mondani az eladó. Nos itt a bankkártyádon lévő napi vásárlási limitig vígan költhetik a pénzed. 

paypass.jpg

Második lehetőség az ONLINE FIZETÉS (CVV, CVC kód)

Webshopokban ugye lehet fizetni bankkártyával. Elég beütni a bankkártya adatait, a hátoldalon lévő 3 jegyű kódot és pikk-pakk meg is tudják venni a bankkártyáddal a 40 colos LED TV-t 135.000 Ft-ért. Ha nem kérnek kiszállítást, személyes átvétel, akkor bár megkapod az e-mailt a vásárlásról, a pénzed már a webshopnál lesz és amire olvasod az e-mailt, a tolvaj már lehet át is vette az árut...

 bankkartya-hatul.png

Mit tegyünk,ha elvesztjük vagy ellopják a bankkártyánkat?

 

-3. teendő: soha, tehát SOHA NE ÍRJUK A PINKÓDOT EGY FECNIRE, AMIT BETESZÜNK A PÉNZTÁRCÁNKBA!!! Ez a legnagyobb veszély, mert így azonnal lehet menni vele a tolvajnak, illetve a becsületes megtalálónak aaz ATM-hez! Tartsuk fejben és ne a születési évünk legyen, meg ne 1234 és 1111, ha lehet.

 

Eszembe jutott még egy lehetőség: tegyünk a pénztárcánkba egy az eredeti pinkód számaitól teljesen eltérő kamu-pinkódot, így a becsületes megtaláló azonnal rohan az első ATM-hez, örömtől könnyes szemében peregnek a szilvák és a hetesek, és jó eséllyel benyeleti a kártyát a szerencsétlen.... (ez inkább csak vicc volt)

-2. teendő: napi szinten ellenőrizzük a bankkártyánk meglétét

-1. teendő: gondoljuk át a limiteket a kártyánkon: kell-e többszázezres napi vásárlási keret, kell-e a paypass, lehessen fizetni vele jelszó nélkül is? Döntésünk után egyeztessen a számlavezető bankunkkal. Ha SMS üzenet van beállítva a vásárláshoz, akkor azonnal kapunk infót a pénzköltésről, persze ennek díja van.

0. teendő: most azonnal ellenőriznünk kell, hogy tudjuk letiltani a bankkártyánkat a bankunk telefonos ügyfélszolgálatán. Kérdezzük meg a bankot, hogy ilyenkor milyen adatokat kérnek tőlünk. Az is lehet, hogy jelenleg le se tudnánk tiltania telefonon a kártyánkat, mert nincs a számlánkhoz ilyen opció vagy telefonos ügyfélszolgálati jelszó beállítva. Persze személyes iratankkal egy bankfiókban is le lehet tiltani a kártyát, de ez elég időigényes, ha baj van, én nem szertek sorba állással vacakolni...

1. teendő: megtörténik a baj, nincs meg a kártya. Ilyenkor mindenki pánikba esik, gondolkozik, hol volt meg utoljára és hívogat, visszamegy, talált tárgyak osztálya stb.. stb. Ha nincs szerencsénk, akkor javaslom, hogy azonnal tiltsuk le a kártyát, mert a fenti 2 eset a bagatel tolvajok eszköze csak. A profi csalók, tolvajok le fognak venni a kártyádról annyi pénzt, amennyit az ATM enged, ebben biztos lehetsz. Itt a kártyádról aznap még levehető maximális összeg a tét. Amennyiben e-mailt vagy SMS-t kapsz, akkor még van esélyed a webshopnál is leállítani a vásárlást, ha felhívod őket és jelzed, hogy valaki visszaélt a kártyáddal.

További vásárlási tippekért csatlakozz az Okos Vásárló facebook csoportunkhoz, ahol Te is leírhatod gondolataidat. Várunk :)

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr7112439395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.04.20. 21:06:01

ez igy nem igaz mert a limitet lehet tologatni

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.08.29. 06:12:26

Svédisztánban élünk, itt gyakorlatilag mindent, de télleg mindent ki lehet fizetni bankkártyával.Kis túlzással a román koldusmaffiás cigánynak is van terminálja...Ami viszont komoly, az az, hogy bolhapiacokon,a mező közepén is az eladónak van mobiltelefonhoz csatlakoztatott kártyaolvasója, és ezek a hülye svédek meg is bíznak annyira egymásban, hogy oda bedugják a kártyájukat.Vagy indít a vevő telefonon egy swish átutalást, nézik közösen a képernyőt az eladóval és ha szépen lefut a process, akkor az eladó odaadja a cuccot és kalap-kabát.És ehhez a jósághoz nagyon könnyű hozzászokni és alapként elvárni.Viszont pont most a hónapban voltunk otthon Óbudán, akkora sz0pás volt a parkolás mint az állat.Sehol se fogadott el kártyát, csak a rohadék aprót, meg az Óbuda-kártyát, hogy dögöljön meg a rendszer kitalálója.
Lehetett menni aprót szerezni, persze csak úgy nem vált egyik görény boltos sem, csak ha veszel valami épp tök felesleges sz@rt.De addig meg ott kell hagyni az autót és közben simán rába$$za a gyökér droid a bírságot, aki épp erre az alkalomra vár.
Na, szóval legyél kicsit optimistább a piacon kártyás fizetéssel.

A másik téma, én is el akartam lőni, hogy írjon rá mindenki egy kamu pinkót * a kártyára, mint védekezési módszert... :D
Illetve az igazit is rá lehet írni, ha télleg megjegyezhetetlen már ez a sok rohadék pinkó (tényleg kezd q sok lenni a mindenhová bejelentkezés, meg jelszó...), de rejtjelezve.
Például ráírok egy nyolcszámjegyű sort, és csak azt kell megjegyeznem, hogy a párosadik számúak az igazi.Vagy a páratlanok.Vagy az első kettő, meg az utolsó kettő, azok is pont felcserélve.És akkor ugyanígy rá lehet írni bármire a számsort, csak a metódust kell megjegyezni.Kicsit sokkal egyszerűbb.
A paypasstól én is fosok, az egy istenverte b@romság, aki kitalálta, keresztül kéne lőni.
De ki lehet herélni a kártyát, rá kell keresni a guglival, van egy magyar blogposzt róla.Illetve a banknál letiltattni.
A netes fizetésnél meg azért vannak még plusz védelmi technikák, a mi kártyáinknál nem ér véget az, hogy kártyaszám, lejárat meg ccv kód, hanem ilyenkor még jön egy kisalkalmazás a honlapon (bármelyken, mindegyiken a bank indítja el, nem lehet kikerülni) és egy tokenen keresztül még bejelentkezést, meg utasításokat vár el, s csak ezután történik meg a fizetés, vagy mobilos app indul el, ami szintén plusz autentikációt kíván, stb.Másik bankunknál volt virtuális kártya szolgáltatás, elküldöm két klikkel rá az összeget, majd generál egy egyszeri használatú bankkártyaszámot, lejáratot, ccv-t és azt használom, mindegyiket csak egyszer, soha többször.Zsír az is.És biztos nem csak a mi bankjaink ilyenek, lehet találni minden országban biztonságos módszert.
Na, kicsit hosszú lett, de talán nem olyan csúf a jövő Magyarországon sem, bár isten malmai lassan őrölnek arrafelé... :D

*pinkó az alap szótő, a pinkód már a személyragos változat... :-)))))