Kinek éri meg a túlóráztatás?

2017.ápr.07.

A túlóra 50% extra költség a normál munkadíjon felül, a vállalatok nagy része mégsem alkalmaz több dolgozót, hogy ezt a költséget elkerülje. Mi lehet ennek az ellentmondásnak az eredője?

gyari_munkas.jpg

A túlóráztatás intézménye Magyarországon egy elfogadott dolog, állásinterjúkon is megkérdezik, hogy mekkora a túlórahajlasandóságunk, mi meg bemondjuk, hogy nagy, csak hogy felvegyenek. Mintha ez teljesen normális, anyagilag is kifizetődő dolog lenne. Változik ez is persze, mert a mai huszonévesek már nem hajlandóak annyira túlórára, mint amennyit a szüleik végeztek anno. 

Túlórára azért van szükség, mert adott időszakban több a munka, mint az erőforrásunk, túlóra nélkül. És ilyenkor a dolgozót megszólítja a felettese: sok a munka, a héten beosztalak így meg így.... tovább kellene maradni.... türgős a dolog, holnapra a fontos megbeszélésre kell ez meg ez az anyag.... 

Túlóráztatás okai mindig a munkamennyiség és a reldelkezésre álló erőforrások változásaira és ezek szervezettségi fokára, a cég munkafolyamatainak hatékonyságára vezethetők vissza:

  • rossz szervezés: a dolgozók beosztásáért felelős személy (hívjuk egyszerűen csak főnöknek) nem képes beosztani a munkaerőt megfelelően. Hétfőn alig van munka, de kedden már túlórát rendel el.
  • nincs elegendő dolgozó általánosságban a cégnél, így mindig túlórázni kell
  • nagyon ingadozik a munka mennyisége -> hatékonyságvesztéshez vezet
  • járványidőszak miatti távollevők munkáját a nem beteg dolgozóknak kell elvégeznie
  • sürgős feladat akadt, elromlott valami és ennek megoldása nem mehet a többi munka kárára
  • stb. stb. stb

Mértéke: előírás szerint heti max 8 óra, éves szinten max 250 óra. Ízlések és pofonok, ki mennyit bír túlórázni, rossz szájíz nélkül. Szerintem az évi 100-150 túlóra még normális mértékű, ez heti 2-3 óra.

 

Mik a túlóráztatás előnyei a munkavállalóra és a munkáltatóra nézve?

tuloraztatas_elonyei.PNG

Több előny látszik a munkáltatónál, ha a túlóráztatás előnyeit nézzük. RÖVIDTÁVON!!! Hogy bosszúlja meg magát a folyamatos túlóra?

Mik a túlóráztatás hátrányai a munkavállalóra és a munkáltatóra nézve?

1111_1.PNG

Minden hátránynak vannak hosszútávú hatásai, ahogy a felsorolásból is látszik. A folyamatos nem normális szintű túlóráztatásnak a cég biztos megissza a levét. A kérdés csak az, hogy a dolgozó magánélete előbb megy-e tönkre? Vagy a dolgozó időben kapcsol és lép...

Eddig nem említettem, illetve triviális, hogy a túlórát kifizeti a cég. Sajnos több helyről visszahallottam, hogy ez nincs így, sőt nem is biztos, hogy lecsúszathatja a dolgozó a többletidejét! Ez inkorrekt a cég részéről: a dolgozó lojális és vállalja a túlórát, a cég meg ezt nem fizeti ki? Számomra ez hihetetlen és azt javaslom, hogy vagy hagyja ott a munkahelyét a dolgozó vagy pedig jelentse fel a céget a Munkaügyi bíróságon. A bírság fájóbb lesz a cégnek, mintha korrektül kifizette volna a cég a túlórát!

A túlóra csökkentésének lehetőségeiről a következő cikkemben írok. Nézzetek vissza.

Várom a hozzászólásaitokat,

Üdvözlettel:

Kardos Tamás

Friss cikkek:

Millió órányi munkaidő megy a levesbe az eredménytelen meetingeléssel

Nagy Torma Teszt

8 dolog, amivel százezreket fogsz spórolni a házad alapozásán!

Nagy epres joghurt teszt

A nagy mustár teszt

Egy év és nem lesz többé szükségünk személyi kölcsönre

Építkezés: számoltál ezzel a 2 millió forinttal?

 

süti beállítások módosítása