Egy év és nem lesz többé szükségünk személyi kölcsönre

2017.már.13.

Mostanában elszaporodtak azok a személyi kölcsön reklámok, amelyek szerint nincs más választásunk csak az eladósodás. Ha nem baj, én készítettem egy ábrát, ami egyszerűen szemlélteti, hogyan lehetsz adósból takarékos 1 év alatt!

 student-thinking.jpg

Nézzük rajzon, mire is gondolok:

kepkivagas_2.PNG

Elsőként azt kell tisztáznunk, hogy mikor és mennyi pénzre lesz szükségünk (1), majd el kell döntenünk, hogy mikor kezdünk el készülni pénzügyileg (2). Kettő szemlélet van, ami nyertessé vagy vesztessé tesz, ha finanszírozni szeretnéd a terveidet. Le sem kell írnom, hogy a hitelt is vissza kell fizetned, így a "nincs pénzem és ezért nem  tudok takarékoskodni" kijelentés nem áll meg a lábán.

Megtakarítási szemlélet

Vannak álmaink, vannak terveink, mindenki szeretne haladni az életben, nem mondtam újat. A megtakarítási szemlélettel rendelkezők megtervezik pénzügyileg is a terveik eléréséhez szükséges anyagi dolgokat (cash-flow). Tudják mennyi pénzre van szükségük, és ezt saját erőből, megtakarításaik révén gyűjtik össze. Ez az 1. pont az ábrán. A nagy különbség a hitel szemlélettel szemben, hogy önerőből készülnek fel a céljaikra és emiatt jóval előbb döntenek a céljuk elérésének napjáról, mint a hitelesek. 

Hitel szemlélet

Nincs elég pénzünk a terveinkhez és nem vagyunk hajlandóak várni, amíg összegyűlik a pénzünk rá, így most azonnal felveszünk hitelt, amit kamatostul fizetünk vissza mondjuk egy év alatt. Tehát drágábban érjük el a céljainkat, nem is tudunk vésztartalékot képezni, úgy mint  megtakarítási szemlélettel rendelkezők. És le vagyunk maradva 1 évvel anyagilag is. 

Javaslat:  gondolkodjunk előre 1 évvel, hogy mit szeretnénk elérni. Mennyi pénz kell ehhez, mennyit kell félreraknom havonta? Ha nincs jövőbeli tervünk, akkor is érdemes vésztartalékot létrehozni, amiből fedezni tudjuk az előre nem látott kiadásainkat. Cifrázhatom a gondolatmenetet, de ez tényleg ennyi.

Spórolni akarsz a vásárláson? Csatlakozz az OkosVásárló csoportunkhoz hasznos tippekért és egyszerű trükkökért! KATT IDE!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr9912330177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2017.03.16. 08:41:34

Nyaralásra nem szabad hitelt felvenni. Ha nincs lóvé, nincs nyaralás.

maradokapénzemnél 2017.03.16. 08:47:43

@DFK: vagy valami kreatív alacsony költségvetésű megoldásra törekedni

ordasbacsi 2017.03.16. 09:07:20

Nem tudsz minden élethelyzetre félre tenni. Súlyos betegség, családtag(ok) halála, életbiztosítás, lakásbiztosítás, nyaralás, nyugdíjbiztosítás, magánnyugdíj pénztár, esetleg fundamenta, autóvásárlás stb.....az ország nagyobb részében az emberek többsége 100-120 ezer ft-ot keres.

maradokapénzemnél 2017.03.16. 09:09:53

@ordasbacsi: egyetértek akkor, ha nem vesz fel személyi kölcsönt ezen problémák megoldására, ha vesz fel akkor csak van miből fizetni a hitelt. És akkor miről is beszélünk ?

ordasbacsi 2017.03.16. 09:18:50

Pl megvon az ember magától néhány kényelmi dolgot, meghúzza a nadrágszíjat. A hitel nem egy szégyen. Egyszerűen csak nem szabad túlzásba vinni. Szerinted minden ember kp-ra vesz pl.lakást? Na ugye. Miről is beszélünk?

maradokapénzemnél 2017.03.16. 09:21:13

@ordasbacsi: persze a hitel nem gonosz dolog feltétlenül, de itt most a legdrágább fajtájától a rovid futamidejű és legmagasabb kamatú fajtájától, a személyi kölcsönröl van szó

Lángharcos 2017.03.16. 10:20:37

@ordasbacsi: A lakáshitel egy nagyobb léptékű terv. Azért is más tészta, mert a lakás hiánya azzal jár, hogy fizeted a bérletet, ami nagyjából annyira jön ki, mintha a törlesztőt fizetnéd. Az önrész miatt előre is kell tervezned rá, hiszen azt saját zsebből kell állnod.

A cikk arról szól, hogy a helyes mentalitás az, ha folyamatosan félreteszel. Ha az áruhitelt tudnád fizetni, akkor tudod _ahelyett_ "fizetni" a tartalékolást (ami "tiszta" pénz, nem vonódik le belőle a kamat). Az eredmény az, hogy folyton van valamennyi pénzed. Nem arra, hogy eligyad, hanem a következő tervedre: nyaralás, tévé, luxuscikkek, új mosógép, lakásfelújítás, stb.

Ha soron kívül beüt egy súlyos betegség, halál, vagy bármi előre nem tervezett és nem megúszható kiadás (lerohad a kocsi, idő előtt tönkremegy a mosógép), akkor a meglévő félretett, amúgy _másra_ tervezett pénzt tudod felhasználni. Aztán lehet újratervezni. A lényeg az, hogy a hitelt meg tudod vele úszni, és összességében több pénzed marad: hiszen nem fizeted a kamatokat, és nincs olyan kockázatod sem, hogy pl. elesel a pénzforrásodtól (kirúgnak) és nem tudod fizetni a törlesztődet.

A hitel nem az ördögtől való, de ha már fáj az, hogy a bruttó-nettó béred során mennyi pénzt vesztesz, akkor miért csökkentenéd még a felhasználható pénzedet azzal, hogy kamatokat is fizetsz, amikor ugyanaz a pénz tisztán hasznosulhatna a zsebedben, ha előbb teszed félre.

ordasbacsi 2017.03.16. 10:28:02

@Lángharcos: Köszönöm de nincs szükségem pénzügyi tanácsadásra!

maradokapénzemnél 2017.03.16. 10:34:40

@Lángharcos: oké, meggyőztél, írhatsz cikkeket a Maradok a pénzemnél blogon :)