Te mennyire vagy becsületes?

2017.már.07.

Néhány napja találkoztam egy fb bejegyzéssel, ahol egy ismert amerikai énekes - akinek az utolsó nagy száma "ez a ház nem eladóóóó, oh oh oh "-, éttermét mutatták be, ahol becsületkassza működik a számla rendezésére. Életszerű ez Magyarországon ma? Egyáltalán a világon bárhol?
red-fruit-berry-raspberries-berries-fruits-food-378259.jpg

Amikor ezen gondolkoztam, eszembe jutott egy gyerekkori nyaralásunk a  családdal, Kőszegen. Kisgyerekként büszkén néztük a hős Jurisics Miklós szobrát és a kis fűzfa botunkkal mi is kivertük a törököket Kőszeg vára alól, képzeletben. Ahogy sétáltunk  a város egyik szűk utcájában és csapkodtuk magunk előtt a törököket, belebotlottunk a testvéremmel néhány tálca málnába az egyik utcafronti ház küszöbénél. Magunkfajta éhenkórászok valami mennyei ajándékként tekintettünk rá, amit a Jóisten küldhetett, hiszen megvédtük Kőszeget, ismét.

Szüleinknek örömmel mutattuk a málnát, akik egy  "mit csináltatok már megint" és "azt meg honnét vetted" után leperkálták a málna árát egy alumínium üdítős dobozba. Jah, ezért fizetni is kell? Szüleink elmagyarázták a lényegét a becsületkasszának, és utána a törökökkel együtt a becsületkassza fosztogatókat is kihajtottuk Kőszegről (főleg amire mi is hazamentünk). Szóval én így találkoztam először a becsületkasszával úgy 10 évesen, tudatlanul.

Azóta nem láttam sehol becsületkasszát. Felröppennek minden évben hírek, hogy itt is megpróbálták használt könyvvel és virággal, de valaki mindig elfelejtett fizetni. Aztán láttunk sütis példát, egy rádió vezényletével, ami úgy néz ki, hogy működött.

dscf1077.JPG

131536_minden_ami_a_becsuletkasszas_standhoz_kell.jpg

Kőszegen ma is működik a becsületkassza sok háznál, de azért időről időre ellopják a pénzt. A helyiek szerint becsület dolgában hatalmas a változás az elmúlt 20 évben.

kepkivagas_3.PNG

kszg04_1.JPG

Budapesten 2011-ben fél liter ásványvizet árultak 50 Ft-ért egy automatából, de fizetés nélkül gomb is volt rajta. A több ezer palack ásványvíznek a 40%-át fizették ki, 60% elvitte, de nem fizetett. Az akcióval amúgy beteg gyerekek gyógyítására gyűjtöttek így pénzt....

image_1.jpg 

Pedig elég nagy előnyei vannak:

- nem kell ott ácsorognod vagy eladót tartanod

- már eleve kifejezi egy közösség összetartását

- jó érzés becsületesnek lenni, amikor fizetsz

- csodálatos gesztus az eladó részéről a világ felé, hogy bízik benne

Meg persze hátrányai:

- bizonytalan bevétel a nem fizetők miatt

- csak kis értékű árura merik alkalmazni

- az áru mellett a becsületkasszát is elvihetik, annak tartalmával együtt

 

A becsületkassza szerintem nagyon alkalmas eszköz egy társadalom összekovácsoltságának mérésére. Kifejezi a hitünket az embertársaink felé. Feltételezzük, hogy a bűnözés igen alacsony és nem lopnák el a pénzünket. A vásárló is megbízik a küszöbre, hokedlire kitett áruk minőségében. Akár kisebb üzletek is működhetnének eladó nélkül, bizonyos biztonsági rendszer mellett. 

A becsületkassza elterjedése mutatná az igazi fejlődést. Nem, nem a technikai fejlődést, hanem az emberi mivoltunk fejlődését.

  

 

Spórolni akarsz a vásárláson? Csatlakozz az OkosVásárló csoportunkhoz hasznos tippekért és egyszerű trükkökért! KATT IDE!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr8312317975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.03.07. 20:20:25

etnikailag homogén társadalomban müködhetne becsületkassza, köhömm

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.03.07. 20:31:58

@maradokapénzemnél: indiában 542 féle cigány van, szigorú kasztrendszerben

De Kőszegen, Sopronban ma is müködnek az -etnikailag teljesen homogén- kertvárosokban becsületkasszák, sétálj arra egyet.

igazi hős 2017.03.07. 20:54:30

@Parasztlengő az imperialistáknak: Kőszegen voltam tavaly, Sopronban mostanában nem, de szerintem ugyanaz a helyzet: a becsületkasszák nem a helyieknek szólnak, hanem a turistáknak. Egy egy helyi hülye lenne kifizeti a reális ár többszörösét egy pohár gyümölcsért kifizetni, de egy sétálgató kisgyerekes pár simán megteszi. Vagy simán elviszi, mert mindenkinek más az "árfolyama". Van aki elcsábul 300 Ft-tól: elviszi a gyümölcsöt vagy épp bliccel a buszon. Ilyenek vagyunk, és ez nem is fizetésfüggő: olyan irodaházban, ahol nettó 300 alatt alig keresnek, de a többség a dupláját viszi haza, simán lopják a WC papírt. Etnikailag teljesen homogén (értsd színmagyar) társaság.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.03.07. 20:57:02

@igazi hős: A munkáltatót meglopni teljesen más dolog, ez normális, ez kádári örökség. Más bogyóját ellopni ettől még csúnya dolog egyébként kb. ennyi a bótba is, hiába drágállod.

hidroponi 2017.03.07. 21:17:40

@Parasztlengő az imperialistáknak: meszaros lorinc, simicska, garancsi, kuna meg a tobbi szazmillardos tolvaj milyen etnikumu?

Jankove 2017.03.07. 21:18:34

Ebben a társadalomban becsületkassza? Ugyanmár. Utopisztikus gondolat.

maradokapénzemnél 2017.03.07. 21:21:12

@Jankove: tudom, de valahol el kell kezdeni a becsületet visszaállítani, tanítani a gyermekeinknek. Talán náluk van értelme ....

Jankove 2017.03.07. 21:31:16

@Parasztlengő az imperialistáknak: "etnikailag homogén társadalomban müködhetne becsületkassza, köhömm"

Ugyan.... nézd meg a tolvajkergetők c. filmet: brazil ellopja a portékát, oszt eladja az első szembejövő orgazdának, aki történetesen mindig fehér, ugyanúgy kapható a becstelenségre. Aztán jönnek a vásárlók, akik sejtik, hogy nem tiszta az árú, de megveszik. És a rendszer így önfenntartó. A felsorolás napestig folytatható lenne. Ez egy ilyen társadalom, sajnos teljesen demoralizálódott. Aki megpróbál szabálykövető módon élni, az pedig folyton azt tapasztalja, hogy hatóságilag kibasznak vele, míg a bűnözők mindig megússzák, tehát egyfajta üzenetet is közvetítenek: ebben az országban PONT annak jó, aki nem becsületes.

Jankove 2017.03.07. 21:40:10

@maradokapénzemnél: "tudom, de valahol el kell kezdeni a becsületet visszaállítani, tanítani a gyermekeinknek. Talán náluk van értelme ...."

Hát, nem akarlak elkeseríteni, de vannak visszafordíthatatlan dolgok, és úgyérzem ez az. Ha valakit, akkor engem borzasztóan irritál, és szó szerint hányni tudnék, amikor kimegyek az utcára, és látom ezt a züllötséget, önzőséget, pénzéhséget, becstelenséget, és az ebből fakadő gátlástalanságot. És közben a saját gyerekemre, és a fiatal korosztályra gondolok, akinek már összehasonlítási/viszonyítási alapja sem lesz, (mint nekünk, akik legalább valamennyit éltek abban a világban, ahol még volt jelentése a becsületnek), ők már ebben a mocsokban nőnek fel, és hiába próbálsz nekik értéket adni, látják, tapasztalják hogyan működik a világ.

maradokapénzemnél 2017.03.08. 09:02:02

@Jankove: egyetértek, sajnos nincs összehasonlítási alapjuk korábbi időkkel, viszont lehet velünk szülőkkel. Végülis a mi felelősségünk belőlük becsületes embert faragni, nem a "mocsok"-nak ami kint várja őket. Én is csak filozofálgatok, meg okoskodok. Ma már maga a becsület szó se egy gyakran használt kifejezés....

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.03.16. 08:44:21

@Parasztlengő az imperialistáknak: Normális? Hol? Wc papírt, filteres teát, kapszulás kávét lopni a legnagyobb suttyóság a világon (meg persze bármit ellopni az). Sajnos a legutóbbi (bár én nem vagyok kávés) már nincs ingyen, a korábbi évekkel ellentétben, pont azért mert volt olyan paraszt, senkiházi kollégák, akik hazahordták. Egy olyan munkahelyen, ahol mindenki a magyar átlag felett keres. Szánalmas ahogy viselkednek egyes emberek, akiket nem neveltek meg rendesen, nagy részük már a Kádár-korszak után született...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.28. 09:48:06

Jó, hát Kőszeg meg Sopron az már lehet, hogy inkább Ausztria...Próbálná meg valaki Szabolcsban...